Világos. És emiatt vetődik fel a következő kérdés. Ha ugyanis vitatott az, hogy kinek a felségterülete és ott mit csinálhat, az vajon miért nem képezi vita tárgyát, hogy ebbe külső fél önhatalmúlag beleszólhat-e, vagy sem? Értem én, hogy meg akarják akadályozni Kína lépését, de milyen jogon? Mi van, ha mégis övék az a felségterület? Az érintettek közül miért pont Kínáé nem lehet az a vitatott terület?
Szerintem orosz provokátor vagy, nemde?
Nagyon fontos idézet következik, célszerű megjegyezni, mert minden szava arany: "A jogot akkor alkalmazzuk, ha a mi előnyünkre van, akkor tárgyalunk, ha számunkra előnyös megállapodást köthetünk, de az összes többi esetben az erőszak dönt, remélhetően a javunkra." Szerintem nagyjából itt véget is ért a Spratly-szigetek jogi témája az ürügyként történő funkcionálásán túl, mégpedig szükségszerűen.
Az nyilvánvaló, hogy az érintettek többsége Kínához képest vizesnyolcas, így vitatkozni érdemben nem nagyon tudnak velük, míg a kínaiak nyilvánvalóan nem viselik el, hogy ők húzzák a rövidebbet a "mitugrászokkal" szemben. Az emberiség hatalmas szerencséjére a nemzetközi jognak, az egyes államok függetlenségének, szuverenitásának és területi épségének, az emberi jogoknak és a szent igazságnak (stb, stb) van egy kiváló és kikezdhetetlenül tisztességes védelmezője: igen, az USA.
Ők bármibe beleszólhatnak, az ehhez való jogukat a fenti dicshimnuszon túl az általad is említett több példányban rendelkezésükre álló "90 ezer tonnás diplomácia" nevű érvek garantálják, meg az "apró".
Kínáé azért nem lehet ez a terület, mert az USA nem akarja, ez tök egyszerű.
Hogy milyen jogon akadályozhatják Kínát és szólnak bele az egészbe? Azon a jogon, ami alapján a kínaiak is odamentek, mert hát ők sem szentek azért: az erősebb jogán. Nincs jelentősége, kinek van igaza, soha nem is volt: immáron vagy tárgyalnak vagy lefocizzák, lévén a kínaiak nagyon jól látják azt, hogy nincs jelentősége, hogy ki mellett áll a jog vagy az igazság, nekik ilyen téren nem lehet és nem is lesz igazuk mindaddig, amíg az amerikaiak másként nem döntenek. (Szerintem a kis sárga emberek elkapkodták ezt a szigetesdit, de ez mellékes.) Az amerikai beleszólás joga a legegyszerűbb az egész sztoriban: lesz. Lehet, hogy kiderül (már úgy értem, bebizonyosodik
), hogy a kínaiak segítettek a ruszkiknak feltörni a demokraták szervereit, vagy valami sértőt mondanak Trumpra vagy McCainre, esetleg elsüllyed egy amerikai hajó a Mississippi kellős közepén és bebizonyosodik, hogy egy kínai tengeralattjáró tette (természetesen soha nem fogják megtalálni, természetesen sajnos), vagy amit akarsz. Maguk a kínaiak fognak tehát gondoskodni róla, hogy az amerikaiaknak legyen joga beleszólni, biztos lehetsz benne: rendkívül nyomós okot fognak adni rá, "a hülyék".
De szerintem mindezt te is tudod.