<blockquote rel="tarzaan">
Nem biztos, hogy jó a példád. Olvastam már régebben az ügyről. A fickó asszem valami állami természetvédelmi területen legeltette rendre a marháit, arra hivatkozva, hogy ez ősidőktől fogva joga az amerikaiaknak, ez ellen próbált meg fellépni a központi kormányzat, kevés sikerrel.
Mindezt én is tudom. Arról van szó, hogy a szövetségi kormányzat egyre több földterületre teszi rá a kezét, magyarán államosítja őket.
A fickó arra hivatkozik, hogy azok a földterületek a tagállam tulajdonát képezik és szabadon (ingyenesen) használhatók, és a szövetségi kormányzat nem sajátíthatja ki azokat magának csak úgy.
A természetvédelmi területes vád pedig onnan jött, hogy először földhasználati díjat próbáltak meg a farmeren behajtani, de amikor ezt a követelést nem tudták alátámasztani, akkor azzal jöttek, hogy pont azon a területen él egy ritka sivatagi teknősfaj (desert tortoise), és a tehenei azt veszélyeztetik.
Próbáld ezt a dolgot történelmi szemlélettel nézni: Amerikában először voltak a telepesek, a Sheriff-ek, a tagállamok, utána épült ki az USA, a szövetségi kormányzat rendszere.
Arról van szó, hogy most ez a szövetségi kormányzat egyre több, korábban tagállami, vagy a Sheriff-ek hatáskörébe tartozó dologra teszi rá a kezét.
Valahogy úgy, mint ahogy Európában az EU is egyre inkább beleszól a tagállamai életébe.
Amerika lakói pedig, a "nép", ha szabad így mondani, (a nép jogán) úgy gondolják, hogy ők a legitimek, őnekik van joguk saját magukkal rendelkezni, és úgy gondolják, hogy a szövetségi kormányzat (kb. mint minálunk az EU) az "idegen".
De visszatérve arra, hogy miért hoztam fel ezt példaként: azért, hogy érzékeltessem, hogy milyen különbség és feszültség van a "nép" és "az USA" között, ill. arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy amit mi a médiából láthatunk, az "az USA", de a helyiek szemével nagyon más képet fest Amerika.
És ilyen szempontból most az lényegtelen, hogy kinek van igaza.
</blockquote>
Pár videó bővebb tájékozódáshoz:
This is Agenda 21 California - Government Driving Folks off Their Land
https://www.youtube.com/watch?v=TAAxKG1XmTk&feature=player_detailpage
UN Agenda 21 Endangered Species Act Land Grab -- Fresno County Town Hall Meeting -- Brad Maaske
https://www.youtube.com/watch?v=9owcIoN4WgU
A kulcsszavak: "Land Grab" és "Agenda 21"