• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Kina betette a lábát a csendes óceánra, katonai együttmüködési szerzödést kötött a stratégiai helyen lévö Salomon szigetekkel.
Idézek a fordítós hozzászólásokból:
"Még egy jel, hogy ha Új-Kaledónia független akar lenni, az legfeljebb 24 órán át az maradna, hogy a kínai kézfogásnak essen. Nagyon jó móka lesz az 5 szemnek… Úgy gondolom, hogy ez a megállapodás nem egy nap alatt született, és ez az információ befolyásolhatta az ausztrálok választását az amerikai SMS-ekre."
"
Szerencsére Franciaország a hatalmas új-kaledóniai haditengerészeti légibázisról biztosítja a hajózás szabadságát a Csendes-óceánon, és megvédi kizárólagos gazdasági övezeteit.
„Emellett Peking Honiara kérésére biztonsági erőket is telepíthet majd a „társadalmi rend” fenntartásának biztosítására… Ezért ezeken az úgynevezett „békés” szigeteken nem lesz lehetséges demokrácia!
Világszerte a demokráciák utat engednek a fegyveres diktatúráknak."
"
Ez jó hír a csendes-óceáni nemzetközi jelenlét sokszínűségére nézve, a Csendes-óceán nem tartozik különösebben senkihez, van néhány jelenléti szigetünk Új-Kaledóniában vagy Papeete-ben, és természetesen az amerikaiak vannak a legtöbben jelen északról a másikra. délen, Hawaiitól Kwajaleinig, nem is beszélve Guam gigantikus bázisáról, és ez bőven elég nagy: a többieknek is van elég hely, különösen a kínaiaknak, akik egyre erősebbek, főleg tengeri szempontból. kilátással, és amelynek egyetlen óceáni homlokzata a Csendes-óceán.
A jelentős kínai katonai jelenlét a Salamon-szigeteken segít némileg egyensúlyba hozni a dolgokat, és ráébreszti a szuperhatalmat, hogy a Csendes-óceán nem tartozik hozzá magántulajdonban.
Amikor látjuk, hogy az Egyesült Államok milyen hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megpróbálja helyreállítani magát például Vietnamban, vagy a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Szingapúrban és a régió más részein, azt mondjuk magunknak, hogy a folyamatban mélységes egyensúlyhiány áll fenn. A
földrajzi közelség azt jelenti, hogy az ázsiai földrajzi egész inkább, és csakis erős és koherens ázsiai befolyás alatt áll.
Abból az elvből kiindulva, hogy csak a gazdaságilag legerősebb ország szolgálhat központjaként és vonzási pólusaként, Kína tökéletesen alkalmasnak tűnik egy nagy ázsiai-csendes-óceáni entitás természetes vezetői pozíciójának elfoglalására, amely harmonikusabb világegyensúlyt tesz lehetővé, mint Ma.
És annál is inkább, ha az amerikai nyomásra feketelistára került orosz együttessel erősíti az amúgy is mély kapcsolatokat, aminek többek között az a következménye, hogy egyenesen kínai testvére karjaiba taszítja.
Oroszország ősi elhivatottságát Európa felé jelenleg meghiúsítja és támadja az az amerikai vágy, hogy száműzzék Oroszországot a nemzetek közül, teljesen megdöbbentő embargót rendeltek el, amelyet mély idegengyűlölet jellemez, valamint az orosz nép közvetlen és közvetett megtámadásának kinyilvánított vágya, sokkal inkább, mint vezetői.
Az amerikaiak jelenleg egy erős tengely létrehozását részesítik előnyben Oroszország és Kína között, amelyhez valószínűleg további hatalmak is csatlakoznak, például Irán és India: itt is, sőt szerencsére jó irányba változnak az egyensúlyok."
 
  • Szomorú
Reactions: formosa1

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Hazudozásnak tűnik hogy nem lesz bázis.
Kína a térségbeli viszonyok között közelinek számító vanautun is próbálkozik már évek óta katonai bázis létesítésével.
 
  • Hűha
Reactions: formosa1

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Itt írtam valamit #734 bejött...
#10 434

#10 435

#10 438

#10 439

Kína – Vanuatu kapcsolatok - China–Vanuatu relations - Wikipedia​

A Wikipédiából, A Szabad Enciklopédia
Vanuatuan-kínai kapcsolatok​

Kína
A Vanuatu Köztársaság és a Kínai Népköztársaság (Kína) 1982. március 26-án létesítette a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat. Kína 1989-ben követséget alapított Vanuatuban, míg Vanuatu 1999-ben tiszteletbeli konzulátust hozott létre Kínában; hivatalosan 2005-ben lett nagykövetség.[1] A jelenlegi kínai nagykövet Vanuatuban Liu Quan.[2] Vanuatu jelenlegi kínai nagykövete volt pénzügyminiszter Willie Jimmy.[3]

A kínai kormány hivatalosan úgy véli, hogy Vanuatu és Kína "fáradhatatlan erőfeszítéseket és együttműködési erőfeszítéseket tett a barátság és együttműködés előmozdítása és további megerősítése érdekében a [két ország] népei és nemzetei érdekében", és hogy Kína és Vanuatu "zavartalan együttműködést folytat a gazdasági, kereskedelmi, mezőgazdasági, turisztikai, sport- és egyéb területek ".[1]
A Vanuatu kormány a maga részéről hivatalosan úgy ítéli meg, hogy "Kína és Vanuatu élénk és tartós kapcsolatokat élvezett kölcsönös megértésen, barátságon és valódi együttműködésen alapulva", és hogy "Vanuatu Kínával fenntartott kapcsolatai és a Egy-Kína politika egyik alapvető pillére Vanuatu külpolitikája".[4]
2009 júniusában Vanuatu kínai nagykövete, Willie Jimmy, "hívja fel [ed] [...] Kínát a Csendes-óceánon szilárdan ültetett láb keresztül Port Vila", egy megjegyzés, amely -az Vanuatu Daily Post megjegyezte: "kétségtelenül fodros tollakat okozott más külföldi diplomáciai partnerek között".[5]

Kontextus​

részletes cikk: Kínai-csendes-óceáni kapcsolatok
Óceánia a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság (Tajvan), a folyamatos diplomáciai verseny színtere. Óceánia nyolc állama elismeri a KNK-t, hat pedig a ROC-t. Ezek a számok ingadoznak, amikor a csendes-óceáni szigetek nemzetei átértékelik külpolitikájukat, és időnként elmozdítják a diplomáciai elismerést Peking és Magyarország között Tajpej. Az "Egy Kína" politikának megfelelően egyetlen ország sem tarthat fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat "mindkét Kínával", és ez a "vagy / vagy" tényező azt eredményezte, hogy a KNK és a ROC aktívan udvarol a diplomáciai kedvezményeknek Csendes-óceáni nemzetek.[6][7] 2003 - ban a Kínai Népköztársaság bejelentette, hogy fokozni kívánja diplomáciai kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal Csendes-óceáni szigetek fórum, és növelje az adott szervezet számára nyújtott gazdasági segélycsomagot. Ugyanakkor Zhou Whenzhong, a Kínai Népköztársaság delegáltja hozzátette: "A PIF-nek tartózkodnia kell bármilyen hivatalos jellegű cserétől vagy bármilyen formájú párbeszéd-partnerségtől Tajvannal".[8] 2006-ban kínai miniszterelnök Wen Jiabao bejelentette, hogy a KNK fokozza gazdasági együttműködését a csendes-óceáni szigeteki államokkal. A KNK több gazdasági támogatást nyújtana, eltörölné a csendes-óceáni térség legkevésbé fejlett országaiból érkező export vámjait, megsemmisítené ezen országok adósságát, ingyenes maláriaellenes gyógyszereket terjesztene, és kétezer csendes-óceáni szigetország kormánytisztviselőjét és technikai személyzetét képezné.[9] Szintén 2006-ban Wen lett az első kínai miniszterelnök, aki ellátogatott a csendes-óceáni szigetekre, amelyeket a Taipei Times "hosszú távú diplomáciai csatatér Kína és Tajvan számára". Hasonlóképpen a Ron Crocombe, A csendes-óceáni térség kutatásainak professzora Csendes-óceán déli egyeteme, "Több csendes-óceáni-szigeteki miniszter látogatása történt Kínában, mint bármely más országban".[10]

Gazdasági kapcsolatok​

2006-ban Vanuatu gazdasági együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Népköztársasággal, amelynek az volt a feladata, hogy segítse Vanuatu gazdasági fejlődését és megszüntesse a Vanuatuból származó behozatal vámjait. A KNK emellett felvette Vanuatut a kínai turisták számára engedélyezett turisztikai célpontok listájára. Vanuatuan kereskedelmi miniszter James Bule elmondta, hogy országa Kína segítségét is kérte "gépek beszállításához, hogy üzemet alapíthassunk Vanuatuban bioüzemanyag előállítására".[11]
2002-ben az országok kétoldalú kereskedelme 1,294 millió eurót tett ki, ebből valamivel több mint egymillió eurót Vanuatu importált Kínából, és több mint 200 000 eurót Kína importált Vanuatuból. Vanuatu kínai ruhadarabokat, cipőket, textíliákat, gyógyszereket, élelmiszereket és könnyűipari termékeket importál, míg Kína Vanuatuan "növényeket, amelyeket rovarok és baktériumok elpusztítására használnak, valamint gombokat és vetett faanyagokat".[12]
A Vanuatu kormánya szerint "Kínát elismerték Vanuatu egyik legfontosabb fejlesztési partnereként".[4]
A jelentések szerint 2018-tól Kína mintegy 220 millió dollárt tesz ki Vanuatu külföldi adósságaiból.[13]

Katonai kapcsolatok​

A jelentés szerint Fairfax Media, Kína és Vanuatu tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy Kína állandó katonai támaszpontot nyithasson Vanuatun.[13] Kína egy új rakpart építését finanszírozza Espiritu Santo, amelyet az ausztrál kormánytisztviselők megítélése szerint fel lehet használni tengeri hajók fogadására.[13] A kínaiak Külügyminisztérium és Vanuatu külügyminiszter Ralph Regenvanu mindketten visszautasították a jelentéstételt.[14]
2017-ben Kína tizennégy katonai járművet ajándékozott Vanuatunak.[13]
 
  • Hűha
Reactions: formosa1

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Kapcsolatok a kultúrában és az oktatásban​

2002 júliusában a Hebei Az akrobatikus társulat Vanuatuban lépett fel, majd a kínai akrobatikus és népi zenekari társulat követte 2007 júniusában.
2005 óta a Kínai Központi Televízió Vanuatuban sugárzott. Kínai Rádió Nemzetközi számára elérhető volt Vanuatuan hallgatók 2007 óta.[15]
Az oktatás terén Kína 1995 óta ösztöndíjkvótákat biztosított Vanuatuan diákok Kínában tanulni; kilenc Vanuatuan a hallgatók ösztöndíjat kaptak a 2007/2008-as egyetemi évben. 2008-tól két kínai nyelvtanár volt, akiket Kína küldött Vanuatuban.[15]

Kapcsolat Tajvannal​

1982 és 2004 között Vanuatu következetesen elismerte a Kínai Népköztársaságot. 2004 novemberében miniszterelnök Serge Vohor röviden kiépítette a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Köztársasággal (Tajvan), mielőtt a következő hónapban bizalmatlansági szavazáson elűzték.[16][17] Vanuatu azóta is elismeri a KNK-t. Mindazonáltal Vohor továbbra is kritikusa maradt annak, amit Kína túlzott befolyásának vélt az Egyesült Államokra Vanuatuan kormány.[16]

Legutóbbi fejlemények​

2019 júliusában hat kínai állampolgár, akik közül néhányan Vanuatuan útleveleket, internetes csalások vádjával deportálták Vanuatuból Kínába. Az eset külföldön elítélte, mivel az egyének nem kaptak lehetőséget a bíróság elé, és napokig tartóztatták őket vádemelés nélkül.[18] 2019 novemberében emigráns Dan McGarry, aki a Daily Post újságot Vanuatuban, miniszterelnök után nem engedték vissza az országba Charlot Salwai azzal vádolta, hogy negatívan jelentette az ország Kínával fennálló kapcsolatait.[19][20]
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 725
113
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Richard Marles munkáspárti politikus lett az új ausztrál védelmi miniszter.


Kis agymenésem arról, hogy kinek lejthet most jobban a (politikai) pálya az IFV tenderen:
(Ne felejtsük el, minden beszerzés politikai döntés elsősorban!)

A fent megnevezett emberke a mi szemszögünkből annyiban érdekes (az Ausztrál Munkáspártban alelnöki posztot tölt be mellesleg), hogy a Victoria állambeli Corio szavazókörzetben indult és nyert a 22-es választás során. Nem nagy meglepetésre, 2007 óta zsinórban megválasztják...

Corio Bay körzethez tartozik Geelong városa is, ahol jelenleg építés alatt áll a Hanwha üzeme, amelyben majd az ausztrál AS9/10 Huntsman-ok (ausszi K9 SPG variáns) szerelődnek össze 2,5-3 év múlva. Illetve, ha a Redback-t hirdetik ki győztesként az IFV tenderen, annak a gyártása is ott történik.
Emberünk amúgy Geelongban született.

Érdekes adalék viszont, hogy a szintén munkáspárti, vezető victoriai politikai posztot (Victoria Premier) betöltő Daniel Andrews nem nagyon kampányolt a Redback és/vagy Hanwha mellett (sem Marles)... szemben Queensland Premier Annastacia Palaszczuk munkáspárti politikussal, aki elég rendesen tolja az RM Australia/MILVEHCOE szekerét már jó ideje. Mind a Boxernél, mind a Lynxnél.

Queensland és Victoria is mondhatni munkáspárti bástya a Premierek hivatalban betöltött idejéből kiindulva.

Ahogy ki tudtam bogarászni, a Liberálisok választása azért esett Geelongra (a 2019-es választási kampány alatt jelentették be), hogy gyengítsék a munkáspártot a szomszédos körzetekben, ahol billeget pl. Corangamite.

Tehát egyik oldalon van egy védelmi miniszterünk, nagy befolyással a párton belül, aki ezer szállal kapcsolódik Geelonghoz és így áttételesen a Redback sikerében is érdekelt (illetve biztosan rajta van a kényszer, hogy visszaosszon picit a körzetének).
A másik oldalon meg a Munkáspárt, ami látszólag inkább az RM-re tette a voksát... előzőleg...

Szóval. Egy szó, mint száz, ebből nem lettünk sokkal okosabbak és akkor még ott van a Munkáspárt viszonya a jelenlegi dél-koreai kormánnyal, mint ismeretlen változó.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Ausztráliában már olyan szinten érezteti hatását az energiaválság, hogy az energiaügyi miniszter arra kéri a nyolcmilliós Új-Dél-Wales állam lakosait (itt található az ország legnagyobb városa, Sydney is), hogy esténként két órára kapcsolják le a villanyt és más elektromos eszközeiket is - írja a BBC nyomán a Telex.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/245009/
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113

!!!!!
Már csak az hiányzik, hogy "télen meg fognak fagyni". Náluk most van tél, Melbourne -ben +15 C körül van a nappali hőmérséklet. :D

Ők a legnagyobb szén és földgáz exportőrök közé tartoznak. Vagyis az "energiaválság" nekik kitűnő üzlet. A cikkben is benne van, hogy azért van gond, mert nem várt meghibásodások vannak az erőművekben.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 725
113
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 725
113
"Az Egyesült Államok éppen most emelte a tétet Kínával való geopolitikai rivalizálásában. Mintha nem lenne elég a hónapok óta tartó feszültség fokozódása Pekinggel, Washington DC úgy döntött, hogy B-52H stratégiai bombázóit Ausztráliába küldi, egy lépéssel, amely egyértelműen az ázsiai óriás ellen irányul."
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány