Wolfram
Az akkor is elég durván leegyszerűsített dolog hogy kijelentsük hogy a hatalom támogatja a bűnözést. Elég kontra-produktív a Fidesz szempontjából a borsodi cigány bűnözést támogatni hogy a Jobbik karjaiban üldözze a szavazókat.
Igen bezárkózni. Menyivel nagyobb ötlet volt kisétálni hozzájuk? Lehet hogy naiv vagyok de annyira hülye azért nem hogy olyan helyzetben hozzam magam ahol semmi esélyem nincs megvédeni magam.
A hatalomnak nem áll érdekében igazán hatékonyan fellépnie bizonyos típusú bűncselekmények elkövetőivel szemben.
Tényleg nem érted? Ha bezárkózol, azzal csak megerősíted őket. Legközelebb már nem a kerítést, hanem a házadat fogják bontani.
Menyivel lenne jobb a helyzet ha az egészet nyakon öntenéd egy csomó fegyverrel? Ha a részeg cigány amikor bontja a kerítést úgy teszi hogy az övébe van nyomva egy beretta? Vagy ha a sok drogos még fegyverrel is mászkálna? Ha egy cigány gyilkosság után az országban lennének olyan települések ahol a cigányok fegyveresen megtorolnak? És ezek még mindig csak részkérdések. A fegyver megborítja az erőegyensúlyt, igen az hogy az államé az erőszak monopólium szükséges mert megakadályozza az anarchiát. Minden olyan rendelkezés ami az erőszakot egyre szélesebb körben kiterjeszti jogilag, gyengíti az állami monopóliumot és gyengíti a közbiztonságot.
Hagyd már ezt! Phaidros említette pl. Szlovákiát. Vagy ott van akár Csehország is, mint kelet-európai ország. Még sincs anarchia és jobb a közbiztonság, mint nálunk. Vagy ők talán különbek, mint a magyarok? Ugye nem ezt akarod sugallni? Azt meg senki nem mondta, hogy mindenféle bomlott elméjűnek és bűnözőnek is engedélyt kéne kapnia. Nyilván kéne egy pszichológiai vizsgálat, meg feltételként a büntetlen előélet (különösen erőszakos bűncselekmények tekintetében).
<i>"Nem állhat mindenki mellett egy rendőr, ezt te is tudod. A rendőrség szerepe legtöbbször az eső után köpönyeg."</i>
Nem, de nem is kell, hogy álljon. Ha a tényleges felderítési arány elérné a 90%-ot, ha kényszermunkát lehetne kapni büntetésként, ha a bíróság/ügyészség végre normálisan és objektíven működne, akkor hidd el mindenki meggondolná, hogy érdemes-e bűnöznie.
Sajnos sok elkövető jobban él a börtönben, mint otthon és amíg ez a helyzet addig ne várjunk javulást a közbiztonságban.
A 90%-os felderítési arány szép lenne, de totális megfigyelés nélkül nem nagyon érhető el... Az meg nem lenne kívánatos
A bírósággal egyetértek, a munkájukon lenne még mit csiszolni.
A kényszermunkánál jóval nagyobb "bűnismétlésgátló" lenne a teljes büntetési tartamú magánzárka, vagyis a szeparáció.
A "mindenki meggondolnával" viszont tévedsz. Leginkább azok gondolnák meg, akik már legalább egyszer vendégeskedtek BV-intézményben és tényleg olyan volt az ott töltött idejük, hogy büntetésként élték meg.
Azzal azért legyen mindenki tisztában, hogy a bűnözők többsége abban a hitben bűnözik, hogy nem kapják majd el, ezért a várható büntetési tétel sem nagyon hat rájuk. Az "indulatbűncselekményeknél", különösen, ha az elkövető még valamilyen pszichoaktív szer hatása alatt is áll, meg pláne nem számolnak a következményekkel. És a bűnözők túlnyomó többsége nem túl intelligens. Tehát alapból "korlátozottan belátóképesek". Ezért is tartom hülyeségnek a halálbüntetésre, mint komoly elrettentő erővel bíró büntetésformára való hivatkozást és ezen okból a szorgalmazását.
Az önvédelem jogát én is elismerem, és támogatom!
De nem lőfegyverrel!
Az állam meg olyan, mint a maffia, ha autokratikus ha nem. Viszont az autokráciák rendteremtő hatékonyságát kár vitatni, ez történelmi tény. A kérdés az, hogy milyen áron teszik ezt?
Katonai (legyen akár már "félautomatásított") karabélyokat mondjuk én sem látnék szívesen önvédelmi fegyverként az embereknél. Azért annyira még nem rossz a helyzet, hogy ilyesmi itt indokolt legyen. Viszont a pisztolytartást, pláne mint otthonvédelmi fegyver, támogatom az arra alkalmasak esetén.
A autokráciák ebbéli hatékonyságát nem vitatom, de szerintem nem éri meg. Rosszul érezném magam egy olyan rendszerben, amiben pár embernek (az emberi jellem negatívumaival) túl nagy a hatalma felettem és erre a hatalomra, meg a gyakorlásának idejére nekem semmilyen befolyásom nem lehet.