<blockquote rel="laudarage"><blockquote rel="magic">
Az eszperantó nyelvet mindenhol oktatni kellene.
pfffff Bravó. Dobjuk ki Európa összes természetes módon, évszázadok alatt kialakult nyelvét, és cseréljük le egy mesterséges nyelvre, amely SENKIÉ se.
Ilyen primitívséget még a Szovjetunió sem csinált, hanem megtartotta ill. megtette közös nyelvnek a jelentős hagyományokkal rendelkező orosz nyelvet.
Ha ezt az eszperantó dolgot bevezetik, én onnantól kezdve orosznak fogom magam vallani, mert
ha már a magyarságom mindenképpen fel kell adnom, akkor inkább az oroszt választom, mert orosz nyelv/kultúra legalább van, eszperantó kultúra (pláne nép) az nincsen.
</blockquote>
Nem fogalmaztam megfelelően.
Nem a nemzeti nyelvek helyett hanem első idegen nyelvnek lenne alkalmas. Mert elméletileg faék egyszerűségű. Arra lenne alkalmas, hogy útbaigazítást kérjen az ember vagy lezsírozzon egy üzletet. A magas kultúra kifejezésére valószínűleg nem is alkalmas.
</blockquote>
Az eszperantó nyelvnek szerintem van egy óriási hiányossága, nevezetesen semmiféle szakmai szókincse nincs semmiféle szakterületen. A nyelvek terjedésének legfontosabb területe a hivatalos, szakmai nyelvek használata, mert az állandó és folyamatos használatot jelentene, nem alkalomszerű és időszakos, mint a turistaforgalom "nyelvterjesztése". Nyilvánvaló, hogy akinek max a kéthetes nyaralásra korlátozódik egy idegen nyelv tudásának szükségessége, az nem fog ezért nyelvet megtanulni (mi van, ha jövőre más nyelvterületre kirándul?), de ha a munkájához szükséges, akkor igen. Én egy német-magyar cégnél dolgozom, ahol a német-bolgár testvércégnél kiadott angol nyelvű munkalapokat használjuk, angolul írjuk a hibalapokat a magyar, norvég és ománi megrendelőknek egyaránt, mert repülőgép-javítással/karbantartással foglalkozunk, és a repülés nemzetközi nyelve az angol. Az eszperantó elterjesztéséhez ezért elsősorban nagyon sok szakterületi vonalon kellene hatalmas munkát végezni.