A humorba akrtam,de ide talán jobban illik,a kapitalizmus,liberalizmus,piacgazdaság csődje.
A napokban írta valaki,talán Angelsoul,hogy ha nekiáll a nyugat hadianyagot termelni,akkor még Kína is pisloghat,hát nem.
Nagyon nem.
Elment a hajó,19 éve vagyok itt,és kb 1.5 generáció hiányzik utánunk,nincs már értelmes fiatal,fizikai,még könnyű fizikai munkára is alkalmas férfi nyugaton.
A leg elemibb feladatokra sincs használható ember,a farmra nem talál a főnököm egy teljes munkaidős embert,aki napi 2x3 órában reggel,este megeteti a bocikat,traktorral eltolja a kakit alóluk,odaviszi nekik a bálákat,széthúzza,betereli őket a fejőházba,rádugja a cickóra a fejőgépet,majd kitereli a bocikat,és elmossa a gépet.
Nincs.
Teherautó sofőrt billencsre,vagy a bányába gépkezelőt,egyszerűen nincs értelmes ember.
3 éve dolgoztam egy nagyobb bányában,ott kb 20-an voltunk fizikai állomány,ott ültünk kantinban,és a legfiatalabb 40 éves volt,hiányoznak a húszonévesek,harminconévesek mögülünk,utolsó mohikánok mögül.
A munkatársam 60 éves,gyakorlatilag használhatatlan,de nem merem kirúgni,mert mióta visszajöttem,vagy 6 jelentkező volt,mind 40-67 éves korosztályból,de egyszerűen értékelhetetlen volt a hozzáértése,hozzá állása a munkához,beleszartak mindenbe,nem voltak hajlandóak megmozdulni,képtelenek átlátni a munka folyamatokat,a gépek alapvető működését,meghibásodását,csak a markukat tartották.
Vagy 4.5 éve mikor utóbb kirúgtam a céget,a helyemre fel kellett venni 1 teljes munkaidős szerelőt,egy teljes munkaidős gépkezelőt,meg gy nyugdíjas gépkezelőt,részmunkaidőbe,meg a tulaj is itt kellett legyen feszt,mert a legkisebb hibától is leállt minden,csak hívták a főnit,hogy jöjjön,javítsa meg,mert ez nem az ődolga,őt ezért nem fizetik,és nem is érdekli.
Ugyanez kb mindenhol,az éttermek,szállodák,benzinkutak nem találnak embert,a mezőgazdaságban is szopóág van,olyan,hogy önállóan dolgozni tudó építőipari szakmunkás,kőműves,ács,burkoló,villanyász kb felejtős,egy mosdó cserére fél évet kell várni,az értékelhető kőműves brigádok 2 évre le vannak foglalva,mert fél létszámmal működnek.
A hadi iparba meg kell képzett,tapasztalt,értelmes munkaerő bőven,honnan vegyenek elő több ezer,vagy tízezer ilyen embert,a beszállítókkal együtt,pl németországban?
Itt,egy ötmilliós országban több száz betöltetlen buszvezető,több ezer betöltetlen tgk,meg furgon sofőr állás üres.
stb.
1 perc,de minden benne van.
Ui:kommentek....