[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Egyébként meg nem feltétlenül baj, ha külföldről vesszük az alacsonyabb technológiai színvonalat igénylő cikkeket. Csak nem olyan országtól kell venni, ahol kommunista diktatúra van, és ellenségnek tekint bennünket. Semmi okunk rá, hogy fenntartsuk a szabadkereskedelmet Kínával.
Akkor a Biden-i USA-val most mi a helyzet? Kommunizmus lesz, diktatúra is (egyértelmû vélemény és ideológiai alapú), származási alapon üldöz.... (fehér heteró ffi középosztálybeli) és ellenségnek is tekint minket....:hadonaszos:
 

jojoka

Well-Known Member
2017. január 17.
108
403
63
Apropó!
A kedves olvtársak nézzenek körül a kamrában, pincében, és készítsenek egy hevenyészett leltárt, hogy hány napig tartana ki a most meglévő készlet! :)
Tegyük fel, hogy frankó kijárási tilalom van, viszont van közmű? Akkor olyan 3 hét. Nagyságrendileg 18-24 nap. 5 fő, 13-17-19 gyerekek, 2 felnőtt. Ha elmegy az áram, akkor kb 7-10 nap.
Nem is vagyok nyugodt, keveslem... :(
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and gergo55

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 034
113
Akkor a Biden-i USA-val most mi a helyzet? Kommunizmus lesz, diktatúra is (egyértelmû vélemény és ideológiai alapú), származási alapon üldöz.... (fehér heteró ffi középosztálybeli) és ellenségnek is tekint minket....:hadonaszos:
Azért nem eszik olyan forrón a kását. Ami az USA-ban kommunizmusnak számít, az európában még a szociáldemokráciától jobbra van.

Pl. Az Obamacare ellenére nincs még mindenkinek egészségbiztosítása. És a legtöbb államban lehet otthon fél tucat automata puskád. A jobboldalon sokan még azt is súlyos jogkorlátozásnak tekintik, hogy az AR15 -höz csak 10-es tárat vehetsz. :D A balodalon meg azt, hogy fényképes igazolványt kérnek a szavazáshoz. :D
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Én csak Kenyában voltam, de a nôk gyereket nevelnek, meg vízet hoznak, stb... Nem babazsúr van ott. Nincs bölcsi, meg óvoda, nincs tömegközlekedés legfeljebb Matatu (fizetôs kisbusz 20+ fôre). Ott ha vki dolgozik az a férfi, vagy a lány, aki nem asszony. Ez egy fontos dolog. Én szerintem sem úgy van ahogy elképzeled... persze országfüggô meg minden, de ez Mombassa és környéke, Kelet-Afrika gyöngyszeme...
Nincs fegyelem, nincs moráll... mindenre PolePole nyugi-nyugi. Ha pedig nem érted, akkor hakuna matata, és ez nem vicc! Ha még tudsz köszönni, Jambo-t akkor már nem veszel el... ;)
Majd kiderül mennyire érte meg :cool: ha meg nem akkor na bumm.
Illetve azért te is érzed hogy azért ezt így az egész kontinensre nehéz volna ráhúzni.

De nem én vagyok a lényeg még ha szeretek is előadni :D hanem hogy majd az idő fogja meghatározni hogy hogy alakul át a globális gazdaság, jelen formában biztos hogy nem fog megmaradni, főleg ha valóban egymásnak feszülnek a nagyok, mert ez eddig még semmi ami történt. nyilvánvaló hogy minden gyártónak arról vannak nedves álmai hogy japán minőségű munkaerőt bangladesi bérezéssel találjon, de hát ez nem jön össze.
 
K

kamm

Guest

Az egyiptomi elnok elrendelte a hajo kiramolasat, ha az utolsonak szant szabaditasi kiserlet nem jar sikerrel (nem vilagos, mikor lesz, mert meg kedden is erkezik valami speci tug boat.)
A SAC fonoke mar fel is kerte a Smit nevu nemzetkozi salvage ceget a tervezesre es a felszereles felsorakoztatasara, hogy csak be kelljen inditani a folyamatot, amikor ugy dontenek.

Bitang egy bukta lesz ez a biztositonak, hacsak nem sikerul kibujnia a fizetes alol valahogyan.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 079
24 952
113
6060a36502e8bd592b6c585a.jpg
 
W

Wilson

Guest

Az egyiptomi elnok elrendelte a hajo kiramolasat, ha az utolsonak szant szabaditasi kiserlet nem jar sikerrel (nem vilagos, mikor lesz, mert meg kedden is erkezik valami speci tug boat.)
A SAC fonoke mar fel is kerte a Smit nevu nemzetkozi salvage ceget a tervezesre es a felszereles felsorakoztatasara, hogy csak be kelljen inditani a folyamatot, amikor ugy dontenek.

Bitang egy bukta lesz ez a biztositonak, hacsak nem sikerul kibujnia a fizetes alol valahogyan.

Nem lesz rá szükség:)

Vége a szuezi válságnak, kiszabadították az óriáshajót

Index

Sikeresen kiszabadították a Szuezi-csatornát eltorlaszoló konténerhajót, így csaknem egy hét után szabad lehet az út a hajók számára, és megszűnhet a torlódás a hajózási útvonalon − adta hírül a BBC.

Az Ever Given március 24-én fordult keresztbe és futott zátonyra. A 400 méter hosszú, 59 méter széles hajó mögött hatalmas torlódás alakult ki. Ez a legnagyobb hajó, ami valaha zátonyra futott a csatornában.

A világkereskedelmileg fontos átjáró eltorlaszoló hajó napi szinten 9,6 milliárd dollár értékű árut tartóztatott fel. A szállítmányok jelentős késését, ezzel pedig az ellátási láncok sérülését okozta világszerte.

Ez Egyiptomnak napi 12-14 millió dolláros bevételkiesést jelent.

A hajó kiszabadítását nehezítette az erős szél és az árapály is. Később a dagály miatt akadtak el a munkálatok, ami miatt ismét medret kellett ásni, hogy végleg kiszabadítsák a hajóóriást. A munkálatokat a kotrógépeken kívül vontatóhajók és daruk is segítették. Ha nem sikerült volna kiszabadítani a hajót, több száz konténert kellett volna lepakolni a fedélzetről a sikeres mentés érdekében
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
:D:D
"A mostani forgatókönyvben azt vizsgálják majd meg, hogy mi történik akkor, ha bénító kibertámadások mellett Oroszország megtámadja a balti államokat, az Északi-sarkkört és mi történik, ha Kína inváziót kezd Tajvan ellen és a Dél-kínai-tengeren.
..
Az ilyen hadgyakorlatok arra jók, hogy hiányosságokat azonosítsanak az amerikai haderő felkészültségében és ne akkor derüljön ki, hogy valami nem működik, ha netán élesre fordul a helyzet."
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Kína és Irán egy 25 évre szóló megállapodást kötöttek, amelyben elkötelezték magukat a kétoldali gazdasági és politikai kapcsolatok megerősítése mellett. Ezzel megnyílt az út Irán előtt, hogy csatlakozzon az „Egy övezet, egy út” nevű kínai gigaprojekthez."
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 661
113
Bárki, aki bármilyen módon propagál vagy hisz megnyerhető nukleáris háborúban, az konkrétan veszélyes. Ez nem valami gender vagy eszme vagy vallás - ennek már a felvetését is csírájában kell elfojtani minden szinten (engem a hideg kirázott, mikor annó Bush bandájában valami barom felvetette - repült is állati gyorsan).
El sem jut az agyadig ez milyen végtelenül veszélyes téma egyáltalán behozni a közbeszédbe. Ezek az eszközök sosem kellett volna létezzenek - de mivel vannak, a teljes elzárárásukra kell törekedni. És az efféle "megnyerhető atomháború" eszméket gyökerestül kell kiirtani. Ez veszedelmesebb mint a nácizmus/kommunizmus, sokszáz szintel veszélyesebb.
De ezt fel sem fogod.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
"Kína és Irán egy 25 évre szóló megállapodást kötöttek, amelyben elkötelezték magukat a kétoldali gazdasági és politikai kapcsolatok megerősítése mellett. Ezzel megnyílt az út Irán előtt, hogy csatlakozzon az „Egy övezet, egy út” nevű kínai gigaprojekthez."
Egyfelől már régen esedékes volt hivatalossá tenni az egyértelműt, másfelől pedig én az irániak helyében húzogatnám a mézesmadzagot az amcsik előtt, igaz akár pont ez az egyértelmű szövetségre lépés is lehet erre egy eszköz, én nagyon elégedett vagyok a Bideni közel kelt politikával mert olyan két szék közül a földre ülés lesz hogy öröm lesz nézni. Szaudiakkal is összerúgják a port, átadják Iránnak Jement, (jó mondjuk a szaudiak nem ugrálhatnak, mert ha ők is másfelé kacsingatnak rögtön kitavaszodik) viszont Irán nem fogja megint az atomprogramot visszabontani néhány instabil ígéret miatt, az amerikai ígéretekben ők már nem fognak bízni soha, ha el is törölnék, ők elpusztítják az infrastruktúrát, de a szankciókat már másnap vissza lehet állítani, erre nem lehet építeni.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Egyfelől már régen esedékes volt hivatalossá tenni az egyértelműt, másfelől pedig én az irániak helyében húzogatnám a mézesmadzagot az amcsik előtt, igaz akár pont ez az egyértelmű szövetségre lépés is lehet erre egy eszköz, én nagyon elégedett vagyok a Bideni közel kelt politikával mert olyan két szék közül a földre ülés lesz hogy öröm lesz nézni. Szaudiakkal is összerúgják a port, átadják Iránnak Jement, (jó mondjuk a szaudiak nem ugrálhatnak, mert ha ők is másfelé kacsingatnak rögtön kitavaszodik) viszont Irán nem fogja megint az atomprogramot visszabontani néhány instabil ígéret miatt, az amerikai ígéretekben ők már nem fognak bízni soha, ha el is törölnék, ők elpusztítják az infrastruktúrát, de a szankciókat már másnap vissza lehet állítani, erre nem lehet építeni.
Ráadásul, ha egy napon oda jut a helyzet, hogy Afganisztánt már nem tudja tartani az Egyesült Államok, akkor azt is Kína fogja újjáépíteni! feltételezem csinálnak egy kétvágányú vasútvonalat a perzsákig!
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Ráadásul, ha egy napon oda jut a helyzet, hogy Afganisztánt már nem tudja tartani az Egyesült Államok, akkor azt is Kína fogja újjáépíteni! feltételezem csinálnak egy kétvágányú vasútvonalat a perzsákig!
Nem tudom mennyire éri meg amúgy egy más kultúrájú birodalomnak belegabalyodni abba a területbe, eddig még mind belebukott. Mondjuk Kína ebből a szempontból más, őt nem fogja érdekelni ki van hatalmon és mit csinál ameddig őket hagyják folytatni az üzelmeiket. Ez a térség vagy bejön majd vagy nem, párhuzamosan érdekük több szempontból is az amerikai jelenlét, és a kivonulás is.

Nem írok regényt, belinkelek egy véleménycikket ami jól leírja miért bonyolult az afgán helyzet kínai szempontból.
The Taliban loves China's money, but can it forget its Muslim gulags?

Szerintem ha az USA kivonul, az is lehetséges megoldás lenne, ha Pakisztán és Irán között felosztanák a területet, vagy legalább egy részét, de hát ez nem valószínű, az a baj hiába a sok természeti kincs ha nem tudod kitermelni és elszállítani, így meg marad majd zsoldostoborzó, és drogtermő terület.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
67 072
113
Nem tudom mennyire éri meg amúgy egy más kultúrájú birodalomnak belegabalyodni abba a területbe, eddig még mind belebukott. Mondjuk Kína ebből a szempontból más, őt nem fogja érdekelni ki van hatalmon és mit csinál ameddig őket hagyják folytatni az üzelmeiket. Ez a térség vagy bejön majd vagy nem, párhuzamosan érdekük több szempontból is az amerikai jelenlét, és a kivonulás is.

Nem írok regényt, belinkelek egy véleménycikket ami jól leírja miért bonyolult az afgán helyzet kínai szempontból.
The Taliban loves China's money, but can it forget its Muslim gulags?

Szerintem ha az USA kivonul, az is lehetséges megoldás lenne, ha Pakisztán és Irán között felosztanák a területet, vagy legalább egy részét, de hát ez nem valószínű, az a baj hiába a sok természeti kincs ha nem tudod kitermelni és elszállítani, így meg marad majd zsoldostoborzó, és drogtermő terület.
Szerintem Afganisztánt egyszerűen békén kellene hagyni, ahogy van. :D Egy birodalom megroppant részben miattuk, a másik most játssza ugyanezt a szenvedést. :D Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen globális Top 1 hatalom. :D Ha nincs külső erő, akkor elöldösik azok egymást a környező országokkal esetleg, meg alapvetőe nem is hallunk róluk soha többet. :D
 
Status
Not open for further replies.