Éééésigen! Eljött az a nap is amikor a sniper, counter sniper és merénylet szakértők országa is lettünk…
Egyébként érdekes lenne azt játszani, hogy az itt írok posztolnák mi a foglalkozásuk és milyen bármilyen fegyveres tapasztalattal bírnak…
Hát, mint egykori sorállományú lövész rpk, a következő a véleményem, megnézve a lehetséges videókat.
A támadó...
A gyerek, mert inkább gyerek volt még a támadó, nem volt képzett lövész, szerintem. Mert...
Emlékeim szerint, a Néphadsereges alapkiképzésen illett egy kiképzendő katonának egykoron, AMD-65 géppisztollyal ( gépkarabéllyal mai szóhasználattal ) 100 méterről, egyes lövéssel, fekvő testhelyzetből, eltalálnia a céltáblát, vagy azon a célt. Ami megfelel egy emberi alak felső testméretének, fejméretének, kb. Ha jól emlékezem. Mert kiképezték rá hova kell pontosan célozni, hogy 100 méteren a lövés hova menjen a célra.
Amennyiben tudta ez a fickó hogy nem profi lövő, akkor testre céloz és jó eséllyel mellkason találatot ér el. Hogy a mellény megfogja vagy nem, passz, ezt nem tudom eldönteni, de feltehetően eltalálja az ex elnököt. Viszont én úgy érzem, mellkasra célzott és az akkor így fejre ment a kilőtt lőszer, ami nem talált.
Úgy gondolom egy magányos, amatőr merénylő volt, aki most kapott pár nap kétes hírnevet, meg egy hullaházi elhelyezést a temetéséig.
A védelem....
Magányos merénylőből kiindulva, a legnehezebb előre felderíteni egy ilyen készülő cselekményt. Hiszen jó eséllyel csak az tud róla, aki meg akarja tenni. Nincs füles a hatóságoknak, előzményként.
Az már más kérdés, hogy mi módon jutott 100-150 méterre, már a cselekmény időpontja előtt, még ha pár perccel is, arra a nem túl magas tetőre, egy puskával a kezében. Miként történhetett hogy nem vették észre időben, vagy nem fedezték fel előbb, ha egy civil jelezte hogy mit látott. Itt feltehetően volt esetleg némi biztosítási hiányosság, amit talán a kivizsgálás felderít. Majd kiderül, vagy nem. Hiszen ilyenkor bekattannak az érintettek védekezési reflexei és minden érintett, elmondja hogy mit, hol, nem hibázott .