1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-3/" rel="nofollow">zeee</a>

   

  Pár dolgot megjegyeznék:

  1. Nem vagyok népesedési szakértő, de önmagában a születési arányszám semmit nem ér [​IMG] A várható élettartalom, nemek aránya, migráció mind fontos. Kicsit olyan, mintha csak úgy írnád le egy autó menet teljesítményét, hogy hány KW-os a motorja. Nem csak a motorerő számít ugye...

  2. "<b>A munkaképes korúak arányának csökkenése és a gazdasági bajok…"</b>

  Ez egy hatalmas baromság. Egyszerű leszek: Van 10 millió munkaképes korú lakosod, és van 1 millió munkahelyed. Szerinted a gazdasági teljesítmény szempontjából nem mindegy, hogy 10 millió vagy 5 millió. Csak 1 milliónak van munkahely! Ez most nagyon leegyszerűsítő volt, de ez a helyzet. Ha kis hazánkból eltűnne 1 millió munkaképes korú ember, nem vennénk észre...Miért? Mert a foglalkoztatottság nálunk, (emlékeim szerint)  55% körüli. A gazdasági kibocsátás szempontjából ezért nem tűnne fel senkinek az 1 millió plusz vagy mínusz... A fogyasztás az más kérdés, de ugye aki nem dolgozik az nem is legális magánjövedelemből él. (Persze vannak aranyifijak, de ez statisztikailag nem releváns)

   

  <b>3. "A sok tesztoszteron nem jó a demokráciának"</b>

  Újabb baromság. Szociológiából, elvileg azt tanítják, hogy az ember demokratikus, és vannak úgynevezett "antidemokratikus attitűdök". Én nem osztom ezt a véleményt, pont a kutatási eredményeikre alapozva. (Hadd ne részletezzem kik találták ki ezt a baromságot...)
  Az ember szerintem alapvetően autokratikus, mint minden élőlény a természetben. És ez nemektől független. Ennek alátámasztásába részletesebben most szintén nem mennék bele. (Ha nagyon érdekel akkor majd leírom holnap...)

   

  4. Mivel a kutatási anyag egysíkú így vagy pár 10000 változót nem vesz figyelembe. Az ilyen egyszerűsítő modellek a "parasztvakítás" kategóriájába tartoznak. Lehet vannak igazságok az ehhez hasonló publikációkban, de csak egy nagyon szűk szegmenst mutatnak be, és ebből akarnak az egészre érvényes örök igazságokat levonni!

   

  Nekem ez a hajnali gyors véleményem erről. 
   
 2. zeee

  zeee New Member

  fip7

  A gyors vélemény is elég kimerítő. :) Azért kérdeztem csupán a véleményeteket, mert mint említettem nem vagyok szakértő, de érdekesnek tartottam az írást.

  Azzal egyetértek, hogy egy ponton ha van 10 millió munkaképes korú lakosod és 1 millió munkahelyed, akkor 9 millióan nem csinálnak semmit, de ha van akarat és tőke, akkor van lehetőséged a fejlődésre, hogy 5-10-15 éven belül sokkal nagyobb ipari termelésed lehessen, míg ha az 1 millió munkahelyedre van 1,5 millió munkaképes korú lakosod, akkor marad a stagnálás.

  Ráadásul a feketemunka szerintem kis hazánkban elég húzós "ágazat". Hiába nem jelenik meg semmilyen statisztikában (GDP, foglalkoztatás, adók) mégis legalább egy iparágat működtet (építőipar) és szerintem ha legalizálnák az összes feketemunkát az erősen rontaná a versenyképességet. Arról már nem is beszélve, hogy pont emiatt sokkal több a valóságban a munkahely, mint az kimutatható. Gondolod ha igazak lennének a hivatalos adatok, akkor nem omlott volna össze már ország?

  De ez a nagy sakktábla, maradjunk is témánál.

  4-es pont: igen, igen, egyetértek, de azért a sakkmesterek ezeket a demográfiai változásokat is figyelembe veszik, hogy milyen összefüggésekben arról már lövésem sincs. :)
   
 3. desertfox

  desertfox New Member

  Zeee által bevágott blogos adatokból eszembe jutott a jó öreg CIA FACTBOOK, ami nyilvános , érdekes adatokat tartanak nyílván, szinten mindent tudnak. ( És ez a nyílvános )
  Kikkel álsz gazdasági kapcsolatba, mennyi vized van , mennyi energiád, milyen ásványkincsed stb.....


  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak tudnám, milyen nyelven van és mit jelent a mai rizsadagom csomagolásán a MADE IS USA felirat……

  Azt nem lát, mert újracsomagolják a szállítmányokat...
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-3/" rel="nofollow">desertfox</a>

   

  Én is innen ellenőriztem azonnal a cikk állításait.[​IMG]

   

   <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-3/" rel="nofollow">zeee</a>

   

  Ez mind igaz, ezért írtam, hogy a példám nagyon leegyszerűsítő. 

   

  "míg ha az 1 millió munkahelyedre van 1,5 millió munkaképes korú lakosod, akkor marad a stagnálás."

  Migráció? Az alacsony számú munka képes korú lakosság maximum rövid távon akadálya a fejlődésnek szerintem. Egyszerűen migráció indul be, vagyis máshonnan jönnek be emberek elvégezni a munkát. 
  Sőt tovább megyek, a technológia fejlődésének hála, egyre kevesebb ember termel egyre többet, vagyis nem, hogy nőne a munkaerő igény, hanem csökken! Persze ehhez el kell érni egy bizonyos fejlettségi szintet. 
  Vagyis Észak-Koreában lehet 5 ember tudja csak elvégezni azt a munkát, amit Dél-Koreában 1 is el tud végezni. Ez is sokat számít.

  Szóval én a "csak demográfiai adatokból való jóslást" nem tartom szerencsésnek. Egyszerűen ez egy ennél több tényezős rendszer, szerintem. 
   
 6. Montezuma

  Montezuma New Member

  Üdvözlet Mindenkinek, végre van egy kis időm a "hobbimma" isl foglalkozni.

  Kellemes meglepetés, hogy milyen aktív lett a topic a korábbiakhoz képest, köszönet érte nektek. Egy másik topicban ígértem korábban, hogy írok pár szót a páholyokról is, de közben annyi fontos dolog történt a nagyvilágban (és ebben a topicban is), hogy nézzétek el, ha most nem ez lesz a téma. Ráér, mert – senkit sem akarok ezzel megbántani – mostanra már távolról sem olyan meghatározóak és fontosak a világtörténelem alakításában, mint egykoron. Ez természetesen semmit sem von le azokból a pozitívumokból, amelyek azoknak köszönhetőek, akiket szabadkőműveseknek hívtak egykoron. Lehet, hogy most néhányan „megint” felvonják a szemöldöküket esetleg nem értvén a hülye azték gondolkodását,de Ők nyugtassák meg magukat azzal, hogy eddig sem értették, így voltaképpen nem változott semmi.

  Kezdjük először Amerikával, néhány „kórtörténeti” hírrel – és javaslom, hogy mindenféle ideológia nélkül csak a száraz tényeket nézzük:

  A Fehér Házban felfüggesztették a turisztikai programokat, így nem fogad a továbbiakban látogatókat. A fő indok a fűnyíró, de ez mese. Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy az a néhány plusz szuperképzett biztonsági őr, ügynök és idegenvezető - akik a kíváncsiskodókat eddig végigvezette az épület nyilvánosságra is tartozó helyiségein - bérköltsége oszt vagy szoroz a 85 milliárd dollár mínuszban.

  Az amerikai igazságügy miniszter a napokban megerősítette, hogy az USA kész akár belföldön is drón csapást végrehajtani amerikai állampolgár ellen, ha tetszik, ha nem. Nem is tetszett Rand Paul szenátornak, akinek volt némi levélváltása a minisztériummal, aminek a végén a következőket mondta szó szerint: "Több mint megdöbbentő, hogy az amerikai igazságügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy amerikai állampolgárok ellen amerikai területen dróncsapást hajtsanak végre. Ez az amerikaiaknak az őket megillető eljáráshoz való alkotmányos jogának a megcsúfolása" - az illető Úr egyébként Kentucky állam képviselője.

  Az igazságügy miniszter persze igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, hogy ez csak „akkor fordulhatna elő, ha az elnök a haza megvédése érdekében rendelne el akciót, olyan esetekben, mint amilyen az al-Kaida 2001-ben New York és Washington ellen elkövetett támadása, vagy Pearl Harbor 1941-es japán bombázása volt.”

  Közben John McCain republikánus képviselő bejelentette, hogy nem szavazza meg a CIA új vezetőjének a személyét addig, amíg nem kap kielégítő válaszokat a bengázi-ügyről illetve a szolgálat által alkalmazott vallatási technikákról. Közben a korábban említett Rand Paul egy laza 13 órás beszédet dobott a washingtoni kongresszus felsőházában – próbálván megakadályozni az említett Úr kinevezését, de csak a szavazás halasztását érte el természetesen, a dolog azóta már eldőlt.

  Azt már csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy közben az Alitalia egyik pilótája drónt látott repülni a JFK repülőtér felett leszállás közben – a szövetségi polgári repülési hatóság természetesen rögtön vizsgálatot indított.

  Ennyit Amerikán belülről, de lássuk, közben mi is történt/történik „kint”:

  Megkezdődött az amerikaiak éves rendes 2 hónapos hadgyakorlata Dél-Koreával, mire az ifjú Kim – miközben Obama hívását várja – azért kilátásba helyezett némi atomháborút is, biztos ami biztos. Sőt, nagyszabású direkt hadgyakorlatba is kezdett, ellenlépésként. Civakodó szerelmespár - mi is lenne velük egymás nélkül?

  Nézzük ezt a lassan paródiába fulladó Korea Saga-t kicsit messzebbről – és racionálisan. Észak egyetlen ésszerű katonai esélye egy váratlan megelőző atomcsapás lehetne, nagy eséllyel ez okozna akkora sokkot, ami szükséges egy győztes villámháború megvívásához. A dolog szépséghibája, hogy ez kizárólag Dél-Koreát jelentheti, Japánig van egy kis víz, az USA-ig meg jó sok, így villámháború másfelé kizárt (hacsak nem Kína vagy Oroszország ellen, de ez valószínűleg csak a még gyorsabb KO-t jelentené, ráadásul zéró eséllyel bármilyen sikerre). Mivel Kim naponta ígéri a megelőző csapást, így ez nem fog megtörténni, hiszen a meglepetés kizárva. Egyébként sem hiszek továbbra sem a koreai-koreai háborúban, ami egyébként távolról sem lenne olyan sima ügy Szöulnak, mint amit sokan terjesztenek abszolúte tévesen.

  A másik két nagy probléma Kína és Oroszország. Korábban már írtam, hogy ÉK az egyetlen olyan közvetlen kapcsolódási pont Ázsia két legnagyobb atomhatalma között, ahol a stratégiai együttműködés kikezdhető. Ez az egyetlen nagyléptékű opció az USA szempontjából: Moszkvát és Pekinget szembefordítani egymással. nem zárójelesként jegyzem meg, hogy a hivatalos adatok szerint Kína pénztartaléka két és félszeresen haladja meg a világ teljes aranytartalékának értékét. Jópofa hír, csak nem igaz. Nem a kínaiak pénztartalékának nagyságrendje, hanem az aranykészletek nagysága. Kína sem véletlenül növeli egyfolytában a katonai büdzséjét, idén hivatalosan is átlépve a 700 milliárd jüant. Az elemzők természetesen, mint mindig, most is megnyugtatnak minket, hogy az USA ennél sokkal többet költ. Persze, ő egyrészről az egész bolygót mind az 5+1 kontinensével akarja katonai felügyelet alatt tartani, másrészről kicsit többe is kerül az amerikai gyárakban a termelés. Kína ezzel szemben „csak” a közvetlen régiójában tör – de ott vitathatatlanul – katonai fölényre mindenkivel szemben. Ugyanakkor a kínai büdzsé (pláne, ha alaphangon eleve minimum a másfélszeresét is vesszük) brutális költekezést jelent. Ami vicces az egészben, hogy jelen helyzetben Kína az, aki simán megengedhetne magának egy USA szintű katonai költségvetést, ellenben az USA per pillanat egy kínait sem nagyon.

  Oroszország: Putyin nem kertelt sokat a héten, néhány egyszerű dolgot letisztázott. Az egyik az, hogy az orosz légideszant csapatok immáron külföldön is bevethetőek az orosz érdekek védelmében. Hogy érthető legyen, ez jelenti az orosz expedíciós erők gerincét, nem a tengerészgyalogság. Az orosz légideszant bevetése – főleg a közvetlen orosz érdekszférákban – legalább annyira hatékony tud lenni, mint egy USA hordozócsoport a világ másik oldalán. Aki érti ezt a matekot, az rájöhet arra, hogy Kína és Oroszország térségében nem érvényesül az általánosan elfogadott amerikai katonai fölény. Ezzel párhuzamban Moszkva jelezte, hogy nem óhajt tovább tárgyalni semmiféle nukleáris leszerelésről sem. Aki figyelte a haditechnika fejlődését az elmúlt 10 évben, annak nyilván szemet szúrt, hogy Oroszország igen komolyan fejlesztette stratégiai nukleáris eszközeit, mostanra az orosz haderőben „fiatalabb” nukleáris fegyverrendszerek állnak hadrendben, mint az USA hadseregében.

  Tény, az USA fejlődése permanens volt az oroszokéhoz képest, de ez 12 éve megváltozott. Ráadásul az oroszoknál minden alap adott volt ahhoz, hogy relatíve gyorsabban kezdjék meg ledolgozni a hátrányukat. Kína esetében ez a háttérhagyomány eddig hiányzott, de az egyenlőtlen fejlődés ékes példájaként a fejlődés sebességében durván rávert az oroszokra és az USA-ra is. Mivel a meccseket gólokra nem pedig szépségre játsszák, így sovány vigasz, hogy Kína lopott. Oké, de most van J-20 meg J-31 is, Z-19 meg Type-99 és beidou-8, meg lehet, hogy 3000 atomtöltetük is hozzá. Meg egy csomó pénzük.

  Amerikának ez a két óriás egyszerre túl nagy falat, ez nem fog menni. Vagy meg tudja osztani a stratégiai együttműködést, vagy leküzdhetetlen ellenfelekkel fog szemben állni rövid időn belül, a saját régiójukban már most is.

  Közben Európa egyik válságából zuhan a másikba. Megremegtek a Vatikán falai, a katolikus egyház eddigi történelmének legsúlyosabb válsága előtt áll, miközben az EU tagállamaiban egyre növekszik a lakosság elégedetlensége, az unió esetleges széthullása reális jövőképpé vált.

  Muszáj szólnom Chavez „csávóról” is, aki a jelenkor történelmének egyik leginkább karizmatikus politikusa volt. „Uralkodása” alatt Venezuela lakossága 7 millió fővel gyarapodott, megharmadolta a mélyszegénységben élők számát miközben Venezuela történetének eddigi legkomolyabb szociális hálóját építette ki – pusztán csak azzal, hogy kirúgta a nem kívánatos (többnyire amerikai és brit érdekeltségű) cégeket, államosította a kőolaj kitermelést és a megnövekedett nyereség nagy részét közben nem lopták szét. Chavez igazi katonaember volt, egykoron a Katonai Akadémia elvégzése után a légideszantnál szolgált, volt persze egy puccs kísérlete és utána némi „kollégiumi elszállásolása” is, de szabadulása után civilként – tiszta ciki – demokratikusan megválasztott vezető lett. Ez éles kontrasztot mutat számos fejlett és demokratikus vezetővel, gondolom nem szükséges neveket sorolnom, kivéve, ha ragaszkodtok hozzá. Ez indulhatna a Bush-klánnal egészen Berlusconi-ig bezáróan.

  Végezetül ajánlom mindenki figyelmébe Aaron Russo filmrendező interjúját, melyben nyíltan beszél sok mindenről, például David Rockefellerrel való kapcsolatáról és azokról a dolgokról, melyekről személyesen tőle halott. Nem azt mondtam, hogy hinni kell neki. De azt sem mondom, hogy ne hallgassátok meg.
   
 7. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-4/" rel="nofollow">Montezuma</a>: Jó kis összefoglalás :) A David Rockefelleresre egy linket dobhatnál.
   
 8. Montezuma

  Montezuma New Member

  Megkerestem:

  http://www.youtube.com/watch?v=W3rWpTbBY4Q

  Elnézést, az előbb elírtam, nem David, hanem Nick Rockefeller - és a CFR (Külkapcsolatok Tanácsa). David Rockefeller Benjamin Fullford "komája", sorry, de régen olvastam/láttam már ezeket. Tehát mint írtam, nem kell elhinni semmit ebből, de ettől függetlenül egyszer érdemes végighallgatni. Csak azért, mert mi van akkor, ha csak a 10%-a igaz annak, amit állít? Márpedig 10%-ra én simán adok esélyt és még így is 90%-ot meghagyok az ellenoldalnak. [​IMG]
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Oroszország szép lassan befejezi tárgyalásait a kulfoldon létesítendo tengeri" bázisokról" (inkább mondanám technikai-utánpotlási bázisnak). Szergej Sojgu orosz védelmi miniszteré és a vietnamielnok megegyezett a feltételekrol, melyek alapján az oroszok ismét használhatják a vietnami Kamranyi-kikotot, persze joval kisebb mértékben mint a SZU.Errol a szerzodést még idén aláírhatják. Ezen kívul még Kubával és a Selychelle.szigetekkel tárgyalnak.
   
 10. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Montezuma</a> Köszi, bár csak a 10% lenne igaz. Ha hazudna az emberünk akkor teljesen másképp adná elő.  Veretek egy aranyérmét neki Freedoom Fighter nyomattal.
   
 11. doca

  doca New Member

  Izrael lehetséges elköltöztetésének katonai és etnográfiai okai is vannak(rengeteg az arab és afrikai bevándorló, ami egy félig szekularizált izraeli népességre már veszélyes lehet). Arizona,Németország,Lengyelország, Románia, de már Magyarország neve is felmerült a lehetőségek közt. Arizona marha nagy és gyéren lakott, talán ott lehetne a legkisebb "őslakosság" általi ellenállással megcsinálni.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  doca eléggé rossz vicc ilyen hírekkel ijesztegetni az olvasókat. Tökmindegy hova viszik, csak Európába NE! Elég szart kavar az az ország tőlönk jó messze is, ide ne hozzák. Minél messzebb van tőlünk Izrael, annál jobb, és annál kisebb az esélye valamilyen támadásnak, ami az országot éri miattuk. Szóval a lehetséges opciók: Arizóna, Ausztrália, Északi- / Déli- sark. Egyébként mi a f***nak költöztetnének el egy országot bárhova? És miből gondolják, hogy háború nélkül bármelyik ország engedné, hogy a területére beköltöztessék?
   
 13. Montezuma

  Montezuma New Member

  Csillagos-sávos Vezér lép:

  Hagel – az új amerikai védelmi miniszter „meglepetésszerűen” Afgániba repült. Igaziból nem értem, hogy mi abban a meglepő, ha az USA új védelmi minisztere mihamarabb elnéz abba az Iránnal is határos országba, ahol egyébként 12 éve háborúznak (is). Hagel azt mondta, hogy jobban meg kell értenie azt, ami ott zajlik.

  <i>Igen, ez talán nem ártana.</i>

  A perzsa bástya pozíciót vált – európai futó és a huszár helyzetbe hozva:

  Közben Irán lezavart egy pár napos hadgyakorlatot és készül két héten belül valamiféle rakétákat is tesztelni. Közben az iráni sajtó üzent az olasz Eni és francia Total cégeknek, hogy visszajöhetnek Iránba…

  <i>… ha fizetnek érte.</i>

  Moszkvai nyitás – gyalog lép V4-re:

  Lavrov szerint erősödik az orosz-brit barátság. Igen, ehhez a brit figura potenciál vesztése kellett, ideje alacsonyabb huszárra ülni. Pláne, ha a germán bástyát nézem a táblán, ahogy az orosz királylányt (Északi Áramlat) óvja az amerikaiak részéről csikóként használt Lengyelországgal szemben. Az orosz Király az ukrán Vezérrel egyeztet, lesz itt előbb-utóbb EU nélküli közös gázvezeték és olcsóbb nafta is hozzá.

  <i>Tisztáldozat Ukrajnáért – és a V4 feletti kontrollért.</i>

  Brit sánc az atlanti oldal felé:

  Hiba volt Szaddamot összemosni bin Ladennel, de Tony Blair kormánya kritikátlanul támogatta az USA lépéseit. – állítja az akkori washingtoni brit nagykövet a The Sunday Telegraph hasábjain. Ezt még megtoldotta azzal, hogy Blair túlságosan is a vallás szempontjából nézte az akkori eseményeket. Khm…, egészen pontosan melyik vallásra is tetszett gondolni? Ugyanis mostanában egyáltalán nem mindegy! Például a kanadai legfelsőbb bíróság gyűlöletbeszédnek ítélte a homoszexualitás bibliai alapú kritizálását szóban és írásban is.  Azért a Biblia talán még nem lesz betiltott irodalom.

  <i>Isten önkényuralmi jelképe?</i>

  „Sába Királynője”

  Izraelben több száz elfogató parancsot kézbesítettek ultraortodox zsidó fiataloknak, mivel nem akartak bevonulni. Pedig – lássuk be – nem szép dolog csak másokkal végeztetni a piszkos munkát, néha össze is kell piszkolni a kezeket. Egyébként hiteltelenné válik az egész propaganda. Amúgy is új fejlemény van kialakulóban: a szíriai lázadók kezdenek igazi gondot okozni Izraelnek.

  <i>Ezek a mai fiatalok…</i>

  Japán közben szervezi a Kínával szembeni új szövetségesi kapcsolatait a Fülöp-szigetektől Vietnámig bezáróan. Az oroszok meg szervezik addig az új Földközi-tengeri flottájukat. Közben Karzai azt terjeszti, hogy az USA a tálibokkal tárgyal megint és persze titokban, amit azonnal cáfoltak is a tálibok. Közben Peking egy leheletnyit meghúzta ÉK pórázát, a rizs ára kapásból a duplájára nőtt Phenjanban. Reméljük Kim nem dühödik be Pekingre és nem ígér neki is egy atommaflást.

  <i>A kínai mosoly nem humorérzéket takar.</i>
   
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nem lesz Európába telepített rakétavédelmi rendszer, viszont  a NATO radar megépül.

  infó: orosz világ
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  Vajon az oroszok ígértek cserébe valamit titokban, mint a kubai válság idején? Vagy csak egyszerűen nem akarták felcseszni az oroszok agyát, nehogy valami kemény ellenlépést tegyenek. Talán beáldozzák Szíriát vagy Iránt? Elég nagy áldozat lenne, de ki tudja.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A védelmi kiadások mindenhol növekednek, kivéve az USA-ban és Európában

   

  http://defense-update.com/20130317_iiss-defense-spending-increasing-worldwide-but-declining-in-europe-and-the-us.html
   
 17. Montezuma

  Montezuma New Member

  Szíriában valaki – vagy a felkelők, vagy a hadsereg, vagy akárki – állítólag vegyi fegyvereket vetettek be. Érdekes volt figyelni a híreket, amikor Moszkvának volt tudomása a lázadók által bevetett vegyi eszközökről, akkor az USA nem talált bizonyítékokat, amikor meg Asszad hadereje vívta „vegyi ütközetét” Moszkva nem tudott semmiről.

  Az USA üzent Oroszországnak, hogy megtámadja Szíriát, ha vegyi fegyvert vet be. Azaz kész megtámadni az utolsó orosz hídfőállást a földközi térségben.

  Az USA elnöke a minap Izraelben gyakorlatilag zöld utat adott Tel-Avivnak, miszerint Izraelnek joga van eldönteni, mikor támadja meg Iránt. Az más kérdés, hogy hagyományos erőkkel Izrael mire lenne képes Irán ellen, gyanítható, hogy távolról sem lenne ez oly sikeres, mint az eddigi izraeli akciók. Ha ez nem így lenne, Tel-Aviv már bombázott volna.

  <i>A helyzet az, hogy bármelyik hatalomnak joga – azaz <b>érvényesíthető lehetősége</b> – van elvileg bárkit megtámadni, akit csak akar. Albánia is megtámadhatja Olaszországot, ha éppen jobb dolga nincs.</i>

  Boki jól írta az Oroszország topicban, hogy az orosz haderő és hadiipar sok területen nem rendelkezik azzal a műszaki lehetőséggel, hogy a legfejlettebb high-tech szinten gyártson eszközöket. A Jelcin korszak Oroszország kiárusításának korszaka volt. A vicc az egészben az, hogy a Szovjetunió felbomlásának pillanatában Moszkva kezében bőséges katonai eszköz állt rendelkezésre ahhoz, hogy bárkit falhoz állítson – ezért kellett Gorbacsov és ezért kellett a rendkívül ügyetlen módon szervezett moszkvai puccs is. Így bukhatott meg Gorbacsov, ami egyben a Szovjetunió bukását is jelentette. Akik Gorbacsovot támogatták Nyugatról azok valójában a bukásához ágyaztak meg neki.

  Oroszország – aszimmetrikus módon – a végső érv eszközeit hozta szintre, gyakorlatilag jelen pillanatban az oroszoké a világ legfiatalabb ICBM és SLBM rendszere. Kínát és az USA-t féken tartani nem tankok és repülők kellenek, hanem atomfegyverek, méghozzá sok és potens atomfegyver a hadászati és a harcászati változatból is.  A nagy kérdés csak az, hogy ebben az esetben mit gondol a többi rivális arról, hogy meddig mehetnek el nyers katonai erővel Moszkva és szövetségesei ellenében. Ez egy veszélyes és sokszor rejtett folyamat, ugyanis ennek az útnak a végén két lehetőség marad csak: behódol vagy közbelép. Egy katonai akcióban a valós közbelépés katonai akciót jelent, nem rizsát.

  Időközben megismertük az új kínai elnököt is, akinek első külföldi útja egyenesen Moszkvába vezet a holnapi nap folyamán. Általában egy nem jelentéktelen világhatalom frissen megválasztott/kinevezett első embere nem véletlenszerűen választja meg első külföldi útját, hanem ezzel üzenetet küld. A Moszkva-Peking tengely erősödése és közeledése azt jelenti, hogy a világ még egy lépéssel közelebb került egy új világháború lehetőségéhez, ugyanis Oroszország és Kína együttműködve képes szembeszállni katonai erővel is a saját illetve "közös'" régiójukban a Nyugat ellen. Hogy készek is erre? Kiderül.

  Japán a mai napon egyeztetéseket kezdett az USA-val arról, hogy milyen közös akcióval tudnák visszafoglalni a szigeteket egy esetleges kínai támadás – sakklépés – esetén, miközben hírek szivárogtak ki arról, hogy a NATO központjában már konkretizálódnak a Szíria elleni katonai akció tervei, igaz, még vannak vonakodó tagállamok. Ez nem csoda, a folyamatok egyre érezhetőbben új nemzetközi krízishelyzet közeledtét jelzik, aminek alapvető oka az eddig fennállt világrend instabillá válása.

  India jelezte, hogy orosz olajvezetéket akar építeni saját magának ami nem egy rossz üzenet a BRICS közeledő csúcstalálkozója előtt pár nappal. Bár az USA elvileg redukálni kívánja a rakétavédelmi rendszerét és 4-ből csak az első 3 valósul majd meg, de ez a jelek szerint eddig nem igazán hatotta meg Ázsia hatalmait. Ami viszont megfigyelhető, hogy mindegyik célirányosan erősíti a katonai erőit, függetlenül attól, hogy az egyik túl sok infóval és adattal lát el minket (Oroszo.) míg a másik mély hallgatásba burkolózik (Kína).
   
 18. doca

  doca New Member

  Pakisztán Irán mellett áll, most írtak alá egy alsó hangon 10 milliárd $ szerződést gázvezetékre. India is Irán egyik legfontosabb üzleti partnere Kína mögött 2.-ként, gyakorlatilag nem tartják be az embargót, mondták is , hogy ilyennel ne vicceljenek velük és semmi esetben sem támogatnak egy iráni intervenciót(egyébként csere kereskedelmben törlesztenek a szállított perzsa olajért).

  Ez azért érdekes, mert a BRICS és a Sanghaji Szövetség(ma volt egy nagyobb biztonsági konferenciájuk a Közép-Ázsia-i tagoknak) egyértelműen Irán mellett áll, már Karzai is, ő is ott volt ma.

  Az arab szunnita világ hozzáállásán sok fog múlni és Törökországon.

  Franciaország,Nagy-Britannia,Izrael és USA már kidolgozta a szíriai intervenciót, a brit erők Ciprusról fognak csapást mérni és partraszállni ebből az irányból, az amerikai erők Jordániában várnak jelenleg(több tízezer harcos). Törökország ugyancsak nem maradhat ki a buliból. Nem véletlen a brüsszeli-washingtoni kavarás a ciprusi görög(!) kormány felé, ha az oroszok nem mentik ki Ciprust, akkor szükségállapot jön létre. Ciprus bedőlése Görögország bedőlését jelentené, ami elsősorban Olaszország és Spanyolország bedőlését hozná magával a kitettségek miatt. Ez egy dominó elv.

  Ha Ciprus Izland példáját követi, akkor biztosan közbelép egy EU kontingens(rendkívüli EU-biztonsági érdekekre hivatkozva), de ez Görögország-Oroszország válaszát biztosan ki fogja váltani. A lényeg amit el akartam mondani, hogy nem véletlen mostanra időzítették a ciprusi követelések azonnali behajtását.
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  doca mit jelent a valóságban Pakisztán vagy India és Kína mint Iránt támogató állam? Egy Irán elleni támadásra hogyan reagálnának? Kiadnának egy nyilatkozatot / összehívnák az ENSZ BT-t / fegyverekkel, pénzzel meg egyebekkel támogatnák Iránt / direkt katonai támogatást biztosítanának Iránnak, akár az USA vagy Izrael ellen is / ha Izrael atomfegyverhez nyúlna Irán ellen, akkor Tel Aviv központjába beküldenének 10Mt-t, Haifa-jéba meg 20-at ? Melyik országtól melyik támogatási szintre lehet számítani?
   
 20. doca

  doca New Member

  Az ajatollah Haifa és Tel-Aviv lerombolását ígéri, ha az USA vagy/és Izrael támad, ezt most Obama találkozója után jelentette be miután Obama gyakorlatilag megfenyegette Iránt, hogy az USA soha nem fog Irán mellé állni és biztosan számíthat egy háborúra. Tegnap nyilvánosságra hozták, hogy egy CIA ügynök rálőtt 2006-ban a Ahmadinezsádra, gyakorlatilag egy ráijesztés volt, de ez nem szokás még ellenséges országok diplomáciai eljárásai közt se.

  Kína aktívan támogatja Iránt haditechnikával. Norinco szállítások, harckocsikhoz támogatás, RD-33, hajó-elleni rakéták, légvédelmi rakéták how-to-ja és még ki tudja mi más.

  Pakisztán fegyveres segítséget is ígért, mivel az USA az ő szuverenitását is semmibe veszi a dróntámadásokkal, India nem ígért fegyveres segítséget, mivel komoly partnere USA-nak üzletileg, de egyértelműen elítéli egy esetleges beavatkozást és Irán teljes körű nukleáris jogaira hivatkozik. Karzai, akit a CIA rakott Afganisztán élére pedig sokszor populista és Amerika ellenes hangot üt meg. Irán és Pakisztán nagyobb barátja, mint az USA-nak, emellett most már van egy egész ütőképes kis serege, amit a NATO képzett ki. Amerika úgy járt vele, mint Szaddammal, az ő emberük volt , de egy idő után önjáróvá vált. Az egész térség harci mozdulatainak mozgatórugója az anti-imperializmus, mint feltörekvő 3.világbeli országok szeretnének egyenlőnek tűnni és bizony már felnőttként viselkednek a diplomácia terén. Pl. olasz tanker olasz fegyveres őrei India melletti vizeken szétlőttek egy szomáliai kalózhajónak vélt indiai halászhajót, megölve 2 tamil halászt. India felelősségre vonta Olaszországot, mire az nem akarta kiadni a fegyvereseket és visszarendelte nagykövetét, akit az indiaiak túszul ejtettek(!) és jelenleg is Indiában van. Megváltozott sok erőviszony és más diplomáciát játszanak már a térség országai is. Ezt India úgy tette, hogy az olasz hadiipart gyakorlatilag ők mentették volna meg, mindenből vásároltak volna szinte ami onnan kapható. Pakisztán:

  Mikor az amerikaik lebombáztak egy pakisztáni katonai tábort megölve sok pakisztáni katonát és Amerika nem vállalt felelősséget az esetért, sőt cinikuskodott még azon a héten Pakisztán megrendelt további 50-60 kínai vadászt a meglévő megrendelései mellé, talán J-10-est.

  Egy támadás esetén Kína,Oroszország összehívná a BT-t és a támadások leállítását követelnék, de a valóságban már mennének bizonyos szállítmányok ezzel egyidejűleg. Az afganisztáni csapatok lába alatt is felforrósodna a talaj, révén sok és komoly alakulatok vannak ott és Iránra nézve biztos, hogy veszélyesek lennének adott helyzetben. Nem sokáig tartanának ki egy Karzai,Pakisztán,Kína,Irán,Orosz Birodalom blokádja, akár ostroma alatt.
   

Ezen oldal megosztása