[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Az afganisztáni amerikai kivonulás ténye és lebonyolítása, az amerikaiak által felszerelt és kiképzett afgán haderő villámgyors összeomlása, az amerikai kormány magyarázkodása, az exkatonák és tábornokok felháborodása, valamint a nyugati szövetségesek reakciói túl sok magyarázatot nem igényelnek, ezek önmagukért beszélnek.
Szuperhatalomhoz méltatlan és dilettáns helyzetkezelés, az éj leple alatt kiürített amerikai táborok után az elmúlt napok afganisztáni káosza és politikai mellébeszélése sok dologra választ ad, amit valszeg inkább szerettek volna nem nagydobra verni, de ezt egyelőre hagyjuk. Ebből a szempontból csak azt nehéz eldönteni, hogy a kudrac vagy a szégyen a nagyobb.

Ugyanakkor egy másik olvasatra is felhívnám a figyelmet a témával kapcsolatban. Az amerikai katonai-ipari komplexum nagytőkései és tulajai degeszre keresték magukat ezen a háborún is, nekik édesmindegy, hogy végül ki nyer, a háború(k) kirobbantásával ők már nyertek, a háború(k) minél további elhúzásával pedig a hatalmas extraprofit is biztosítva van, amit a fejőstehén USA, illetve áttételesen a fél világ fizet természetesen.
A testileg-lelkileg sérült katonák, a koporsók, a visszafizethetetlen államadósság és a katonai kudarc az USA problémája, a gigantikus pénzlehúzás pedig a magántőke jutalma. Az USA vesztett, a katonai-ipari komplexum tulajdonosai nyertek és óriásit kaszáltak, amit majd jól befektetnek más iparágakba is a világon, lásd pl. élelmiszeripar, szállítmányozás, elosztó hálózatok, gyógyszeripar, telekommunikáció, média, stb. Ez a globalizmus lényege, ezért csinálták és csinálják.

Harmadik olvasatban pedig – elnézést a csúfos hasonlatért - Afganisztán a térség lefolyója, amiből kihúzták a dugót és az örvénylés beindult. További kellemes hozadéka ennek az örvénylésnek az, hogy az afganisztáni anarchia lehetőséget ad arra, hogy kissé megterhelje az iráni-török, a török-orosz, az orosz-kínai vagy épp a kínai-pakisztáni kapcsolatokat, melyek az utóbbi időkben kezdtek aggasztóan kiegyensúlyozottabbá válni, ez pedig minden, csak nem USA érdek. A kivonuló USA számára az „újkori felperzselt föld” taktikája látszódik, ahonnan kivonulnak, ott igyekeznek a lehető legnagyobb instabilitást, káoszt és bizonytalanságot hagyni, ezzel is nehezítve és lassítva a rivális hatalmi centrumok betörését a helyükre. Aki időt nyer… ugye.

Fel van adva a lecke a Kelet hatalmainak, de okos stratégiával Kína, Oroszország és térségbeli partnereik akár még jól is kijöhetnek ebből a helyzetből, legalábbis jelen idő szerint erre minden potenciális lehetőség adott. Hogy tudnak-e majd élni vele, az majd kiderül.
 
K

kamm

Guest
Ez így elég pünkösdi királyság lesz a tálibok számára. Én nem követem csak itt azt hogy mi történik a reptéren, mert nem igazán érdekel, nem tartom hosszútávon jelentősnek.
Viszont az ellenállás már sokkal érdekesebb és izgalmasabb kérdéseket vet fel, van nekik két egyértelműen szimpatikus vezetőjük akiket kirakatba tettek, és megkezdték az ellentámadást. Ma Baghlan tartományban elfoglaltak egy körzetet, és további kettőben harcok folynak, tegnap Dostum fia is több száz emberre csatlakozott, és már több speciálisokhoz tartozó parancsnok is ott van az egységeik maradékával. Két napja volt hír egy nagyobb egységről aki úgy jutott be hogy áttörték a tálibok vonalát.
Számomra ez az érdekes, annyira nem stabil még a tálib uralom hogy képesek meggátolni az ellenállók mozgását, ezért is volt a hivatalosa amnesztia üzenet is, amivel nyugton tudták tartani a népet, na de ha nem tartják be akkor abban az országban ahol mindenhová fegyvereket dugtak el, hamar újra fegyvert fognak azok a katonák akik nem egy korrupt bábkormányért és korrupt parancsnokokért akarnak harcolni hanem, a számukra fontos dolgokért. Az ellenállás jelenleg ilyen katonákból és parancsnokokból áll, ezért még ha fegyverzetben és létszámban meg sem közelíti az egykori kormányerőket, ez már egy elszánt haderő ami magától épül fel, ez már akár valóban képes lenne a tálibok visszaszorítására, talán még legyőzésére is, bár ezt nem hiszem. Gyanítom hogy az elsődleges cél most egy repülőtér megszerzése és annak biztosítása.

Viszont kinek érdeke ez? Indiának egyértelműen, de őket a covid megrogyasztotta, esetleg az usa számára hogy ne legyen béke az országban és ezzel ha ők már nem tudják kitermelni a kincseit, mások sem tudják ha patthelyzet alakul ki a konfliktusban és kettészakítja az országot.
Igen, erre leszek en is kivancsi. @tong djagbu osszefoglaloja Kosztüm tabornokrol remek idozitessel jott, en ora ill az uzbegekre meg tadzsikokra figyelek, mint kozponti remenysegre az ellenalloknal.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ez az elott volt, hogy elraboltak az utok, vagy utana?


Rajta kivul senki nrm latta ot sem a jugo haboruban, sem mashol. :rolleyes:
Szenzacios, hogy minden hulyeseget bevesztek... mondjuk ezek a sarkanyfuearusok beloletek elnek, szoval valahol ez a természet rendje. :)

Egy bohoc.
Ami gaz, hogy megeszitek a sok sötét, buta szöveget, pusztán azért, mert osszevag a politikai gondolkodásoddal.



A legkínosabb dolog Orbanek körül ezek a mindenféle bohócok. Ertem, hogy a plebs felé ezzel eladnak mindent, de lehetne ezt valódi szakértőkkel is intézni, nem ilyen szemelyisegzavaros bokretas pojacakkal.
Nopersze ha mar nem maradt mas...

Áruld már el a baloldalon kik azok a nagy szakértők, a témában ?
 
W

Wilson

Guest
Azért ez egy nagyon szép jelenet.

Úgy látszik az amerikai katonák is szeretik a gyerekeket:)

A 24. tengerészgyalogos expedíciós egységhez beosztott amerikai tengerészgyalogos egy csecsemőt tart a karjaiban a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren végzett evakuálás közben...

E9-QRy-MCXMAEh-Tpx.jpg
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nem nevezném ezt győzelemnek, hiszen amíg a NATO rendesen ott volt a területen eléggé bevoltak szorítva a barlangokba és bújkálniuk kellett a hegyekben. Azt nem nevezném sikernek, hogy néha meglövünk egy-két bázist, esetleg oda engedünk 1-2 82mm-st vagy lerakunk IED-et az utakhoz. Nem hallottam túl sok nyílt összetűzésről amikor a tálibok nyertek a koalíciós erők felett, bár biztosan volt ilyen is.

Az USA-t nem győzték le, önként vonulnak ki (most lényegtelen, hogy mi miatt) nem pedig azért, mert a tálibok sorozatos vereségeket mértek rájuk. Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem csaptak oda nekik rendesen, most hogy tömörülve, nyílt területeken voltak. Azzal, hogy így vonulnak vissza, remek PR lesz a táliboknak, hogy legyőzték az USA-t, legalábbis az egyszerűbb rétegeknek akik beveszik, aztán majd meglátjuk ez milyen hatással lesz a nyugaton levő muszlimokra. Igazából ennek az egésznek a legnagyobb vesztese megint a szegény afgán nép.
Hát ne haragudj, de az elmúlt másfél évtizedben a tálibok ellenőrizték Dél- és Kelet Afganisztán vidéki területeinek javát. A NATO erők a nagyvárosokat és a fő közlekedési útvonalak voltak képes biztosítani. Nem a csatákat kell megnyerni, hanem a háborút. A tálibok a vereségük után 20 éven át kitartottak, annak ellenére hogy a legmodernebb hadseregek csúcstechnikával vadásztak rájuk. Nem csak, hogy kitartottak, de amint alkalom adódott, gyakorlatilag az egész országot uralmuk alá hajtották.

Neotaliban-insurgency-2002-2006-en.png


P.S: Szerintem a vietkong sem nyert jelentősebb összetűzést az amerikaiak ellen, mégis Vietnam nyert, az USA vesztett
 
W

Wilson

Guest

A tálibok megölik, akinél bibliai idézetet találnak​


2021.08.19. 21:59

A tálibok vezetése megkezdte az afgán biztonsági erők tagjai jövőjének megvitatását – közölte csütörtökön a radikális iszlamista csoport egyik tisztségviselője.
A Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tálibok katonai parancsnokai és magas rangú vezetői egyben megkezdték az amerikai és NATO-erők által hátrahagyott fegyverek és egyéb felszerelések leltározását – adta hírül az MTI.
A tisztségviselő kijelentette, hogy a tálibokat nem terheli felelősség a kabuli repülőtéren az utóbbi napokban kialakult felfordulásért és az ott történt halálesetekért.

GettyImages-1234760033

Fotó: Marcus Yam / Getty Images Hungary

Bibliai idézetért halál jár​

A hatalmat nemrég Afganisztánban magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok megölik azokat, akiknek bibliai idézeteket találnak a mobiltelefonján – számolt be csütörtökön a Breitbart News című amerikai konzervatív hírportál a SAT-7 nevű, közel-keleti és észak-afrikai országokban sugárzó keresztény televíziós csatornára hivatkozva.
A SAT-7 szerint a tálibok kémeket és informátorokat alkalmaznak a keresztény kisebbség üldözésére a közép-ázsiai országban.

Megbízható forrásoktól halljuk, hogy a tálibok elkérik az emberek telefonját, és ha megtalálják rajta a Bibliát letöltve, azonnal megölik az illetőt
– mondta Rex Rogers, a SAT-7 észak-amerikai igazgatója a Religion News Service nevű, vallási hírekre szakosodott amerikai portálnak. A forrás szerint „hihetetlen veszélyt” jelent jelenleg az afgánok számára, ha bármilyen keresztény tartalomra bukkannak a mobiltelefonjaikon, a táliboknak ugyanis informátoraik vannak


 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 208
33 631
113

A tálibok megölik, akinél bibliai idézetet találnak​


2021.08.19. 21:59

A tálibok vezetése megkezdte az afgán biztonsági erők tagjai jövőjének megvitatását – közölte csütörtökön a radikális iszlamista csoport egyik tisztségviselője.
A Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tálibok katonai parancsnokai és magas rangú vezetői egyben megkezdték az amerikai és NATO-erők által hátrahagyott fegyverek és egyéb felszerelések leltározását – adta hírül az MTI.
A tisztségviselő kijelentette, hogy a tálibokat nem terheli felelősség a kabuli repülőtéren az utóbbi napokban kialakult felfordulásért és az ott történt halálesetekért.

GettyImages-1234760033

Fotó: Marcus Yam / Getty Images Hungary

Bibliai idézetért halál jár​

A hatalmat nemrég Afganisztánban magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok megölik azokat, akiknek bibliai idézeteket találnak a mobiltelefonján – számolt be csütörtökön a Breitbart News című amerikai konzervatív hírportál a SAT-7 nevű, közel-keleti és észak-afrikai országokban sugárzó keresztény televíziós csatornára hivatkozva.
A SAT-7 szerint a tálibok kémeket és informátorokat alkalmaznak a keresztény kisebbség üldözésére a közép-ázsiai országban.


– mondta Rex Rogers, a SAT-7 észak-amerikai igazgatója a Religion News Service nevű, vallási hírekre szakosodott amerikai portálnak. A forrás szerint „hihetetlen veszélyt” jelent jelenleg az afgánok számára, ha bármilyen keresztény tartalomra bukkannak a mobiltelefonjaikon, a táliboknak ugyanis informátoraik vannak


és azért mi jár ha valaki fejből tudja a bilblit? (vagy annál aki ezt ellenőrzi annál szabad lennie 1 példánynak hogy ellenőrizze? hogy valóban a bibliából való e?)
 

Tomsan1974

Active Member
2020. október 23.
45
249
33
Igen , így igaz. Rendelünk nekik halal kaját. Én csak melegitem , rizs, zöldségek, gyümölcs amit én "készítek"
a banán a sláger.
Jó estét kívánok mindenkinek
"Szerencsére" kibővítették a repertoárt.
Ebédre leves, és most már egy tészta étel.
A kezdeti lelkesedésem kezd alábbhagyni.
Ma este próbáltam beszélni az egyik tolmácsal , nem sikerült mivel nem beszél angolul. Holnap reggel megpróbálom japánul , hátha.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Sajnos az ország többi részében viszont katasztrófális helyzet. Azért hoztam azt a videot is, hogy mindenki lássa, az ígéretek ellenére folyik a tálib embervadászat és vendetta. Ugye már kiderült, azért nincsenek róla hírek, mert lekapcsolták az internetet és a mobilhálózatot. Majd csak jóval később hónapok múlva tudjuk meg mekkora a mostani vendetta arrafelé vidéken ahol lezárták a távközlési rendszereket hogy nyugodtan a világ tudta nélkül gyilkolásszanak. Azért ezekkel is foglalkozhatnál @tong djagbu . Már csak azért is, mert ebből így megint véres polgárháború lesz, a civilek legyilkolásával és menekültáradattal. De ez már csak a tálibok számláját fogja növelni, abban már a nyugati megszállás nem lesz benne. Azt nem tudom hogy kína oroszország képes lesz megfékezni az önálló életre kelt tálib brutalitást, de egyik sem fog csapatokat küldeni ezért. Ha így nem tudják megfékezni, jön egy "B terv" akikkel meg tudnak egyezni, a taliban meg megy a süllyesztőbe és "most wanted" lesz az új besorolásuk. Eléggé úgy néz ki hogy kezelhetetlenek, hiába a biztos jövő a kezükben, kifolyik belőle mint a sivatag finom homokja. Még a legkonzervatívabb erős és pénzes iszlám államok is kénytelenek engedni a sarijaból, pld. a Szaudiak. Ez mutatja hogy ez az út amin elindult most a taliban még mindig járhatatlan lesz így ilyen formában a számukra. Ez az Afganisztán már kultúráltabb világot látottabb mint régen, és nem lehet többé már a kiengedett szellemet visszagyömöszölni a palackba, a fejlődés nem áll meg és nem lehet visszafordítani sem gépfegyverekkel, sem karddal, sem vérbefolytással, sem ősi iszlám tanokkal és sariaval. Kb. azzal próbálkozik a taliban, mintha nálunk az inkvizíciós őrületet szeretné valaki újra bevezetni. Ez sem és az sem fog menni. Szigorúság és törvények kellenek, persze, de ésszerű határokig. Jelenleg a legnagyobb feladat a korrupciót felszámolni.
 
W

Wilson

Guest
Hogy legyen egy másik vélemény az afgán hadsereg harcértékéről.

Az afgánok készek voltak harcolni. De elhagytuk őket a csatatéren.

Az USA a mi képünkre építette hadseregét, nem az övékre,

és mi mégis 20 évig egymás mellett harcoltunk


Kép felirat nélkül


Írta: Elliot Ackerman

Elliot Ackerman, a tengerészgyalogság egykori tisztje öt szolgálati küldetést teljesített Irakban és Afganisztánban. Legutóbb a "Helyek és nevek: háborúról, forradalomról és visszatérésről" című könyv szerzője.

Tegnap 9:45 EDT

Két háborúban, Irakban és Afganisztánban harcoltam tengerészgyalogosként, és újságíróként egy harmadik háborúról, Szíriáról is beszámoltam. Láttam barátokat, akiket megöltek és megsebesítettek - magam is megsebesültem -, és mindhárom helyen szemtanúi lehettünk az amerikai téves számításnak és a hülyeségnek. Ennyi idő alatt, generációm csataterein, Fallujah -tól a Korengal -völgyön át Kobane -ig, soha nem voltam szemtanúja az Egyesült Államok szégyenletesebb kudarcának, mint ezen a héten.


Biden elnök szerdán a nemzethez intézett beszédében két olyan kijelentés szerepelt, amelyek a legjobb esetben is öncélú értelmezések voltak az eseményekről, de én ezeket hazugságnak minősíteném. Először is, az elnök elmondta, hogy ő és nemzetbiztonsági csapata „szorosan figyelemmel kíséri az afganisztáni helyzetet, és gyorsan halad annak érdekében, hogy végrehajtsuk azokat a terveket, amelyeket mindenre- és esetleges helyzetre - beleértve a gyors összeomlást is - reagáltunk”. most látod. " A közigazgatásnak nemcsak,hogy tervei nem voltak minden eshetőségre , hanem tervei sem voltak arra nézve, hogy a kivonulás alkalmával az országban rekedt és a tálibok súlyos fenyegetése alatt álló afgán partnereinket, hogy fogják egy vészhelyzet esetén evakuálni. Áprilistól kezdve a Kongresszus több mint 30 tagú kétpárti csoportja, Reps. Seth Moulton (D-Mass.) És Jason Crow (D-Colo.), Mindketten veteránok vezetésével, petíciót kért az elnöktől a Fehér Házban tartott megbeszélésekre. terv az afgán kulcsfontosságú személyzet evakuálására. Kéréseikre nem reagàltak.

És akkor az elnök ezt mondta: „Az amerikai csapatok nem tudnak és nem is szabad harcolniuk egy háborúban, és meghalniuk abban a háborúban, amelyet az afgán erők nem hajlandóak megvívni magukért.” Az afgán hadsereg minden évben következetesen több áldozatot szenvedett a tálibok elleni harcban, mint amennyit mi az ottani háborúnk mind a 20 éve alatt elszenvedtünk. Az afgánok mellett harcoltam. Néztem, ahogy megmentik az amerikai életeket. Egy esetben, amikor egy konvojt, ahol voltam, lesben álló tálibok tàmadták meg, afgán partnereink elsők között hajtottak vissza a gyilkos övezetbe, hogy felvegyenek sebesült amerikaiakat. Azt mondani, hogy nem hajlandók harcolni, mert erőik összeomlottak, miután hátat fordítottunk nekik, arcul csapásra nemcsak afgán szövetségeseinknek, hanem az amerikaiaknak is - például nekem -, akinek a vére összekeveredett a kiömlött vérükkel.

Igen, kihívásokkal szembesültünk az afgán hadsereggel. De ez egy hadsereg, amelyet úgy döntöttünk, hogy a mi képünkre építjük, és nem az övékére. Országosan toborzott haderővé tettük, szemben a regionálisan vagy törzsileg toborzott haderővel. Az eredmény az volt, hogy az afgánok általában nem harcoltak a saját tartományukban. Az elszámoltathatóság gerincét Afganisztánban - a fegyelmi struktúrákat, amelyek ádáz harcosok hírnevét adták nekik - nem sikerült megfelelően átformálni az általunk rájuk rótt struktúrába. Ez egy stratégiai hiba volt, amelyet elkövettünk, és olykor aláásta a velük való együttműködésünket egy lázadás ellen. E kihívások ellenére két évtizede küzdenek mellettünk egy makacs tálib lázadással szemben, amelyet olyan nemzetek támogatnak, mint Pakisztán és Irán.

Az elmúlt napokban meglepett, hogy hány embert lep meg az összeomlásuk . Ha a pakisztániak a 20 éves háború során bármikor visszavonták volna a tálibok iránti tartós támogatásukat, és megtagadták volna tőlük a menedéket, akkor a tálibok, nem pedig a mi afgán szövetségeseink estek volna gyorsan össze. De úgy döntöttünk, itt az ideje, hogy véget érjen az afganisztáni háborúnk. Elfogadható. De most, hogy azzal vádoljuk afgán szövetségeseinket, hogy nem harcolnak elég keményen, majd azt, hogy állítólagos hozzá nem értésüket mentségére, használják fel sajátjaink számára, ez az arrogancia és a becstelenség csúcsa. Elhagyni egy szövetségeset elég rossz dolog Ha egy szövetségeset megsértenek a Fehér Ház keleti terméből, ahogy Biden tette beszédében, ez tartós erkölcsi sérelemhez vezet.

És nem csak az afgánoknak.

Gyerekként lenyűgözött a katonaság. 6 és 7 éves koromban elmerültem a vietnami háború jól illusztrált történetében. Órákon keresztül tanulmányoztam az oldalain található fényképeket, és szüleim generációjának nagy amerikai konfliktusa fenyegető volt ifjú elmémben. Tengerészként és később veteránként sok férfival találkoztam, akik harcoltak Vietnamban. Csodáltam őket. És mégis, néha úgy éreztem, hogy kétkedve tekintenek az én önkéntes veterán generációmra, mintha valami baj lenne velünk, amiért szabadon úgy döntöttünk, hogy újra és újra visszatérünk a háborúba.

Bevallom, ezen a héten én is azt hittem, hogy a vietnami srácok általában keserűbbek, hogy talán naivabbak voltak, amikor „háborújukba” mentek, és több illúziót hordoztak benne, és így aránylag kiábrándultabbak voltak végére
Tévedtem.

A vietnami veteránok és az én generációm közötti különbség sokkal egyszerűbb volt: látták a háború utolsó felvonását. A szkepticizmus, amellyel gyakran találkoztam a szemükben, vagy az az él, amelyet észleltem, amikor tapasztalatainkról beszéltünk, nem kiábrándultság volt. Tudták, hogy a háborúmnak nincs vége. Tudták, hogy mi következik: az árulás. Szövetségeseinkről, értékeinkről és minden amerikairól, akit ez az ország arra kért, hogy tegyen ígéretet az afgánoknak, csak hogy politikai vezetőink megszegjék őket.

Afganisztán nem az én háborúm. Ez a mi háborúnk. Bármennyit is hallottunk arról, hogy az afgánok feladják a harcot, nem szabad elfelejtenünk, hogy ki hagyta el elsőként a csatateret: mi voltunk. Mondja ezt el azoknak afgán katonáknak, akik addig harcoltak, amíg el nem fogytak a lőszereik, majd a tálibok lemészárolták őket Faryab tartományban, hogy nem harcoltak elég keményen, vagy mondják el ugyanezt az afgán kommandósoknak, akik egész nyáron kétségbeesett csatákban harcoltak.Lashkar Gah -ban.

És nem csak a tálibokkal harcoltunk Afganisztánban. Mi is harcoltunk a pakisztáni és iráni meghatalmazottaikkal, akik felfegyverezték és kiképezték őket, valamint a kínaiak és az oroszok érdekeivel, akik az elkövetkező napokban biztosan az első nemzetek között lesznek, akik elismerik Afganisztán Iszlám Emirátusát.

The Washington Post
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
és azért mi jár ha valaki fejből tudja a bilblit? (vagy annál aki ezt ellenőrzi annál szabad lennie 1 példánynak hogy ellenőrizze? hogy valóban a bibliából való e?)
Olvasni sem tudnak közülük sokan, mit vársz tőlük ?

Menni kéne nekik végleg, az lenne a legegyszerűbb. Mindegyik leelnőrizhetné pld. személyesen, hogy beengedik-e őket a paradicsomba. Az megoldana egy rakás problémát azonnal.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Wilson

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Jó estét kívánok mindenkinek
"Szerencsére" kibővítették a repertoárt.
Ebédre leves, és most már egy tészta étel.
A kezdeti lelkesedésem kezd alábbhagyni.
Ma este próbáltam beszélni az egyik tolmácsal , nem sikerült mivel nem beszél angolul. Holnap reggel megpróbálom japánul , hátha.
Tipp
Ha van egy vallásos Izraeli, zsidó a közeledben az segít majd
vagy
pakold ki a pultra az alap élelmiszereket, majd fogd meg a kezét két nőszemélynek és vezesd oda őket, majd ők összedobnak valami kaját maguknak amit meg is esznek.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson