China's bid for digital-yuan sphere raises red flags at G-7
China's aggressive push to issue a digital yuan has raised concerns that it could give rise to a new economic zone centering around nations taking part in its Belt and Road infrastructure initiative. Such a framework could undermine the current currency system based on the U.S. dollar.
If such a digital-yuan economic zone becomes a formidable presence, Western sanctions, such as blocking transactions in dollars or other key currencies -- a typical tool of punishment for countries that violate international rules -- would become toothless.
Furthermore, the Chinese government will have access to the digital yuan's transaction data. Not only would that infringe on data privacy, but it could be used as a tool to suppress speech and push out political opponents.
Eddig is nagyon jelentősnek tartottam a digitális yuant, de azért fenntartásokkal kezeltem, viszont azt látva hogy ezek ennyire becsokiztak tőle csak még jobban várom hogy mi lesz belőle. Amúgy a legjobb az egészben amikor megvádolják azzal Kínát amit ők csinálnak jelenleg, mert ha a kínaiak csinálják az rossz és diktatórikus, ha a nyugat akkor az jogállami, bár ez már alap. És az a szép az egészben hogy minél több szankciót helyeznek kilátásba azok ellen akik nem úgy táncolnak ahogy ők fütyülnek,annál nagyobb teret adnak a kínaiak új rendszerének, viszont ha nem szankcióznak akkor a saját játékszabályaik között is lenyomják őket.
Egyik legjobb példa erre most az Északi Áramlat 2, ha szankcióznak akkor a szövetségesük is elhidegül tőlük, az oroszok még erősebb kötésbe kerülnek a kínaiakkal, ha pedig nem szankcióznak, akkor Ukrajna pénzügyileg kivérzik, vagy nekik kell finanszírozni őket még inkább, és emellett még az oroszok is rengeteg pénzhez jutnak.
Viszont tényleg csak nézzük azt ha a saját kereskedelmüket bonyolítják majd a partnereikkel, és azok közül is csak azokkal akik nem a nyugati akol tagjai,az is a globális gdp egy tetemes része, és akkor még arról nem is beszéltünk hogy ha elkezdik a dollár helyett a harmadik felek is ezt használni egymás között. Ez gyakorlatilag tényleg képes lesz berogyasztani a dollárt, és hatalmasat zsugorodna az amerikai gazdaság, a hadsereg finanszírozhatatlanná válna. Nyilván nem fog a dollár teljesen kiesni, és azért létezik valódi amerikai gazdaság is, de ha a pénzügyi rendszert levesszük róla, olvastam olyan becslést is hogy kb 8-10 ezer milliárd dollár lenne csak a gdp, ez kevesebb mint a fele a mostaninak.