[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
2.

Ebben a tekintetben Biden új szabályai valószínűleg eltérnek Trump politikájától, amely az USA gazdasági érdekeit helyezte előtérbe a fegyverexportban. Ezen túlmenően idén januárban a Fehér Ház ideiglenes tilalmat rendelt el az Egyesült Arab Emírségekbe (EAE) és Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladásokra. A nagy pontosságú lőszerek értékesítési szerződéseit is újra kell tárgyalni. A szakértő biztos benne, hogy a Fehér Ház ezen kezdeményezése politikai nyilatkozat marad, és nem kerül sor a szállítások tényleges korlátozására. "Biden a demokraták programján dolgozik. Valójában néhány üzletet valószínűleg felbontanak, de elvileg semmi sem fog változni" - biztosította a tárgyalópartner. Ruszlan Puhov, a Stratégiák és Technológiák Elemző Központjának vezetője viszont hangsúlyozza, hogy az ilyen üzleteket a kongresszus hagyja jóvá, és "a kongresszusé a végső szó". "Másrészt nem valószínű, hogy bármi komolyan változni fog az amerikai hadiipari gyártók számára. Az export és az emberi jogok összekapcsolásáról szóló nyilatkozatok inkább valamiféle "lépések a színfalak mögött". Puhov azonban nem zárja ki, hogy az amerikai szállítások korlátozása esetén "az export területén megnyílik a lehetőség Oroszország számára, mert azok, akik hatalmas pénzt fizetnek a fegyverekért, nem szeretik, ha megmondják nekik, hogyan cselekedjenek".

"Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az orosz és az amerikai fegyverpiac nagyrészt elválik egymástól. Az amerikaiakkal elsősorban India piacán versenyzünk, amelyet Nyugaton előszeretettel neveznek a legnagyobb demokráciának - folytatta a szakértő. Ugyanakkor a Kínával folytatott, új piacokért folytatott versenyben Moszkva számos előnnyel rendelkezik. Az orosz fegyverek megbízhatóbbak és jobban beváltak. "A kínai fegyverek, amelyekre az arab monarchiák és az Öböl-országok igényt tarthatnak, nagyrészt "nyersek" - például a motorokkal gyakran vannak problémák. Ezért itt is van egy lehetőség számunkra" - tette hozzá Pukhov.

Szergej Denisentsev katonai szakértő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az USA és Szaúd-Arábia között évtizedek óta létezik egy ki nem mondott alku: a szaúdiak fegyvert vásárolnak az Egyesült Államoktól, és ezzel támogatják az amerikai hadiipart, az amerikaiak pedig nem avatkoznak be Rijád belpolitikai ügyeibe. "De az exportpolitika megváltoztatásának állítása és a szavakról tettekre váltás nem ugyanaz. Kétlem, hogy az amerikaiak megtennének egy ilyen lépést. De még ha ez politikai okokból is történik - az Egyesült Államokból brit álcával fegyvereket szállíthatnak a bajba jutott országokba" - ismeri el a szakértő.

"Oroszországnak vannak rései a helyi piacokon, de három okból kifolyólag nehéz lesz növelni a jelenlétünket.

Először is, a NATO-országok beszállítóival való nagy verseny miatt.

Másodszor, egy teljesen más mérnöki iskola hatalmas fegyverkészleteinek ugyanabban az Arábiában való koncentrációja miatt.

Harmadrészt azért, mert Moszkva nem hajlandó a helyi konfliktusok teljes értékű moderátoraként fellépni" - állapította meg a szakértő.

Ennek fényében a Fülöp-szigeteki piac nem tűnik túl jelentősnek Oroszország számára - teszi hozzá Denisentsev. Az amerikanisták között is kételkedtek abban, hogy a fegyver könny hagyná, hogy a Fehér Ház a saját torkára lépjen. "A Biden-kormányzat egy olyan eszközt használ, amellyel minden országot a demokrácia szintje szerint osztályoz az emberi jogok biztosítása érdekében. Ennek megfelelően, ha egy ország tekintélyelvű, Washington azzal fenyegetőzik, hogy korlátozza vele a partnerséget, a kereskedelmet vagy szankciókat vezet be" - magyarázta Malek Dudakov politikai elemző.

"Ezzel Washington azt tervezi, hogy számos ország "demokratizálódását" ösztönzi. De egyelőre minden a retorika szintjén marad. A védelmi ipar túl van a demokrácia maximáin" - mutat rá a politológus. - Az amerikaiak nem fogják abbahagyni a fegyverexportot olyan országokba, amelyek nem különösebben demokratikusak: Szaúd-Arábia, a Fülöp-szigetek és mások. Dudakov megjegyzi, hogy "ez csak egy fontos deklaratív gesztus az USA számára". "Először is arra fogják ösztönözni az egyes országokat, hogy a demokrácia bideni felfogása felé mozduljanak el. Másodszor, a Fehér Ház ezt egyfajta bunkósbotként fogja használni a demokrácia alternatív értelmezését valló országok felett. Biden számára pedig ez belpolitikai okokból nagyon fontos" - zárta Dudakov
Ez a bunkósbot már most is mozgásban van.. Lásd új lengyel média törvény alsóházi elfogadása. Amely első körben akár részleges amerikai csapatkivonást is jelenthet az országból. Szerintem ránk is vár még egy kis rodeó a NASAMS beszerzés kapcsán. Egyrészt a mi megállapodásunk még a Trump érában történt + a közelgő hazai választások kimenetele + a Norvég kapcsolat.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and enzo

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Fox News anchor says Karl Marx wrote Mein Kampf

nein-nein-nein-nein-nein-nen-nein.jpg
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Ezt a káoszt, baszki...

NBC News: Biden authorizes 5,000 troops for Afghanistan.
Már nincs hova a katonákat küldeni. Kabul még ma megadja magát.

Kivéve, ha Steiner északról támad, így a Kabulba benyomuló biciklis talib csapatok harapófogóba kerülnek és ez egy zseniális, de merész Biden mesterterv része!! :eek:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 923
113
Már nincs hova a katonákat küldeni. Kabul még ma megadja magát.

Kivéve, ha Steiner északról támad, így a Kabulba benyomuló biciklis talib csapatok harapófogóba kerülnek és ez egy zseniális, de merész Biden mesterterv része!! :eek:
Figyeljetek! Ezek továbbra is tortákat küldözgetnek az óceánon keresztül ...

Akkora blama lenne a Biden kormányzatnak és NATOnak, ha Afganisztánban összeomlanának, hogy nem fogják eljátszani ismét Vietnamot. Meg ugye végre együtt az összes kecskebaszó, nem a hegyekben barlangokban, ahonnan nem lehet kifüstölni őket.

Szerintem, utolsó pillanatban szarrá fogják bombázni őket. Lehet ismét helyreállítani és ezután a tálibok is fel fogják fogni, hogy lehet itt parádézni, de továbbra is a hegyek maradnak nekik. Ez egy ilyen szakma.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 447
113
Már nincs hova a katonákat küldeni. Kabul még ma megadja magát.

Kivéve, ha Steiner északról támad, így a Kabulba benyomuló biciklis talib csapatok harapófogóba kerülnek és ez egy zseniális, de merész Biden mesterterv része!! :eek:
Nagyon meg lennék lepve, ha nem tudnának rendezetten kijönni. Kb.egy hete szóltak mondenkinek, hogy tipli. Ezenkívül a tengerészgyalogosok már bent vannak a kiürítés biztosítására.
Gondolom, hogy azért helikoptereznek, mert gyorsabb, és jobban kontrollálható a vállról indítható AA-k, mint mondjuk konvolyozni a reptérre, miközben azért RPG bármelyik háztartásban előfordul...
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nagyon meg lennék lepve, ha nem tudnának rendezetten kijönni. Kb.egy hete szóltak mondenkinek, hogy tipli. Ezenkívül a tengerészgyalogosok már bent vannak a kiürítés biztosítására.
Gondolom, hogy azért helikoptereznek, mert gyorsabb, és jobban kontrollálható a vállról indítható AA-k, mint mondjuk konvolyozni a reptérre, miközben azért RPG bármelyik háztartásban előfordul...
Szerintem csak helyben helikoptereznek a teptérig. Onnét légihíd megy. A németek onnét légihidaznak asszem kirgizisztánig katonai szállítógépekkel, onnan meg polgári charterekkel megy a légi híd.

Az is a véleményem még, hogy mivel jelenleg teljes a béke, mind kínából, mind oroszországból, mind a amerikaiaktól, mind az EU-tól, mind a britektől, de talán még szaudi az UAE és talán még irán és irak is benne lehet, hogyha vérfürdő lesz kabulban vagy lelőnek egy gépet, bármilyent, bármelyik országét, akkor úgy szarrá bombázzák afganisztánban a talibant, hogy még az egérlyukak is füstölni fognak, tálib meg nem sokarad.

Tisztában vannak vele a tálibok, hogy SENKI nem fogja védeni őket, és ezek az országok együtt a föld színéről is letörölhretik őket ha kell, külön-külön is, nem hogy együtt egyetértésben. Ha mem lesz béke a kivonulás alatt, a talibokat megtizedelik. Tudják jól, hogy visszamenni senki mem akar, de ettől még elpusztíthatja őket ott helyben. A kínai reménység is biztos közölte velük, sem vérfürdők után sem kivégzős / csonkolós / elnyomós sharia esetén búcsút mondhatnak minden támogatásnak tervnek és segítségnek. Ennél azért több esze van szerintem a tálib vezetésnek hogy ekkora hibát elkövessenek.

Ez a szubjektív véleményem. Azt hogy beígértek nekik ilyeneket ha nem tudnak viselkedni azt senki nem fogja hivalalosan sem közölni soha, sem megerősíteni. A tálibok érdeke is hogy titokban maradjon, nem Allah segített nekik. Mert már kihirdették ezt a verziót, de az hamar hamvába hullana ha kiderülne az igazság, netán le is radíroznák őket a térképről mert nem tudtak viselkedni. Szóval a látszat ellenére a táliboknak nem sok mozgástere van, vagy amilyen gyorsan "győztek" olyan gyorsan fognak újra veszteni. A nagy sakktáblán könnyű elbukni nekik is.

Ezt én így gondolom de sosem fogják nagydobra verni, egyetlen résztvevő sem.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
K

kamm

Guest
Figyeljetek! Ezek továbbra is tortákat küldözgetnek az óceánon keresztül ...

Akkora blama lenne a Biden kormányzatnak és NATOnak, ha Afganisztánban összeomlanának, hogy nem fogják eljátszani ismét Vietnamot. Meg ugye végre együtt az összes kecskebaszó, nem a hegyekben barlangokban, ahonnan nem lehet kifüstölni őket.

Szerintem, utolsó pillanatban szarrá fogják bombázni őket. Lehet ismét helyreállítani és ezután a tálibok is fel fogják fogni, hogy lehet itt parádézni, de továbbra is a hegyek maradnak nekik. Ez egy ilyen szakma.
Te total el vagy csuszva a helyzettel, látszik, hogy elhiszed a sajat propaganda-marhasagaidat. :)

Semmit nem fognak bombazni. Ez az egesz gyakorlatilag az utolsó felvonása a kivonulasnak.

A tálibok körbezárták Kabupt és megmondták, hogy nem tornek be erőszakkal, hanem targyalasos megadast akarnak. A mullah mar uton van, az afgan elnök meg mar elpucolt, a tadzsikoknal ül.
 
K

kamm

Guest
Szerintem csak helyben helikoptereznek a teptérig. Onnét légihíd megy. A németek onnét légihidaznak asszem kirgizisztánig katonai szállítógépekkel, onnan meg polgári charterekkel megy a légi híd.

Az is a véleményem még, hogy mivel jelenleg teljes a béke, mind kínából, mind oroszországból, mind a amerikaiaktól, mind az EU-tól, mind a britektől, de talán még szaudi az UAE és talán még irán és irak is benne lehet, hogyha vérfürdő lesz kabulban vagy lelőnek egy gépet, bármilyent, bármelyik országét, akkor úgy szarrá bombázzák afganisztánban a talibant, hogy még az egérlyukak is füstölni fognak, tálib meg nem sokarad.

Tisztában vannak vele a tálibok, hogy SENKI nem fogja védeni őket, és ezek az országok együtt a föld színéről is letörölhretik őket ha kell, külön-külön is, nem hogy együtt egyetértésben. Ha mem lesz béke a kivonulás alatt, a talibokat megtizedelik. Tudják jól, hogy visszamenni senki mem akar, de ettől még elpusztíthatja őket ott helyben. A kínai reménység is biztos közölte velük, sem vérfürdők után sem kivégzős / csonkolós / elnyomós sharia esetén búcsút mondhatnak minden támogatásnak tervnek és segítségnek. Ennél azért több esze van szerintem a tálib vezetésnek hogy ekkora hibát elkövessenek.

Ez a szubjektív véleményem. Azt hogy beígértek nekik ilyeneket ha nem tudnak viselkedni azt senki nem fogja hivalalosan sem közölni soha, sem megerősíteni. A tálibok érdeke is hogy titokban maradjon, nem Allah segített nekik. Mert már kihirdették ezt a verziót, de az hamar hamvába hullana ha kiderülne az igazság, netán le is radíroznák őket a térképről mert nem tudtak viselkedni. Szóval a látszat ellenére a táliboknak nem sok mozgástere van, vagy amilyen gyorsan "győztek" olyan gyorsan fognak újra veszteni. A nagy sakktáblán könnyű elbukni nekik is.

Ezt én így gondolom de sosem fogják nagydobra verni, egyetlen résztvevő sem.
Húsz éve próbálták oket letörölni, nem ment. Ez a "bár st szarrá bombázni" ez meg csak a tudatlan, ostoba szelsojobbos fejekben meg orosz propagandaban letezik, mashol nem.