[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 468
11 582
113
A Beszélgető topikból:
...Lehet rosszul emlekszem, de nem a te alairasod szolt korabban a prekoncepciorol? Az tok jo volt. Mar ne is haragudj, de a mostanival* meg az en idezetemet is sikerult alulmulni, pedig az nem kis teljesitmeny. :oops:...

*A hozzászólás írója a "Szorgos népünk győzni fog!" idézetemre gondolt)


"...A Macedónia győzni fog mottót hordozó tiltakozó rendezvényen..."

https://index.hu/kulfold/2018/06/03/tobb_tizezren_tuntettek_a_macedon_kormany_ellen/


S még én vagyok az alulmúló:oops::rolleyes::D

 
T

Törölt tag 1586

Guest
Egész jó riport:
Igen, nekem is tetszik.
Szerintem tényleg fontos hogy legyenek olyan műhelyek ahol okos emberek ilyesmikről gondolkodnak.
És fontos hogy olyan a politikusokat válasszunk akik kellően inteligensek ahhoz hogy ezeket az anyagokat el is olvassák és meg is értsék.

Az élet nagy mókamester és már ezerszer bebizonyosodott hogy messze meghaladja az irók fantáziáját.
Az tény hogy Románia geopolitikai jelentősége nő, viszont szerintem egyáltalán nem biztos hogy közvetlen az Oroszokkal fognak összeakafni.
Ha Törökország leválik a Ny.i szövetségi rendszerről - amire én most 90% esélyt látok - akkor Románia lesz Eu. déli bástyája (szerintem Bulgáriát már most nyugodtan leírhatjuk)
10 - 15 év múlva lehet hogy a Törökök fogják kóstolgatni a Románokat...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nagy figyelmet aligha keltett, bár a Szíjjártó Washingtonra hangol című cikkemben is szerepelt a közlés: a közelmúltban Faustin-Archange Touadéraval, a Közép-afrikai Köztársaság államfőjével is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az afrikai vezető illusztris társaságban kapott helyet Putyin táncrendjében, amiből azt érzékelhette a megfigyelő, hogy miközben a magyar külügyminiszter Washingtonban házalt, Moszkva felé is irányt vettek az európai, az ázsiai és egyes afrikai vezetők. Koncentráljunk most az utóbbiakra!
Szentpéterváron találkozott legutóbb. Megbeszélésüknek az a Nemzetközi Gazdasági Fórum adott keretet, ahol ötezer üzletember és politikus – köztük Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Vang Csi-san, a Kínai Népköztársaság elnökének helyettese, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezetője, Abe Sinzó japán miniszterelnök – vett részt. Ha a Putyin és Touadéra elnök találkozójáról kiadott hivatalos közlést nézzük, akkor abból a következők derülnek ki:
A katonai szerepvállalás magát az orosz közvéleményt is meglepi, bár az elmúlt években Kína lett a legnagyobb játékos a kontinensen.
Az oroszok már Afrikában vannak
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az egész világ hüledezett, mikor bejelentette, hogy kivezeti az Egyesült Államokat a globális konfliktusokból. Mert mindenki emlékezett arra, milyen volt az, amikor a sértődött amerikaiak ott hagyták a felívelő nemzeti populizmus közepette Európát. Az egész világ hüledezett, amikor ezek után mégis klasszikus héjaként kezdett el kormányozni. Mert mindenki emlékezett arra, milyen is az, amikor a sértődött amerikaiak elkezdenek rendet rakni a világ pöcegödreiben.
Hogyan lett Amerika újra a világ csendőre?
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 130
82 908
113
Roppant félelmét fejezi ki az amerikai NBC tévéhálózat a jobboldali új olasz kormány iránt, mert annak hatása messze túlmenve Itália határain e tévé szerint egy még jobban megosztott és így gyengébb Európához vezet akkor, amikor a szabályokra épülő globális rendet Trump elnök egyoldalú döntései veszélyeztetik.

x

Ritkán használt dühödt szavakkal tudósít az amerikai Bloomberg hírügynökség a tegnapi szlovéniai választás szintén a jobboldalnak kedvező eredményéről ezzel a címmel írt cikkében: „Az EU-lator Orbán szövetségesének pirruszi győzelme a szlovén szavazáson”. A cikk két fő kulcsszava: nacionalista és migránsellenes.

x

A felháborodottság nem marad el a vezető osztrák lap, a Die Presse véleménycikkéből sem, amelynek nagyon nem tetszik, hogy Vlagyimir Putyin elnök holnap Bécsbe látogat egy olyan kormánykoalíciót képviselő Sebastian Kurz kancellárhoz, amelynek szabadságpárti tagja az Oroszország elleni uniós szankciók megszüntetését akarja. Kurz kancellárnak egyértelműen Putyin értésére kell adnia, írja parancsoló hangon a cikk, hogy Ausztria nem Moszkvához, hanem ahhoz az Európai Unióhoz igazodik, amelynek fél éves elnökségét Ausztria a jövő hónapban veszi át.

x

Szingapúrban a hét végén tartották a 17-ik Ázsiai Biztonsági Csúcstalálkozót, más néven a Sangri-lá Párbeszédet, amelyen Ázsia és a Csendes-óceán országaiból érkeztek katonai vezetők, diplomaták és szakértők, hogy megvitassanak biztonsági kihívásokat és együttműködési távlatokat a térségben. A megjelentek dicsérték Kínát, amiért az kulcsszerepet játszik a térség békéjének és biztonságának fenntartásában, valamint erősen támogatja a Koreai-félsziget megszabadítását a nukleáris fegyverektől, jelenti a kínai Hszinhua hírügynökség.

x

A vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung leszögezi, Kína világhatalmi ereje nő, Amerikáé csökken, de rosszallóan ír arról a lázas igyekezetről, amelyet Ausztria mutat, hogy Kínával egyre szorosabbra fűzze kapcsolatát és részt vegyen a 900 milliárd dolláros kínai Új Selyemút infrastruktúra projektben. Noha a cikk elismeri, hogy a Kínával való kereskedelem előnyös Svájcnak is, de talál olyan Kína-szakértőket, akik arra figyelmeztetnek, hogy Pekingnek tulajdonképpen a politikai világuralom a lényeg és ez a Kína-stratégiával nem rendelkező Svájcra nézve nagyon veszélyes.

http://lovasistvan.hu/2018/06/04/re...onton-putyin-holnap-becsben-olaszorszag-kina/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Fű alatt már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, ám az utóbbi hetekben magasabb fokozatba kapcsolt Donald Trump kereskedelmi háborúja: csütörtökön éppen az EU-val került összetűzésbe, de korábban véletlenül majdnem kinyírta Kína egyik legfontosabb telekomcégét is. Trump kiszámíthatatlansága teljes bizonytalanságot szül, és nem tudni, ki lesz a következő, akinek nekiront. Most az autóiparban akar nekimenni Amerika vélt és valós ellenségeinek, és a német autóipari kitettsége miatt számítások szerint ez Magyarországnak is eléggé fájni fog.
Donlald Trump évek óta azt hangoztatja, hogy a kínaiak tisztességtelen eszközökkel elveszik az amerikai ipari munkahelyeket, ám megfelelően kemény ellenlépésekkel megmenthető országa ipara. Ennek keretében nemrég kemény gazdasági büntetőintézkedéseket lengetett be Kínával szemben, amelyek elsőre olyan jól sikerültek, hogy kis híján bedöntötték az egyik legnagyobb kínai telekomcéget, a ZTE-t, amelyet az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági kockázatnak tartanak.
Ám a győzelem kapujában Trump közölte, hogy azért ezt mégsem akarja, és most éppen mindent megtesz, hogy megmentse a veszélybe került kínai munkahelyeket. Ezért pedig még saját kormányával és az amerikai törvényhozással is hajlandó szembemenni. Miközben pedig a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kínai cég megmentésén fáradozik, éppen arról beszél, hogy szövetséges országok, például a németek, japánok és koreaiak autóexportja nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Amerika számára.
A fenti epizód jól érzékelteti, hogy mekkora komédiába fordultak a világgazdasági és világkereskedelmi rendszerrel kapcsolatos viták.

A New York Times szerint most éppen a keményvonalasok hangja erősebb a Fehér Házban, de a meccs még messze nem futott le. Csütörtökön Trump élesítette az acél- és alumíniumvámokat a fél világgal szemben, mire az EU közölte, hogy válaszlépéseket fog életbe léptetni. Az amerikai kereskedelmi miniszter közben Kínában tárgyal, a washingtoni kongresszus pedig éppen azt próbálja megakadályozni, hogy Trump megmentse a ZTE-t.
Tehát mindenki harcol mindenkivel: a Fehér Ház saját magával, a Fehér Ház a kongresszussal, a kongresszus Kínával, a Fehér Ház Kínával, A Fehér Ház Európával, a maga módján a háttérben Európa is Kínával, hogy csak a legfőbb szereplőket említsük.
Diliházat csináltak Magyarország egyik fő bevételi forrásából
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 892
35 372
113
Megjegyzes no para usa vamolja az autokat kina csokkenti a vamokat /melyik a nagyobb piac?/ no es ez csak magasabb statuszba emeli az usaban az amugy is statusz europai kocsikat. Pont forditottja lessz!!! Nem csokkeni fog az igeny a nemet autokra hanem pont hogy nolni fog a kereslet!!! Fura hogy a varjak ellen beszelek? Lehet. ! Majd meglatjuk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 892
35 372
113
Az usaba aki eddig eu kocsit hajtott nem az armiatt valasztotta nem is a merete miatt vagy mert olyan kenyelmes gazdasagos etc. Statusz szimbolum.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 892
35 372
113
A kina vamcsokkenteset se ertik sokan azthiszik usanak szol azt a lo..szt pont hogy az eut hozza nyeregbe a kinai piacon ezzel is magahoz kozelitve azt /ugy hogy az eu erdeke legyen kina gazdasaga...ne csak forditva./ szalak szorosabbra fuzese.... Csupa olyan termek amibe eu jo usa kevesbe kinanak meg szukseges.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Szentpéterváron találkozott legutóbb. Megbeszélésüknek az a Nemzetközi Gazdasági Fórum adott keretet, ahol ötezer üzletember és politikus – köztük Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Vang Csi-san, a Kínai Népköztársaság elnökének helyettese, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezetője, Abe Sinzó japán miniszterelnök – vett részt. Ha a Putyin és Touadéra elnök találkozójáról kiadott hivatalos közlést nézzük, akkor abból a következők derülnek ki:
A katonai szerepvállalás magát az orosz közvéleményt is meglepi, bár az elmúlt években Kína lett a legnagyobb játékos a kontinensen.
Az oroszok már Afrikában vannak
Na, ez volt az az esemény amiről a HVG (értitek: Heti VILÁGGAZDASÁG) nem tartotta fontosnak beszámolni.
Akkor mégis mi fontos?
Ja, beugrott.... :)
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
  • Tetszik
Reactions: nekerdez

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Trump bizalmi emberei új politikai garnitúrát akarnak látni Nyugat-Európában. A keményvonalas, fiatal osztrák kancellár a jelek szerint elnyerte Washington tetszését. A Fehér Ház és a Pentagon fel van háborodva azon, hogy Berlin csupán GDP-jének 1,3 százalékát költi jövőre védelmi kiadásokra.
Több, mint 85 évvel azután, hogy Washingtonban aláírták a Smoot-Hawley Vámtörvényt, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, Trump és csapata újra a protekcionizmushoz fordul. Ez utóbbi természetesen hozzájárul annak a transzatlanti rendszernek a felbomlásához, amelyet éppen Washington hozott létre a második világháború végén azzal a céllal, hogy megelőzze a múlt századi világégések megismétlődését. A Fehér Ház különösen Berlin geopolitikai helyzetét ássa alá a globális kereskedelmi rendszer felrúgásával, hiszen 1950 óta az képezte a modern Németország új identitását és nyugati beágyazottságát.

Anne Applebaum, a Washington Post újságírója szerint mindezek a jelzések arra utalnak, hogy Trump és köre meg akar szabadulni Merkel kormányától. A német és az amerikai baloldal mindenesetre tajtékzik: Schultz, az SPD volt elnöke, Wagenknecht, a Linke frakcióvezetője és Shaheen demokrata szenátor egyhangúan követelik a
nagykövet azonnali kiutasítását, illetve visszahívását. A CDU egyelőre mélyen hallgat, a német külügyminisztérium hivatalos magyarázatot vár Washingtonból.
De mi lehet az oka Trump hirtelen jött kampányának? Nos, a Fehér Ház és a Pentagon fel van háborodva azon, hogy Berlin csupán GDP-jének 1,3 százalékát költi jövőre védelmi kiadásokra. A kiadási előrejelzés szerint Németország nem fogja elérni a belátható időtávon belül a NATO által elvárt 2 százalékos arányt, sőt 2020-tól még GDP-arányosan csökkenteni is fogja katonai költségvetését.
Másrészt érdemes emlékeztetni arra, hogy az amerikai politika általában, a republikánusok pedig különösképpen soha nem álltak távol a nagy üzleti lobbicsoportoktól. Felmerül a gyanú, hogy Trump EU-ellenes megosztó politikájával - példának okáért a Brexit nyílt támogatásával – valójában az óriási amerikai cégek érdekeit képviseli.
Trump meg akarja dönteni Merkel kormányát?
 
Status
Not open for further replies.