[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 503
93 723
113
Azért annyira nem súlyos a helyzet. Az azeriek észnél vannak, max átlövögetnek a tómenti hegyi útra az örményekhez, de a konfliktust nem fogják átvinni Örményországba, így ez az egész az örmények megszállta azeri területeken marad. Továbbá török jelenlét még véletlenül sem jelent NATO vagy USA jelenlétet. A török jelenlét technikai eszközöket és a mérsékelt kannibálokat jelenti. Úgy néznek ki ezek, mint a NATO csapatok?

ass.png


Nem, ilyenjeik az oroszoknak is bőven vannak Dagesztánban, szóval kicsit nő a terrorfenyegetettség ott lenn délen. Ennyi.

Mindazonáltal még Karabah sem áll vesztésre az örményeknek, az azeri offenzívák elakadtak az örmény mélységi védelmen, csak az örmény veszteségek horrorisztikusak a drónok miatt, amik szabadon vadásznak az örményekre és írtják őket. Amíg tudnak elég embert és eszközt küldeni a drónok vágóhídjára, addig tartani fogják magukat és azok a drónok is elfogynak egyszer, legalábbis az izraeli cirkálódrónok (loitering munition), mert a Bayraktarokat és kis méretű irányított fegyvereiket a törökök korlátlanul pótolni fogják!

Úgy gondolom, hogy a fegyverszünet pár héten belül bekövetkezik jelentős azeri területnyereség nélkül. Az örmények borzalmas veszteségek árán, még egyszer utoljára tartották magukat, az azeriek pedig jobban teszik, ha az elkövetkező években erősen ráfeküdnek a gyalogsági hadviselés elsajátítására, hogy a következő menetben már sikerrel megoldják a karabahi kérdést véglegesen, mert a nagy siker most a képzetlen gyalogságukon bukik el nekik. Most.
Viszont Kardigán és Izrael ismét sok tapasztalatot szerzett / szerez a drónjaik használatában hideghaborús légvédelem ellen élesben.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 632
113
Ez a baj a diktatorokkal, hogy nem birnak lenyugodni. Erdogan elkezdett Putyin jatekszabalyai szerint jatszani, es mini hideghaborukat kezd, megoldhatatlan konfliktusokkal Sziriaban, Libiaban most meg Karabahban. A NATO 2. legerosebb hadereje 5 ev alatt tobb gondot okozott Putyinnak mint az USA 20 ev alatt.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ha fel is adnák az örmények(nem fogják) az azeri területeket Hegyi Karabah kivételével, a Lachini korridorról akkor sem mondhatnának le.
Karabakh-history-en-2048x1945.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
0:35 nél szép kis csupaszárny megfigyelő vagy zavaró drón repül át a képen......
Az izraeli Aeronautics Defense cég Orbiter 2 ISTAR UAV-ja, amit az azeri Azad Systems licenszben gyárt. Érdekesség, hogy megvásárolták ugyanezen cégtől az Orbiter 1K cirkálódrónt (loitering munition) is. Ilyen az, amikor több drón kering fölötted, mint bárányfelhő...

05-e1474565026954.jpeg


Tehát akkor úgy néz ki a történet, hogy Orbiter 2 drónok vadásznak a célokra és azonosítják őket, majd ekkor indítják a cirkálódrónokat, hogy az azonosított célokra csapástmérjenek, vagy vezetik rá a Bayraktar csapásmérő drónokat, hogy azok a fegyvereikkel megsemmisítsék azokat.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 824
113
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon megerősítette örmény és azeri hivatali partnerének, hogy kész Moszkvát a hegyi-karabahi konfliktus rendezését szolgáló tárgyalások helyszínéül felajánlani, és egyebek között háromoldalú találkozót tartani velük – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.



http://politic.karpat.in.ua/?p=1155...aZOm4sVTvpAGPwDjQRglbN34DNKj0T5yu6Oy3NWCgYDIg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 306
14 050
113
Igen, ízlelgessük ezt a "A török katonai támaszpontok megjelenhetnek a Transzkaukázusban Azerbajdzsán biztonságának garanciájaként, a jövőben pedig az amerikaiak is megjelenhetnek a térségben. Ne felejtsük el, hogy ez a volt szovjet köztársaság "eléri" a szénhidrogénben gazdag Kaszpi-tengert." mondatokat. Különösen az elsőt. Ugyanakkor a második mondat pont az iráni "vitatott" gázmezőket is érinti.

Maradjunk kicsit az első mondatnál. Tehát a törökök és az USA (meg esetleg egyéb NATO) tömegesen megjelenne a Kaszpi-tengeren (ami eddig kvázi orosz-iráni "beltenger" volt). Jó sok NATO katonai támaszponttal Azerbajdzsánban.

Miről is írtam az első perctől kezdve? Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy eldöntse, hogy ez Oroszországnak és Iránnak mennyire érdeke ...

Úgy egyébként az orosz katonai doktrína alapján, ha Oroszországot vagy szövetségesét (CSTO) támadás éri, akkor bizony nukleáris fegyverek is használhatók. Egy sarokba szorított medve (meg Irán) mennyit habozna egy ilyen szituációban mondjuk, hogy (csak) a törököket megfenyegessék? Oroszország és Irán együttesen (meg persze a "nevető harmadik" örmények) mennyi idő alatt csinálná ki egy totális háborúban az egyedül maradt Azerbajdzsánt?

Na ennyit a "déli korridor" kérdésről ...
Pakisztannak is vannak atomfegyverei (no még a Pakisztánt támogató Kínának) és nyiltan támogassa Azerbajdzsant, sot vannak ot már katonái is (5000 - 40000 mennek a becslések). És azon felul Irán hátában van. Torokország pedig NATO tag, és nuclear sharing program tagja. Oroszország nem engedheti meg magának egy kétoldalú nukleáris adok-kapok háborút és islamistákra látványossan nem hát a sima fenyegetózés úgy, mind a transatlanti társadalomra, hiszen pont egy "elrettento" hadgyakorlat után robbant az egész. Így van ez kitalálva ... :rolleyes:
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Pakisztannak is vannak atomfegyverei (no még a Pakisztánt támogató Kínának) és nyiltan támogassa Azerbajdzsant, sot vannak ot már katonái is (5000 - 40000 mennek a becslések). És azon felul Irán hátában van. Torokország pedig NATO tag, és nuclear sharing program tagja. Oroszország nem engedheti meg magának egy kétoldalú nukleáris adok-kapok háborút és islamistákra látványossan nem hát a sima fenyegetózés úgy, mind a transatlanti társadalomra, hiszen pont egy "elrettento" hadgyakorlat után robbant az egész. Így van ez kitalálva ... :rolleyes:

Ezzel mire szeretnél utalni? Arra, hogy Pakisztán - aki mellesleg tele van olyan "jóbaráti" szomszédokkal, mint pl. Irán (ahol igen jól halad az atomprogram) vagy India (aki szintén atomhatalom) - az belebonyolódna egy atomháborúba Oroszországgal csak azért, hogy a szolidaritását ezzel fejezze ki Azerbajdzsánnal? :D:D:D Hááát, amennyiben igen, akkor GG ("good-game") ... Nem mellesleg nem ugyanazon a szinten van az atomarzenáljuk sem, mint az oroszoké. A pakik kb. el se tudnak lőni odáig ...

"És azon felul Irán hátában van." - Itt nyilván arra az Iránra gondolhatsz, aki (Ok, a Forradalmi Gárda, de ...) éppen most adott ki egy olyan nyilatkozatot, melyből idéznék most egy kicsit (ez ugye pont a hsz -ed előtti nyilatkozat linkjével meg az egyik YouTube videóban is szerepelt):

"...
A bakui népnek tudnia kell, hogy az irániak nagyon türelmesek, nem sietnek ellenségeik megsemmisítésére, de ha eljön az ideje, végzetes csapást mérnek. Valójában Baku egy mesterséges állam, amelyet csak a politikai térkép egyesít. Valójában még Baku központi kormánya is a Nakhichevan Autonóm Köztársaság felett nagyban függ Irán jóindulatától. Mindenki tudja, milyen árat fizetett Irán e térség lakosságáért.

Hadd szóljanak azok, akik elszámoltathatók a bakui állam és az érintett struktúrák összes diplomatája előtt, mondják el ennek a kormánynak és állami szerveknek, hogy ha hazánk szent neve - Irán vagy akár országunk egy részének neve is kijön e hülyék piszkos ajkáról, akkor meg fogjuk tenni, hogy megbánják létezésüket ..."

:):) - Aham ...

Másfelől mit is írtam? Amennyiben elmennek a falig és az orosz medvét teljesen a falhoz szorítják, akkor be fog lengetni egy ilyen figyelmeztetést Törökországnak - persze erről megfelelőképpen informálva az USA -t és többieket. Aztán az USA -ban is elgondolkodhatnak, hogy elakarnak-e porladni egy "Hegyi-Karabah -ért" (persze a tét jóval nagyobb, de az átlag "elporlandóaknak" ez fog leesni) ... Ja, és mindezt egy elnökválasztási kampány közepén ...

Avagy. Az USA/NATO (is) fog a szultán orrára koppintani, hogy eddig és ne tovább ... Még az is lehet, hogy ez lenne a "legolcsóbb" megoldás ...

Vegyük észre, hogy pl. a '62 -es kubai rakétaválságkor jóval kevesebb forgott kockán. Aztán mégis elfajult valamelyest. Mondjuk abból sem lett atomháború ...
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
Szerintem két ember van a világon aki nem nézi ezeket a drónos csapásmérő videókat a világon.
Az egyik Benkő Tibor a másik az örmény kollégája.
 
  • Tetszik
Reactions: Galthran

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 306
14 050
113
Ezzel mire szeretnél utalni? Arra, hogy Pakisztán - aki mellesleg tele van olyan "jóbaráti" szomszédokkal, mint pl. Irán (ahol igen jól halad az atomprogram) vagy India (aki szintén atomhatalom) - az belebonyolódna egy atomháborúba Oroszországgal csak azért, hogy a szolidaritását ezzel fejezze ki Azerbajdzsánnal? :D:D:D Hááát, amennyiben igen, akkor GG ("good-game") ... Nem mellesleg nem ugyanazon a szinten van az atomarzenáljuk sem, mint az oroszoké. A pakik kb. el se tudnak lőni odáig ...

"És azon felul Irán hátában van." - Itt nyilván arra az Iránra gondolhatsz, aki (Ok, a Forradalmi Gárda, de ...) éppen most adott ki egy olyan nyilatkozatot, melyből idéznék most egy kicsit (ez ugye pont a hsz -ed előtti nyilatkozat linkjével meg az egyik YouTube videóban is szerepelt):

"...
A bakui népnek tudnia kell, hogy az irániak nagyon türelmesek, nem sietnek ellenségeik megsemmisítésére, de ha eljön az ideje, végzetes csapást mérnek. Valójában Baku egy mesterséges állam, amelyet csak a politikai térkép egyesít. Valójában még Baku központi kormánya is a Nakhichevan Autonóm Köztársaság felett nagyban függ Irán jóindulatától. Mindenki tudja, milyen árat fizetett Irán e térség lakosságáért.

Hadd szóljanak azok, akik elszámoltathatók a bakui állam és az érintett struktúrák összes diplomatája előtt, mondják el ennek a kormánynak és állami szerveknek, hogy ha hazánk szent neve - Irán vagy akár országunk egy részének neve is kijön e hülyék piszkos ajkáról, akkor meg fogjuk tenni, hogy megbánják létezésüket ..."

:):) - Aham ...

Másfelől mit is írtam? Amennyiben elmennek a falig és az orosz medvét teljesen a falhoz szorítják, akkor be fog lengetni egy ilyen figyelmeztetést Törökországnak - persze erről megfelelőképpen informálva az USA -t és többieket. Aztán az USA -ban is elgondolkodhatnak, hogy elakarnak-e porladni egy "Hegyi-Karabah -ért" (persze a tét jóval nagyobb, de az átlag "elporlandóaknak" ez fog leesni) ...

Avagy. Az USA/NATO (is) fog a szultán orrára koppintani, hogy eddig és ne tovább ... Még az is lehet, hogy ez lenne a "legolcsóbb" megoldás ...

Vegyük észre, hogy pl. a '62 -es kubai rakétaválságkor jóval kevesebb forgott kockán. Aztán mégis elfajult valamelyest. Mondjuk abból sem lett atomháború ...
Csak akkor egy J.F. Kennedy volt az amerikai elnok, nem pedig D. Trump, aki most a választások hajrájában nagyot kényszerul mutatni, hogy mutassa a "rátermetségét" és nem utolsó sorban mogotte is megbulyik egyfajta megválto komlexussal ovezet vallási fanatizmus. És Iránt égy konfliktusba belehúzni amúgy is jól jonne az Amerikainak úgy általába.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Csak akkor egy J.F. Kennedy volt az amerikai elnok, nem pedig D. Trump, aki most a választások hajrájában nagyot kényszerul mutatni, hogy mutassa a "rátermetségét" és nem utolsó sorban mogotte is megbulyik egyfajta megválto komlexussal ovezet vallási fanatizmus.

Trump "vallási fanatizmusa" nekem nem jött át. Persze itt megelőlegzem, hogy nekem lehetnek sekélyesek az információim ...

Ugyanakkor a "megválto komlexus" -ával kapcsolatban (akár van Neki - akár nincs) viszont nem tartom összeegyeztethetőnek azt, hogy egy ilyen válsághelyzetbe belemenjen - különösen most - és ezzel kvázi átengedje e miatt az elnökséget Biden -nek ... Ugye az elnökség nélkül nem menne az a "megváltósdi" dolog sem ...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Igen, a szaudiak sem szeretik a törököket... Október 3-tól a szaudiak embargót vezetnek be a török árukra. Ami éves szinten kb 3,3-3,5 milliárd USD.
A szaudiak és a törökök között van egy rivalizálás is a szunnita arab világ vezetéséért.
Ami számomra meglepő volt, hogy a pakik határozottan az azeriek mellé álltak, s ezáltal szinte teljesnek mondható az elidegenedésük a szaudiaktól (akik kérték például a jemeni szerepvállalásukat évekkel ezelőtt, de azt visszautasították).
 
  • Tetszik
Reactions: endre

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
  • Tetszik
Reactions: DTheo

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
"...
A bakui népnek tudnia kell, hogy az irániak nagyon türelmesek, nem sietnek ellenségeik megsemmisítésére, de ha eljön az ideje, végzetes csapást mérnek. Valójában Baku egy mesterséges állam, amelyet csak a politikai térkép egyesít. Valójában még Baku központi kormánya is a Nakhichevan Autonóm Köztársaság felett nagyban függ Irán jóindulatától. Mindenki tudja, milyen árat fizetett Irán e térség lakosságáért.

Hadd szóljanak azok, akik elszámoltathatók a bakui állam és az érintett struktúrák összes diplomatája előtt, mondják el ennek a kormánynak és állami szerveknek, hogy ha hazánk szent neve - Irán vagy akár országunk egy részének neve is kijön e hülyék piszkos ajkáról, akkor meg fogjuk tenni, hogy megbánják létezésüket ..."
Ez hol fellelhető? :D