Üdv Pocok!
Oké-oké, vettem a lapot, csak lassú a felfogásom. A másik oldala a dolognak, hogy ahhoz már elég „öreg” vagyok, hogy belekövesedjek néhány rögeszmémbe. Ebből ered például, hogy Japánnak önvédelmi erőknek nevezett olyan hadserege van, amely többet tud, mint amit mutat. ÉK meg ugyanilyen gondolati alapon többet mutat, mint amit tud. Ha ezt a stratégiailag reális lehetőséget megtagadjuk Japántól, akkor ÉK esetében sem hihetjük el vakon az állítást!
Elnézve az állítólagos irányító termet, ezt a digitális technikát ki adta nekik? Már csak azért kérdezem, mert ezt tuti nem ÉK üzemekben gyártották. Ha mégis igaz ÉK atomrakétája, akkor itt egy következő ötlet:
http://atv.hu/cikk/20130410_igy_tudna_phenjan_megtamadni_amerikat_nuklearis_ellentamadas_nelkul
Molni:
Nem az én agymenésem, ezt a hvg írta:
http://hvg.hu/vilag/20130409_Leallitjak_az_USA_harci_gepeinek_harmadat#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
<i>(Nem állítom, hogy a hvg a legmegbízhatóbb haditechnikai információforrás, de azért bulvárnak sem nevezném.)</i>
Xfotel:
Nagyon eredeti ötlet! ÉK rakétái kínai célpontokra néznek. Mielőtt bárki a térdét kezdené verni a röhögéstől, arra felhívnám a figyelmet, hogy nem logikátlan – és stratégiailag az USA számára igen kívánatos – helyzet ez. Abban az esetben, ha valaki azt szeretné, hogy Moszkva és Peking szembe kerüljön egymással azt kell elérnie, hogy a kettő közül valamelyik szállja meg ÉK-t. Elnézve a realitásokat, erre ma egyetlen ország lenne képes az egész világon, ez pedig Kína. Márpedig Kína jelezte, hogy ha bedőlni látná a rezsimet vagy veszélyben látná az ÉK bombáit, akkor bemegy és majd ő rendezi a kérdést. Én elhiszem Kínának, hogy ezt tényleg megteszi, ha szükségét látja. Azt is elhiszem neki, hogy pofán veri Tajvant, ha függetlenséget kiállt ki. És ahogy elnézem, ezt Tajvan és az USA is elhiszi.
Visszatérve a dologra, egy új és éles orosz-kínai ellentét alakulna ki, ha Kína fogná magát, oszt meg sem állna a DK határáig. Ez azért annyira nem lenne szomorú esemény az USA számára, pláne, ha neki egy puskalövést sem kell leadnia közben.
Egyébként, ha Amerika hatalma tényleg hanyatlik illetve Kína világhatalma pedig egyre nagyobbá válik, akkor a koreai kérdés megoldása egyértelműen Kína lesz, akinek az USA át fogja engedni a terepet, Hogy ezért cserébe mit kér Moszkva és a tuti „üzleti felhajtójának” elvesztéséért Amerika már egy másik kérdés. Egyébként lehet, az oroszok még meg is köszönik, ha valaki ignorálja végre ezt az egyre kellemetlenebb szerződést.
<i>Nesztek, itt egy pozitív végeredmény, hogy örüljetek…
</i>
<i>… bár ennek előfeltétele az, hogy az USA valóban „közelebb gyengüljön” a többi nagyhatalomhoz, legalábbis annyira mindenképpen, hogy inkább egyezkedni akarjon semmint erősködni velük. Ellenkező esetben tuti bunyó a vége.</i>
Ritkaföldfém? Passzolom, akár igaz is lehet, a mennyiségeket meg sem ebben, sem például a kőolaj készletekben nem hiszem el. Ki az a hülye, aki kiadja a saját még ki nem termelt, de ismert és stratégiai jelentőséggel bíró nyersanyag készleteinek/tartalékainak a valós mennyiségét? Ezek az adatok közvetlenül befolyásolják nemcsak a tőzsdéket, de akár adott valuták értékét is, amivel államokat lehet válságba dönteni vagy éppen az egekig emelni. Ez nem konteó, hanem tény. Az esőcsinálók és az esernyőt nyitók esete.
Én például jelentős kiaknázatlan uránérc készletekről olvastam valahol ÉK esetében még régen, de már meg nem mondom hol. Hogy igaz-e vagy sem? Fingom sincs.