[BIZTPOL] Észak-Korea

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 803
2 555
113
Montezuma! 

Szerintem egy Észak-Korea elleni Japán támadásnak semmi realitása nincs!

Legfontosabb az eszközök hiánya! mivel támadna? Nincsenek számottevő támadó fegyverei, nemhiába hívják "önvédelmi" erőnek!

De lehet, hogy én vagyok tompa! Kifejtenéd, hogy zajlana le egy ilyen támadás???

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 641
16 034
113
Monte....

Szerintem a háttérben már folynak azok az egyeztetések, amelyek egy európaihoz hasonló alkuhoz vezetnek majd. A négy résztvevő, D-K., Kína, USA és RUS megegyezhetnek abban, hogy eltávolítják a Kim-dinasztiát és Kína gyámkodása mellett leépítik/leszerelik Északot. majd egy 20 éves északi "átalakítás" után békésen egyesül Déllel, Kínai garanciával. Ekkor és csakis ekkor az USA is kivonulhat Délről, az újjáépítésben pedig Kína, Orooszország és az USA gazdasága is profitálna. A felhozatal Délnek sem jelentene ebben az esetben különösebb gondot, mivel a hadseregre nagyságrendekkel kevesebbet kell költenie.

Ez a Gorbi/Reagan megoldás, szerintem, a világnak is jó lenne. Az, hogy a Kimekkel és bandájukkal mi lesz, az senkit sem érdekel.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 960
11
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/eszak-korea/page-23/" rel="nofollow">Pocok75</a>: szerintem a japán támadás igen erős Amerika hátszélel kell elképzelni. Raptor támadás , de szerintem azért a 70. évek felszerelése a japán hadsereg ellen sok esélye nincs.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Japán kezdeményezni biztos nem fog. Semmilyen szinten nem érdeke. Ráadásul csak 3. a Kim féle halállistán, nem elsődleges és még csak nem is másodlagos célpont.

desert: "szerintem a japán támadás" és az, hogy? "Raptor támadás" Minek? "F-2 is sok. "de szerintem azért a 70. évek felszerelése a japán hadsereg ellen sok esélye nincs." és hogy dobják azt partra? A két hyuga oda édeskevés átúsznak?

Olyan ez mindha arról álmodozna vki, hogy Oroszo elfoglalja Dél Afrikát, mert uh mekkora hadserege van. ja. és elúsznak addig?

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 830
33
38
Pocok75:

Nem gondolnám, hogy tompa lennél, egyébként fogalmam sincs, hogyan zajlana. Gondolom ez technikailag azért megoldható Japán számára. Például ÉK kilő egy jubileumi ünnepi rakétát mire a japánok lelövik. Erre ÉK befenyeget, Japán pedig megelőző légicsapást mér néhány ÉK támaszpontra, ahonnan jó sok halott tetem kerül elő elsősorban DK-nak és Kínának propagálva. De ez csak egy kósza ötlet, egyébként nem azt mondtam, hogy ÉK-nak érdeke Japán egyoldalú bevonása. Ez az USA-n kívül mindenki másnak az lehet a térségben eltérő okok de közös eredő következmény érdekében: Japán és DK nyíltan szembefordulhat egymással valamint a katonailag aktivizálódó Japánnak Tajvan sem tapsolna. Egy ilyen fordulat Kína malmára hajtja a vizet az USA szövetségi rendszerén belülről, ami tovább gyengülhet emiatt. Az amerikai haderő átcsoportosítása a térségben Kínának nem jó, az oroszok meg röhögnek a markukban, mivel ez elsősorban Oroszország nyugati határainak érzékelhető „tehermentesítését” is jelenti. A Smart Defence hatékony és együttműködő ország specifikusan kialakított közös haderőt jelentene, ha lenne hatékony együttműködés. Ez Líbia esetéből kiindulva egyelőre egy szép álom.

http://hir3.hu/magazin/2/79607/kinai_japan_szigetvita_tajvan_figyelmezteti_tokiot

http://interjapanmagazin.com/szigetvita-japan-es-tajvani-orhajo-utkozott/

De nem tudom, én is csak találgatok sokszor.

Little:

Hogy a háttérben folynak az egyeztetések az szinte tuti. Ami meglepő az valóban az USA visszafogottsága illetve London nyugalomra intése. Emlékeim szerint nem szoktak ennyire óvatosak lenni, ha a más érdekszférájáról van szó, úgy látszik, hogy ebben az esetben komolyabb a szitu – még Svájc is jelentkezett közvetítőnek. Úgy látszik a pénzvilág egy jól látható része tényleg bekekszelt.  

Egyébként a Nikkei tőzsde és Tokió kiütése mit jelentene a világ számára? Mert azon túl, hogy ÉK-t ezután agyonverik nem vigasz miközben a következmények ennél sokkal drámaiabb lennének az egész jelenlegi világrendre nézve.

Mi van, ha Kim orosz rulettet játszik és egyetlen rakétája van csak egyetlen igazi bombával? Melyik a valószínűbb stratégiai célpont: Szöul vagy inkább Tokió? Vagy egyenesen a jelenlegi pénzügyi világrendszer?

Kim Úr ezt igazi háttér nélkül kizárt, hogy egyedül játszani merné. A kérdésem csak az, hogy ki lehet az igazi háttere?

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 641
16 034
113
Monte.....

Néhányszor leírtam már a véleményem, de megpróbálom jobban kifejteni.

Meglepő, de lehet, hogy az (utolsó) Kimet hősként fogják tisztelni.

Ugyanis szerintem, ami most ott folyik, az a fenyegetés, fenyegetőzés Kim segélykiáltása lehet.

Az utolsó mondatod a kulcs. Ki az igazi háttere? Sajnos, valószínű, hogy az ő háttere kisebbségben van a vezetésben. Ezért kell bizonyítania az erősebb frakciónak, hogy nem "hajlik el". Van egy olyan olvasata ennek az egész válságnak, hogy a belső gazdasági bajok, tetézve a politikai újítás Kínából támogatott szándékával, kiváltotta egy erős vezető réteg ellenkezését, akik akármilyen okból a Dzsucse filozófiájához ragaszkodnak.

Ezért lehet a nagy aggódás. Bizonyos csatornákon folynak a hírek, így az USA, Kína, Oroszo., ill. az Egyesült Királyság is kvázi tehetetlennek érzi magát az éstaki belharcban.. És ez az igazán veszélyes.

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 803
2 555
113
Monte!

Nincs olyan scenario szerintem ami csak ÉK és Japán között zajlik le, semmi esetre sem olyan, amit előre le nem egyeztetnek az amikkal! Az meg, hogy megelőző csapást mér néhány ÉK támaszpontra megint csak mese kategória. Nincs erre alkalmas fegyvere! Egyébként meg semmi értelme nincs, mert akkor tényleg meghúzná a ravasz a Malacka! (ami szerintem csak mese, az éhező koreai kisgyerekeknek, mármint a bevethető, hatásos atomfegyver északi részről)

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 641
16 034
113
.. Egyébként a nagyhatalmak meglepően lassan tudnak reagálni az ilyen szürreális rendszerek cselekedeteire, még ha "fel is készültek" rá. Emlékezzetek Kelet-Európára. Mindenki tudta, hogy recseg-ropog, mégis szinte mindenki tátotta a száját a csodálkozástól. Nem csodálkoznék, ha rövid időn belül megjelenne a következő phenani hír:

...... Kínai  barátaink ismét bizonyították internacionalista barátságukat. Segítségükkel lelepleztük a Kim elvtárs életére és forradalmunk vívmányaira törő elvetemült árulókat, akik háborúba akarták taszítani szeretett hazánkat..... Névsor.... Kínai elvtársaink segítségével és Nagy Vezetőnk elgondolásai alapján szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat az elnyomott Déllel és további gazdasági együttmúködésről döntöttünk..... stb.....

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 830
33
38
Találtam két érdekes mai cikket, nem tudom, talán valaki hozzáértőbb továbbgondolhatná a dolgokat:

http://www.mfor.hu/cikkek/A_szetarado_japan_jen_a_magyar_kormanynak_is_segit.html

http://www.168ora.hu/buxa/egy-harmadik-vilagvaluta-eselyei-112449.html

Ez is érdekes hír:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=636316#null

Pocok75: Alapesetben ez igaz. Egyébként Japán nem tud légicsapást mérni ÉK-ra? Ez nagyon meglep, ha így van.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
monte már nem azért de megent olyanokat találsz ki aminek semmi értelme

pl

"Japán pedig megelőző légicsapást mér néhány ÉK támaszpontra"

Minek?

amúgy jó az mforos cikk. Amit kihagytak belölle, hogy ez a folyamat a carrytradet is erősiteni fogja. Nem mindha ettől bármit érdemes lenne venni MOon. :( A 168hs se rossz, amit hozzátennék, hogy nem lehet tartalékvaluta az ami nem és minden körülmények között nem konvertibilis + ez elsősorban is bizalmi kérdés. 

két pr video:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cb0ZyGOi2ME

http://www.youtube.com/watch?v=DR4lonEO4tY

Csak megjegyzés: PR video azaz azért készültek rá rendesen. Ennek ellenére a mig olyan állapotban van amit rossz nézni. A navynál a tüzvezetés kézzel és szemre megy, mindha egy tank torony lenne a hajón és a katonákat látva akik azért pilotak, seamenek reális az a 700cal, akkor mi lehet máshol?

M

molnibalage

Guest
Littlejohn said
Monte....

Szerintem a háttérben már folynak azok az egyeztetések, amelyek egy európaihoz hasonló alkuhoz vezetnek majd. A négy résztvevő, D-K., Kína, USA és RUS megegyezhetnek abban, hogy eltávolítják a Kim-dinasztiát és Kína gyámkodása mellett leépítik/leszerelik Északot. majd egy 20 éves északi "átalakítás" után békésen egyesül Déllel, Kínai garanciával. Ekkor és csakis ekkor az USA is kivonulhat Délről, az újjáépítésben pedig Kína, Orooszország és az USA gazdasága is profitálna. A felhozatal Délnek sem jelentene ebben az esetben különösebb gondot, mivel a hadseregre nagyságrendekkel kevesebbet kell költenie.

Ez a Gorbi/Reagan megoldás, szerintem, a világnak is jó lenne. Az, hogy a Kimekkel és bandájukkal mi lesz, az senkit sem érdekel.
A katonai költségvetés nevetségesen kevés az északi ország olyan szintre hozásához, ami alulról közelíténa a módszerváltás ideje Magyarországot. A német újraegyesítés után ezermilliárd márka nagyságrenben költöttek arra, hogy jobb legyen keleten, de 20 év után még mindig kétarcú tudtommal az ország. Persze már kevésbé. Csak az NDK "picit" volt fejlettebb és élhetőbb, mint ma ÉK. Az elkövetekező 50 év katonai költségvetése is kb. kevés lenne az alapok megteremtéséhez, ha felszámolnák a teljes RoK-ot, ami ugyebár sci-fi...

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 638
113
Azt ne felejtsétek el, hogy ÉK felzárkóztatása nem a csak dél-koreai állami költségvetés feladata lenne. Megnyílna egy új piac rengeteg potenciális fogyasztóval és munkavállalóval. Nagyon sok cégnek érné meg ott befektetni, mert olcsó munkaerővel alacsony hozzáadott értékű termékeket vagy munkákat gazdaságosan elő tudna állítani.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 638
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20130409-patriotraketakat-allitottak-fel-tokio-belvarosaban.html

Testudo

Member
2011. február 25.
45
1
6
<a title="Profile" rel="nofollow">A Fade által linkelt videóhoz annyit, hogy a pilóta ugyan magára csukja az ősöreg MIG-21 PF fedelét, de nem látod azzal felszállni. A repülős felvételek ugyanis korábbi rosszabb minőségből vannak bevágva és MIG-19-esek és MIG-29-esek láthatók rajtuk.</a>

Szóval még az is lehet, hogy nem is tud repülni az a sok szép fényes öreg vas.

A hajó meg korai II. vh-s színvonalat képvisel, maximum felfegyverzett őrnaszád kalózok ellen kategória.

Szóval ha ezzel vágnak fel a propaganda videóban akkor tényleg reménytelenül elavult mindenük.

Pisztollyal hadonászó pilótákkal (azért rájuk van zsinórozva, hogy el ne veszítsék) nem lehet háborút nyerni.

Amiket meg mondanak! - Micsoda egy beteg diktatúra! Rosszabb, mint a sztálinizmus.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 830
33
38
Oké fiúk, én nem tudom, hogy Japán képes-e megcsapni ÉK-t de feltételezem vagy feltételeztem -  végül is nagyjából csak 500-600 km légvonalban a távolság. Japánnak van egy-két F-15 és F-16 (F-2) gépe, aminek ez a hatósugár elvileg nem akkora gond. Ha azt mondjátok, hogy Japánnak nincsenek technikai eszközei (fegyverei) ahhoz, hogy repülőgépekről, hajókról vagy tengókról akár egymaga is odavágjon a pár száz km-re lévő őskori ÉK-nak, akkor milyen japán katonai erőről beszélünk Oroszország vagy Kína kapcsán?

Számomra ez hihetetlen, mert ez azt jelenti, hogy a japán légierőnek nincsenek sem elégséges hatósugarú gépei és okos bombái a japán haditengerészetnek pedig nincsenek cirkálórakétái. Ez katonai értelemben ÉK „nyugati” változatban lenne.

Fade:

Miért vad az ötlet? Azért, mert Japán ab ovo erre katonailag képtelen vagy azért, mert ÉK úgysem tud olyat tenni, hogy a japcsik beijedjenek és odavágjanak egyet előre, ha kell?

Szerintem erre Japán katonailag képes és ha úgy értékeli Tokió a helyzetet, akkor készek is lesznek  megtenni. A másik, hogy ez a történet nem ÉK új vezére versus az egész világ, még akkor sem, ha a hivatalosan ezt nyomja mindenki. Innentől kezdve pedig kihagyni az ÉK-nál vagy Japánnál sokkal nagyobb hatalmakat és keveréseiket hiba lenne.

Panoz:

Most, hogy visszaolvastam a kérdésedet látom, hogy szövegértési problémám adódott, teljesen félreértettem a kérdésedet:

„Csak a kíváncsiság hajt, volt olyan levezetésed bármilyen eseményből ahol az USA jön ki jól belőle, esetleg az oroszok vagy a kínaiak kerülnek hátrányba, neadjisten kivételesen nem kerül a fennálló világrend a teljes összeomlás szélére?”

Most hirtelen ezt tudom ajánlani:

http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-8/

(2013. április 4. csütörtök 21:14 – 220. hozzászólás „B-verzió”)

A levezetéseim nagyrészt arról szólnak, hogy miközben zajlik Ázsia katonai bekerítése amerikai oldalról (azaz az oroszok és Kína folyamatosan hátrányban van illetve szorul vissza), addig  gazdasági oldalról az USA lett aláaknázva (többek között önmaga által). Ebből a forgatókönyvből nekem az jön le, hogy nagy eséllyel az egész világ fog szarul kijönni ebből a jelenlegi problémacsomagból. Egy olyan versenyfutást is látok, ahol az USA katonai gépezete be akarja előzni a gazdasági összeomlást illetve a dollár lecserélését, ami a jelenlegi világrend alapja, miközben a másik oldal folyamatosan próbálja kimanőverezni az USA katonai lépéseit és kihasználni az állam egyre nagyobb mértékű eladósodását.  Nem állítottam soha, hogy ennél csak jobb világ jöhet, sőt, attól tartok, hogy inkább nem. Természetesen az sem kizárt, hogy minden marad továbbra is a régi rendes kerékvágásban még nagyon-nagyon hosszú időn keresztül, bár ha ezt sulykolnám az maximum őszinte kívánság semmint vélemény lenne.

M

molnibalage

Guest
<div>
Számomra ez hihetetlen, mert ez azt jelenti, hogy a japán légierőnek nincsenek sem elégséges hatósugarú gépei és okos bombái a japán haditengerészetnek pedig nincsenek cirkálórakétái. Ez katonai értelemben ÉK „nyugati” változatban lenne.
A japán F-15J és F-4EJ gépek egyfeladatosak, csapásmérő képességük tudtommal nincs vagy max. buta bombákra korlátozódik. Az, hogy fegyverzet van -e hozzájuk ilyan célokra az végképp kérdőjeles. Nem értem, hogy miér szimplán hatótávban gondolkodsz. A B-1B is rohadt messzire tudott elrepülni, de ettől még a '80-as években csak nukleáris csapásmérőként lehetett használni, mert a rendszerei nem voltak felkészítve buta bombákkal való célzásra és bombazárak sem voltak a belső térhez...

A japán csapásmérő képesség az F-2 gépeken tudtommal főleg haditengerészeti csapásmérése korlátozódik, de ennek még utána kell néznem. Filozofálgatás helyett javaslom a realitás - vas - vizsgálatát és képességek ellenőrzését, mert anélkül tök fölösleges elmélkedni...

</div>

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 830
33
38
Molni:

Ha mindennek részletesen utána tudnék nézni, ami érdekel vagy amiről írok,  akkor valószínűleg még mindig életem első hozzászólását írnám hosszú évek óta.

Egyébként azzal, hogy ilyen szinten képben vagytok az aktuális fegyverzettel országonként nekem rengeteg időt spórol, hiszen marad időm más ”hülyeségekkel” is foglalkoznom, ami szintén (vagy még jobban) érdekel. Egyébként ennek a fórumozásnak ez az egyik legjobb oldala gyakorlati szempontból.

Ha viszont ez így igaz, akkor ez azt jelenti, hogy Japán valós katonai ereje – minőségtől függetlenül – eléggé egysíkú  feladatokra képes, gyakorlatilag nem jelent számottevő fenyegetést sem Oroszországra, sem Kínára. Ha a győztes hatalmak a mai napig ilyen szinten lefegyverezve tartják Japánt, akkor valami miatt félnek tőlük.

Ugyanakkor Oroszország és Kína ellenében Japán nagyon fontos amerikai szövetséges, ráadásul – mivel nincs közvetlen szárazföldi kapcsolat – nem fenyegeti egy esetleges közvetlen kínai vagy orosz bevonulás -  hogy ilyen szépen fogalmazzak.

Azt gondolom, hogy ha Japán nem is kapott senkitől, mostanra akkor is kifejlesztette a saját technikáját ahhoz, hogy szükség esetén hamar legyenek okos bombák a butákból, ha már nincs most is bespájzolva egy kisebb mennyiség „rosszabb időkre”. Én ennyit simán kinézek belőlük. Sőt, ezt hamarabb elhiszem, mint ÉK az USA-t elérő atomrakétáját. Ugyanakkor nem vitatom, hogy ÉK mostanra akár kiizzadhatott egy esetleg kettő közepes hatótávolságú atomrakétát, amellyel az USA-t ugyan nem, de néhány közelebbi célpontot elvileg elérhet. Költöttek rá elég pénzt és töltöttek vele elég időt az elmúlt évtizedekben.

Dél-Koreának van saját precíziós csapásmérő képessége?

M

molnibalage

Guest
Ha viszont ez így igaz, akkor ez azt jelenti, hogy Japán valós katonai ereje – minőségtől függetlenül – eléggé egysíkú  feladatokra képes, gyakorlatilag nem jelent számottevő fenyegetést sem Oroszországra, sem Kínára. Ha a győztes hatalmak a mai napig ilyen szinten lefegyverezve tartják Japánt, akkor valami miatt félnek tőlük.
A II. Vh utáni békeszerződés és a JSDF szellemi örökségének tekinthető ez az állapot, ami felől egyébként kezdenek elmozdulni. A jelenség nem egyedi és nem különleges és semmi köze a félelemhez. A finn vadászgépeknek sem lehetett csapásmérő fegyverzete, még az '90-es években rendelt Hornetek is csak a 2005 évek közepi döntés következtében kaptak csapásmérő fegyverzetet. A német F-4F gépeknek sem volt tudtommal csapásmérő képessége - legfeljebb buta bomba, de AGM-65 vagy semmi más ósdi sem - de még BVR rakétafegyverzetet sem kaptak, csak a '80-as évek végén az ICE program alatt.

Dél-Koreának van saját precíziós csapásmérő képessége?
Van, nem is akármilyen. Az KF-16C és F-15K gépek elég szép arzenállal bírnak.

http://www.jamenbo.com/new-jTpjBx9tLSU.html

Paveway III ha jól látom (GBU-12/24), JDAM bombák és még sok mást is láthasz, ja és a bónusz, SEAD képesség is van. A RoKAF bár használ korosabb KF-5E/F és F-4ESK Phantom II-őt is a fenti két jenki vas és a hozzájuk való eszközökk a RoKAF-et a világ egyik legpotensebb légierőjévé teszik. Rendeszeresen van éleslövészet és nem spórolnak a videók szerint. JDAM szimultán célleküzdés, speciális profillal történő LGB oldást is gyakarolnak, stb. Nem kispályáznak. Egy olyan szomszéddal, mint ÉK nem is lehet...

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 830
33
38
Molni:

Köszönet. Japán esetében - elhiszem amit írsz - de szinte hihetetlen. DK ezek szerint nem csak gazdasági, de katonai téren is simán ráver Japánra.

Ha Japánt nem szerelték fel titokban ilyen eszközökkel az stratégiai baklövés volt, ugyanis Dél-Kelet Ázsiában akkor csak az USA-DK-(Tajvan???) jelent hatékony katonai erőt Kínával vagy Oroszországgal szemben. ÉK ebben az esetben képes lekötni Délt, így egy csak védekezésre képes japán haderő túl nagy segítséget nem jelentene az USA-nak a másik kettővel szemben.

Más: Friss hír, hogy állítólag "leállítják" az USA katonai gépeinek a harmadát. Gondolom lesz ebből is hír errefelé.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 473
84 546
113
<a title="Profile" rel="nofollow">Montezuma</a>

A japán haderő arra van,hogy megvédje japánt amire képes is így az megmaradhat amolyan elsüllyeszthetetlen hordozóként az ami csapásmérők számára,szerintem ez elég jó és hasznos de semmi kép nem lebecsülendő dolog.