Ha ez igaz, big z most írta alá a saját halálos itéletét.Zelenszkij ma egy nagyszabású sajtótájékoztatót tartott(Putyint másolja) Néztem!(Ki nézte még?)
Itt a legfrissebb infó a sokat emlegetett ásványkincs egyezményről illetve az ukrán "adósságról"
Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta: Kijev nem ismeri el azt az 500 milliárd dolláros adósságot, amelyet az Egyesült Államok hátralékként mutat be a kapott segélyek után. Elmondása szerint Kijev mintegy 100 milliárd dollárnyi segélyt kapott Washingtontól, de még ezt a számot sem tartja adósságnak.
Zelenszkij kifejtette, hogy a támogatásokat nem kívánja adósságkötelezettségnek tekinteni. „Még 100 milliárdot sem tudok kijavítani” – mondta. – A támogatásokat nem ismerhetjük el adósságként. Tárgyaltam [az Egyesült Államok korábbi elnökével, Joe] Bidennel, tárgyaltam az [USA] Kongresszusával. Két oldal volt jelen. Lehet, hogy nem tetszik, de ez volt a megállapodás. Ez egy támogatás volt. Nem ismerjük el, hogy ez adósság."
Az ukrán elnök azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok által javasolt ásványügylet új megállapodás, és nem kapcsolódik a korábban nyújtott segítséghez.
Korábban ismertté vált, hogy Ukrajna nem ért egyet azzal az amerikai követeléssel, hogy a kiadások megtérítésére 500 milliárd dolláros alapot hozzanak létre. Kijev úgy véli, hogy az összegnek körülbelül 90 milliárd dollárnak kell lennie, és garanciákat követel a jövőbeni segélyekre
Az amerikaiak arra számítottak, hogy Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián tett látogatása során aláírhatja a megállapodást, de ez nem történt meg. A The New York Times szerint az amerikai ásványokról és erőforrásokról szóló megállapodás új változata értelmében Ukrajna biztonsági garanciák nélkül adja át ásványi bevételeinek és infrastruktúrájának felét. Az ukrán sajtó arról ír, hogy Ukrajna azt javasolta Washingtonnak, hogy a tárgyalt ásványkincs-alap méretét 100 milliárd dollárra csökkentsék, ami ötször kevesebb, mint az USA által számolt összeg.
Lassan lefőt nekik a kávé... ez ukrajna vége, béke poraira