Oké fiúk, én nem tudom, hogy Japán képes-e megcsapni ÉK-t de feltételezem vagy feltételeztem - végül is nagyjából csak 500-600 km légvonalban a távolság. Japánnak van egy-két F-15 és F-16 (F-2) gépe, aminek ez a hatósugár elvileg nem akkora gond. Ha azt mondjátok, hogy Japánnak nincsenek technikai eszközei (fegyverei) ahhoz, hogy repülőgépekről, hajókról vagy tengókról akár egymaga is odavágjon a pár száz km-re lévő őskori ÉK-nak, akkor milyen japán katonai erőről beszélünk Oroszország vagy Kína kapcsán?
Számomra ez hihetetlen, mert ez azt jelenti, hogy a japán légierőnek nincsenek sem elégséges hatósugarú gépei és okos bombái a japán haditengerészetnek pedig nincsenek cirkálórakétái. Ez katonai értelemben ÉK „nyugati” változatban lenne.
Fade:
Miért vad az ötlet? Azért, mert Japán ab ovo erre katonailag képtelen vagy azért, mert ÉK úgysem tud olyat tenni, hogy a japcsik beijedjenek és odavágjanak egyet előre, ha kell?
Szerintem erre Japán katonailag képes és ha úgy értékeli Tokió a helyzetet, akkor készek is lesznek megtenni. A másik, hogy ez a történet nem ÉK új vezére versus az egész világ, még akkor sem, ha a hivatalosan ezt nyomja mindenki. Innentől kezdve pedig kihagyni az ÉK-nál vagy Japánnál sokkal nagyobb hatalmakat és keveréseiket hiba lenne.
Panoz:
Most, hogy visszaolvastam a kérdésedet látom, hogy szövegértési problémám adódott, teljesen félreértettem a kérdésedet:
„Csak a kíváncsiság hajt, volt olyan levezetésed bármilyen eseményből ahol az USA jön ki jól belőle, esetleg az oroszok vagy a kínaiak kerülnek hátrányba, neadjisten kivételesen nem kerül a fennálló világrend a teljes összeomlás szélére?”
Most hirtelen ezt tudom ajánlani:
http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-8/
(2013. április 4. csütörtök 21:14 – 220. hozzászólás „B-verzió”)
A levezetéseim nagyrészt arról szólnak, hogy miközben zajlik Ázsia katonai bekerítése amerikai oldalról (azaz az oroszok és Kína folyamatosan hátrányban van illetve szorul vissza), addig gazdasági oldalról az USA lett aláaknázva (többek között önmaga által). Ebből a forgatókönyvből nekem az jön le, hogy nagy eséllyel az egész világ fog szarul kijönni ebből a jelenlegi problémacsomagból. Egy olyan versenyfutást is látok, ahol az USA katonai gépezete be akarja előzni a gazdasági összeomlást illetve a dollár lecserélését, ami a jelenlegi világrend alapja, miközben a másik oldal folyamatosan próbálja kimanőverezni az USA katonai lépéseit és kihasználni az állam egyre nagyobb mértékű eladósodását. Nem állítottam soha, hogy ennél csak jobb világ jöhet, sőt, attól tartok, hogy inkább nem. Természetesen az sem kizárt, hogy minden marad továbbra is a régi rendes kerékvágásban még nagyon-nagyon hosszú időn keresztül, bár ha ezt sulykolnám az maximum őszinte kívánság semmint vélemény lenne.