@Dima
Nem hiszem, hogy erről van szó... Trianon után folyamatosan dolgoztak a revízion. Mondjuk az, hogy ez részlegesen sikerült is, szintén nem elsősorban a mi érdemünk... Egyedül nem tudtuk volna megvalósítani (de gyorsan hozzáteszem, hogy pusztán azért, mert a gazdaságunkat ugyanúgy ellehetetlenítették ezzel az egésszel), de az is tény, hogy ennek érdekében mindent megtettünk, úgy gazdaságilag, mint külpolitikában, stb.
Egyszerüen a nyugati hatalmak és Oroszország túlnőtt a magyarokon. Mind gazdaságban, mind népességben... és talán egy kicsit mentalitásban is. A politika, a diplomácia, az intrika vagy sakkozás ugyanúgy tanulható és tanulandó... Ebben le voltunk maradva. De ez igaz a gazdaságra is... A nagyobb hatalmak pedig egyszerüen magukra vállalták a "kicsikről való gondoskodást". (Elég finoman fogalmaztam, remélem.

)
Ahogy azt már egy másik topicban megemlítettem (meg nyílván sokan mások is): tanulni, tanulni, tanulni... Az oktatásra nagyon oda kellene koncentrálni... Illetve annyira azért nem is rossz a helyzet, többet kellene támogatni az innovációt. Úgy rémlik, hogy cseheknél ez is most nagyon beindult... Ők is úgy kezdték, hogy oktatásra rámentek nagyon. Ezen az úton haladva lehetünk nagyok megint, még ha népessében nem is... Pedig nyílván az is fontos. Lehet pénzünk, csinálhatjuk jól a dolgokat, de egyszerüen 20 millió ember több nyereséget tud termelni.
Ami a revizíót illeti, véleményem szerint az etnikai alapún érdemes gondolkodni és napirenden tartani... Nem hiszem, hogy a Vajdaság és a Kárpátalja olyan nehezen menne. Nem lenne olcsó... De szerintem különösebb gond nélkül meg lehetne valósítani.
Felvidék, illetve "Észak-Erdély" már nyílván más tészta... Felvidéket maguktól nem fogják vissza adni nekünk a szlovákok soha. Ami lehet szvsz tárgyalási alap, ha a gazdaságunk tényleg nagyságrenddel erőssebb, mint az övék és akkor egyesíteni a két országot úgy, hogy a Felvidék többségében magyar lakra része magyar kormányzás alatt, Szlovákia többi része pedig autonómiát kapna... Vagy közös szlovák-magyar kormányzás.
Észak-Erdély... A legnehezebb kérdés. A románokkal nem nagyon lehet alkudozni, ha pedig sikerült, akkor -nevezzétek paranoiának- biztos, hogy csak azért, mert a végén többet fogunk veszteni. A történelem legalábbis ezt igazolja. A Partiumot lenne érdemes még visszaszerezni (ha etnikailag nézem), a többi már gyakorlatilag az ismert okok miatt elveszett (benépesítés, stb.). Illetve Székelyföld... De a lényeg szerintem velük kapcsolatban, hogy meglegyen az autonómia... Akkor szerintem mindegy, hogy most Románia vagy Magyaro. része lenne. Többnyire az sem tetszett nekik, ahogy a magyarok kormányoztak, az ismert okok miatt egyébként joggal. Úgyhogy nyílván ragaszkodnának hozzá, de egyébként is szerintem is az lenne a legjobb, ha adott esetben Mo. része ként is autonóm közöséget alkotnának.
Nyílván márcsak emiatt is (szomszédság), meg a terület miatt is jó lenne, ha Észak-Erdély is visszajönne első körben (include Kolozsvár), de ott már nagyon kevés a magyar... Érdemesebb lenne lakosságcsere/áttelepítés azok számára, akik ezt igényelnék.
Ezt tudnám első körben reálisan elképzelni... Nem 1 nap lenne, és nagyon sok munka kellene hozzá, plusz nagyon sok elkötelezett és értelmes ember..
Ha az megvan, akkor innen sok-sok-sok év múltán, sok-sok-sok gyarapodással (gazdasági és népesség értelemben, mely utóbbira megintcsak rá kellene gyúrni, ami szintén egy terjedelmesebb téma, mert csak részben gazdasági kérdés), és nagyon-nagyon okosan lehetne megint Kárpát-medencét magába foglaló Magyarországról beszélni.