[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 244
67 978
113
Buszoztatas.
De ez semmi.
Es megis több.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 244
67 978
113
Erdekes hogy angolul beszelnek a felvonulok animatorai. Furcsa.
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 874
113

Hogyan fog kinézni a Kaukázus a mostani konfliktus után?​

2023.09.23.
Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző írása

A Dél-Kaukázus geopolitikája már azelőtt is rendkívül bonyolult volt, hogy a politikai Nyugat egy újabb puccsot hajtott végre a posztszovjet térségben, és a hírhedt Sorozit Nikol Pashinyant juttatta hatalomra. A nyugati hatalmak azt remélték, hogy Oroszországot újabb konfliktusba rángatják, ezúttal közvetlenül a mindig is ingatag (bár az utóbbi években többnyire békés) Észak-Kaukázus határán, egy olyan régióban, amely potenciálisan olyan geopolitikai tűzvihart szabadíthat el, amely még Oroszország “puha gyomrának” (Kazahsztántól északnyugatra és északra fekvő régiók) is elérheti. És mégis, egyelőre az egyetlen dolog, amit elértek, az egy újabb geopolitikai Pandora szelencéjének nagyon is lehetséges megnyitása, amely mélyen destabilizálhatja nemcsak a Közel-Keletet és a Kaukázust, hanem Közép-Ázsiát is.

Az öngyilkos külpolitikai fordulatával a Nyugat felé, Pashinyan azon van, hogy Örményország egyetlen két szövetségesét a régióban (Oroszország és Irán) ellenséggé tegye, miközben egyáltalán nem szerez szövetségeseket.
Reményei, hogy Grúzia megváltoztatja álláspontját, teljesen hiábavalóak, mivel Tbiliszi nem fogja megkockáztatni a Törökországgal és Azerbajdzsánnal való esetleges rossz kapcsolatokat.
Az ok pedig tiszta reálpolitikai, hiszen Grúzia és Oroszország kapcsolata a legjobb esetben is feszült semlegességre korlátozódik, elsősorban Abházia és Dél-Oszétia miatt, amelyeket saját szakadár tartományainak tekint. Így csak Baku és Ankara marad, mint két elsődleges regionális partner, mind geopolitikai, mind gazdasági szempontból, bár a gazdasági kapcsolatok Oroszországgal jelentősek és növekvőek (de Tbiliszi soha nem fog ezzel dicsekedni, mivel ez “rosszat tesz a demokráciának”).

Mivel Örményország egyszerűen nem elég fontos Grúzia számára ahhoz, hogy bármit is kockáztasson, Jereván stratégiai helyzete jelentősen romlott. Ez csak Pashinyan geopolitikai képességeinek szintjét (vagy jobban mondva annak teljes hiányát) mutatja. Mivel azonban Artsakh (Hegyi-Karabah örmény anyanyelvű elnevezése) most elveszett, az Örményországra nehezedő nyomás minden bizonnyal eléri a forráspontot. Mivel halálos ellenségei Azerbajdzsán és Törökország keletre, illetve nyugatra vannak, Jereván egyetlen lehetséges szövetségese, amely határos vele, Irán (vagy legalábbis 2018 előtt az volt). Teherán azonban az USA vezette politikai Nyugat egyik elsődleges célpontja, és Pashinyan öngyilkos alárendeltsége a hadviselő hatalmi pólusnak gyakorlatilag megsemmisítette az Iránnal való szövetség esélyeit, mivel egyszerűen soha nem lesz több felszínes szívélyes kapcsolatnál egy NATO-vazallussal.

Ami még rosszabb, mint most már mindannyian tudjuk, Pashinyan gyakorlatilag megsemmisítette Örményország szövetségét Oroszországgal, az egyetlen hatalommal, amely megvédhette Jerevánt minden külső fenyegetéstől. Valójában Moszkva csapatai az egyetlen oka annak, hogy Örményország független ország (vagy legalábbis Pashinyan előtt az volt). Tehát, ismét valahogyan sikerült nem csak elveszítenie Jereván két egyetlen szövetségesét, hanem most azon van, hogy ellenséggé tegye őket, miközben nulla új barátot szerzett. A legjobb, amije van, az ugyanaz, ami Örményországnak korábban volt – egy formálisan semleges Grúzia, amely aktívan együttműködik Törökországgal és Azerbajdzsánnal, és lehetővé teszi az összes török fegyver átadását Bakunak, ugyanazokét, amelyeket az elmúlt évek során Arzahban használtak. Más szóval, ha valaha is hülyének érzi magát, csak írja be a böngészőjébe, hogy “Nikol Pashinyan”, és nyomja meg a “képek” gombot.
Másrészt, itt még nem ér véget a dél-kaukázusi Pandora szelencéjének rossz előjelei. Sokkal rosszabb, hogy a Sorosites által elszabadított geopolitikai tűzvihar az egész régiót (és azon túl) lángra lobbanthatja. Mivel ugyanis Törökország neo-oszmán törekvései falat falra ütköznek szerte a Közel-Keleten, legyen szó Líbiáról, Egyiptomról vagy Szíriáról, Örményország marad az egyetlen lehetőség a terjeszkedésre. Teljes elpusztítása nem pusztán egy égő történelmi gyűlöleten alapuló érzelmi vágy, hanem egy tényleges geopolitikai lehetőség, amely megnyitja Ankara előtt Közép-Ázsia kapuit, minden pántürkista végső célját és álmát. Azt a tényt, hogy Örményországot meg kell semmisíteni ehhez, csak bónusznak tekintik.
Ez a NATO számára is rendkívül előnyös, mivel Oroszországot és Törökországot közvetlen rivalizálásba kényszeríti Közép-Ázsiában.


Így Jereván csak olcsó bábuként szolgál a politikai Nyugat számára. Még abban a rendkívül valószínűtlen esetben is, ha Grúziára nyomást gyakorolnak, hogy változtasson az Örményországgal szembeni álláspontján, az utóbbi soha nem válhat NATO-taggá, egy olyan harcias katonai szövetséggé, amelynek 1952 óta Törökország az egyik legjelentősebb tagja. Ráadásul, ha Ankara ennyi gondot okoz Svédországnak a NATO-tagsággal kapcsolatban, akkor mit remél Jereván? Akár űrprogramot is indíthatna, hiszen sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az első nemzetként elérje a Marsot, mint annak, hogy a közeljövőben (vagy valaha is) csatlakozzon a NATO-hoz. Ráadásul a Washington DC és Ankara között jelenleg kúszó ellenségeskedés ellenére az Egyesült Államok soha nem fogja kilökni Törökországot a NATO-ból, különösen nem Örményország érdekében.
Jereván legjobb esélye, ha sürgősen megszabadul a 2018-ban beiktatott NATO-báboktól, és megmenti azt, ami még megmaradt az Oroszországgal kötött szövetségéből. Irán felé is fordulhatna, és megpróbálhatna szorosabb kapcsolatokat kiépíteni vele, mivel Teherán nem nagyon szeretné, ha északnyugati határainál egy óriási pántörök blokk alakulna ki, különösen nem olyan, amelyet prominens NATO-tagok és közeli izraeli szövetségesek uralnak. Nem is beszélve annak esetleges közép-ázsiai kiterjesztéséről, különösen Türkmenisztán és Üzbegisztán esetleges bevonásáról. Ez részben magyarázatot adhat az Oroszország és Irán közötti katonai kapcsolatok közelmúltbeli megugrására is, mivel mindkettőjüknek össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket a Dél-Kaukázusban és máshol.
Örményország számára bölcs lenne ezt kihasználni, de ehhez független vezetésre és hozzáértő diplomáciai apparátusra van szükség, mindkettő elveszett 2018-ban. Még van idő, bár gyorsan fogy az idő. Ararat Mirzoyan sorosita külügyminiszter nemrég felszólított, hogy küldjenek ENSZ-békefenntartókat Arszakba, de ez gyakorlatilag lehetetlen, mivel Azerbajdzsán ellenőrzi az összes folyosót, amely összeköti Arszakot és Örményországot, beleértve Lachint is. Egyetlen ok sincs, amiért Baku engedélyezné az ilyen telepítéseket. Ismétlem, bárhogy is álljon fel ez a geopolitikai egyenlet, Jereván számára csak egy lehetőség marad – Oroszország.

https://oroszokazigazsagoldalan.hu/?p=824
Attol,hogy ezt Moszkva utasitasara 1000helyen leirjak,meg nem lesz igaz.Jerevan szamara csak egyetlen lehetoseg marad Oroszorszag.Aki folyamatosan elarulja,elarulta.Szerintem ebbol a kiserletbol 30 ev eleg volt.Szerencsenkre itt nincs a mozgositas elol menekulo oroszokon kivul olyan,akit meg kellene vedeniuk mint Ukrajnaban,helyesebben minket kellett volna mindenfele szerzodesek alapjan de ez nagyon nem ment nekik.Igy jobb lesz ha a sajat befejezetlen dolgaival foglalkozik,nem nalunk keveri a szart.Estig 400 ormeny hagyta el a Karabahi paradicsomot.Ahogy latom 1 ormeny annyi nem fog maradni,ha rajtuk all.
Egy eletkep az azeri reintegraciobol...
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 874
113
Még egy érdekes kérdés lehet ha tovább "élesedik" a konfliktus.Mert egy dolog hogy jelenleg "megromlott" az Örmény-Orosz viszony.Viszont amíg CSTO-tag addig ha támadás éri Örményországot kötelese az összes tag(Oroszország) is megvédeni.
Hagyjatok mar ezt a meset.3 alkalommal kert Ormenyorszag az elmult 2 evben segitseget a CSTO tol.A legtobb amit megtettek hetekkel a tamadasok utan jott bizottsag felmerni a helyzetet.Nevetseges gondolat,hogy turk allamok megvedenek minket egy masik turk allamtol.A legnagyobb turk allam Oroszorszag,ez mar sajnos tisztan kiderult...
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 874
113
Erről beszélek én is. Az Artsakiak max annyit tudnak hogy 100.000en gyalog fegyvertelenül megindulnak az úton örményország felé és kötben élőben közvetítik a facebookon. És akkor talán nem gyilkolják halomra őket
Azert az azeriek egesz nap astak az arkokat Stepanakert korul...Valami oka csak van ennek...Idos ormeny hazasparok megint a legfobb ellensegek,ferfi arcat felgyujtottak,asszony kegyelem lovest kapott.Lesz itt mit nezni,sajnos.A kisebb falvakamibol Artsakban sok volt csak a gyorsasagukban es a helyismeretukben bizhattak...
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 874
113
Eddig annyira ragaszkodott mindenki a nemzetkozi joghoz,talajuk ki mikent forditjak ezt most majd ugy ki,hogy a Zangezur korridor letrejohessen.Egyebkent most az a mese indul,hogy a kivont ormeny fegyveresek...nincsenek,mert leadtak a fegyvereiket...Pont ide lesznek telepitve ezert szukseges lehet terror elleni fellepes.....Ez nem vicc....
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 757
15 689
113
Eddig annyira ragaszkodott mindenki a nemzetkozi joghoz,talajuk ki mikent forditjak ezt most majd ugy ki,hogy a Zangezur korridor letrejohessen.Egyebkent most az a mese indul,hogy a kivont ormeny fegyveresek...nincsenek,mert leadtak a fegyvereiket...Pont ide lesznek telepitve ezert szukseges lehet terror elleni fellepes.....Ez nem vicc....
Az irániak jó kérdès, hogy lépnének-e ebben az esetben.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 980
5 420
113
Hagyjatok mar ezt a meset.3 alkalommal kert Ormenyorszag az elmult 2 evben segitseget a CSTO tol.A legtobb amit megtettek hetekkel a tamadasok utan jott bizottsag felmerni a helyzetet.Nevetseges gondolat,hogy turk allamok megvedenek minket egy masik turk allamtol.A legnagyobb turk allam Oroszorszag,ez mar sajnos tisztan kiderult...
Hegyi Karabah hivatalosan nem volt soha része ezért nem is tartozott "védelme" alá.Viszont a CSTO alkotmánya rögzíti ha valamelyik tagállamot külső agresszió éri az ellen kötelesek egységesen fellépni.Ha közvetlenül Örményországot támadná meg Örményországot akkor lennének "kötelesek" erővel fellépni.Ha nem akkor értelmét vesztené a "Keleti Nato".
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 509
31 934
113
1994 ota,hogy megnyertuk az elso haborut ezen megy a vita...Kell egy megbizhato eros szovetseges,gazdasagilag meg kell erosodni,a szomszedokkal rendezni a viszonyt es bekeben elni.Ez a sokat szidott Pashinyan programja...Az ellenzeke haboruzna,de ez ongyilkossag jelenleg.
Pirrusi győzelem volt.

"Akinek a szövetségesei jóindulata biztosítja a létezését, az csak kávéfolt a térképen."
/Von Tsterling tábornok: Pipatórium, avagy politikai füstölgéseim Landshut,1789 /
A Hungary Helps program keretében remélem a magyar döntéshozók fejében megfordul, hogy segítsen az örmény menekülteken, akár azáltal, hogy x számú embert Magyarországra hoz.
Szép gondolat, de az örmények annak idején elég sok fejfájást okoztak nekünk. Persze keresztényi kötelességünk, ha biztosak lennénk abban, hogy nem fordulnak ellenünk. Sok örmény befogadtunk korábban is. De ezek a sorosmételyt is magukkal hoznák, és a végén csak ukránkodnának nálunk. Ne gondold, hogy a szerény nincstelen réteg jönne ide.
Irán?? Az oroszok tuti nem, de Irán lehet
Irán biztos nem...
Ez a NATO számára is rendkívül előnyös, mivel Oroszországot és Törökországot közvetlen rivalizálásba kényszeríti Közép-Ázsiában.
Nem hinném. Az orosz és török érdekek sok szempontból még éppen a status quo fenntartásában azonosak. Mindkettőnek éppen elég ellensége van.
Irán felé is fordulhatna, és megpróbálhatna szorosabb kapcsolatokat kiépíteni vele, mivel Teherán nem nagyon szeretné, ha északnyugati határainál egy óriási pántörök blokk alakulna ki, különösen nem olyan, amelyet prominens NATO-tagok és közeli izraeli szövetségesek uralnak. Nem is beszélve annak esetleges közép-ázsiai kiterjesztéséről, különösen Türkmenisztán és Üzbegisztán esetleges bevonásáról. Ez részben magyarázatot adhat az Oroszország és Irán közötti katonai kapcsolatok közelmúltbeli megugrására is, mivel mindkettőjüknek össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket a Dél-Kaukázusban és máshol.
Teherán figyelme a Kaukázus helyett inkább Izrael irányába fókuszál, és a szíriai, iraki kurdokat tekinti kifejezetten ellenségesnek, akik mögött a Ma(O)SZAt(D)os CIcA lopakszik...
Ararat Mirzoyan sorosita külügyminiszter nemrég felszólított, hogy küldjenek ENSZ-békefenntartókat Arszakba, de ez gyakorlatilag lehetetlen, mivel Azerbajdzsán ellenőrzi az összes folyosót, amely összeköti Arszakot és Örményországot, beleértve Lachint is.
Örményország gyakorlatilag egy rezervátum.
Erdekes hogy angolul beszelnek a felvonulok animatorai. Furcsa.
Kéngőzös sorosszagot érzek!
Ha valóban kilép a CSTOból, akkor az örmények csomagolhatnak....
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
A Hungary Helps program keretében remélem a magyar döntéshozók fejében megfordul, hogy segítsen az örmény menekülteken, akár azáltal, hogy x számú embert Magyarországra hoz.
gondolom úgy érted, hogy az újranyitott Kufsteinbe, tekintettel arra, hogy az egy főre jutó elégő magyar zászlók számában verik még a románokat is, pedig a romcsik nem éppen öri bariaink.
Ott rohadjanak meg, ahol vannak.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 980
5 420
113
Hegyi Karabah hivatalosan nem volt soha része ezért nem is tartozott "védelme" alá.Viszont a CSTO alkotmánya rögzíti ha valamelyik tagállamot külső agresszió éri az ellen kötelesek egységesen fellépni.Ha közvetlenül Örményországot támadná meg Örményországot akkor lennének "kötelesek" erővel fellépni.Ha nem akkor értelmét vesztené a "Keleti Nato".
Még annyi "csavar" amíg CSTO tag Örményország addig annak "alkotmánya" szerint nem csatlakozhat más katonai szövetséghez.Mélyebbre nem "ástam" magam de ha ez megtörténne akkor már nem valószinűleg megszünne a tagok védelmi "kötelezetsége" másik szövetségbe lépő taggal szembeb.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 244
67 978
113
Eddig annyira ragaszkodott mindenki a nemzetkozi joghoz,talajuk ki mikent forditjak ezt most majd ugy ki,hogy a Zangezur korridor letrejohessen.Egyebkent most az a mese indul,hogy a kivont ormeny fegyveresek...nincsenek,mert leadtak a fegyvereiket...Pont ide lesznek telepitve ezert szukseges lehet terror elleni fellepes.....Ez nem vicc....
Iran ragaszkodik a folyosohoz Oroszorszag fele Ormenyorszagon keresztül. A torokok a masik folyosohoz Nahicsevanon at a masik azeri oldalig.
Jol elbaxott egy hataraitok vannak sajnos nektek is es folyamatosan ezek miatt megy a szivas. A torok ki akar jutni a Kaszpihoz hogy elerje Kazahsztant. Az orosznak meg kell a deli folyoso Iran fele.
Ha ezt egy szintben eltolt utkeresztezodessel mint nalunk a volgyhid meg lehetne oldani az normalis lenne, de kizart hogy ebbe barki is ott az 5 resztvevo kozul belemenne.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 244
67 978
113
gondolom úgy érted, hogy az újranyitott Kufsteinbe, tekintettel arra, hogy az egy főre jutó elégő magyar zászlók számában verik még a románokat is, pedig a romcsik nem éppen öri bariaink.
Ott rohadjanak meg, ahol vannak.
Nem tudom, de korabban azert az ormenyek tettek le az asztalra nalunk par dolgot. Kiss Ernő honved tabornok pl, vagy a Korbuly csalad, pl Janos, aki a teljes masodik vh-s magyar pancelos vonal tervezeset vezette.
Meg abban sem vagyok meggyozodve hogy a mi a Matyasunkban nem volt egy ormeny vonal a romai-ormeny Corvo csalad szerteagazodasai soran marcsak az erdelyi ormenyseg korabbi nagy szama miatt is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 244
67 978
113
Mondjuk nem gondolom hogy nekunk kellene ott rendet tennunk vagy belefolynunk a kelletenel jobban, mert semmi kozunk az ottani del kaukazusi feltorzsi vitakhoz.
Ne jatszunk Usat, marcsak azert sem mert semmi befolyasunk az egeszre, ez az ottaniak ugye, az ormenyek ismet xarul manovereztek sajnos.
Ha valaki felker segitsegre, azt adhatunk, ahogy az unszimpatikus ukranok is kapnak.