Jórészt ezért is kezdtem el írni, mivel elegem volt a veretes idiotizmustól sugárzó cikkekből és úgy gondoltam szakmaian, de mégis érthetően ideje lenne bővíteni az itthoni tudásanyagot. A hazai sajtóról nyíltan elmondhatjuk, hogy a haditechnikához alig ért (kedvenceim a korábban leóriáságyúzott Koalicija-SzV na meg persze minden tank a dzsihádmobiltól a BTR-ig) és a biztonság/geopolitika is egy olyan ingoványos rész ahol inkább elsüllyednek az adott pártoldal belpolitikai kivetítésén. Ami van az jórészt angol nyelvű cikkek átirata néhol kiegészítve, de az összképek, mélyebb elemzések hiányoznak. A mostani újságírónak nevezett generációk meg az orosz nyelv közelébe sincsenek és hatalmas információforrástól esnek így el. Ahogy Stier, úgy én is a klasszikus külpolitikai újságírás szigetét próbáljuk életben tartani a szláv világ vonatkozásában némi kikacsintásokkal. Kicsit mellemet verve magyarul sok témáról kb nem is cikkeztek addig, lásd. A-235 vagy olyan összefoglalók, mint a lengyel haderőfejlesztés vagy a hiperszonikus orosz fegyverek. Na meg a Kalas topikba bedobott AK-521-ről nemhogy magyarul, de oroszul vagy angolul is minimális számú cikk jelent meg eddig erre most kifejezetten büszke vagyok.
Köszi a kiegészítést, Grísáék csak mennyiségi szinteket említették a törököknél általánosságban. A kínai haditechnikával hasonlóan óvatos vagyok, szép képek meg promó jön mellé, de a harctéri tapasztalatok hiányában nem lehet igazán ítéletet mondani róluk. Bayraktar kapcsán bele is akartam írni, hogy Erdogan vejeként jóval nagyobb politikai és anyagi hátszél tolja a programjait, csak a végére kimaradt. Talán a mostani vagy decemberi Aranysasban lesz róla egy bővebb cikk, kíváncsi vagyok mit írnak ők róla. Érdekes látni ahogy a török hadiipar megtalálta a piaci rést és egész eredményesen kihasználta a lehetőségeket. Örményeknek az ilyen módon felépített és irányított azeri-török támadással szemben nem volt esélyük, az is nagy teljesítmény, hogy eddig kitartottak. Minden esetre megnéznék majd egy meccset a Gyerivacija-PVO illetve egyéb modern orosz zavarók és a török drónok közt a jövőben, érdekes lesz.
Még egy kis adalék infó: az egyik örmény parlamenti képviselő beadványából az tűnik ki, hogy tavaly nem vettek a Szu-30SzM gépekhez sem légiharc, sem levegő-föld fegyverzetet. Persze ígérik, hogy hamarosan megoldják a problémát illetve további 8 géppel bővítik az állományt, de pont emiatt írtam átgondolatlannak és ad-hoc jellegűnek az örmény beszerzéseket. Karabah megint megmutatta komplexen felépített haderőfejlesztési terv kell, ami igaz, hogy drága de még mindig olcsóbb mint az ötletszerű kapkodás meg a terület elvesztése. Még ha kezdetben kevés pénzzel is, de el kell indulni egy úton.