[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Még valami:

A tádzsikokhoz is repült 16 afgán gép, rakás katona.
Az afgán légierő döntő többsége emigrált.
Ez az üzbégekhez repült 20+ helin, 20+ repcsin felül.

Vszeg a tálibok kezén tényleg nagyon kevés gép maradt, a pilóták láthatóan nem igazán akarták megadni magukat és a tálibokra bízni az életüket.
Taliboknak sosem volt legierejuk. A pilotak meg azert ritkan begyoposodott sotet bunkok, legalabbis ugy nehez F-16-ot repulni... mondjuk vallasi orultek siman lehetnek, az USAF hiresen tokig van reborn evangelical orultekkel, de azok is szeretnek moziba jarni, bbq mellett bebaszcsizni neha, csajozni stb, ahogyan az afgan pilotak is, lefogadom.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Vagyis csak próbálnak lelépni...
de nekem úgy tűnik hogy inkább maradnak (a négylábúak fontosabbak)

Ha pedig valaki marad az valószínű az új adminisztrációnál is hasznossá tudja tenni magát.
Cserébe lehet hogy nem vágják le neki és a családjának a fejét. Win-Win.;)
Tálib légi mozgékonyságú egység egy zsákmányolt helikopteren
Vagyis úgy tűnik
a.) tényleg maradt néhány pilóta
vagy
b.) a táliboknak mindig is voltak pilótàik (ez nem túlvalószínű)
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and Wilson

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Annak a légiflottának ami áttelepült Üzbegisztánba, és a papíron 300 ezres haderőnek a töredékével szét lehetett volna csapni a tálibokat. Amikor a világ többi részével együtt ezen hápogunk, legalább mi ne tévesszük szem elől, hogy a románok '18-19-ben pont így tudták elfoglalni Erdélyt és eljutni Győrig
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Mar megint dol a hulyeseg... :D

Vilagosan elmondta ma Biden is es a State Dept es a DoDs szovivok is, hogy ok szabjak meg, meddig maradnak, ezt megmondtak a taliboknak is, akik tudomasul vettek es azt is, hogy szarra lovi oket az az 5000-6000 katona, akit most odadobnak a repterre, ha akarcssak ralonek a civilekre, neadjisten a katonakra.

Mar nyiltan 50-100 ezer kozotti afgan attelepiteserol beszelnek azaz ha valamit megjegyez mindenki, hogy az amerikaiak tenyleg nem hagyjak hatra azokat, akik segitenek - csak nem gepekre kell kapaszkodni, hanem leulni es megvarni, mig leszall a gep, amivel elmesz.
És mert világosan elmpndta, akkor az holtboztosan úgy is van ill. lessz? Na ne legyünl már ennyire hiszékenyek.
Amit 20 év alatt nem voltak képesek elérni, az most csuklóból menni fog? :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
A tálibok új nyilatkozatai:

-A kábítószerek termesztése, a kábítószerek értékesítése vagy értékesítésének népszerűsítése ezentúl halálbüntetéssel jár.

- Minden vérbosszú megszűnt. Mostantól minden vita az iszlám saría bíróságon fog keresztülmenni, a viták rendezésére a saría bíróságon kívül már nincs jogos út.

Mérnököket, orvosokat és más szakembereket hívunk meg a világ minden tájáról, hogy újjáépítsék Afganisztánt. Garantáljuk nekik a magas fizetést.

Mostantól a jóslást, a szerelmi varázslatokat, a jóslást, a politeizmust a sírokon szigorúan büntetik.

- a fiatal srácok elleni erőszakot halálbüntetéssel sújtják. Az Afganisztán Iszlám Emirátust szigorúan büntetik a kicsapongásért.

A nők szabadon hagyhatják el a házat kísérő nélkül, de a hidzsáb kötelező!

Az Afganisztán Iszlám Emirátus megtilt minden, kamatokkal kapcsolatos tevékenységet, minden tartozást és kamatot törlik.
Megijedtek Cseh Katkatol...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 813
113
Taliboknak sosem volt legierejuk. A pilotak meg azert ritkan begyoposodott sotet bunkok, legalabbis ugy nehez F-16-ot repulni... mondjuk vallasi orultek siman lehetnek, az USAF hiresen tokig van reborn evangelical orultekkel, de azok is szeretnek moziba jarni, bbq mellett bebaszcsizni neha, csajozni stb, ahogyan az afgan pilotak is, lefogadom.

Vagy csak voltak. Az egyiket ugye a Capitoliumban gyilkolta meg a hős néger, akinek a "megfenyegetése" miatt sikítozott mostanában a demokrata sajtó (mármint hogy Trump elejtette, hogy ismerik a nevét - persze, rég kiszivárgott már). Szerintem azóta is folyik a hajtóvadászat az összes haderőnemnél az "inszurrekcionista szimpatizánsokra", és leszerelik, akiről kiderül hogy netán vérmesebb Trump-támogató, vagy csak kapcsolatban áll ilyenekkel.
(azért képzeljük el egy alternatív történelmi szálon Trump győz, a BLM túlnyomórészt békés tiltakozói benyomulnak a Capitoliumba, hogy megzavarják a győzelmét megerősítő ülést, és egy néger csajt, aki ráadásul az USAF aktív tagja, ledurrant a Special Service egy fehér, Chauvin-hasonmás ügynöke... icipicit másképp lett volna tálalva, kb. úgy, hogy attól a naptól kezdve Amerika fasiszta országgá vált végleg, ahol ha néger vagy, minden ok nélkül bárhol meggyilkolhat a hatalom lovaglócsizmás keretlegénye, vagy valami hasonló drámai szöveg)
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Tomsan1974

Active Member
2020. október 23.
45
249
33
Hát ez a kettős mérce a javából!!!!!!
INDEX írása:
"Korábban lövések dördültek, az amerikaiak nyugtatólag a levegőbe lőttek, a Reutersnek legalábbis egy tisztségviselő azt mondta, evakuálást biztosító amerikai katonák a káoszt csillapítani fordították az ég felé fegyverüket, amikor az afgánok katonai repülőgépeikre akartak felszállni."

Haj te oda! Nyugtatólag lövöldöznek az amik. Az hát micsoda? Altató lövedék? Vagy mégsem?
Na ezt tennék meg a magyarok a déli határon a migrók ellen, lenne ribillió a nyugati vérdemokratáknál.

Ryanair like this.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 813
113
A tálib kormány, ahhoz, hogy hatalmon tudjon hosszú távon maradni és politikailag elismerjék, esetleg kereskedjenek vele, főleg a szomszédokkal (Irán, ...sztánok) és a közvetlen Ázsiai nagyokkal (Oo. Kína, India), mindenképpen jó viszonyt kell kialakítania. Ehhez viszont a szélsőséges nézeteiből, radikális hozzáállásából engednie kell! Eddig az ellenállásból másképpen viszonyultak az országhoz, világhoz, viszont a hatalomban más "játékszabályok" szerint kell kormányozniuk. Ez a fajta felelősség más hozzáállást igényel. Itt már figyelembe kell venniük olyan realitásokat is, amikkel régebben nem kellett foglalkozniuk. A nyugatot szerintem lesz@rják, nem nagyon érdekli őket.
Én személy szerint bízom abban, hogy a józan ész és realitás lesz az új kormány névjegye.

A tálib kormány Pakisztánhoz van bekötve (kétszínű alakok persze, elvileg ellenzik a tálibokat, de tudjuk, Bin Ladent is ők bújtatták... persze "nem tudtak róla"), szóval elsősorban velük lesz jó viszony. Kína már udvarol nekik, Irán is kész kibékülni, az oroszok bizonyára félnek, hogy Közép-Ázsiába csaphatnak át, meg annak sem feltétlenül örülnek, hogy Amerika távozik onnét, és már nem önti oda feleslegesen a pénzt, bár ha megszégyenül Amerika minél jobban, azt bizonyára nem sajnálják...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
9b810ce4fa5c50c777f86ea64dc85c0f.jpg

Na, hogy adjak valami infót elsőkézből.

A kifutóról filmezett, a felszálló gépről lezuhanó férfi, ennek a lánynak volt az apja.
A tálibok halállistáján volt, mivel a lány egy keresztény fiúval házasodott össze tavaly.

Na ezek azok az emberi sorsok amire mindenki nagy ívben tesz, nyilatkozhatnak bármit.
Forrás?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 677
34 557
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 496
113
Ha ki vesszuk azt az angolszász hagyományt, hogy bármikor változtathatnak bármilyen alkun, bármikor elárulnak/sz@rban hagynak bárkit,bármelyik szövetségest, akkor teljesen jó a taktika, mostantól az Oroszoknak sokkal több a gondjuk, Kínának is, nagyon meglepodnék, ha hirtelen nem a tálibokat támogatnák pénzel, fegyverrel a nevezettek ellen/ minden ellen is.
Win-win, sok dodó lett elégetve/ellopva, a végén a ruszkik szívnak, no meg az EU, lehet ettől több legyet utni 1 csapással?
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and svajcibeka

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 496
113
Ha ki vesszuk azt az angolszász hagyományt, hogy bármikor változtathatnak bármilyen alkun, bármikor elárulnak/sz@rban hagynak bárkit,bármelyik szövetségest, akkor teljesen jó a taktika, mostantól az Oroszoknak sokkal több a gondjuk, Kínának is, nagyon meglepodnék, ha hirtelen nem a tálibokat támogatnák pénzel, fegyverrel a nevezettek ellen/ minden ellen is.
Win-win, sok dodó lett elégetve/ellopva, a végén a ruszkik szívnak, no meg az EU, lehet ettől több legyet utni 1 csapással?



Ja, és errol az a sok hulla tehet, aki megszavazott egy ilyen tulkot elnöknek, ezért is kértelek benneteket, hogy ha hirtelen elhaláloznék, ne engedjetek 22-ben fletóékra szavazni!