[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Desertfox (2013. február 27.):

 Az I. világháború végeredménye ismert: a Habsburg-Birodalom darabjaira hullott, a cári birodalom megszűnt, a Romanov-ház szó szerinti kivégzése 1918-ban lezajlott, mindezeken túl az Oszmán Birodalom is kilehelte a lelkét az 1920-as évek elejére.

 A Monarchia kivégzése tiszta angol-francia ügy volt, az USA nem kívánt beleszólni a békeszerződésekbe, az oroszokat eleve meg sem hívták, egyéb okok miatt. Az más kérdés, hogy mostanra egyre több hitelt érdemlő információ derül ki arról, hogy az orosz bolsevik hatalomátvételt honnan is finanszírozták valójában. Ráadásul a sikeres szovjetizálással a Nyugat több legyet is ütött egy csapásra:

1. létrejött a nyugati pénzeken megfinanszírozott nagy keleti birodalom

2. a nyugati arisztokrata és bankár köröknek nem kellett a továbbiakban semmiben osztozkodni a Romanov-dinasztiával

3. a szovjet-orosz polgárháború és intervenció lekötötte Moszkvát, így érdemben sem az európai, sem a közel-keleti határok meghúzásába nem tudott beleszólni

 A II. VH tönkreverte Németországot, legyalulta a Szovjetuniót és hazavágta Japánt is. Az európai hatalmak (elsősorban Anglia és Franciaország) szereplése erőtlen volt, az USA viszont hatalmas nyereséggel zárta a bizniszt és kiterjesztette katonai dominanciáját Európában és a Távol-Keleten is.

 Hidegháború:

A „hálátlan” szovjet elit túlságosan önálló utakra lépett – nem ezért pénzelték meg a sztorit anno, így meg kellett regulázni a renitenskedő keleti birodalmat. Apró sztori Viktor Rotschildról és az atomtitokról:

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/rothschild-spied-as-the-fifth-man-1444440.html

 Bretton-woods-i megállapodás felmondása: 1967-1972 közötti időszakban az európai nemzeti valuták jelentősen devalválódtak, majd ezt követően a dollár mögötti aranyfedezet 1973-ra gyakorlatilag megszűnt. Nyugat-Európa és Japán növekvő gazdasági ereje stratégiai kockázatot jelentett az USA-nak és a dollárnak, ezt nem engedték meg.

 

Hendrick (2013. február 27.):

 Oroszország pozíciói a Szovjetunió széthullásával jelentős mértékben meggyengültek. A jelcini-gajdari sokkterápia alatt orosz teherszállító gépek tömege szállította ki az USA-ba gyakorlatilag a teljes szovjet aranytartalékot. Ennek megbecslésétől tartózkodnék, több forrás is eltérő adatokat közöl, de még a legszerényebb  becslés is elég durva mennyiséget jelez. Oroszország legfőbb geopolitikai célja az USA-kínai szembenállás kiélezése úgy, hogy közben az USA szövetségesek szegről-végről lehetőleg orosz és/vagy kínai függőségbe is kerüljenek (pénz illetve nyersanyag).

 

Joker és Omega (2013. február 27.):

Nincsenek pontos adatok a világ aranytartalékairól, de kizártnak tartom, hogy bármelyik nyilvános adat egyben igaz is lenne. A 2 millió tonna valóban bődületes szám, de ez az adat is megtalálható a neten, így ab ovo ezt kizárni nem vagyok hivatott. Idén januárban Oroszországban és Indiában leadtak egy oknyomozó filmet fő műsoridőben <i>Financial Tyranny</i> címmel, ahol pontosan ezt feszegették.

De a szám maga talán lényegtelen, az is durva, ha csak a tizede igaz! <i>(Apropó, tudja-e valaki, hogy DSK pikáns és kiteregetett szexbotránya mögött mi állhatott a rossz nyelvek szerint?)</i>

És akkor vissza egy kicsit a sakktáblára:

 Oroszország befizetett egy kis kubai nosztalgiára:

http://kitekinto.hu/latin-amerika/2013/02/27/kuba_nem_fizeti_vissza_a_szovjet_kolcsonoket/

 A szövetségnek ára van – mindenhol a világon.

 Chuch Hagel az új amerikai védelmi miniszter:

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/02/27/06/Az_amerikai_szenatus_megerositette_Chuck_Hagel_vedelmi_miniszteri.aspx

 Lesz még gond a komával, ebben biztos vagyok.

 Lavrov cáfolja a titkos orosz-amerikai paktumot:

http://hungarian.ruvr.ru/2013_02_27/Lavrov-cafolta-az-ABM-mel-kapcsolatos-nyilatkozatok-cserejerol-szolo-h-rt/

 Ezek a fránya meteoritok mi?

 

Két kis hír regionális szinten - nehogy azt mondják, a kicsikre már nem is figyelünk:

Koszovó az USA segítségét kéri:

http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=30&hir_id=314996

Közben a vajdaságban is elindul a politikai szintre emelt autonómia törekvés:

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15001/Politikai-mozgalom-alakul-Vajdasag-alkotmanyos-helyzetenek-ujrafogalmazasaert.html

 Ha az egyiknek igen, akkor a másiknak? És ha a másiknak is igen, akkor ki következik?

 

Ezt a végére tartogattam, poénként:

http://hvg.hu/vilag/20130227_libanon_latogatas_orban#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Mindig nagy érdeklődéssel olvaslak montezuma,én is tudok sakkozni csak nem az országokkal:)nagyon nagy fantáziátok van az biztos és nem is lehetetlen amit irtok,sok lehetőség lehet benne szerintem oroszország nagyfalat lenne akárkinek lehet az kína vagy usa,jelenleg a sakktáblán szerintem az usa játsza a fő szerepet jelenleg.sajna csak ennyit tudtam hozzátenni a topichoz,de ha nemgon még majd próbálkoznék:)üdv:ehnaton
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 762
113
Magyarország aranytartalékát is eladták anno, alig van már valami, miközben a világon mindenki aranyat vásárolt. Most akkor a világ hülye vagy mi? (Én az utolsóra tippelnék)
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Echnaton!

Én nem tudok sakkozni, maximum csak szeretek.
sf-wink.gif


A viccet félretéve nyugodtan próbálkozz, nagyjából mindannyian ugyanezt tesszük. A fantáziánkra való utalásod mindenképpen bóknak veszem, lehet, hogy ZS kategóriás "kémkaland" regényeket kellene írnom (a magyar Ludlumként) és még fizetnének is érte egy csomó pénzt, ki tudja? Ha ennek a Clancy-ek is bejött..., bár még életemben egyetlen Tom Clancy-t sem olvastam, szánom is a bűnömet. Visszatérve a topicra és a témára azt gondolom, hogy ez tényleg egyfajta játék is, hiszen számunkra valójában felfoghatatlanul nagy léptékben zajló eseményekkel kapcsolatban próbáljuk kitalálni azt, hogy egyáltalán mi van, hogyan jutott ide a világ és egyébként mi a fene várható. Hogy igazunk van-e bármiben vagy totál mellélövés az egész? Lehet, hogy ezt sosem fogjuk megtudni, de talán nem is ez a lényeg. Ahogy Macui Basó (japán, középkor) írta egykoron: "az élet legszebb ajándéka a bizonytalanság".

Félreértés ne essék, engem is érdekel a haditechnika egy bizonyos szintig, de egy ponton túl már nem köt le, ellenben ebben a témakörben valóban sokkal nagyobb fantáziát látok. Ettől függetlenül tisztelem és becsülöm azokat, akik a technikai részletekben is  képesek szinte atomi szintig lemenni. Ezekben a dolgokban én azok véleményére adok, akik nálam vitán felül jobban értenek hozzá - voltaképpen helyettem mélyedtek bele a részletekbe én pedig megkapom kényelmesen a summázott végeredményt. Ezzel időt és energiát spóroltak nekem - örök hála érte. Én maximum csak ezekkel az írásokkal "viszonozhatom" a dolgot, mindig jelezve, hogy akár simán tévedhetek is.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=153646

Érdekes arányokat mutat a cikk. Ennek fényében még érdekesebb Python által linkelt 2 részes cikk, nem is biztos, hogy teljesen alaptalan.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Fip7!

Ha válaszolni akarnék a költői kérdésedre, akkor azt mondanám, hogy amúgy az egész világ totál hülye, de ilyet nem állítok, hiszen költői kérdésekre nem kell válaszolni.
sf-laugh.gif
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Megint bajban vagyok kicsit, ugyanis több, külön-külön saját topic-kal rendelkező témát ömlesztenék olyan svédasztalos módon, de talán elnézitek az önzőségemet és mivel úgyis "minden szentnek maga felé hajlik a keze", így a turmixot belegyömöszölöm ebbe a topicba.

Igen, Irán megint fejlesztett valamit miközben ÉK most már aztán tényleg igazi háborút szimulált. Csak jelzem, hogy megvan a harmadik katonai múlttal rendelkező iráni miniszter, aki ráadásul előtte ÉK-ban tanult: http://mno.hu/kulfold/eszak-koreaban-tanult-katona-kerult-az-irani-kormanyba-1141396

Nem cikizésből említem meg az igencsak optimista japán ígéretet - megértem, nincs más választásuk, mint optimistának lenni: http://hungarian.ruvr.ru/2013_02_28/Japan-es-az-Egyesult-Allamok-szovetsege-ellenorizni-fogja-az-egesz-vilagot/

A szándékban nem is kételkednék, de mit szól ehhez a maradék világ? És az USA? Biztos hogy Japán kell neki szövetségestársnak a világ felett?

A franciák hangja azért már hallatszik: http://hungarian.ruvr.ru/2013_02_28/Franciaorszag-maga-rendelkezik-nuklearis-arzenaljaval/

Hollande az Echo Moskvi rádióban kijelentette: "Franciaország független állam és nem tartozik egyetlen táborhoz sem." Ez azért elég meredek mondat egy NATO- és EU-tag európai atomhatalomtól, ugye? Vagy csak nekem tűnik annak?

De közben megszólalt Putyin is az ügyben: http://hvg.hu/vilag/20130228_Putyin_a_Nyugat_felboritana_a_hadaszati_e#rss

Ja, egyébként Libanonnal lesz valami katonai együttműködésünk vagy miféle - Hohó! Mégis csak ott vagyunk a sakktáblán fiúk! :

http://mno.hu/kulfold/katonai-egyuttmukodesrol-targyalt-hende-libanonban-1141969

Én a törökök erősödő befolyására tippelnék - akik pont a napokban bombázták meg ismét a kurdokat - miközben Párizs és Moszkva Szíriával kapcsolatos álláspontja közeledni látszik:

http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=30&hir_id=315118

... hála persze Malinak (tehetném hozzá, de ha igazán gonoszkodni akarnék, akkor Gerardot és Bardo-t is említhetném):

http://hungarian.ruvr.ru/2013_02_28/Az-orosz-francia-egyuttmukodes-jo-perspekt-vakkal-rendelkezik/

Nos, igyekeztem ma nem egy újabb meredek elmélettel riogatni a nagyérdeműt, szerintem ezek a cikkek is pont elegek lesznek mára. Ráadásul mind legális média - ez persze nem jelenti azt, hogy mindig igazat írnak, csak azt, hogy jogszerűen teszik, amit tesznek.

Pardon, ez majdnem kimaradt, tényleg csak a teljesség kedvéért - idén nyáron "most már aztán tényleg" lebombázzák Iránt:

http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/163792/1/kulfold/Iranugy_Izrael_katonai_szankciot_akar?place=srss

(Már ha persze igaz a hivatalos izraeli média minapi cikke. Bár emlékeim szerint Izrael nem szokott ígérgetni, hanem vagy odacsap ígéret nélkül vagy nem csap sehová - harmadik opció nincs. Illetve van, de az már konteó kategória.
sf-wink.gif
)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A cím eleje FOX -an hatásvadász..., de a többi stimmel. Erről se halottunk hű de sokat...:
http://www.youtube.com/watch?v=uLR3mNnTM_k
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Most léptek életbe az autómatikus megszorítások az USA-ban, mert nem tudtak kiegyezni. Szerintem kell egy csont a parasztnak, amit rágjon ahelyett, hogy a megszorításokon filózna, szóval itt van. Obama meg kezdheti írni a köszönőlevelet Putyinnak.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 762
113
Ezt azért ide rakom, nem pedig a "Magyarország rovatba", mert szerintem ha igaz a hír, előre vetíthet egy magyar és talán ezzel egy új Közép-Európai átalakulást. Továbbá nekem a dollártól való kényszeres szabadulás is érdekes. (Ha igaz a hír):

http://hvg.hu/gazdasag/20130305_Taccsra_tenne_a_forintot_a_rubelvasarlas

 

Egyébként a cikk színvonalához tartozik, hogy a dollár helyet akarunk rubelt, de ők mindig az Euróval jönnek elő, továbbá nagyon "okos" gazdasági szakértő az (magyarul egy barom), aki az orosz állampapírt és a rubelt rossz befektetésnek tartja. Oroszország jelenleg az egyik, ha nem a legstabilabb ország a világon. (Szerintem)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 522
72 521
113
Meghalt Hugo Chavez.

 

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?223991-Breaking-news-hugo-chavez-has-died
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Chavez halott na pár napja még cáfolták hogy mennyire beteg,gyanitom ugyanugy orosz barát kormány marad persze nemtudni.Szíriában meg már irak is beavatkozik asszad oldalán tehát valószínüleg az is eldől előbb utóbb,az oroszok megnyugodhatnak,de hogyis van ez az usa a lázadókat támogatná,és az általa megszállt ország meg beavatkozik az ellenkező oldalon, nekem ez már egyre magasabb lesz:)
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 868
113
Nyugodjon békében

 

Azért oda oda szólogatott az a jenkiknek:DD pl "jenki birodalom" george busht seggfejnek nevezte és így tovább .

Megszokott karakter volt .
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Megy az információáradat rendesen, kérdés az, hogy az eddigi politikai vonalat viszi-e tovább Maduro. Vannak az országban problémák dögivel. A nagy eszmetárs - Castro - Kubája is lassan de biztosan változik, nem fog sokáig tartani ez a nagy összeborulás, a külső körülmények sem ebbe az irányba terelik a dolgokat.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20130305-meghalt-hugo-chavez.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Kár érte.... Majd most jonnek- mindent megtesznek az amerikaiaik , hogy mindenképpen az ellenzék gyozzon .....

Ha az ellenzék gyoz (már tegnap Miamiban voltak konzultálni) , akkor lottek az orosz fegyveruzletnek. Megintamerika bábja lesz Venezuela.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 762
113
Ma reggeli hírként azt is olvastam, hogy Észak-Korea állítólag felmondja hétfőn a tűzszünetet Dél-Koreával. Történnek ma az események rendesen!
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Ha Chavez halott akkor küszöbön áll egy újabb háború a demokrácia , az emberi jogok vagy a tömegpusztító fegyverek miatt de semmiképp sem a marha nagy olajtartalékok miatt (a kívánt rész törlendő)  :D
 
M

molnibalage

Guest
Elég nagy baromság lenne részükről. Vagy olyan "béke" lesz ezután, hogy már fegyverszüneti egyezmény sem lesz, csak "de facto" lesz fegyvernyugvás? Egyetlen épeszű északi vezető sem gondolhatja komolyan, hogy dél hadereje ellen a legcsekélyebb esélyük is van.
 
Status
Not open for further replies.