<blockquote rel="Panzerfaust"><blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="Panzerfaust"><blockquote rel="haubagoi">
Igen. És az SCO is az. Bár az SCO próbálja elkerülni, hogy a "Kelet NATO"-jaként aposztrofálják őket.
Nem az, mert biztonsági gazdasági és katonai szerződés, ami nem kizárólag katonai jellegű és nem is tartalmaz vonatkozó strict pontokat, inkább laza együttműködési keret, amelyben elég nagy a mozgástér. Az eddigiek alapján legjobban a gazdasági oldala domborodott ki, és mivel legalább annyi ellentét van a két nagy, az orosz és kínai tag között, mint amennyi közös együttműködési irány, nem hinném, hogy a jövőben egy magasabb szintű szerződésben jelenik majd meg. Kína világhatalmi szerepre törekszik, de nem most, bölcsen várnak a megfelelő pillanatra, akár évtizedekig. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kínának egyedül az USA (lesz) az ellenfele.</blockquote>
Jól van, rendben van, de ugye az volt a kiindulópont, hogy Nógrádi azt állította, hogy csak az USA-nak van (akármilyen, nem csak katonai) "szövetségi rendszere". Ez azért így nem igaz. Elég sok alakuló szövetségi rendszer van. Erős csúsztatás azt mondani, hogy ilyenje csak az USA-nak van.</blockquote>
Szia, bagoly
hát szerintem ténylegesen és effektíve (együtt)működő szövetségi rendszere tényleg csak az USA-nak van, így én inkább Nógrádival értek egyet. Az alakuló, formálódó szövetségi rendszer az nem olyan mint mondjuk a NATO,(1949) amely azért hathatósan fel tud lépni, igaz hogy egy birodalmi érdek folytán, de mivel a tagok "meggyőzhetőek" így elég olajozottan mennek a dolgok.
Ázsiában nincs azért így. Kína, ha együttműködik is, egy pillanatra sem felejti el a saját céljait, egy dolog a papír, meg egy másik, hogy mi valósul meg belőle. Éppen ezért nem gondolom hogy egyenrangú felek volnának a nyugati szövetségi tömörülésekkel, hívják akár katonai együttműködésnek vagy bárminek, az ázsiai paktumok ezidőkig is rendkívül labilisak, hektikusak voltak, elég egy személycsere, rezsimváltás és megy levesbe az egész hóbelevanc.
Nyilván tehát le vannak fektetve ott is bizonyos szerződési feltételek, de korántsem olyan szoros és valós a megvalósítás mint mifelénk.</blockquote>
Szia, Panzer
Értem, és igazad van. De.
Nógrádi előadásain 2-féle ember ül: 1. aki feltétlenül az USA híve és 2. aki új, más távlatokra vágyik.
És amikor Nógrádi minden egyes előadásában kihangsúlyozza, hogy csak az USA-nak van szövetségi rendszere, akkor a hallgatóság 2. csoportjának a reményeit zúzza szét. Kb. így:
"(hiába vágytok másra, nincs mihez csatlakoznotok, mert) csak az USA-nak van szövetségi rendszere"
Ezért ebben én azt érzem, hogy Nógrádi nem azért nem említi meg a CSTO-t, az SCO-t stb., mert nem tud róluk (<b>megemlíteni még akkor is megemlíthetné őket, ha hozzátenné, hogy vannak, de nem jelentősek!</b>), hanem azért nem említi meg őket egyáltalán, hogy a hallgatóságban tudatosítsa, hogy
nincs más választásotok, csak az USA. Csak az USA-hoz tartozhattok, és ha ez nektek nem tetszik, akkor max. árválkodhattok egyedül, magatoknak, de nincs alternatívátok, nem tudtok máshová csatlakozni, mert... "csak az USA-nak van szövetségi rendszere".
Tehát ne legyetek buták, ne közösítsétek ki magatokat a "nemzetközi közösségből", hanem tartozzatok ti is (büszkén) az USA szövetségi rendszeréhez. Az egyetlen, valódi szuperhataloméhoz. Az egyetlen,
valódi szövetségi rendszerhez: a NATO-hoz.
Ennek ez az olvasata.
Hasonlóképp "bánnak el" az Eurázsiai Unióval is. A 2015. január 1-i megalakulása óta egyszer adtak róla hírt, hogy létezik:
amikor közölték, hogy 2 héttel a megalakulása után már meg is bukott.
Azóta úgy kezelik, mint ami már nem is létezik. Hiszen 2 hét alatt meg is bukott.
értsd -> Magyarország számára nincs más lehetőség, csak az EU-hoz való tartozás.
Ez egy befolyásolási technika. És szándékos.</blockquote>
Akceptálom az álláspontodat, de
Én személy szerint nem ültem az előadásain, mivel már elég régen végeztem a tanulmányaimat, csak a neten hallgattam végig, és amúgy nem vagyok senkinek a híve. Illetve de, kizárólag a magyaroké.
Ezt a csatlakozási vágyat nem igazán értem a magyar politikai elit részéről, mert a mai és a múltbéli helyzetünk is világosan mutatja, hogy másodrangúakként tartanak, tartottak számon, bárhol, bármelyik szövetségi rendszerben. A VSZ-ben, a NATO-ban, az EU-ban vagy a kacsatökében egyaránt. Van bizony alternatívánk, pl. a saját magunk életének az alakítása és mivel nem akarunk világpolitikai tényezővé válni, éppen emiatt szerintem "coki"-kategóriába tartoznak a "szövetségi"- konglomerátumok amelyeket egyes egyedül a <b>pénz</b> (a közelmúltbéli keletieket az ideológia és az erőszak) tart össze semmi egyéb. Ha megszűnne és mivel semmi nem tart az idők végezetéig, meg is fog, az amerikaiak egyeduralma, akkor kártyavárként omlik össze minden angol betűszóval fémjelzett izémizé szervezet.
Nógrádi egyébként nem feltétlen USA-hívő, hiszen pontosan ő próbálja tudatosítani a mondandóiban, hogy tessék figyelni Kínára. Most még ártalmatlannak tűnik, de ...... Lesz ez még így se.
Kínának vannak lehetséges szembenállási pozíciói, vitás kérdései az oroszokkal, ezért gondolom azt, hogy az udvarias és diplomatikus mosoly mögött más is rejtőzik, és ez nagy valószínűséggel a "szervezkedés" minőségére is kihat.
Talán úgy lehetne aposztrofálni, hogy az Eurázsiai Unió még embrionális állapotban van és a jövő eseményei fogják befolyásolni a további "életútját". Jóslásokba persze lehet bocsátkozni, de ezek csak fikciók, hiszen rövid idő alatt prognosztizálhatatlan történések tudják gyökeresen átírni a jelen kor históriáját.