Friedman kapcsán egy gyors jegyzet részemről, hogy szerintem hol tart ma a sakktábla:
1. Az USA a SZU összeomlásától kezdve azt várta az EU-tól/NATO-tól, hogy kelet felé bővítve őket eljutnak egészen Japánig. Így Washington közvetlen irányítása alatt lett volna a Kína-ellenes tömb.
2. De Oroszország csak nem méltóztatott összeomlani. USA: mit csináljunk, mit csináljunk... Megvan: Kerítsük be őket: Irak, Afganisztán stb.... aztán hátha mégis összeomlik.
3. Putyin "házassági" ajánlatot tesz az EU-nak: "Lisszabontól Vlagyivosztokig". USA: Atyaúristen, ez még Kínánál is veszélyesebb verzió... mit csináljunk, mit csináljunk... Megvan: rontsuk meg a viszonyt Oroszország és az EU között: Ukrajna
4. Merkel azonban (szerencsére) elutasítja Putyin ajánlatát: nem kell a "Lisszabontól Vlagyivosztok". Viszont ehelyett az EU Kínával kezd üzletelni. Ez persze német-EU részről tök logikus: az EU és Kína gazdaságilag hosszútávon megfojtaná Oroszországot és aztán feloszthatnák egymás között az Urálnál meghúzva a határt. Német-kínai találkozók. Ázsiai bank. USA: hülye EU, pont Kína ellen akartam őket létrehozni, erre összeállnak Kínával... mit csináljunk, mit csináljunk... Megvan: ijesszük meg az EU-t egy agresszív Oroszországgal, hátha visszafutnak a karjainkba; Duginék megszervezik a Krím visszacsatolását és a katonai ellenállást Kelet-Ukrajnában, amerikai segédlettel (!); Putyinnak ez nem tetszik, mert ő még mindig bízik a "Lisszabontól Vlagyivosztokig"-ban, ezért nem támogatja Kelet-Ukrajnát: Minszk-ezik
5. Az EU közben egyre Amerika-ellenesebb, mert az emberek már látják az amerikai sz@rkavarást. (A 2008-as válságtól kezdve különösen.) USA: Fú, ez az EU már Oroszország nélkül is veszélyes... mit csináljunk, mit csináljunk... Megvan: domináljuk le őket: TTIP, migránsok befogadása okán centralizáció, Európai Egyesült Államok, az amerikai hadsereg Európába küldése
6. Duginék közben látják a megromló USA-EU viszonyt, és ráfűtenek, hátha szakad az EU: a szélsőjobb támogatása az EU-ban, és még több migráns EU-ba irányítása USA: Vazz, ez szemétség... az egész EU nekem kéne, bár... ha Kína ellen fordultok, akkor éppen megoszthatjuk... Dugin: OK. USA: jó, akkor Jalta 2. De le kéne vezényelni. Dugin: Kelet-európai háború? USA: OK.
7. Kína gyanút fog. USA-Oroszo. paktum? Dögöljetek meg. Hadgyakorlat Szaúd-Arábiában.
Korábban:
China Secretly Sold Saudi Arabia DF-21 Missiles With CIA Approval
http://thediplomat.com/2014/01/china-secretly-sold-saudi-arabia-df-21-missiles-with-cia-approval/
8. Dugin USA-nak: Figyu, mi lesz, ha közben Kína betámad minket Szibériánál? USA: Nyugi, bizgetem őket a Dél-Kínai-tengeren.
South China Sea: US may consider sending more destroyers to patrol islands
http://www.theguardian.com/world/2016/feb/25/south-china-sea-us-may-consider-sending-more-destroyers-to-patrol-islands