Jah, gondolom ugy ertette hogy harcban, mindezt 1290 korul. 2021 lesz par nap mulva... A kovetkezo mi lesz, karoba huzas?
Miért ne? Mármint mi változott attól, hogy 2021 lesz? Évmilliókig verte agyon és tépte szét egymást az összes elődünk. Ha fogom ugyanazt a követ amivel egy australopithecus bezúzta valamelyik fajtársa koponyáját ugyanazzal a mozdulattal, ugyanazzal a kővel ugyanúgy be tudom zúzni valamelyik fajtársam koponyáját. Az, hogy az elmúlt évtizedekben ez ritkább esemény itt a tájunkon ha a nagy átlagot nézzük, attól még nem büszkélkedhetünk fizikai fejlődéssel és a szellemi fejlődés illúziója is csak addig tart, amíg nem kell megfogni azt a követ. És azért kis hazánkban is elég sok embert vertek agyon, daraboltak fel, égettek meg az elmúlt években is.
Szerintem III. András nem arra gondolt, hogy két ember lefog egy hadifoglyot, majd egy harmadik elkezdi lenyiszálni a fejét a szerencsétlennek...
... vagy te abban a videóban látsz diadalmasságra, hősiességre okot adó cselekedetet?
Mondjuk ez megint különösen undorító dolog volt tőled, egy magyar királyt egy szintre hozni ezekkel a barbár f~rgekkel. Tesóiddal.
Hasonlóképp voltam az Egri Csillagokkal mint te, hadd idézzek belőle:
"A törököket gyomron szúrták és belevetették a Dobó katonái a Berettyóba, a magyaroknak meg sírt kapartak a part puha földjében egy vén fűzfa alatt, és ruhástól belefektették őket. Betakarták a köpönyegükkel, behantolták, s kereszt helyett odatűzték a kardjukat."
"A hírhozó Bakocsai István feliramlott a várba, és leugrott a lóról. Megállt izzadtan, porosan Dobó előtt. A nyerge szíján egy göndör bajszú, barna török fej; őneki magának az egész bal arca végig fekete az aludt vértől. - Jelentem alássan, vitéz kapitány uram - szólt a bokáját összeütve -, itt a török, az istenfáját!"
"A beretvált fejnek egy hosszú fürtje volt középen. Annál fogva tartotta Bakocsai, s büszkén mutogatta."
"- Tudom - felelte Dobó. - Az első török is itt van már. Elhozta Bakocsai. Ez szemrehányó hangon volt mondva. A vitéz a város kék-vörös színét viselte. Egyet szusszant, és egyet húzott a nyakán. - Kapitány uram, én hozhattam volna hármat is. - Hát mért nem hoztál? - Hát csak azért, mert én szétvágtam a fejét mind a háromnak."
Ez persze csak egy sok kutatáson alapuló regény, a valóság sokkal ridegebb szokott lenni. Soha nem volt türkebb, vagy keresztényebb. Csak béke van, meg háború.