Kedves Közgazdász Fórumozók!
Szinte naponta jelenik meg valamilyen lelombozó hír a világ gazdaságáról, pénzügyi rendszeréről. Én nem emlékszem olyan korábbi időszakra, amikor naponta jövendölte valamelyik közgazdász, hogy előttünk az összeomlás. Lehet, hogy én nem figyeltem erre, de nem emlékszem ennyi baljóslatú előrejelzésre.
Mi a valóság? Gazdasági és pénzügyi háború része-e ez, vagy valóban ilyen riasztó a helyzet. Ha ilyen riasztó, a nagy tömörülések (USA, EU, Kína stb.) miért nem tesznek valamit. Nem tudnak tenni, vagy nem akarnak tenni?
Az EU miért ilyen tesze-tosza? Én nem hiszek az összesküvés-elméletekben, azaz nem hiszem, hogy az EU vezetőit megzsarolták, bábbá tették. A vezetőt többen veszik körül, ha egy ember zsarolható is, a környezete nem. Ennek a látszólagos tehetetlenségnek komolyabb okai lehetnek egy ember megzsarolhatóságánál. Azt el tudom képzelni, hogy vannak helyzetek, amikor a legjobb kivárásra játszani. De nem látom át a mostani helyzetet, azaz megítélni sem tudom.
Az arab világgal kapcsolatban: valóban megkeverték a demokráciaexporttal az ott lévő helyzetet, de amit az iszlám vall, azt én nem tudom elfogadni. Valaki feltette ide a dokumentumokat, beleolvasgattam: az maga a középkor. Így a XXI. században nem lehet a kihívásokkal sikeresen felvenni a küzdelmet. Ha ezzel a mentalitással akarnak a migránsok Európába jönni, illetve élni, az magát a katasztrófát hozza el Európa számára. Egyszerűen a két gondolkodásmód nem illeszthető össze. Az egyik videóban mondja a szír emigráns, hogy csak élni szeretne békében. De hogyan? A két gondolkodásmód nem tud békében meglenni egymás mellett. Ezt nem képes felfogni? Vagy nem érdekli!
Hát, ugye sokkal-sokkal több pénz van nyilvántartva a nemzetközi rendszerben, mint amennyi jószág létezik, + ugye a folyamatos növekedés - amire a hitelelapú gazdaság épül - sem tartható fenn a bolygó véges erőforrásai (és tűrőképessége) miatt szóval előbb-utóbb kipukkan a lufi.
Addig meg mindenki megpróbál helyezkedni és a pillanat ura lenni.
EU?
Nincs olyan önálló entitás, hogy EU. Amit te annak látsz, az csak egy önálló életre kelt hatalmas bürokrácia, aminek legfőbb gondja, hogy folyamatosan munkát és hatalmat adjon magának.