[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Március 11.:
Libyan_Uprising-fr%282011-03-11%29.svg

rezsim, lázadók, rezsim ostroma alatt

Akárhogy is nézzük a rezsim itt erősen vesztésre állt. Hozávetőleg az ország területének és lakosságának egyharmada állt uralma alatt. Az ellenzék főerői akkor nagyjából ilyen színvonalon álltak:
Victory-sign-in-Libya.jpg


Fél évvel később, Kadhafi halála idejére már felfejlődtek eddig:
pb-111010-libya-guitar-njphotoblog900_3jpg.jpg


Azt kell látni, hogy ellentétben Szíriával a líbiai polgárháborúban pár hónap alatt összeomlott a rezsim a baltás felkelőkkel szemben. Itt röhögtünk és szörnyülködtünk egyszerre, hogy a felkelő líbiai nép milyen szinten nem ért a fegyverekhez és a harchoz. Csakhogy a rezsimnek semmilyen bázisa nem volt, leszámítva a tuaregeket és afrikaiakat. Szíriában most ott vannak a síiták, de itt nem volt semmi. Az amúgy is tudatlanságban és felkészületlenül tartott hadsereg szétszéledt, széthordták a technikát, az jobbára civilek kezére került, maga a rendszer csak az általa támogatott és felszerelt különféle afrikai terror és szabadságharcos szervezetekre építhetett. A nagy offenzíva, amit láttatni akarsz néhány ezer fős kormányerők és néhány tízezer fegyveres, de döntően nem harcos civil között zajlottak nyögvenyelősen kisvárosok feletti uralomért, mert Kadhafi az olajmezők feletti uralmat akarta visszaszerezni.
Hát ez nem egy hivatkozás, hanem a te véleményed, újra.
Az enyémben énnél részletesebb térképek voltak.
(Már nem mintha ez számítana, mert nem erről volt szó, hanem egy általános helyzetértékelésről.)
Tudod mit, tényleg hagyjuk a faszba.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Rettenetesen béna cikk. Feltételezések és olyan dolgokat mond, amiből elhallgat tényeket, amik arra utalnak, hogy nem is probléma már. Kattintásvadász fos.
Egyébként ez egyszerűen egy globalizmus-párti cikk. A forrásai is globalizmust elősegítő szervezetek tanulmányai.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Dehogy fog! Már a hatvanas-hetvenes években tudták, hogy totális atomháborút túl fogja élni a lakosság egy szignifikáns százaléka, míg a nyolcvanasokban már a lakosság tájékoztatása is zajlott a legfelsőbb szintről, hogy mire számíthatnak e folyamat során. Azóta lehetővé vált, hogy a totális háború, az USA stratégiai fölénye miatt egyoldalúvá váljon, az USA totális háborújára Oroszország csak korlátozott atomháborúval tudjon felelni. E fölény zenitjén vagyunk, innen csak csökkeni fog már. Ez egy nagy lehetőség.



Ez elmúlt évek történéseiből. Látszik, hogy komoly belharc van az amerikai eliteken belül és két csoport is, mind a republikánusokon, mind a demokratákon belül erőteljesen képviseli a katonai ésszerűség szempontjait. Feltehetően a hadsereg beszállítóinak lobbitevékenységén és ebben érdekeltségén keresztül. Ebből következtetek arra, hogy az Oroszországgal szembeni, egyre inkább felvonulásnak tekinthető stratégiai alapvetően katonai eredetű. Túl azon, hogy olyan könyörtelen racionalitás rejlik benne, ami civil oldalról nem származhat.


Szerintem az, ha egy európai leírja, hogy szerinte az atomháború tülélhető, akkor el kellene azon is gondolkodni, hogy kinek és hol??? Mert egy ilyen orosz megsemmisítő, atomháború azt hiszem már egy emberöltőn belül még az esetleges túlélőket is komoly próba elé állítaná, mondjuk az éghajlat megváltozásával... Tegyük fel, leatomoztad oroszországot, de mit nyersz vele. Semmit, mert tartósan sugárszennyezett lesz egy földrésznyi szárazfőldi terület. Aztán mit hoz a győzelem a győzteseknek? Azoknak se túl sok jót, mivel egy sülyosan sérült országban kellene felkészülni az élelem és egyéb termelési kapcsolatok összeomlására. Azért az amik sem ennyire sík hülyék, hogy kedvező esetben, elvesztve a globális befolyásukat, győztesnek hirdessék magukat egy romkupacon... Európában meg ne legyünk annyira naívak, vagy ez a naívság már az esztelenséget súrolja, hogy kimaradhatunk egy ilyen buliból. Jó eséllyel a fehér ember állomány tizedelődne meg a legjobban, a közvetlen túlélők pedig eredménytelenül küzdenének a létért. Szó szerint újra beköszöntene a kőkor, amire a fehér ember van legkevésbé felkészülve... Talán Afrika, Ausztrália maradna ki közvetlenül a buliból, de kiváncsi vagyok, hogy reagálnának ők is a szelek szárnyán érkező izotópokra. Azt hiszem nem tül jól. Talán a patkányoknak akarjuk előkészíteni a jövőt? (Azok elég jól bírják a sugárzást.)
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Ez a másik stratégiai, írtam is feljebb! Egyébként ennek van a nagyobb esélye, de az első hidegháború alatt jóval kevésbé gondolták komolyan az atomháborút mint most.

Aztán miért pont most gondolják többen? Hol és kik, meg miért?

Persze mindig vannak másként "gondolkodók". 10 éve itthon is ki akarta írtani a cigányokat 4 ember, most meg a tényleges életfogytukat töltik közölük 3-an...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Ez a másik stratégiai, írtam is feljebb! Egyébként ennek van a nagyobb esélye, de az első hidegháború alatt jóval kevésbé gondolták komolyan az atomháborút mint most.


Szerintem az USA-ban, ha úgy gondolták volna, hogy egy totális atomháború megnyerhető, már régen megnyomták volna a piros gombot és nem ilyen IA-féle gyerekcsínyekkel és egyéb proxy háborúkkal szórakoztatnák a világot.. hogy ez még nem történt meg, az mutatja, hogy szerencsénkre, ezen a területen elég józanok voltak ott is eddig...

Nehezen tudok túllépni azon, hogy az atomháborút némelyek megnyerhetnek tartják... De ugye ennek ellenére azért Te is ellenzed a paksi bővítést a magas biztonsági kockázatok miatt.. Ha így lenne, akkor lenne a sztorid szép kerek....
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Na ja, talán Hammurabi idején ilyen egyszerű volt a gazdaság képlete, de éppen ezért írtam feljebb, hogy ha túllépünk a cserekereskedelem szintjén, akkor fel fog tűnni, hogy az értékpapír, köztük a pénz a legfontosabb termék a piacon. A világgazdaság legfontosabb terméke a pénz, a pénz előállítása a gazdasági élet alapja. Ez nagyon sarkos mondat, de pármondatos diskuzus szintjén jól leképzi azt a fejlődést, amit a lehető legprimitívebb gazdasági berendezkedés a cserekereskedelem óta elértünk.

A gazdságoknak egy töredéke a materializált javak előállítása, ezek a javak csak fogyasztási cikkek, amiket többé nem használunk, hanem élvezünk és nem kiaknázunk, hanem eldobunk, ha ráununk és nem ha letölti a gyártási eljárás során belefoglalt életciklusát. Igazi értéke egy járműnek, kommunikációs eszköznek, élelmiszernek egyre kevésbé van, szemben azzal a lassan már a legegyszerűbb fogyasztás szintjén is csak virtuálisan, számként megjelenő értékpapírral, ami lehetővé teszi ezeknek a materiális termékeknek az előállítását és forgalmát.



Mert a pénzüket csak egy irányított gazdaság előre meghatározott átváltási értékei mentén tudták termékekre cserélni, kevéske exportált energiahordozót kivéve. Valójában nem volt pénzük, mert az értéktelen volt, amely értéktelenség nyilvánvalóvá is vált az irányított gazdaság felbomlásának a pillanatában, amikor piaci alapon nem volt senki, aki bármit is szállított volna az értékmérőnek tartott pénzükért cserébe, amivel a fő baj az volt, hogy értékmérő volt az irányított gazdaság keretei között és nem önálló értéket képviselt.

B8UW9olCcAATJtA-600x446.jpg


A dollárért bármit tudsz vásárolni, bárhol a világon. Mert a dollár nem értékmérő, hanem az érték maga.

rish-russian-women-shoppi-007.jpg

A két kép ugyanakkor készült, az alsó képen a nők dollárral fizettek, a felsőn rubellel akartak fizetni.



Nedves álom. A valóságot meg feljebb szintén vázoltam. Egymilliárd nincstelen afrikai, középamerikai szinten vegetálva, lényegében egy szál gatyában és négyszázmillió olyan ember, akinek van valamilye, mégha az nagyon kevés is. A kínai vízvezetékszerelőnek az ükunokája is nagyon távol áll majd az amerikai vízvezetékszerelőtől, amíg egymilliárdos tömegből lehet meríteni bármire hajlandó rabszolgamunkást. Ilyen munkaerőpiaci versenyben kizárólag a szaktudás tudja a béreket emelni egyes szűk szakterületeken. A vízvezetékszereléshez szükséges szaktudást csak olyan helyen lehet megóvni a nincstelenek beáramlásától, ahol falat építenek a nincstelenek és saját vízvezetékszerelőik közé!

skynews-donald-trump-wall-border_4192661.jpg


Van adminisztratív korlátozás a belső munkaerőáramlásra Kínában, de annak csak urbanisztikai okai vannak, nem cél a feltörekvő városi munkaerő megóvása a nincstelen tömegek konkurenciájától! A belső verseny öldöklő Kínában e téren.

Ennél kicsit összetettebb szerintem, de jelenleg nagyjából ez a szitu.

Az USA vezetése pont akkora barom, amekkora az összes többi, aki erről beszél.
Jelenleg az USA, II. Bush óta kőkeményen épeti le a renoméját szerte a világon. Amit művel a politikai rétegük, az nem sokban különbözik a szovjet gyogyótól - ennek egyik megnyílvánulása az áttörhető orosz védelem.
Mondjuk a WH ugathat amit akar, a Pentagon pontosan tudja, hogy a sejtszintű élet is megszűnik a Földön, ha a ruszkikkal atommal baszakodnak.

Azért a sejtszintű nem. Hajlamosak vagyunk túlbecsülni a képességeinket... A bolygó és az élet túlélt már egy fullkitárazásnál némileg komolyabb szitukat is az elmúlt párszázmillió évben. De az tény, hogy a jelenlegi társadalmunknak búcsút mondhatnánk egy globálnukizás után... :(
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
A Pentagon stratégiájáról van szó, a politikusok bizonytalankodnak. A mostani erőteljes oroszellenes felvonulás azt mutatja, hogy ha teljesen nem is, de részlegesen sikerült meggyőzni a civil vezetők egy részét. Ha a katonákon múlna már leradírozták volna az oroszokat. Ez utóbbi nem kétséges, mindössze az áron lehet vitatkozni. Nagyjából jelenleg úgy lehet elképzelni, hogy az oroszok teljesen megsemmisülnének, míg az amerikaiak részleges veszteségeket szenvednének. A részleges persze relatív, de míg az oroszok helyén mások építkeznének a jövőben, addig Észak-Amerikában az amerikaiak építenének újjá.

LOL. Az USA területe ugyan kisebb, mint Oroszországé, ha "abszolútértékben" nézzük. Viszont, ha a nagyobb városokat nézzük, akkor bár az USA-ban abból több van, de azok mindkét helyen statikus célpontok. Szóval, ennek nem lehet nyertese.

Azt írom, hogy a szócikk hülyeség, mert nem egy összeomlás szélén álló Kireneikát ostromolták Kadhafi erői, hanem néhány kelet-Tripolitániai városban zajlottak a harcok Kireneika nyugati határán. Fél Líbia szilárdan a felkelők kezén volt, a másik felében, meg a kormányerők a lábuk alatt álló földet uralták.

Beleálltak, mert bele akartak állni... Tökmindegy, hogy Kadhafi hol tartott. Mint ahogy az sem számított, hogy Szaddam milyen erős volt helyileg. Meghozták a döntést az erősebbek, ennyi.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Népesség basis mellett az is fontos Kadhafia ezredest saját szövetségesei árulták el és demokratizálták az országot! Aszad klannak Hezbolah, Irán és az Oroszok is ott voltak és vannak mint szövetségesek! Hezbolah és Irán szárazföldi erők, oroszok haditechnika és légitámogatás és fedezet adnak adtak!

Erdekes a NATO legicsapasokat kifelejted. Anelkul sehiva sem mentek volna a felkelok. Libia az olaj bevetel nagy reszet szocialis kiadasokra forditotta. A nehany % oszlamistan k8vul nem zavart senkit Kadjaffi.

Aztan hott az az otlete hohy visszakeri a sajat aranyat.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Öt katasztrófával fenyegető konfliktusra hívja fel a figyelmet az egyik amerikai agytröszt, amelyek közül négyhez köze van Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének. A további főszereplők sem túl biztatóak: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor.
A globális politikai rendszert fenyegető öt legnagyobb veszélyből négyben szerepet játszik Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke - állítja a washingtoni Atlantic Council kutatóintézet. A legaggasztóbb körülmény az, hogy Trump második elnöki évének első hónapjaiban az USA egyre erősebb nyomás alá helyezi a világot, miközben annak ellenálló-képessége gyengül - összegezte a lényeget Fred Kempe, az intézet elnöke a CNBC cikke szerint.
Az ingatlanbefektetőből a világ legbefolyásosabb emberévé avanzsált Trump többször világossá tette, hogy kész elmozdulni az USA hagyományos külpolitikájától. Ami azt illeti már a választási kampányában is ezt ígérte, s bár mint minden elnök, ő is minden amerikai, azaz azok elnöke is akar lenni, akik nem rá szavaztak, ez nem látszik meg azon, hogy kompromisszumokat kötne elnökválasztási programjához képest.
Ezért a kutatók azt ajánlják az embereknek, hogy kössék be magukat a székükbe és készüljenek fel arra, hogy olyan háromnegyed év áll előttük, amely számos életveszélyes kockázatot hordoz. A világtársadalmat durva stresszhatások, politikai és gazdasági sokkok érhetik - véli Kempe. Az öt legkellemetlenebbet fel is sorolta.
Rettenetes dolgok történhetnek a következő hónapokban

Rettenezes a globalistak szamara?
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Mit gondolsz, a mostani putyini blöff a szuperfegyverekről miről szó? A pőre túlélésért küzd és ezért próbálkoznak azzal, hogy valamit helyreállítsanak abból a kölcsönös elrettentésből, amiből majdnem egyoldalú amerikai fenyegetés lett. Nagyjából úgy képzelem ezeket a csudo-oruzsikat mint anno az első R7-es rakétáik lehettek, amikről Hruscsov azt blöffölte, hogy úgy ontják magukból az üzemeik, mint a kolbászokat a töltőgép, de valójában alig pár darab állt kilövésre készen (érdekes, hogy ismétli magát a történelem, akkor is az egyoldalú amerikai fenyegetés lehetetlen helyzetéből próbálták kivágni magukat). Lehet, hogy vannak már hiperszonikus fegyvereik az oroszoknak és automata tengeralattjáróik, de jó ha egy-két bevethető példány.

Ne becsüld alá az oroszokat. Biztos ismered azt a mondást, hogy "Oroszország nem olyan erős, mint amilyennek próbálja mutatni magát, de nem is olyan gyenge, mint amilyennek hinni szeretnék". ;) Az orosz rakéták ugyanúgy zárójelbe tennék az USA-t, mint fordítva.

Sajnos ezzel csak katalizálják a háború lehetséges eljövetelét, hiszen ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy a blöff fázisban megállítják őket, mielőtt helyreállítanák a paritást, akkor annak itt van az ideje. Persze dönthetnek úgy is, hogy fenntartják a fölényt az új eszközökkel szembeni védekezés kifejlesztésével.

Egyelőre egyensúly van, toljon bármit is a média és nyeljék is be egyik, vagy másik oldal "fan"-jai. ;)


Én a háborút választanám, mert az a leggazdaságosabb megoldás most. Soha ilyen közel nem állt at amerikai hatalom az első hidegháború kezdete óta ahhoz, hogy letörölje a föld színéről az egyik vetélytársát, mielőtt a másik (Kína) túl nagyra nőne. Ésszerű lépés megtenni, mert ha néhány amerikai város elpárolog, néhány tízmillió amerikaival együtt, akkor is csak rendkívül csekély veszteség ahhoz képest, hogy egy fenyegető vetélytárs eltűnt örökre a létezésből! Ez persze túl katonás nézőpont, minden azon múlik, hogy az amerikai katonák meg tudják e győzni a civileket arról, hogy áldozzák fel a szavazóik random tízmillióit, cserébe a hosszú távú előnyökért. Szerintem ez a példátlan lehetőség, ami előtt most áll Amerika ezen fog elbukni. A civil hatalom nem fog belátható időn belül eléggé meggyengülni ahhoz, hogy a lakosság egy hányada elpárologtatható legyen pusztán stratégiai szempontok alapján.

Túltolod a szociáldarwinizmust. A realitáson messze túl. Ez annyira emberi amúgy. A következetlenség és az erőlködés. Na mindegy.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Dehogy fog! Már a hatvanas-hetvenes években tudták, hogy totális atomháborút túl fogja élni a lakosság egy szignifikáns százaléka, míg a nyolcvanasokban már a lakosság tájékoztatása is zajlott a legfelsőbb szintről, hogy mire számíthatnak e folyamat során. Azóta lehetővé vált, hogy a totális háború, az USA stratégiai fölénye miatt egyoldalúvá váljon, az USA totális háborújára Oroszország csak korlátozott atomháborúval tudjon felelni. E fölény zenitjén vagyunk, innen csak csökkeni fog már. Ez egy nagy lehetőség.



Ez elmúlt évek történéseiből. Látszik, hogy komoly belharc van az amerikai eliteken belül és két csoport is, mind a republikánusokon, mind a demokratákon belül erőteljesen képviseli a katonai ésszerűség szempontjait. Feltehetően a hadsereg beszállítóinak lobbitevékenységén és ebben érdekeltségén keresztül. Ebből következtetek arra, hogy az Oroszországgal szembeni, egyre inkább felvonulásnak tekinthető stratégiai alapvetően katonai eredetű. Túl azon, hogy olyan könyörtelen racionalitás rejlik benne, ami civil oldalról nem származhat.


Válaszolni kellene, elsősorban magadnak, mivel fűtenél, ha nem lenne orosz gáz (egy atomháború után minimum elvárható!). Ja, fával, de a szabadban lenni sem lenne életbiztosítás egy atomháború után. Aztán mit ennél? Talán azt a 3 konzervet, ami jelenleg otthon van? (A frigóra ne számíts, úgy sem lenne áram...) Hova mennél, ha (sugár) beteg lennél? A nem létező, ellátást nyújtani nem tudó, túlterhelt kórházakba? Egyszóval, káosz és káosz.. Talán el se tudjuk képzelni, milyen lenne egy atomháború után. De tudod mit, elkezdek építeni egy atombunkert a kertben, amiből majd 30 év után előjövök, ha addig nem visz el valami nyavalya...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az elmúlt két hét személycseréivel eltakarította az útból azokat, akik eddig visszatartották attól, hogy a saját radikális meggyőződését, vezetői ösztöneit követve azt tegye, amit akar, azaz háborút indítson minden fronton azok ellen, akiket az USA ellenségének tart.
Donald Trump, az USA elnöke gyors egymásutánban leváltotta kormánya két kulcsfontosságú tagját: előbb Rex Tillerson külügyminiszter helyére a CIA igazgatóját Mike Pompeót nevezte ki, majd a napokban nemzetbiztonsági tanácsadóját, H.R. McMastert lecserélte John Bolton korábbi nagykövetre. Mindkét személycsere lényege, hogy a politikai sajtóban héjának minősített emberrel vegye körül magát - kezdi összefoglalóját a Business Insider.
Trump lecsapta a sisakrostélyt - háborút indíthat
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 705
113
Amit elhallgat a fősodratú média. Azaz kolléga fordítása egy másik fórumról:

"Az USA fegyverkorlátozási megbeszélésre hívja Oroszországot, ez a megadás jele?

https://consortiumnews.com/2018/03/...-with-russia-is-the-u-s-raising-a-white-flag/
2018. március 22.

A fehér zászló felemelése a fegyverszünet és a tárgyalások iránti kérelem nemzetközileg elismert jele, ami az USA által az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris paritásról szóló Putyin bejelentésre tett hivatalos válaszban megjelenik. Gilbert Doctorow
Vladimir Putyin bemutatta Oroszország új fegyverrendszereit a Szövetségi Gyűlésben március 1-én, végül megkapta a kívánt választ a washingtoni célközönségétől. Ebben a bemutatóban Putyin a legmodernebb technológiát alkalmazó stratégiai fegyverrendszerekről beszélt - állította, hogy ebben több mint egy évtizeddel járnak az amerikai és más versenytársak előtt.
Ezzel telitalálatot ért el a Pentagonban, ahol a tábornokok elképedtek. De ahogy az általában akkor van, amikor ezeknek az úriembereknek időre van szüksége ahhoz, hogy összegyűjtsék a gondolataikat, először csak tagadást hallottunk: az oroszok blöfföltek, hogy valójában nincsenek készen, hogy ezek csak projektek, és hogy az Egyesült Államoknak már van minden ugyanaz, de azokat tartalékban tartja. Természetesen az amerikai politikai elit nem minden tagját győzte meg ezt a hézagpótló válasz.
Március 8-án Dianne Feinstein (D-Calif.), Edward J. Markey (D-Mass.), Jeff Merkley (D-Ore.) és Bernie Sanders (I-Vermont) írt egy nyílt levelet Rex Tillerson államtitkárnak, amelyben felszólították, hogy küldjön az oroszokhoz egy küldöttséget fegyverellenőrzési tárgyalására "a lehető leghamarabb". Ez olyan valószínűtlen politikai lépés volt, hogy a progresszív táborban, méghozzá a többségi demokratáknál, még a saját támogatóiknak, nem beszélve a többségi demokratákról, nehéz volt elhinni. Feinstein és Sanders kórusban kritizálták Oroszországot, és aktívan támogatták a Trump-Oroszország összejátszás tündérmeséit az elmúlt hónapokban. Ők azok között voltak, akik Jeff Sessions képébe sziszegték, hogy még nem főállamügyészként, mosolyogva kezet rázott és Kislyak orosz nagykövettel. Most a fegyverkorlátozási tárgyalások újjáélesztését kérték….. az oroszokkal.
Ez egy olyan történet, amely meghalt a publikum előtt mindenütt, kivéve Oroszországot, ahol a levél közzétételétől számított néhány órán belül kiemelt hír lett. Az amerikai és a világ közvéleménye semmit sem tudott erről, bár a levél az adott társszerzők szenátusi honlapján olvasható volt. Az amerikai és a világ közvéleménye ma sem tud erről a levélről, majdnem két héttel a kiadása után. A Consortium olvasóinak kivételével, akik akkoriban megfelelő tájékoztatást kaptak .
Időközben az amerikai propaganda gépezet nagyobb sebességre váltott, és szerteágazó kérdéseket vetett fel, hogy elterelje az amerikai nyilvánosság figyelmét Putyin beszédének témájáról, tartalmáról. Így kezdték teljesen telíteni a híreket a Skripal elleni ideggáz támadásról, az állítólagos számítógépes támadásokról az USA energiahálózata és vízrendszere ellen. Mindkettő tiszta "oroszok tették" történetet. És arról is olvashattunk, hogy az amerikai haditengerészeti erőket átvezényelték a mediterrán térségbe, ahonnan rakétával elérik Damaszkuszt, hogy egy esetleges büntető csapással reagáljanak egy olyan kémiai támadásra, amelyet Assad rezsimje még nem tett meg, mindezt azzal a céllal, hogy megalázzák Assad támogatóit, az oroszokat.
Most, végül, a tagadást és az elterelést követően, az igazság előbukkan. Maga az Egyesült Államok elnöke egy olyan üzenet hordozója, amely - az amerikai arroganciára figyelemmel - egy fehér zászló felemelését jelenti.
A következő találjuk a New York Times egyik oldalán, idézve Trump megjegyzését a telefonhívásról, amikor gratulált Vlagyimir Putyinnak a választási győzelméhez: „Nagyon jó beszélgetés volt”. A Times idézi Trump szavait: "Valószínűleg találkozni fogunk a nem túl távoli jövőben, hogy megvitassuk a fegyverkezési versenyt, ami egyre nő, ellenőrzés nélkül."
A Financial Times azt írja az első oldalon: "Donald Trump azt mondta, szeretne találkozni Vladimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitasson egy olyan fegyverkezési versenyt, amely "elvesztette a kontrollt", és olyan egyéb kérdéseket, amelyek az országoknak továbbra is fejfájást okoznak. "A fegyverkezési versenyben való részvétel nem remek dolog" - mondta az amerikai elnök kedden, hozzátéve, hogy valószínűleg találkozik orosz társával a "nem túl távoli jövőben".
Más szóval az orosz stratégiai paritás újraépítése az Egyesült Államokban úgy tűnik, hogy érezhetővé válik. Természetesen az embernek kell olvasnia a sorok között, hogy Trump kijelentése alapján elemezze az aggodalom mélységét az új orosz katonai potenciálról.
Biztos feltételezés, hogy hamarosan fegyverkezési tárgyalások kezdődnek az oroszokkal. De az amerikai közvélemény figyelmét fel kell hívni arra, hogy a megbeszélések hatása biztosan sokkal nagyobb lesz, mint az úgynevezett „újraindítás” (reset) Barack Obama alatt, amely egy amerikai, nem pedig orosz kívánságlistát jelentett a robbanófejek csökkentésére. Egy szélesebb körű napirendben az orosz aggodalmak megnyugtatására van szükség az Egyesült Államok globális rakétavédelmi rendszerével kapcsolatban. Ha egyetértés van, a fegyverzetellenőrzés megközelítésének változása nem az amerikai jótékonyságból, hanem az Egyesült Államok félelméből származik.
Donald Trump szeszélyből emelte fel a fehér zászlót, és kezdeményezett tárgyalásokat? Találkozott a katonai tanácsadóival? Aligha hihető, hogy ez az elnök arra a következtetésre jutott, hogy meg kell állítania a fegyverkezési versenyt, vagy, hogy ő mert volna felhozni egy ilyen gyújtó hatású témát, anélkül, hogy szilárdan támogatták volna a Pentagon szakemberei, akik racionálisan és szakértelemmel értékelték, hogy milyen stratégiai biztonságban állunk az oroszokkal. Senki sem fogja ezt elmondani, de kikerülhetetlen.
A jelenlegi helyzet történeti háttere, hogy az elmúlt egy-két évben az Egyesült Államok és Oroszország elérte a konfrontáció olyan szintjét, amely megközelíti a kubai rakétaválságot. Azt a válságot megoldották kölcsönös engedményekkel, a nukleáris rakéták visszavonásával a másik fél határaitól. A megoldás kölcsönösségét, az amerikai rakéták törökországi visszavonását viszont csak évtizedekkel később hozták nyilvánosságra.
Ezúttal a főbb engedmények kölcsönössége, az elért megoldások bemutatása szükségszerűen része kell, hogy legyen a globális tájékoztatásnak. Vladimir Putyin nem követi Nyikita Hruscsovot, aki az amerikaiaknak tett engedményekért otthon házon belüli puccsal fizetett meg.
Gilbert Doctorow független politikatudós, Brüsszelben él. Legutóbbi könyve: Van-e az Egyesült Államoknak jövője? 2017 októberében jelent meg."
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
:D
Még,hogy a lobotómia után nincs élet.
Megint zörgetnem kellett a kulcscsomót a zsebemben rendesen,hogy tudjam ápoló vagyok, s nem ápolt.
Az írásodból sütő nácizmus,az Oroszok teljes lenézése,teljesen természetesnek veszed,hogy ha a dicső amerikaiaknak kell valami, akkor nukizzák le akit akarnak,mert semmi,senki más nem számít,ugye?

Ezt az önzést várom el a magyar vezetőktől is. Egyetlen magyar élete többet kell érjen, mint az összes nem magyaré a világon. Magától érthetődő, hogy ha felelős vezetői vannak az USA-nak, akkor csak az USA érdekeit nézik.

Azonkívül láttam már Ladát és Fordot és tudom mi a különbség köztük, ebből indulok ki.

Bubu,a katonák azért nem kezdenek atomháborút,mert pontosan tudják,hogy nem lesz nyertese,ha az Oroszok kitáraznak az usára,ott a következő párezer évben nem kell újraépíteni semmit.

Eszement civil tévhit. Pont, hogy a kérdéssel szakmai alapon foglalkozó katonák tudják jól, hogy az atomháborúnak nyertese és vesztese lesz és a nyertesek oldalán egy-két generációt foszt csak meg a normális élet lehetőségétől, értve ez alatt a háború előtti színvonal elérését. Az atomháborút az veszti el, aki nem tudja megvédeni magát a totális háborútól (még ő se pusztul ki, vagy szenved végzetes károkat, csak iszonyúan belerokkan). Ha egy államnak csak korlátozott atomháborúval kell szembenéznie, mert el tudja pusztítani az ellenséges atomütőerő jelentős részét annak bevetése előtt és során, akkor jogos dilemmává válik számára, hogy ne iktassa e ki azt az ellenségét, amely képes lenne őt elpusztítani azon az áron, hogy részlegesen, de súlyos károkat szenved a saját területének egy része!

Nem mellesleg pár száz pukkancs jutna a többi koronagyarmatra is,hogy ő is érezzék a törődést,ott sem kellene hitelezni az építőipart pár ezer évig,de sebaj,Blogen srác jól megmondta megint.:D
Szerinted a százas nagyságrendben elműködő nukik után mennyi szennyeződés kerül a levegőbe,majd a vizekbe?

Az élet szempontjából teljesen jelentéktelent. Lásd: Csernobil, Hirosima, Nagaszaki, a nukleáris kisérleti területek és atombalesetek helyszínei egy kívétellel: mayaki hulladéktárolásra használt tómeder.

Hihetetlen téveszmék vannak forgalomban a nukleáris szenyeződések hatásairól. Igen, mocskosul pusztító bizonyos koncentrációban, amit csak a totális nukleáris háború tud kontinentális léptékben produkálni, de a végkövetkezmények a tévhitekkel ellentétben megdöbbentően gyorsan kiheverhetőek. Magyarán az élet helyreáll. Kétség kívül még generációk múlva is meg fog látszani az átlagéletkoron, hogy totális nukleáris háború zajlott arrafele, de magát az élet normalitását nem fogja érinteni az addigra teljesen újjáépült országokban. Kivéve a veszteseket, mert vereség a nukleáris háborúban nem a lakosság és az infrastruktúra pusztulási százalékában, hanem az első évek túlélését és utána az újrakezdést jelentő infrastruktúra pusztulásában mérhető!

Nem az lesz a lényeg, hogy hány város pusztul el és mekkora terület szennyeződik időlegesen, hanem hogy a túlélők milyen készletekkel vágnak neki a jövőnek. Magyar viszonylatban meglepően jól felkészültek voltunk a hidegháború idején, jelenleg viszont még egy korlátozott atomháború Magyarországot mint NATO tagot érintő eseményeit se biztos, hogy afgán szintre züllés nélkül túlélnénk!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
IQ az egekben, EQ egyszerűen zéró Nálad Tesó, már megbocsáss. Mi abban a jó, ha szétatomozzák egymást a nagyhatalmak, és végül kialakul egy egypólusú világ, az kívánalmad szerint az USA vezérletével. Ez a világ, amelyet vizionálsz, miért vonzó számodra? Hát milyen társadalmat épít az USA, és a mögötte álló arctalan, ismeretlen erők? Annak ellenére, hogy én is valószínűnek tartom a populációs görbe zuhanását, az utóbbi 100 év robbanása után. De nem tartom kívánatosnak, főleg nem atomháború árán, amit Te most már nem először propagálsz. Az rengeteg szenvedéssel járna, és sok sok száz éven át... Te próbáltad már valaha is elképzelni más élőlény szenvedését? Kérlek erősítsd az empátiát magadban, mert az intellektusod brilliáns, anélkül viszont szerintem hamar s. ábel illetve a. breivik sorsára juthatsz.

Te különbséget tudsz tenni a saját vágyaid és egy szituáció racionális elemzése között? Na majd ha sikerül, akkor kapcsolódj be egy a jelenkorunk stratégiai helyzetéről szóló diskurzusba!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Hát ez nem egy hivatkozás, hanem a te véleményed, újra.
Az enyémben énnél részletesebb térképek voltak.
(Már nem mintha ez számítana, mert nem erről volt szó, hanem egy általános helyzetértékelésről.)
Tudod mit, tényleg hagyjuk a faszba.

Hát ez nem egy vélemény, hanem a hadihelyzetet ábrázoló térkép volt, ami ellentmondott mindannak, amit vetíteni akartál.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Szerintem az, ha egy európai leírja, hogy szerinte az atomháború tülélhető, akkor el kellene azon is gondolkodni, hogy kinek és hol??? Mert egy ilyen orosz megsemmisítő, atomháború azt hiszem már egy emberöltőn belül még az esetleges túlélőket is komoly próba elé állítaná, mondjuk az éghajlat megváltozásával... Tegyük fel, leatomoztad oroszországot, de mit nyersz vele. Semmit, mert tartósan sugárszennyezett lesz egy földrésznyi szárazfőldi terület.

Igen, de az nem a győztes földje.

Aztán mit hoz a győzelem a győzteseknek?

Annak a fenyegetésnek a megszűntét, hogy ezt az a hatalom valaha megteheti a saját földjével! Az a hatalom nincs többé!

Azoknak se túl sok jót, mivel egy sülyosan sérült országban kellene felkészülni az élelem és egyéb termelési kapcsolatok összeomlására. Azért az amik sem ennyire sík hülyék, hogy kedvező esetben, elvesztve a globális befolyásukat, győztesnek hirdessék magukat egy romkupacon...

Németország és Japán jobban elpusztultak a mádosik világháborúban, mint a harmadikban az USA tudna jelenleg Oroszországal szemben. Japán legalaposabban felégetett városai mégcsak nem is Hirosima meg Nagaszaki voltak, az átlag japán város úgy nézett ki, mint ez a kettő, mégis tizenöt évvel később ez volt a helyzet:

Tokió, 1945:
tokyo-2.jpg


Tokió, 1960:
37Q.jpg


Ismétlen, ez tizenöt év fejlődése az üszkös romokból!

Talán elfelejtettük, akkor kérdezd meg a nagyszüleidet, vagy annál is fiatalabb vagy, akkor a dédszüleidet, mert nálunk se volt dicsmenet a háború utáni világ!

Az újjáépítés sebessége, nem a pusztulás, hanem a túlélő szaktudás és az új világba való beágyazottság függvénye. Egy korlátozott atomháború, az amerikai lakosság 10-20 százalékának és a legjelentősebb központoknak a pusztulásával nem okozna súlyosabb kihívást, mint amit Japán, vagy Németország átélt a második világháború után.

A sugárzás pedig ne tévesszen meg. Csernobil is lakható. A túlélők átlagos életkora akár tíz évvel is csikkenhetne a megnőtt rákos, leukémiás betegségek és deformitások következtében, de mindez semmi különöset nem jelentene.

Tulajdonképpen a nukleáris háborúhoz fűződő eszement tévhitek igen nagy mértékben a Szovjetúnió túlélését szolgálták, hiszen ezek egyfajta korai álhírek voltak, amik a szovjet szolgálatok befolyása alatt álló nyugati civil szerveződések révén lettek a hippi korszakban elterjesztve, ráerősítve az ötvenes-hatvanas évekbeli Hollywood szenzációs posztnukleáris paráira. Nem az atomtól kell félni, hanem a felkészületlenségtől!