[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Nagyon jó. Nagyjából tudok négy latin idézetet fejből és néha villant vele az ember, bár tény, a gúgli korában a latinos műveltség hatványozódni képes. :D
Nyugi, Chimera írásához én is okosítom magam.

Vissza a témához: elképesztő napi hír és cáfolat majd annak is a cáfolata lát napvilágot. Az AP szerint a felkelők beismerték a támadást de közben van a törököknél egy szökött doki, akinek a szír hadsereg ellen van bizonyítéka. Ez egyébként lényegtelen, nagy eséllyel mindkét fél nyúlt ilyen eszközökhöz az elmúlt két évben párszor, így a szíriai vegyi fegyver: bevetett-nem vetett be-mégis csak bevetett című teleregény még hosszú ideig mehetne, de itt másról van szó.
Nem hiszek az "obamai ostoba elszólásban" sem a vörös vonal kérdésében, jobban elhiszem azt, hogy BHO-t kicsit meghintáztatták hátulról.
De valójában ez is tök mindegy, a hadseregek készülődnek, a napi hírek egymást cáfolják, a háború kirobbantásáért folyó szavazást az egész világ figyeli és mindenki feszülten várja, hogy a nagy mutatvány majd hogyan végződik.

"Megtévesztéseken át vezet az út az igazságig." - Muneneori Yagu: Heiho kadensho (nem latin, japán szamuráj és híres kardvívó a középkorból)
 

Zulu Alfa Kilo

New Member
2013. augusztus 24.
19
0
1
Az miként illik a képbe, hogy az orosz flotta legpotensebb egysége + harccsoport látványosan távozik észak felé?

http://en.rian.ru/military_news/20130903/183142070/Russian-Naval-Task-Force-Sets-Sail-for-East-Arctic.html
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Amerika fegyvert fog Szíriára én meg Putyin helyébe az ukránokra fognék fegyvert .
Persze amúgy is muszáj lesz ha nem akarnak a határra NATO légibázist meg rakétavédelmi rendszert .
http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=4274
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
Az alternatív médiának szóló vélt vagy valós Brezsinszki-féle dicsőség teljesen téves, tekintve hogy semmilyen hatással nincsenek a háborús készülődésre, hiszen arra mint látható semmi sincsen hatással. Meg miért is lenne, amikor a háború a ponrónál is nagyobb médiabiznisz.

A CNN irakkal távozott a nagyszínpadról az ismert dolgok miatt, persze közben az a társadalmi osztály amelynek indoktrinálására szolgált ugyancsak megszűnt létezni. Lett helyette tucatnyi hírtévé, elemi szinten is világos, melyik kinek a szekerét tolja.

Ha már Brezsinszki teremtményeinél tartunk: jelenleg egyetlen vezető társaság riportere sem tartózkodik Szíriában. A nyugati média hetet-havat összehordó betelefonálók információi alapján dolgozik, meg az alapján amit a hivatalos szervek közölnek.

Innentől kezdve ki-ki a saját szellemi teljesítményének megfelelően állítja össze a képét a dolgokról.

Jó, egy youtube-os lefejezés szellemi teljesítménytől függetlenül ugyanazt jelenti. Csak azt nem tudom, hogy mi a bánat alapján nevezhetném ezt alternatív médiának.

Amit a faszi a globális politikai ébredésről mond, annak amúgy köze sincs ehhez: az az atlanti hatalom megrogyása, hogy a sunyi kínaiak is bele szeretnének szólni ezentúl mindenbe.
 

Zulu Alfa Kilo

New Member
2013. augusztus 24.
19
0
1
Zulu Alfa Kilo:
A "szíriai történet" nem Szíriáról szól.

Vágom... :) éppen azért nem értettem, hogy az észak felé hajózás és időzítése mit is jelent: jelzés a Mediterráneumon be-nem-avatkozásra azaz kihátrálásra; vagy attól a konkrét gócponttól független megmutatása annak, hogy inkább koncentrálnak a klímaváltozás miatt lassan megnyíló új hajózási útvonalakra illetve a térség fosszilis lelőhelyeire teljes erővel is igényt formálnak.

Vagy mindkettőt egyszerre: azaz akár az is lehet, hogy már megegyezés született és ezt kapta a Medve cserébe, ha kussol. Vagy hol hibádzik a gondolatmenetem?
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Zulu Alfa Kilo:
Az Északi Flotta hajóinak a fő feladata az orosz csapásmérő tengeralattjárók indítási zónáinak a felügyelete valamint az idegen hajók/tengeralattjárók felderítése és távol tartása. (Apropó, hol vannak most a Delták?) A hónapok óta tartó és egymásba érő hadgyakorlatok leple alatt mostanra az egész orosz hadsereg gyakorlatilag harckészültségben van. A helyzet az, hogy a háború ugyan indulhat Szíriánál, de senki sem garantálta, hogy ott is fog véget érni.
Nem látok reális esélyt amerikai-orosz kiegyezésre, arra viszont igen, hogy Szíria megtámadása után Moszkva is lépni fog, de nem feltétlenül Szíriánál. (Vannak régiók, ahol az orosz katonai fölény nem kérdéses.) Putyin ma simán hazugnak nevezte Kerry-t, ami azért nem túl diplomatikus kijelentés az amerikai külügyminiszterről.
Obama sem tudja lassan, hogyan magyarázza ki magát a világ előtt:
http://www.weeklystandard.com/blogs/obama-i-didnt-set-red-line-syria_752712.html
A leggázabbak a szaúdiak voltak, akik azt mondták, hogy támogatnak egy légicsapást, ha ezt a szír nép kéri. Komolyan, erre mit lehet még mondani?
Érthetetlen az USA is, megígéri Asszadnak a csapásokat, de bőven hagy időt neki, hogy minden fegyverüket széttelepítsék és elrejtsék, sőt, arra is hagy időt, hogy minden egyéb ellenérdekelt fél is felvonuljon és „pozícióba helyezze” az eszközeit. Épeszű stratéga ilyet nem tesz, kivéve, ha pont az a célja, hogy akár hatékony ellencsapás indulhasson – mondjuk Szíriából Izraelre. A folytatásról most nem elmélkednék, mert az már csak felesleges időpocsékolás. Minden fegyver a helyén ahhoz, hogy valóban bekopogjon az ajtón az új világrend.

Feszültségoldónak: Szu-27-esek és F-18-asok közös légi hadgyakorlata videóval:
http://www.mon.hu/video-egyutt-tartottak-hadgyakorlatot-az-oroszok-az-amerikaiakkal/2348693
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 114
82 855
113
<i>Putyin ma simán hazugnak nevezte Kerry-t, ami azért nem túl diplomatikus kijelentés az amerikai külügyminiszterről.</i>

Szerinted minek nevezte volna, ha a szenátorok elott azt állította, hogy Szíriában nincs jelen az Al-Kaida?
Hazudoznak ossze-vissza, de sajnos az egész politika egy nagy hazugság.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 531
113
Az erősebb kutya bszk...... Tök mindegy, mit mond Putyin, vagy Kerry. Mindkettő a nyilvánosságnak beszél. A Kirov és csoportja ráül az északi hajózóútra, a boomerek ki tudja hol vannak, az amik két harcsoportja is Szíria közelében ringatózik nemsoká és a Földközi-lavőrban is van néhány romboló. A többi nemzet erőiról nem is beszélve. A Szíria-topicban írtam, hogy 9.11 óta most először DEFCON 4.-ben van az amerikai haderő, ami még békeszint, de célzott katonai hírszerzéssel és fokozott készültséggel jár..... A többit lehet hozzágondolni....
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
xfotel: Az alternatív média célja alternatívát (ami egy szolgáltatás) nyújtani a "másként gondolkodó" közönség számára. Az alternatív médiában a végzetes hiba ott rejlik hogy eszköztára a fősodratú médiával szöges ellentétben álló hírek képzése. Míg a fősodratú média (tegyük fel rosszindulatú) felépülhet manipulatív módon "összedominózott" féligazságokból, addig az alternatív média (lévén egy ellenpólus) ezt az igazság "szürke zónáját" kizárja.

Kezdek megbarátkozni a topicban folyó "jövőkutatás" végeredményével, miszerint a nyugat minden verzióban hanyatlani fog. Végül is a jelenlegi alapfelállás az hogy a nyugat túlzottan dominál a világban. Egy hegyről könnyebb lefele menni mint tovább haladni a magasba, valószínűleg ezért tart a jövőben a nyugat mindig "lefele".
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 847
57 818
113
Mostanában nem nagyon írtam biztpol. témában, mert az utóbbi időben elég zavaros lett a világpolitika. Konkrétan úgy érzem, hogy az események nem a valós realitások szerint történnek. Vagy ugye az is lehet, hogy nekem van nagyon kevés információm ahhoz, hogy megítéljem, hogy mik a valós realitások.

Az viszont tény, hogy ez többről szól, mint Szíria. USA DEFCON 4 , oroszok fölveszik az ICBM indítási pozíciókat az Északi-sarknál (legalábbis nekem így fest a dolog) és a Földközi-tengeren kényes közelségben vannak a két nagyhatalom hajói. (Nem beszélve a Nimitz-ről)
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy újabb "Kubai rakétaválság" van kibontakozóban. Legalábbis ami a konfliktus jellegét illeti.

Én nem tudom ki, hogy van vele, de én nagyon aggódom a várható végkifejlet miatt... Abban reménykedem, hogy végül mindenki meghátrál, mint akkor, viszont most a helyzet kissé bonyolultabb.

Pár dolog amit nem értek a mostani helyzettel kapcsolatban:
1. USA VALÓS stratégiai céljai. Mit is akarnak ők elérni??? (Gondolom nem Szíria az igazi cél)
2. A kínai hallgatás. Csöndes játékosok vagy értettlen szemlélők vajon?
3. Oroszok konkrétan milyen pozíciót is védenek saját maguk szempontjából? Kétlem, hogy csak Szíriát, az a hely egyszerűen jelentéktelen... (tudom a kikötő, csak ha nem engednek át a Boszporuszon és Gibraltárnál akkor értelmetlen a kikötőd.)
4. Izrael. Megy tőlük a szokásos "mi csak áldozatok vagyunk" kommunikáció, de mik a valódi céljaik a térségben? Eddigi történelmük során nem a passzív szemlélődés volt a stratégiájuk, konkrétan a térségbeli folyamatok fő alakítói voltak. Biztos, hogy ők is aktív részei a tervnek.
5. Egyiptomi puccs, Erdogan tehetetlen vergődése, Szaudi sz@rkavarás. Ott is mi van?
Remélem legalábbis nagyhatalmi szinten megvannak azok a zsenik akik átlátják a káoszt....
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 371
11 336
113
@ fip7
Egyiptom kezdett Iránhoz húzni.
Iránnak érdekeltsége Szíria.
Tehát Egyiptom segíthette volna Szíriát.
Így viszont, hogy káoszba taszították, sok vizet nem zavar.
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
http://iho.hu/hir/torok-brit-incidens-ciprus-folott-130904

Ez hogyan illik bele a nagy képbe? Törökország regionális hatalom akar lenni akár a Brittek kárára is?
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Az erősebb kutya bszk...... Tök mindegy, mit mond Putyin, vagy Kerry. Mindkettő a nyilvánosságnak beszél. A Kirov és csoportja ráül az északi hajózóútra, a boomerek ki tudja hol vannak, az amik két harcsoportja is Szíria közelében ringatózik nemsoká és a Földközi-lavőrban is van néhány romboló. A többi nemzet erőiról nem is beszélve. A Szíria-topicban írtam, hogy 9.11 óta most először DEFCON 4.-ben van az amerikai haderő, ami még békeszint, de célzott katonai hírszerzéssel és fokozott készültséggel jár..... A többit lehet hozzágondolni....


/////ezt a defcon 4 es valtast szabad tudni honnan vetted ?


koszonom
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ennek a konfliktusnak természetesen több oka is van Irán Egyiptom Törökország érdekei Izrael biztonsága stb stb stb ezekből már elöttem többen többet felsoroltak.
Ami viszont nagyon fontos az a Szíriába éves 40 millárd m3 es gázvezetéket tervezett Irán (és a gazprom a kaukázusi vezetéken keresztül) Iraqon keresztül. (Amit tudni kell hogy Szíriába nem hogy nincs szükség gázra hanem még eladásra is van nem kevés (lásd MOL-Szíriai bevásárlása...) Ezt a 40 milliárdot Iraq megnyomta volna egy 10 essal és szíria 10 milliárd m3 gázzal évente... ez a mennyiség a Nabucco 3X-osa lett volna... Ebből a gázból ellátták volna a Törököket (Akit eddig is Irán látott el.) Egy részét rá tervezték kötni a Nabuccora így mint Irán mint az Orosz nagyon jelentős beszállítóvá válhatott válhatott volna a Nabuccoba (amit pont az orosz ellen hoztak létre.) És így a gazprom az Olasz piacon is ott lett volna nem csak a Déli áramlattal hanem kisebbségi beszállítóként a konkurenciánál is. (Tehát Oroszország mindenféle képp minimum 10-15 milliárd m3 gáztól meg tudott volna szabadulni évente.)
De nem ez a fő ok ez csak egy a sok közül (mert rengeteg van.)
A franciának az a baja hogy Szíria nagy piac volt autó téren. Szíriába a Peugeott olyan vólt mint itt a Merci vagy a BMW (státusz szinólum) Renault is jól fogyott ahogy a Citroen is a Dacia is jó piacnak nézett elébe. (De volt egy Irán aki bezavart a maga "kis" autógyártásával forgalmazásával. (Ami nem mellesleg az egész közel kelet legnagyobbika.) Akik most már Orosz és Kínai modelleket is gyártanak a Franciák mellett. (A franciáknak amúgy későn esett le a tantusz hogy túl olcsón adták a licenset az irániaknak.)
A gazdasági részről nagyvonalakban ennyi elég is

Stratégiai rész.
Izraelnek a talán legfontosabb hogy mi folyik szíriába de ez már kilett tárgyalva.
Törökországnak szintén stratégiai érdek hogy a térség nagykutyája legyen (és hogy Iránt háttérbe szorítsa.) De ez is már ki lett tárgyalva.
Oroszországnak érdeke hogy jelen legyen a térségben (Legyen beleszólása a dolgokba és egy későbbi egyiptomi irányába történő érdekövezet kitolásában is nagy szerepe van.) Nem mellesleg ciprusról már csak hogy nem kiszorították őket. Görögország szintén nem biztos tér már az orosznak. (Nagyon erős orosz jelenlét vólt Görögországba de az Olaszok kezdik kiszorítani őket. Ahogy Albániából és Macedóniából is...)
Ha Szíriát is elvesztik nagy eséllyel nem lessz elég befolyásuk hogy ciprust és Görögorzágot megtartsák (ezzel kikerülnek Albániából és Macedóniából is..,) Ezzel elvesztenék befolyásukat az egész összevont térségben lévő érdekövezeteik felett. Ezzel elszálna az esély Egyiptomra egyiptom Híján Tunéziára és a többi északafrikai országra (Líbiát még csak kiheverték vólna és lett vólna esély a visszakerülésre.) Törökország erősödése nem jó az orosznak (Irán ezért is fontos többekközött nekik meg sok egyéb miatt..)
Emellett Irak miatt is fontos Szíria az oroszoknak mert ha visszaakarja szerezni az Iraki "fennhatóságot" bizony szüksége van Szíriára. Emellett az USA és Kína térnyerésének megakadályozása is érdeke Oroszországnak.
Usanak érdeke Izrael Egyiptom Törökország és Irak miatt hogy beleszólása legyen a Szír döntésekbe. Emellett Oroszország Irán befolyási övezetének gyengítése. Egy esetleges Kínai érdekövezet kialakulásának megelőzése. Törökország láncontartása...

Bár nem rendelkezik túl nagy tengerszakasszal a Földközi tenger felett való játék egy fontos állomása Ciprus közelsége miatt. (Ezért nagy szerepe vólt a térségnek Ciprus sorsának alakulásában.)
Ciprus Stratégiai jelentőségéről meg azt hiszem nem kell beszélnem.

De hogy ki van hatalmon Szíriába Libanon szempontjából se mindegy ahogy Jordániájéból se de ezt már mindenki tudja ez is ki lett már tárgyalva ezen az oldalon párszor.

A lényeg Szíria földrajzilag nem helyezkedik el stratégiai súlyponton (Fontos helyen van földrajzilag de nem kifejezetten jelentős helyen)
De katona politika és gazdaság stratégiailag a világ jelen állása szerint a föld egyik legfontosabb helyén helyezkedik el.
(Mindenkinek kellene a befolyás felette tucatnyi indok miatt minden oldalról.)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 114
82 855
113
Folyik továbbra ia a hazugsági kampány Oo. ellen, Tegnap az amerikai védelmi miniszter azt hazudta a képviseloknek, hogy Oo. szállít vegyifegyvereket Aszadnak.
orosz reakcio:
http://ria.ru/arab_sy/20130904/960845653.html
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Elolvastam Hiryu által szeptember 2.-án a Szíriai helyzet topicban linkelt cikket, méghozzá kétszer is egymás után.

http://fotelkalandor.blog.hu/2013/09/02/minden_amit_tudni_szerettel_volna_sziriaerol_de_soese_merted_megkerdezni

Azt mondom, hogy ne szólja le senki elsőre. Sőt, javaslom, hogy figyelmesen olvassa el mindenki. Olvasgatom a másik topikban a hsz-eket és bár jogosan kaptam fejmosást érte, kénytelen vagyok újabb észrevételt tenni az egészre – címezve mindegyik oldalnak.
Szoktam volt én is kapni az orcámra hideget-meleget, de olyan érzésem van, hogy sokan olvasnak valamit és – valóban, szimpátiának megfelelően – kritikátlanul elfogadják. Én inkább többször elolvasom és agyalok rajta, akár merész elméleteket is gyártva köré, de ezeknek átgondolt alapegyenlete van, még akkor is, ha tévedek. Mindig el kell döntenem, hogy „hivatalos” vagy „konteós” alapegyenletből indulok ki, de valami alapfeltevést el kell fogadnom, ezek nélkül esélytelen bármiféle folyamatról beszélni. A Nagy Sakktábla topik eleve egy Nagy Fába vágott fejsze, de ehhez méltó módon kell is gondolkodni.

<i>Az egész „zsidózós-arabozós” témához szólva jelzem, hogy ilyenkor mindig kicsit kudarcként élem meg az egészet, ezek szerint nem ért célba, amiről írni szoktam. Ezen már réges-régen túl kellett volna lépni, a világ eseményeinek alakítása nem zsidó vagy arab kérdés, ezekkel a népekkel csak a balhét fogják elvitetni megint. (Meg mindannyiunkkal.)
Like-okat kapok néhány olyan véleményemre is, amire én nem adnék semmit, ugyanakkor figyelmen kívül hagytok olyanokat, ami szerintem sokkal közelebb áll a valósághoz, legfeljebb nem népszerű az ötlet. Pedig szerintem zseniális. :D</i>

Összeesküvés: természetesen van, de a „piramis csúcsán” nem európai, nem amerikai, nem zsidó és még csak nem is arab elme ül, ebben biztos vagyok. A helyzet ennél rosszabb.

<b>De vissza a hivatkozott cikkhez:</b>

A cikk magával az arab tavasznak nevezett eseménysorral és a hátterével illetve előzményeivel abszolúte nem foglalkozik, ami részben jó meg részben rossz is. A dolog valahol érthető, ez a tavasz nagyon nem akar véget érni, elég, ha arra gondolunk, hogy Egyiptomban távolról sem nyugodt a helyzet, Líbia pedig a darabokra hullás felé menetel gőzerővel – tisztán látni ebben a helyzetben gyakorlatilag lehetetlen, ezen kár is erőlködnie bárkinek.

Asszad bukása szerintem sem érdeke Izraelnek. Nem azért, mert annyira kedvelik Asszadot, hanem azért, mert egy széteső Szíria sokkal több gondot okozna Tel-Avivnak, mint egy egyben tartott állam. A legjobb az, ha a török katonai figyelem Szíriára irányul - addig sem Izraelt idegesítik - és ami külön főnyeremény: Szíria okán az orosz-török és iráni-török közeledés is megakasztható. Nem háború, csak háborús helyzet – a kettő nem ugyanaz.
A háborús helyzet folyamatos fenntartása egyébként jó az olaj- és gázipari valamint a hadiipari cégeknek (emiatt nagyon jó Moszkvának is), de az emiatt erősödő dollár kimondottan rossz az USA gazdaságának.
Az amerikai és nyugati olajkartellek kvázi egy oldalon állnak ebben a kérdésben az oroszokkal, ugyanakkor a pénzügyi világ urai – a dollár és a kőolaj világpiaci árának kapcsolata miatt – ezzel szöges ellentétben. A hadiipari lobbiknak jó a háborús állapot és jó maga a háború is, így nekik egyre megy. (Jobbról fütyül – nekem dalol, balról fütyül – nekem dalol)

Ezzel azt állítom, hogy a világ nagy gazdasági erői között érdekütközés van – a globalizáció miatt azonban ezek az érdekcsoportok már nem köthetőek egyetlen kormányhoz vagy nemzethez sem. Márpedig pénz beszél, kutya ugat – Obama ezért sem vállalta be a döntést egyedül és átpasszolta a Kongresszusnak, ahol bőséggel ülnek lobbisták mindegyik oldalról. Döntsék el ők, hogy melyik kezünkbe akarnak harapni.

Ugyanakkor egy háború a törököknek kimondottan jól jönne. Szaúd-Arábia számára is jobb egy török, mint egy Iráni erősödés a térségben. A török-szaúdi-iráni (ottomán-arab-perzsa) vetélkedés egyértelmű – a csapatból időközben Egyiptom le lett nullázva, így Kairó most nem ér rá ezzel foglalkozni, bár vannak tanulmányok arra vonatkozóan, hogy a szaúdiak helyett Egyiptom alkalmasabb lenne az arab világ magállamává válni ami a „muzulmán világ zászlóshajója” címnek az előfeltétele.
Murszi és a továbbra is eléggé titokzatos Muzulmán Testvériség ellenben nagyon is bele akart szólni a témába, emiatt lépni kellett, amit az egyiptomi hadsereggel végeztettek el. Na, ez volt az, ami Izrael érdeke volt. Meg persze Szaúd-Arábiáé is.

A közel-keleti helyzet oka a kőolaj, ami a motorizált XX. század alapja volt. Sőt, alapja lett a dollár mai szerepének az egész világban - ez pedig az alapja az Egyesült Államok jelenlegi világhatalmának valamint a fenntartott rendszerének. A status quo felborulása mindig kockázatokat rejt: elsülhet a dolog úgy, hogy még jobban jár az, aki eddig is jól járt, de akár visszafelé is. A gond az, hogy a status quo az USA beavatkozás nélkül is borulni akar, a beavatkozással pedig szinte garantáltan borulni fog. Hogy melyik esetben merre borulna? Ezt tippelni tudnám csak, de ezzel szerintem még sokan vannak így.

Az USA egyetlen jó döntése a saját érdeke szerint egy olyan beavatkozás lenne, ami fenntartja a status quo-t. És itt kerül képbe Moszkva is – neki az Asszad javára billenő helyzet lenne az érdeke, de úgy, hogy maradjon csak a polgárháború (kell a bevétel majd az emelkedő nyersanyag árakból és az újabb fegyverrendelésekből) és közben végig Asszad erői kontrollálják a helyzetet. Ez egy kényelmes pozíció, szó se róla így érthető, hogy nem lenne jó, ha az USA cirkáló rakétái kiütnék a „kempingszéket” a seggük alól. Amíg Szíria bilije billeg, addig Irán is valamilyen szintű orosz befolyás alatt marad. (Orosz irányítást akartam egyébként írni, de ez hülyén hangzott volna, talán így is érthető, hogy mire gondoltam.) Ha viszont borul a szír bili, akkor nehéz lehet kordában tartani (kontrollálni) a további eseményeket.

Végezetül: A cikkhez mellékelt képeken a csajok valóban nem rosszak, a „komplett közel keleti idiotizmus” ábrája pedig bajnok. Érdemes lenne ezt egyszer az egész nagyvilágra összehozni, ha valakinek lesz majd kedve hozzá.
Az al-Jazeera ábrája sem lenne rossz, csak az előbb leírtak miatt a halmazok nem egészen igazak.
 

metalstorm

New Member
2013. augusztus 11.
8
0
1
Üdv minenkinek!

Számomra Putyin egyre keményebb hangvételû odamondogatásai jelentik a igazi "csemegét" ebben a témában, illetve olyan támpontot, ami segíthet némileg közelebb kerülni a történések hátterének megértéséhez. Nektek mi a véleményetek? Valóban fennáll egy közvetett vagy közvetlen amcsi-orosz összecsapás lehetôsége, vagy ez csak a szájkarate egy magasabb fokozata? Ami mégjobban foglalkoztat Putyin nyilatkozataival kapcsolatban, az az új világrendre utaló kijelentése.
 
Status
Not open for further replies.