[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Nem nagyon értem, hogy mit nem értesz? Ha Peginget el akarod foglalni sokkal konyebb szárazföldön átrobogni ÉK-n, mint valami partraszálló akcióba bonyolódni. Eddig mindenki így csinálta:)
 
M

molnibalage

Guest
????

Először lenyomod a milliós ÉK-s haderőt a hegyvidéken (!) a szutyok infrastruktúrájú ország még lejjebb amortizálódak, majd 400-500 km után eléred a Kínai határt. Ez az "előny"...? OMG... Egyébként meg ki a tököm akar szárazföldi háborúba bonyolódni Kínával...?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
duckdodgers

Ugyanilyen 7 kilótonnással talán be lehet indítani egy hidrogénbombát is, annak az anyaga meg már nem fog sokkal többet szennyezni, mint az alap atomtöltet. Hasadóanyag hiányában meg szerintem olcsóbb alternatíva lenne így növelni a bomba erejét és maradna több hasadóanyag más bombákra (vagy akár atomerőművekbe is). Kipróbálni meg ugyanúgy kilehet, mint a mostanit. Nem kell 1Mt erejűt gyártani, csak az alap 7kt az indításhoz és még vagy 20kt-nak való a lítium-deuteridből. Megnézik, működött, ezt is tudják. Sokkal olcsóbb szerintem így a teljesítménynövelés.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Fogalmam sincs, ki akar Kínával szárazföldön háborúba bonyolódin. Egész egyszerűen egy keostratégiai tényt közöltem.

Amúgy igen, símán lenyomható a milliós ÉK hadsereg, erre az 50-es években is volt precedens. A tehnológiai különbség azóta pedíg szakadékká terebélyesedett. Nem beszélve arról, hogy egy átlag ÉK katona valszeg a húskonzervért is megadja magát...
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Sajnálatos történelmi folyamatok miatt ÉK-nak akkora földrajzi jelentősége van mint kb. Luxemburgnak.

Persze mindez nagy léptékben.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Joker... ezt ugye komolyan gondolod?

Csak mert viccnek elég gyenge... Az USA-nak tartott 7 évig mire eljutottak az első nukleáris töltettől a "Hidrogénbombáig", az oroszoknak 4 úgy hogy az amerikai eredményeket megszerezték. Azt azért ne gondold hogy majd ÉK csak úgy hipp-hopp épít egyet. Az rendben van hogy az elvi alapok egy része ismert, de még abban is vannak sztem apró kis furmányok amiket senki sem hoz nyilvánosságra és akkor a gyakorlati dolgokról ne is beszéljünk. Nem tudom mi az alsó korláta egy fúziós fegyvernek, (az RDSZ-6 400kT volt) de még a legkisebb rendszerben álló verziók is MT-s nagyságrendűek ez szerintem nem véletlen.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
duckdodgers

70 éves technológiákról beszélünk. Ezenkívül az első ÉK-i próbálkozás óta eltelt már hét év, a második óta négy. Kitudja miken dolgoznak még párhúzamosan vagy mik a jövőbeli terveik. Nem vagyok atomfegyverszakértő, de olyan nagy erőhatás-különbség nem lehet egy 7kt-s és egy 1Mt-s robbanás között ha egy centire vagy a bombától, szóval beindítani lehet ha elég. Ha nagyon atomfegyverkezni akarnak akkor meg nem kellene elb@sszák a drága, kevés és nehezen előállítható dúsított uránukat 1-2 kövérebb atombombára, hanem inkább több kisebb úgymond startert kellene készítsenek hidrogénbombákhoz. De ez az én véleményem, lehet ha a könnyebb utat választják,  még legyártanak egyet mert kb másfélre van anyag, gyorsan ellövik, kapnak még 1-2 szankciót miatta, aztan gyűl egy év alatt még egy bombára való, az megy raktárra, s öt év mulva gyártanak melléje egy másodikat. Lesz két atombombájuk és örülnek neki, mint majom a farkának.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
omg...

Ez a 70 éves technológia duma elég súlyos tudatlanságról árulkodik. Elmondom újra, hátha sikerül megérteni : a működési alapelvek persze ismertek, de a pontos mikéntje és leginkább az hogy, hogyan lehet megépíteni az nem... Ez azért nem olyan egyszerű dolog, hogy csak úgy hipp-hopp meg tudják csinálni. Arról nem beszélve hogy mindezt külső támogatás nélkül, egy nem épp gazdag államban kellene megcsinálni... Mert lehet hogy egy olyan apró nüanszon bukik el a dolog, mint egy rosszul megválasztott gyártástechnológiai részlet, amire nem is gondoltak.

Csak apró adalékként jegyezném meg hogy itthon a HTI szokott csinálni a táborfalvi lőtéren bérmunkában plattírozást, nyugat európai sőt olykor NASA megrendelésre is. Egyszer épp arra jártam mikor dolgoztak, az igazi lényeget nem is láttam , de még így is titoktartásra köteleztek. És ez csak egy plattírozás, nem atomfegyver...
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Molni:

Nekem semmit sem kell ezzel alátámasztanom, megteszik ezt helyettem azok a nagyhatalmak, akik évtizedek óta alkudoznak az ügyben. Valószínűleg nem azért, mert lényegtelen.

ÉK területe Kínának fontos. És ami fontos Kínának, az a világnak is fontos. Ez van. A Kína közeli tengereket Kína ÉK területéről is figyeli.

A csatolt képek pusztán ÉK és a félsziget elhelyezkedését mutatja. Aki kontroll alatt tartja Koreát, az kontroll alatt tartja Ázsia legfontosabb tengereit beleértve a térség összes hatalmát. Ezért nem egyesítette Koreát az akkori két legnagyobb hatalom. Azóta megérkezett a harmadik is, akinek pont a "kapujában" van ez a kis kettéosztott földdarab. Ez akkor is így van, ha ÉK egy szarkupac.

Más:

Apropó, most olvasom, hogy nagy a vidámság arrafelé is, mivel ma jeles születésnap van:

http://index.hu/kulfold/2013/02/16/kim_dzsong_il_szuletesnapjat_unneplik_eszak-koreaban/

Molni, ennél méltóbb módon megemlékezni sem tudtunk volna az egyik nagyVezérről a kedvenc sakktáblámon.
sf-wink.gif
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ha az a Koreai - félsziget nem bírna földrajzi, geostratégiai, katonapolitikai értelemben kulcspozícióval, akkor nem tarkítaná a történetét annyi háború, hódító háború. Ezen a mai modern, globális világ sem változtat, maximum kicsit torzítja az élét annak a stratégiai jelentőségnek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
"Ez a 70 éves technológia duma elég súlyos tudatlanságról árulkodik" - 70 éve megcsinálták, itt a Földön, emberek munkájával, természetfeletti segítség nélkül, akkor mi ez ha nem egy 70 éves technológia?! Utánuk csinálta közben kb egy tucat ország, szóval nem lehetetlen megismételni ezt a bravúrt. Mi itt ami tudatlanságra utal? Nehogy azt hidd, hogy 0-ról indultak. Startbó tudták, hogy lehetséges, mert más már megcsinálta. Akármennyire védett titkok ezek, azért hozza tudnak jutni némi infóhoz és ők sem hülyék, hogy ne tudjanak kitalálni dolgokat, ugyanúgy, ahogy mások kitalálták. Elvégre ezt a kurva bombát is összehozták valahogy.
 
M

molnibalage

Guest
Nekem semmit sem kell ezzel alátámasztanom, megteszik ezt helyettem azok a nagyhatalmak, akik évtizedek óta alkudoznak az ügyben. Valószínűleg nem azért, mert lényegtelen.

ÉK nem azért fontos, mert fontos helyen van. Egy példán keresztül. Ha egy késes rabló, aki neked akar rontani nem azért fontos ahol van, hanem azért amit akar esetleg csinálni veled. Ez az ember lehet bárhol az adott pillanatban veled együtt, de attól az a hely még nem lesz permanensen fontos...

Világtörténelmi szempontból finoman szólva Korea igencsak lényegetelen hely, soha semmi egetrengető nem történt ott és nem befolyásolta a nagy dolgok alakulását. Most is lényegében csak azért fontos, mert egy világtörténelmi szempontból meghatározó korszak (hidegháború) egyik utolsó túlélője, mint Kuba. Csak Kubában az elmebegségnek határt tudtak szabni, nem maradt komoly haverja, így nincs komoly hadereje és az, hogy egy sziget eleve gátat szab sokmindennek. Képtelen nagy bajt keverni. ÉK egy olyan ország, amit elmebeteg szemétládák vezetnek. Ha egy ilyen ország atomfegyverekkel kezd dobálózni, akkor azzal foglalkozni kell egyesek szerint akkor meg főleg, ha milliós tömeghadserege van, még ha elavult is.

Azért hódították meg annyiszor, mert könnyű préda volt és mindig a regionális vagy globális nagyhatalomnak kellett. Megtették, mert megtehették. A hh alatt csak azért volt fontos, mert a komcsik ott akcióztak és politikai okokból egy nagyhatalom és szövetségesei meg akarták állítani őket, ez a hozzállás nem volt egyedi. Az afrikai háborúk és Vietnám mitől is lett volna fontos? Hát nem azért, mert stratégialilag olyan fúde fontosak vagy mert valami ásványkincsre gyúrtak. Semmi másért, csak azért mentek ölre, hogy a másik tábort basztassák, igazából majdnem pont annyira ideológiai elvben mentek, mint a keresztesháborúk, csak modernebb köntösben.. A háború végetért és azóta is látható, hogy mennyire fontos az a környék Oo-nek vagy USA-nak. Futottak még kateória...

A csatolt képek pusztán ÉK és a félsziget elhelyezkedését mutatja. Aki kontroll alatt tartja Koreát, az kontroll alatt tartja Ázsia legfontosabb tengereit beleértve a térség összes hatalmát.

Itt már lefordultam a székről...Ennyire vaknak lenni már művészet. Fogalmam sincs, hogy miért játszod a biztonságpolitikai szakértőt itten...

Jelenleg az Ázsiához közeli tengereknél USA-val szoros szövetségben levő államok vannak. Japán, Dél-Korea, Tajvan. Több száz jenki harcigép van most is ott permanensen, a Koreai fsz. tengerhez közelebb eső része USA szövetségese. ÉK-nak semmiféle kontrollja nincs, 0 flottája van bárkihez képest. Az Indiai-óceántól Japánig vannak jenkivel baráti országok és támaszpontok. Ugyebár Diego Garcia, Szingapúr, Tajvan, Okinawa, DK és Japán és délre meg Ausztrália. Na ehhez képest ÉK területe mit számít? Bocs, de véleményem szerint rohadult SEMMIT.
 
M

molnibalage

Guest
@joke

????

Tucat ország? Összesen nem volt a próbálkozókkal eddig egy tucat atomhatalom.

  • USA
  • SZU/Oo
  • Kína
  • NBr.
  • Fr.
  • Izrael
  • India
  • Pakisztán
  • Dél-Afrika (felszámolta, alig néhány eszköze volt)
  • ÉK
Ebből kettő éppenhogy csak a küszöbön volt. Komoly termonuki arzenált és platformot ezek közül az egyik ország csak jenki segítséggel hozott össze. (NBr.)
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
"Nem tudom mi az alsó korláta egy fúziós fegyvernek, (az RDSZ-6 400kT volt) de még a legkisebb rendszerben álló verziók is MT-s nagyságrendűek ez szerintem nem véletlen."

???

Nem fúziós bomba az összes jelenlegi orosz és amerikai stratégiai nukleáris fegyver? Ezek pedig elég tág tartományokban tudnak működni, a W80 ( http://en.wikipedia.org/wiki/W80_(nuclear_warhead) ) például a wiki szerint 5-150 kt közöttire állítható.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Molni:

Ezen az elven ma már semmit sem számít a földrajz, hiszen vannak műholdak, vannak hordozó csoportok meg több ezer atomtöltet a ballisztikus rakétákon. Ebből következően geostratégiai szinten csak és kizárólag a bevethető atomarzenál számít, az összes többi haditechnikai eszköz olcsó zsibvásári gagyi.

A HH alatti nagyhatalmi háttérkavarások nem így működtek Molni, de nem megyek ebbe bele, a másik topikon (sakktábla) rövidesen befejezem az előszót és adok hozzá majd konkrét forrásokat is, mielőtt ismét az ügyeletes elmebeteg címkét bárki rám ragasztja.

Egyébként nem bizpol szakértő vagyok, ezt a címet is Te aggattad rám évekkel ezelőtt. De úgy tudom van közöttünk ilyen végzettségű fórumozó, kérdezzük meg talán őt erről a kérdésről.

Egyébként maga a (had)történelem cáfolja az állításaidat, konkrétan a Koreai-fsz.-el kapcsolatban is.

De tegyük fel, mi is meg a többi valódi biztpol szakértő hülye a kérdésben, akkor kérlek, meséld el, hogy is működik ez valójában.
sf-wink.gif


 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
@molni

Felsoroltál 10 országot, az már majdnem egy tucat, de örülök, hogy találtál valamit, ami lényegtelen apróság és lovagolhatsz rajta. Nem beszéltem komoly termonuki arzenálról ÉK esetében, hanem a jövőbeli 1-2-3 atombomba helyett, hogy lehetne nekik mondjuk 4-5-6 hidrogénbomba ha ebbe az irányba mennek el.

 

de ha már kötekedés: "Ha egy késes rabló, aki neked akar rontani nem azért fontos ahol van, hanem azért amit akar esetleg csinálni veled." - szerintem meg kurvanagy különbség van aközött, hogy ez a rabló éjjel a házamban van-e, amikor éppen alszom; és aközött, hogyha a rabló egy tó fenekén van betonba öntött lábakkal.
 
M

molnibalage

Guest
Ezen az elven ma már semmit sem számít a földrajz, hiszen vannak műholdak, vannak hordozó csoportok meg több ezer atomtöltet a ballisztikus rakétákon. Ebből következően geostratégiai szinten csak és kizárólag a bevethető atomarzenál számít, az összes többi haditechnikai eszköz olcsó zsibvásári gagyi.

Ki mondta, hogy nem számít? Apró hiba, hogy te egy olyan helyen erőlködték egy földdarab fontosságának bizonyításával, ahol hegyekben állnak a jenkik és a jenkikkel szövetséges támaszpontok és DK alapból előnyösebb helyen van, mint ÉK. Ennyi. Izland fontosságát pl. egy Észa-Atlanti háborúban senki sem tagadhatta volna.

Egyébként maga a (had)történelem cáfolja az állításaidat, konkrétan a Koreai-fsz.-el kapcsolatban is.

Hogyan..? Hol...? Olyan nehéz lenne levegőbe beszélés helyett egzakt példákat hozni? A világtörténelmi fordukatok és fejlődés szempontjából kérlek vázold, hogy mikor volt fontos Korea olyan dolgokkal összevetve, hogy pl. Amerikai arany és ezüst lelőhelyek feltúrása és ebből adódó háborúk, Napóleoni háborúk, Amerikai Függetlenségi háború, stb. Melyik koreai háborúnak vagy eseménynek volt olyan nagy jelentősége, ami évszázados távlatban is meghatározó volt, vagy mi indul ki onnan, ami komolyan megváltoztatta az emberi civilizációt. Nekem semmi sem jut eszembe. A hh egyik hadszíntere volt, addig meg a világtörténelmi szinten egy 0 volt. Ha ÉK összeomlott volna a SZU után és megszűnt volna az a tetű rendszer akkor 20 évnyi fejlődés csak eljutottak volna oda, hogy legfeljebb békésebb témák kapcsán néha szerepelne a hírekben. Semmi több.

-----------

hanem a jövőbeli 1-2-3 atombomba helyett, hogy lehetne nekik mondjuk 4-5-6 hidrogénbomba ha ebbe az irányba mennek el.

A jenkik korlátlan forrásokkal érték el fél évtized alatt azt, hogy egy termonuki szerzkezetük legyen. Nem bevethető fegyver, hanem egy hangárt megtöltő 100 tonnás valami. Utána még a termonukia kb. egy évtizedig akkora volt, hogy B-52 alatt semmi sem tudta cipleni, mert akkor méretű és olyan nehéz volt. A taktikai csapásmérőkre is felrakható termonukia és a kisebb BM-ekről is alkalmazható kb. a '70-as években jött el. Akkor ezekután szerintem erősen gondolkozz el azon, hogy mikor lesz ÉK-ban bármi, amikor az 1945-ös jenki szint elérése volt nekik cirka 20 év...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Látom lendületet vett a téma kivesézése, kíváncsian várom a további hozzászólásokat. :)

De abban egyetértünk, hogy ha É-Koreának lesz, van pár darab, esetleg fél tucat bármilyen atombombája (esetlegesen bevethetetlen méretű "kísérleti" szerkezete kb. 60 évvel ezelőtti technikai színvonalon) akkor az a bizonyos zsarolási potenciálja nő, legalább is a félszigeten, és a térségben.

Ez jó az USA -nak, hisz még jobban pattogó ÉK csak erősíti a térségbeli szerepét,  támaszpontok szükségességét -itt elsősorban Japánra gondolok, hogy lehet a támaszpontok kérdésköre körül néha fellángoló hisztériát csökkenteni- , a kvázi status quo fenntartása, az USA szemszögéből. Oroszoknak, Kínaiaknak meg amíg engedelmes "kiskutyák", addig megfelelő ez a felállás. Az már egy más kérdés, hogy mennyire szalad el az északiakkal a az a bizonyos ló, a sikeres tesztek után, hisz idén szeretnének még egy "kísérleti" robbantást végezni. Inkább mondanám egyszerre kísérletnek és propagandának.

A bomba biztos nem egy miniatűr modern "csoda" robbanófej lehet, ami rakétára szerelhető, ebben egyetértek molnival.

De maga a Koreai-félsziget földrajzi szempontból vizsgálva nagyon is "stratégiai" helyen fekszik, többünk szerint. ;)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
ÉK-ban is van forrás szarásig arra, amire szánnak. Atomfegyverekre pedig szánnak rendesen, úgyhogy ha ez lesz a tervük akkor az anyagiak nem állítják meg őket.

"...egy hangárt megtöltő 100 tonnás valami" - pl ilyen volt akkoriban egy számítógép is, aminek a számítási kapacitása kb egy ezrede annak, amit most egy mobiltelefon tud, a fogyasztása meg milliószorosa. Sok 70 éves dolog miniatürizálódott és hozzáférhetőbbé vált azóta.  Nem lehet azt mondani, hogyha akkor ennek és ennek az országnak egy ilyen projekt ennyi pénzbe, időbe, mérnökbe, helybe került, akkor most is pont ennyi erőforrás kell hozza. Ez a egy rohadt régi technológia, amiről azért szivárgott ki infó mindenfelől, a mai technológiai adottságok mellett az összeszedett tudással és megszerzett infókkal nem ugyanakkora meló
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
ÉK nem azért fontos, mert fontos helyen van. Egy példán keresztül. Ha egy késes rabló, aki neked akar rontani nem azért fontos ahol van, hanem azért amit akar esetleg csinálni veled. Ez az ember lehet bárhol az adott pillanatban veled együtt, de attól az a hely még nem lesz permanensen fontos…

 

Egy picit sántít a hasonlat, mivel az államok nem tudják válltoztatni a helyüket a térképen.

 

Ki mondta, hogy nem számít? Apró hiba, hogy te egy olyan helyen erőlködték egy földdarab fontosságának bizonyításával, ahol hegyekben állnak a jenkik és a jenkikkel szövetséges támaszpontok és DK alapból előnyösebb helyen van, mint ÉK.

 

Ezen a ponton el kéne dönteni, hogy számít e vagy sem. Az egszerűség kedvéér beszéljünk csak Kóreai félszigetről, ahol "hegyekben állnak a jenkik és a jenkikkel szövetséges támaszpontok", mégis miéert, ha annyira jelentéktelen?