[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Athén: NEM a hitelezőknek, IGEN Európának
https://www.youtube.com/watch?v=Oup3wAS5Wc4

Ciprasz: Erősödött a tárgyalási pozíciónk
https://www.youtube.com/watch?v=ICTSTLm543o

Lemond a görög pénzügyminiszter
https://www.youtube.com/watch?v=jyOLcGD0Tvw
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Monte után szabadon!
Az origo volt olyan szíves és a folyamatábrát is lefordították! :)

Észtországban robbanhat ki a harmadik világháború:
Küszöbön a III. világháború? Az ukrán válság kapcsán már többször emlegették, de szerencsére nem így lett. Vannak azonban olyan térségek, ahol elég csak néhány rossz döntés ahhoz, hogy közel legyen egy újabb világégés. Egy amerikai elemzés meg is mutatja, miként lehetséges ez.
http://www.origo.hu/nagyvilag/nagyhasab/20150702-igy-robbanhat-ki-a-harmadik-vilaghaboru.html

Ez mekkora duma már:
"Oroszország a határain belülről támadja a NATO-t" Erre "a NATO megtámadja Oroszországot"

Hiába, ha egyszer csak az oroszok lehetnek az agresszorok, akkor még határaikon belül is ők a támadó fél.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/sorsdonto_het_elott_allnak_a_kinai_piacok_elkerulheto_az_osszeomlas.600106.html

Kinaban is problemak vannak.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
<

Én nem is mondtam, hogy a Kijevi Rusz királyság lett volna. Fejedelemség volt ami több részfejedelemségből állt és a fejedelmek között a kijevi volt a főfejedelem. Az pedig tény, hogy már a Kijevi Rusz idejében használták az Ukrajna kifejezést.

Azt sem mondtam, hogy akkoriban ukránoknak nevezték volna magukat. Az oroszok se nevezték régen orosznak magukat. Nagyjából egy időben kezdték el az ukránokat ukránnak, az oroszokat meg orosznak nevezni, mikor az orosz cár Kijev elfoglalása után felvette a minden oroszok cárja nevet. Az olaszok se voltak mindig olaszok, mégsem lehet tőlük elvitatni a történelmüket, mert az ókorban még nem olaszoknak nevezték magukat, így az ukránoktól sem lehet. Az oroszoknak sem a XVIII. században kezdődik a történelmük, csak mert addig muszkák voltak.

Mind az ukrán, mind a fehérorosz, mind az orosz nyelv a keleti ószlávból ered, ami a Kijevi Rusz hivatalos nyelve volt, noha beszéltek a területén germán és finnugor nyelveket is. Ezt az örökséget ahogy az orosztól és a fehérorosztól, úgy az ukrántól se lehet elvitatni, a Kijevi Rusz az ukránok történelmi állama is. Sőt, talán leginkább az övék, mert a központja Kijev ahogy Ukrajnának is, és az ószláv ukrán változata is a Kijevi Rusz központjában, a Fekete-tenger fölötti vidéken alakult ki.

Úgyhogy az ukránok teljes joggal tanítják azt, hogy a Kijevi Rusz az ő őseik állama volt, aminek része volt a novgorodi és rosztovi fejedelemség is, ahol később a fehérorosz és orosz nyelv is kialakult párhuzamosan az ukránnal, mert ez az igazság.

Attól, hogy a Kijevi Rusz bukása után mongol, lengyel, litván, orosz, török uralom volt még nem szakadt meg a kapcsolatuk a történelmi hazájukkal, ahogy a mi kapcsolatunk se szakadt meg a történelmi Magyarországgal a török, német, orosz uralom miatt.

Az "ukrajna" mint mondottam volt, a szláv nyelvekben fellelhető "krajina" - határvidék szóból származik, biztos hogy használhatták köznapi - de nem <b>államjogi</b> értelemben.
A "kerék pár" szó is létezett a nyelvekben mégse úgy értették, mint manapság.
Az ukránok mint népre értendő főnév nem volt. Nézzél utána, nem is lehetett, mert iszonyatosan kevert etnikumú térség volt, tehát nem is lehetett senkinek ukrán identitása. Kozák, tatár, 50 szláv törzs decentralizált ilyen-olyan szövetsége, kunok, finnugorok, az elején még az északi germánok is beleszóltak az események alakulásába. Amikor a mongolok kilőtték a fejedelemséget, utána a XIII–XIV. sz. fordulóján az észak–keleti Rusz területén 14 fejedelemség alakult ki (szuzdali, rosztovi, moszkvai, tveri stb.), amelyek szintén nem voltak egységesek, különböző kisebb egységekből álltak össze. A moszkvai orosz rész megerősödése, hatalmi pozíciója egyáltalán nem kedvezett se "Ukrajna" se egyéb különálló hatalmi struktúra kialakulásának, ezért volt az, hogy a korabéli dokumentumokban pl.kisoroszoknak nevezik ezeket a nyugati szláv csoportokat, vagy fehéroroszoknak az északabbra élőket, de semmi esetre nincs konkrét, a szó mai értelmében vett "ukrán nép", mivel a fejlődés olyan fázisában voltak, hogy nem volt éles választóvonal a keleti szlávok között abban a birodalomban amit, ha tetszik, ha nem, az orosz reláció irányított, amely szintén elég tagolt volt, de ahhoz elég erős, hogy ellenálljon a keletebbről jövő hódítók rohamának. Ez a történelmi szükségszerűség hozta létre az orosz birodalmat és vonta uralmának vonzáskörzetébe, kovácsolta egybe a térségbéli és bizony rokon szlávokat. Ha a nyugati szlávok, "ukránok" elég erősek lettek volna, akkor az ő kezük alatt egyesülnek a térség népei, de mivel a középkorban semmiféle "ukrán"-tudat nem létezett, ez nem így történt.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Ennyire még nem drukkoltam a görögöknek soha:
A nemzetközi hitelezőkkel való megállapodást elutasítók tábora győzött a vasárnapi görög népszavazáson a végleges eredmények szerint. http://magyarhirlap.hu/cikk/29653/Tortenelmi_referendum_Gorogorszagban#sthash.yY4EX65G.dpuf

Elég morbid egy szemünk láttára zajló öngyilkosságon szurkolni.</blockquote>

A hitelezői diktátumok végrehajtása pedig lemészárolta volna Görögországot.
Mindenképpen vesztenek, de így kevesebbet. A mellékelt esemény inkább az európai politika teljes csődje, bebizonyítván a brüsszeli vízfej alkalmatlanságát, Janus arcú, népellenes pozícióját.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>Python:</b>
http://www.origo.hu/nagyvilag/nagyhasab/20150702-igy-robbanhat-ki-a-harmadik-vilaghaboru.html
<i>„A Vox szerint a kollektív védelem ilyen mértékű (Oroszország elleni) megvalósulását elsősorban Németország fúrhatja meg, bár ezt bővebben nem indokolják meg.”</i>

Hát igen, pedig nem túl nehéz az okokra rájönni. Mekkora is az orosz harcászati atomkapacitás, amit Kelet- és Közép-Európa ellen elvileg 20 perc alatt, gyakorlatilag 2-3 órán belül be lehet vetni? ;D
Regionális harcászati/hadműveleti fölény: Kelet- és Közép-Európa esetében – a papírformát nyugodtan figyelmen kívül hagyva – az orosz hadászati fölény nyomasztó (hagyományos eszközök + ABC fegyverek komplex).

<b>Blogen:</b>
<i>„Elég morbid egy szemünk láttára zajló öngyilkosságon szurkolni.”</i>
Érdekes, pedig pont Ti szurkoltok ennek, lásd TTIP-től egészen az oroszok elleni felvonulásig. Aki ma az USA-t támogatja, az Európa ellensége.
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
http://mandiner.blog.hu/2015/07/03/van_y_eurod_a_gorog_euro-kilepes_eselyeirol#more7592458

Számomra ez volt eddig a legértelmesebb mérlegelés Görögország esélyeiről.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Görögo. egy európai kapitalista demokrácia. Egy a sok közül. Szerintem a balliberál oldal egy jelentős része csak a pénz miatt vállalja ezeket az értékeket. Persze azzal nehéz lenne kampányolni, hogy valaki kapitalista, ezért a demokrácia szót pufogtatják úgy mintha fizetnének érte. :) A gyakorlatban a demokrácia - mint többségi népképviselet - a kevésbé hangsúlyos elem. Ha pedig pénzről van szó akkor irreleváns. Mármint így volt ez tegnapig. Vasárnap - kivételesen - nyíltan szembekerült egymással a többség illetve a tőke érdeke.
Görögo. mentségére legyen mondva:
A trojka 2008 óta csak rontott a helyzeten. Sőt az EKB a kötvényvásárlási programjából ki is zárta a görögöket, vagyis kifejezetten ellenük dolgozott. (Elképesztő!) A korábbi kormánya pedig hosszú-hosszú évekig csak az újabb hitelek felvételéhez asszisztált. Láttunk már mi is ilyet, igaz csak egy évig. (Sajnos) eurót használnak ezért nincs saját központi bankjuk. Nem véletlen, hogy többek közt a britek is meghagyták maguknak a fontot. Nekünk meg nagy mázli, hogy még megvan a forint. :)
Nem csak a görögöknek jelent problémát a mostani helyzet. Az olaszok, írek, spanyolok és a portugálok mind ott állnak a sorban letolt gatyával. Részletkérdés, hogy euro vagy drachma lesz, de a tartozásuk meg lesz nyirbálva. Ha leértékelnek egy országot (Khmm... magyaro.) akkor elszállhatnak a kötvények kamatai. Kérdés, hogy ez volt-e a cél a kezdetektől. Ha valaki 15%-ra ad kölcsön egy országnak akkor számítson rá, hogy nem biztos, hogy visszakapja a pénzét. Ha pedig a nagytestvér kivásárolja a kockázatos kötvényeket, akkor neki kell arra számítani, hogy az ország lakossága beinthet neki, mert nem akarnak mindent eladni és tovább létezni mint nincstelen adósok.
A görög pénzügyminiszter lemondását nem értem. Vagy nem fogadják el a lemondását vagy talán valaki keményebb arc jön. Passz, de ez az egész most kezd érdekessé válni.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 574
15 552
113
A magánvéleményem szerint történelmi népszavazás volt a görögöknél. Ha nálunk lett volna (hahahahaha), akkor már ki lennénk átkozva Brüsszelből. Azt hiszem az eddigi valutarendszer-modell alkonyát látjuk. A kutya saját farkába harap és nem jöhet ki jól belőle (EU). Ha végül megmentik a görögöket, akkor a többi letolt gatyájú ország is tartja a markát, ha nem, akkor pedig a görög néppel tolnak ki, mert a gazdag elit ezután is gazdag marad, ráadásul az euroövezet tagországai is tisztességeset buknának.
Az IMF végső alkonya is lehet... az eddigi elhibázott "tanácsok" (is) a csőd szélére sodortak egy országot.
Mindenképp változni fog az euroövezet pénzügyi szabályozása - és bármilyen nagy veszteség lenne is - az EU tagjainak az egymás közötti adósság 50%-ának azonnali leírására volna szükség. Ez némiképp stabilizálná - alacsonyabb szinten - az Euró helyzetét, lélegzethez juttatná az eladósodott kormányokat és a gazdaság élénküléséhez vezethetne. Kérdés, belemennek-e a húzó országok adófizetői....
 

mathias

Member
2015. február 21.
62
1
6
Mindenki fenti gondolatait és spekulációit úgy hozza létre, hogy azt gondolja neki rálátása (vagy ráérzése) van a lényegre. Legalábbis annak jelentős részére. De mi van akkor, ha ez az előadás is csak a sorozat része, amelyel hatalmas tömegeket a nyomorba döntenek? Mi van akkor, ha mi azt látjuk amit láttatni akarnak velünk?
Nem felejtettem el a januári választások előttről azokat a célzásokat, hogy Cipraszt és Tsai-t valójában Soros tolja. Ha ez igaz, akkor mit készít elő ismét az öreg róka?
Jelenleg a hatalom nem a pornép, nem a dolgozók és nem az adófizetők kezében van. Tehát a demokrácia nem létezik és igaz ez valószínüleg az egész világra. Na most hatalmat megszerezni népszavazással, dacolással-ellenszegüléssel, de akár fizetésmegtagadással nem lehet. A hatalom meg- ill. visszaszerzésének hatalmas ára van és azt vérben mérik.

Fent nem azt akartam mondani hogy fizetniük kéne, sőt szerintem holnaptól senkinek sem kéne fizetni. De hát ettől az egységtől egyre távolodunk ahogy telnek az évszázadok.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Tényleg, ezeket az illegális határátlépőket segítő szervezeteket ill. tagjait nem lehetne/kellene valahogy bíróság elé citálni mondjuk az embercsempészet támogatásáért vagy hasonló dologért?
Jó lenne, de ehhez szerintem a polgári titkosszolgálatok kellenének. Őket meg a politika bizergálja. Ha most az állam előveszi ezeket a szervezeteket, akkor egyből tele lesz a nyugati liberális média, hogy a gonosz magyarok demokrácia-deficittől fűtve bántják szegény migránsokat és a civil szervezeteket. Ez a pánikkeltés meg nem hiányzik senkinek, még akkor sem, ha igaztalanok a vádak.

Szerintem.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
De mi van akkor, ha ez az előadás is csak a sorozat része, amelyel hatalmas tömegeket a nyomorba döntenek? Mi van akkor, ha mi azt látjuk amit láttatni akarnak velünk?
Nem felejtettem el a januári választások előttről azokat a célzásokat, hogy Cipraszt és Tsai-t valójában Soros tolja.
Ennek van logikája mert az eddig elért összes eredmény az az, hogy a dollár pozíciója javult az euroval szemben. Érthető lenne de a másik oldal tárgyalói ugyanúgy részesei kellet, hogy legyenek az előadásnak.
Ha a közeljövőben nem történik semmi érdemleges csak az EU és az euro pozíciója romlik akkor te nyertél.
 

mathias

Member
2015. február 21.
62
1
6
Ha a közeljövőben nem történik semmi érdemleges csak az EU és az euro pozíciója romlik akkor te nyertél.

Félreértettél. Ez csak egy kérdés ami megfordult a fejemben. Túl sok igazzal és hamissal találkozom hogy ki tudjam válogatni a lényeget. Apropó, ez az igazság keverése hazugságba egy jó taktika. Mindig mondhatnak rá példát hogy igazat mondtak :)

Én sajnos nem vagyok egy zseni, életemet sem tettem föl erre, na meg a valódi történelmet sincs hol elolvassam.

"Ha a közeljövőben" ... szerintem ez is egy nagy tévedés. Mindent a közeljövőben várunk, nem tudunk hosszú távban gondolkodni, holott az ellenfél már hosszú évszázadok, ha nem évezredek óta ugyanaz a vezércél mentén játszik ellenünk. Piszkosan. Tudunk-e így nyerni? Holott a létszám- és erőfölény nálunk van. Csak hát azok az örökös szarkavarások ...
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
http://pannonrtv.com/web/?p=214428

Nógrádi György interjú + néhány érdekes dolog, pl.:

Szíriában üzletemberek veszik meg házaikat. Akár több tízezer eurót is fizetnek az ingatlanjaikért

Valakiknek megér családonként néhányszor tízezer eurót, hogy ezeket ide juttassa... Vajon kik lehetnek azok az "üzletemberek"?
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Amennyiben a nyugati országokkal nem sikerül megállapodni a hiteltörlesztés feltételeiről és bekövetkezik az államcsőd, Görögország pénzügyi stabilitását a BRICS együttműködés is garantálhatja, ami azt jelentené, hogy Athén sikeresen megmenekül a nyugati pénzintézetek hitelcsapdájából.
http://nyomaban.blogger.hu/2015/06/30/gorogorszag-csatlakozhat-a-brics-csoporthoz
Van esélye, sőt egyre nagyobb.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 125
82 889
113
Amennyiben a nyugati országokkal nem sikerül megállapodni a hiteltörlesztés feltételeiről és bekövetkezik az államcsőd, Görögország pénzügyi stabilitását a BRICS együttműködés is garantálhatja, ami azt jelentené, hogy Athén sikeresen megmenekül a nyugati pénzintézetek hitelcsapdájából.
http://nyomaban.blogger.hu/2015/06/30/gorogorszag-csatlakozhat-a-brics-csoporthoz
Van esélye, sőt egyre nagyobb.

Ma kerul sor (a népszavazás után) a gorog miniszterelnok és az orosz elnok telefonos tárgyalására.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Félreértettél. Ez csak egy kérdés ami megfordult a fejemben.
A gondolat jogosan fogalmazódott meg benned, én akkor kezdtem kételkedni amikor Varoufakist kinevezték. Fél tucat jó szakemberük volt akik akár jobbak is mint ő. Ismerhették a vehemenciáját, a modorát és esélyes volt, hogy csak bohócnak tolják előre.
"Ha a közeljövőben" ... szerintem ez is egy nagy tévedés. Mindent a közeljövőben várunk, nem tudunk hosszú távban gondolkodni, holott az ellenfél már hosszú évszázadok, ha nem évezredek óta ugyanaz a vezércél mentén játszik ellenünk.
Majdnem háromezer éve, de ebben az esetben nincs sok idő mert a gazdasági szereplők rá vannak kényszerítve, hogy kenyértörésre vigyék a dolgot. Az eső kamatok, a megtakarítások értékének a csökkenése kikényszeríti a döntést és mivel mostanra a dominó dőlését már megakadályozták azzal, hogy a veszteségek egyedül az európai polgárokat érik és nem rántják magukkal a biztosítókat és az alapokat nincs mire várni.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Amennyiben a nyugati országokkal nem sikerül megállapodni a hiteltörlesztés feltételeiről és bekövetkezik az államcsőd, Görögország pénzügyi stabilitását a BRICS együttműködés is garantálhatja, ami azt jelentené, hogy Athén sikeresen megmenekül a nyugati pénzintézetek hitelcsapdájából.
http://nyomaban.blogger.hu/2015/06/30/gorogorszag-csatlakozhat-a-brics-csoporthoz
Van esélye, sőt egyre nagyobb.

Ma kerul sor (a népszavazás után) a gorog miniszterelnok és az orosz elnok telefonos tárgyalására.</blockquote>

Miután az EU kijelentette, hogy ők bizony nem adnak forrásokat, illetve kizárólag az eredetileg támasztott nagyon kemény feltételek teljesítése mellett, így nem sok választás marad.
Ha nem is elsősorban az oroszok, de Kína a háttérből lehet belenyúl a hihetetlen dollármilliárdokat tartalmazó zsebébe. Úgyis kell nekik Pireusz, a Gazpromnak pedig vezeték-nyomvonal, akik cserébe ezért szívességért "átpasszolnának" némi korszerű orosz haditechnikát ..

"Új javaslatokkal áll elő Görögország

Görögország új javaslatokat terjeszt elő az euróövezeti állam- és kormányfők keddre összehívott csúcsértekezletén - ebben állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Merkel és Ciprasz hétfőn telefonon beszélt egymással. Ciprasz kedden áll elő az euróövezeti partnerek által szorgalmazott új tervvel.

A görög kormányfő hétfő délelőtt telefonon beszélt Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével és Vlagyimir Putyin orosz államfővel is, míg Prokopisz Pavlopulosz görög elnök francia kollégájával, Francois Hollande-dal egyeztetett. Az EKB kormányzótanácsa hétfőn délután dönt arról, hogy fenntartja-e a görög bankok sürgősségi likviditási támogatását, illetve emeli-e annak plafonját."
 
Status
Not open for further replies.