Igen, csak annak semmi köze kínához. A mai kínának még a kulturális alapjait is csak minimálisan adja. (egységes kína eszme kb az egyetlen)
Háát, ha Asszíriának van köze az európai kultúrkörhöz, akkor szódával elmegy.
A 90-es évek közepén ismertem egy srácot. A nevelő apja kinai volt 8 éves kora óta.
Jól beszélte a nyelvet, Kínában tanulta a tajcsi csiant (?) egy hegytetőn lévő kolostorban.
Tehát valamennyire ismerte a kínaiakat.
Amikor megkérdeztem mekkora befolyása volt a kínaiak gondolkodásán a 40 évnyi kommunizmusnak, azt mondta kb úgy pereg le róluk mint kutyáról az eső.
A hegynek meg a tűznek szelleme van, hasznos dolog áldozni nekik. Az öregeket tiszteljük. Ha járni akarsz egy kínai csajjal, a családjával fogsz járni.
Kína az Kína bármilyen színű sapka legyen rajtuk!
Pesti fudan egyetem ügyében Csingcsang átlagos pesti büfé tulajdonos nem fog semmire festéket önteni. Nem fogja a tartózkodási engedélyét, megélhetését veszélyeztetni.
Egyébként is úgy gondolják, hogy ők itt megtűrt idegenek, akiknek nincsenek olyan jogaik mint a helybélieknek.
Nem volt nekik természetes, hogy 20 év ittlét tb és adó fizetés után nekik jár a covid oltás.
Ha egy magyar szelhamos becsapja őket, nem mennek rendőrségre, mert ők csak idegenek, szerintük nekik nem lehet igazuk.
A kínai térnyerésről annyit, hogy ők csak a pénzünket akarják.
Aztán azt gondolunk és csinálunk amit akarunk.