[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ja, tök okés egy népirtás, mert emberek dezertálnak.
Miért mit kellett volna tegyenek, alig néhány hónap alatt a törökországi örmények 1 %-a csatlakozott az ellenséghez. A törököknek nincsen lelkiismeret furdalásuk ez miatt, nemúgy mint a németeknek a második világháborús cselekményeik miatt. Látjuk is hova süllyedt az egykor büszke és hatalmas német nép.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113
Ja, tök okés egy népirtás, mert emberek dezertálnak.

Mindig elegánsan megfeledkezik az okokról, hogy miért dezertáltak ? Mert olyan jó soruk volt a birodalomban, mert tiszteletben volt tartva a jogaik és vallásuk ?

http://konfliktuskutato.hu/index.ph...-nepirtas-1915&catid=42:nepirtasok&Itemid=210

Bár az Ottomán Birodalom a véres vallásháborúkba bonyolódó Európánál jóval toleránsabb volt a vallási kisebbségekkel szemben, a nem muzulmán alattvalókat a mindennapi élet során diszkriminatív intézkedések egész sora sújtotta. Egy átlagos örmény keresztény gyermekadót (devshirme) fizetett, a katonai szolgálatot pénzen váltotta meg, mivel a hadseregből többnyire kizárták, fegyvert nem viselhetett, sok helyen (pl. Nyugat-Anatólia) csak vallási szertartás során használhatta anyanyelvét, bíróság előtt nem tanúskodhatott muzulmán ellen és gyakran kellett hozzájárulnia a közösségére kivetett speciális büntetőadók kifizetéséhez. Az örmények – akárcsak a többi keresztény kisebbség – az állam kénye-kedvének az átlagosnál jobban kiszolgáltatott, tulajdonképpen másodosztályú állampolgárként éltek.

Ennek ellenére:

Mégis: a kölcsönös előítéletesség ellenére az örmények és a törökök évszázadokig képesek voltak lényegében békésen együttélni. A közigazgatási alapegységekre, millet-ekre feloszott rendszerben az örmények bizonyos belső autonómiával is rendelkeztek. A 19. századig az örményeket a soknemzetiségű Török Birodalomban „hű nemzetként” (milleti sadika) emlegették. Létszámuk ekkor mintegy 2 millió fő volt. Bizonyos szempontból ők voltak az Ottomán Birodalom „zsidói”: a kereskedelem, a pénzügyek és hitelélet területén szerzett tapasztalataiknak és pozícióiknak köszönhetően ők voltak a legbefolyásosabb és leggazdagabb kisebbség. A tengerparti városokban és Konstantinápolyban (ma Isztambul) élő kereskedő réteg mellett az örmények másik, meghatározó része, erős és viszonylag független paraszti közösségekben él.

Elnyomott pozícióból is többre vitték, mint a türkök...

Irigység és kisebbségi komplexus volt itt a döntő érv a népirtásra szerintem... ugyan, mégis milyen fenyegetést jelenthetett volna egy 2 milliós kisebbség egy több tíz milliós népre ? Amely ráadásul sokáig kitartott a birodalom mellett, jogfosztottsága ellenére.

Ja, még egy jelentős mozzanat:

Az alkotmány 1877-es felfüggesztése óta defenzívába szorult ifjútörökök emigrációban élő vezetősége 1902-ben és 1907-ben külföldön tartott kongresszusain elhatározták, hogy megbuktatják a szultánt. A szintén a gyűlölt uralkodó megdöntését tervező örmény forradalmárok megértve, hogy érdekeik közösek szövetséget kötöttek az ifjútörökökkel. 1908-ban a Macedóniában állomásozó csapatok fellázadtak és Konstantinápoly ellen indultak. A szultán kénytelen volt meghajolni az ifjútörökök, az örmények és a hadsereg közös akarata ellen: újra életbe léptette a felfüggesztett 1876-os alkotmányt, és összehívta a parlamentet. Trónját még így sem menthette meg: a következő évben bátyját ültették a helyére.

/.../

Az örmények által is támogatott Ittihadon belül a megalázó vereségek hatására gyors, radikális fordulat következett be. 1913 januárjában az Ittihadon belül szélsőségesek ragadták magukhoz a kezdeményezést puccsal. A hatalom lényegében az ún. triumvirátus, a három pasa kezébe került: Izmail Enver pasa hadügyminiszter, Mehmet Talaat pasa belügyminiszter, Ahmed Dzsemál pasa Konstantinápolyi kormányzó és tengerészeti miniszter. Katonai diktatúrát vezettek be.


Úgy vélték, hogy a birodalom szétesése annak multinacionális jellegéből következett. Azt gondolták, hogy hazájukat azzal menthetik meg, ha homogenizálják.

/.../

Az új vezetés első emberének számító Enver pasa Gökalp tanításai alapján az ázsiai török népek birodalmát akarta megteremteni. Enverék hittek abban, hogy a birodalom iszlám népeit, az arabokat és a kurdokat integrálhatják új államukba. Az örmények azonban keresztények voltak, ráadásul legtöbbjük a birodalmi főváros szívében és belső a területeken éltek, ahonnan nem lehetett úgy kivonulni, mint Szerbiából, vagy Bulgáriából.


---

Bemásolt szövegek az "Örmények a Török Birodalomban""Puccs és az új ideológia" részekből történtek.


Azóta a történelem ismert.. a törökök elintézték az örményeket, most a kurdokat irtják már jópár éve...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 289
113
Miért mit kellett volna tegyenek, alig néhány hónap alatt a törökországi örmények 1 %-a csatlakozott az ellenséghez. A törököknek nincsen lelkiismeret furdalásuk ez miatt, nemúgy mint a németeknek a második világháborús cselekményeik miatt. Látjuk is hova süllyedt az egykor büszke és hatalmas német nép.
Gondolom akkor a szerbek magyarok elleni népirtásai is okésak neked. Tulajdonképpen sajnálod is esetleg, hogy nem irtották ki teljesen a nem megbízható kissebségeket? Bár ők nem türkök...
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113
Arról elvitázhatnánk, hogy ki kit köp szembe... te konkrétan Árpád apánkat és az egész 10.századi magyar államot vezető elitet. Bocskai, Bethlen és Thököly török segítséggel harcoltak a nagyon keresztényi és nagyon európai, degenerált Habsburg család uralma ellen.


Mivel köptem szembe Árpád apánkat ?
Mesélj!


Úgy emlékszem, még a török vazallus magyar urakat sem kritizáltam, nem vettem hozzá a bátorságot, hogy így, több száz évvel később minősítsem vagy felülbíráljam a tetteiket, "megmondjam a tutit, hogy mit kellett volna" mint itt néhány magaserkölcsű, nagytudású szittya, egész egyszerűen azért, mert nem éltem akkor, nem tudom milyen információk,hatások, benyomások alapján döntöttek úgy, ahogy, és visszamehetünk egészen az államalapításig. Nincs akkora arcom, hogy felülbíráljam Szent Istvánt és le "pistikézzem" meg hasonló tahó gyökér jelzőkkel illessem akármelyik magyar szentet vagy hőst, államférfit, hadvezért ... túl kicsi porszem vagyok ahhoz, hogy ilyeneket merjek írni.. Akár a keresztény magyar uralkodókra, akár Rákóczira, Bocskaira, Thökölyre, bárkire, aki máshogy látta a magyar nép vagy az általa irányított terület túlélésének kulcsát.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 299
14 032
113
ek7doqrx0aijnhe.jpeg

ek7bajdxgaet4az.jpeg


Az azeri tuzérségi támogatást a térségben DANA onjáro lovegek is biztosítják:
ek3kyzaw0aal9hk.jpeg

ek3kaywx0aagodt.jpeg

https://niqnaq.wordpress.com/2020/10/22/colonel-cassad-for-thursday-3/
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
411
1 079
93

Orosz katonai bázis Örményországban. Jelenleg egy gépesített dandár. Egy légvédelmi rakéta ezred (S-300 és BUK), és az Erebuni légibázison Szuhoj vadászgépek és helikopterek állomásoznak.
 

jOkA

Well-Known Member
2017. november 7.
403
636
93
Mivel köptem szembe Árpád apánkat ?
Mesélj!


Úgy emlékszem, még a török vazallus magyar urakat sem kritizáltam, nem vettem hozzá a bátorságot, hogy így, több száz évvel később minősítsem vagy felülbíráljam a tetteiket, "megmondjam a tutit, hogy mit kellett volna" mint itt néhány magaserkölcsű, nagytudású szittya, egész egyszerűen azért, mert nem éltem akkor, nem tudom milyen információk,hatások, benyomások alapján döntöttek úgy, ahogy, és visszamehetünk egészen az államalapításig. Nincs akkora arcom, hogy felülbíráljam Szent Istvánt és le "pistikézzem" meg hasonló tahó gyökér jelzőkkel illessem akármelyik magyar szentet vagy hőst, államférfit, hadvezért ... túl kicsi porszem vagyok ahhoz, hogy ilyeneket merjek írni.. Akár a keresztény magyar uralkodókra, akár Rákóczira, Bocskaira, Thökölyre, bárkire, aki máshogy látta a magyar nép vagy az általa irányított terület túlélésének kulcsát.
Jelöljétek be egymást facebookon vagy valahol aztán veszekedjetek ott. Vagy döntsétek el egy bunyóval személyesen.
 
  • Tetszik
Reactions: therob

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Gondolom akkor a szerbek magyarok elleni népirtásai is okésak neked. Tulajdonképpen sajnálod is esetleg, hogy nem irtották ki teljesen a nem megbízható kissebségeket? Bár ők nem türkök...
Nem, én azt sajnálom, hogy mi nem irtottuk ki a nem megbízható népelemeket. Utoljára a Rákoczi szabadságharc idején érte őket komolyabb megtorlás, ha jól emlékszem Vak Bottyán volt a rácok ostora
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Az örmények és az azeriek egy hadüzenet nélküli háborúban állnak, az azeri baltás kiiktatott egy ellenséges katonát, ott ahol rátalált. Persze hogy nemzeti hős lett.

Az azeri vadállat egy alvó embert ölt meg, mert 1:1-ben már nem volt ennyire bátor.
Nem beszélve arról, hogy egyébként a Partnerség a békéért elnevezésű programon keresztül volt itt az örmény is, meg az azeri vadállat is.Nem azért, hogy baltával mészároljon.De hát a kultúrájuk ennyit tud, mindig is ennyit tudott.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113
Nem, én azt sajnálom, hogy mi nem irtottuk ki a nem megbízható népelemeket. Utoljára a Rákoczi szabadságharc idején érte őket komolyabb megtorlás, ha jól emlékszem Vak Bottyán volt a rácok ostora


Gondolom te is ismered azt a mondást, hogy aki embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan ?

Szerintem nem igen nevezhető embernek az, aki relativizálja az örmény népirtást vagy egy gyáva gyilkos cselekedetét mosdatja és azon sajnálkozik, hogy nem irtottunk ki másokat, hogy nem mentünk le a türkök ember alatti színvonalára.. vagy szerinted igen ?

A legtöbb kultúrában,-- úgy tűnik a magaserkölcsű türk-szkíta kivétel ez alól--, a szemtől-szembeni, férfi a férfi elleni küzdelemnek van tisztelete, kultúrája, elismertsége... tehát ha safarovnak problémája volt valamelyik örménnyel személyesen, tehát személyesen, -nem azért, mert van egy befagyott konfliktus a két nép között pár ezer km-re, vagy akkor most minden magyarnak felkéne koncolni minden az országon áthaladó románt az m3-ason ?? :D-, akkor férfi mód kikellett volna hívnia, az egyetem mellett lejátsszák vagy valami... nem az, hogy átlopózik az éjszaka és lebaltázza, csak azért, mert örmény... jóhogy nem már megmérgezte, mint az asszonyok régen a megunt férjeiket. Ez nem emberhez és nem férfihez méltó cselekedet volt... inkább hitvány, gyáva féreg cselekedet.. és aki ezt leokézza, azt mondja, hogy teljesen rendbe van, nincs ezzel semmi gond, az ugyanazon a szinten van, mint safarov, és az ilyen "ember" ezután ne gyalázza, ne sértse, ne csúfolja meg a magyarokat azzal, hogy saját magát is annak tartja, mert kurvára nem magyar az, aki ezt rendben találja, x ezer km-re a csatatértől egy kollégiumi szobában. Csak egy hitvány...

És miért akarsz kiirtani másokat ??
Miért nem lett volna elég, ha elüldözzük a "nem megbízható népelemeket" ?

Ez a fő különbség a muszlim türk, meg a keresztény örmény között... utóbbiak döntő részt csak elüldözték azt a 20%nyi türköt a karabahból, míg előbbiek milliós nagyságban mészárolták le a kisebbségüket..
 
  • Tetszik
Reactions: KoviUbi

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Gondolom te is ismered azt a mondást, hogy aki embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan ?

Szerintem nem igen nevezhető embernek az, aki relativizálja az örmény népirtást vagy egy gyáva gyilkos cselekedetét mosdatja és azon sajnálkozik, hogy nem irtottunk ki másokat, hogy nem mentünk le a türkök ember alatti színvonalára.. vagy szerinted igen ?

A legtöbb kultúrában,-- úgy tűnik a magaserkölcsű türk-szkíta kivétel ez alól--, a szemtől-szembeni, férfi a férfi elleni küzdelemnek van tisztelete, kultúrája, elismertsége... tehát ha safarovnak problémája volt valamelyik örménnyel személyesen, tehát személyesen, -nem azért, mert van egy befagyott konfliktus a két nép között pár ezer km-re, vagy akkor most minden magyarnak felkéne koncolni minden az országon áthaladó románt az m3-ason ?? :D-, akkor férfi mód kikellett volna hívnia, az egyetem mellett lejátsszák vagy valami... nem az, hogy átlopózik az éjszaka és lebaltázza, csak azért, mert örmény... jóhogy nem már megmérgezte, mint az asszonyok régen a megunt férjeiket. Ez nem emberhez és nem férfihez méltó cselekedet volt... inkább hitvány, gyáva féreg cselekedet.. és aki ezt leokézza, azt mondja, hogy teljesen rendbe van, nincs ezzel semmi gond, az ugyanazon a szinten van, mint safarov, és az ilyen "ember" ezután ne gyalázza, ne sértse, ne csúfolja meg a magyarokat azzal, hogy saját magát is annak tartja, mert kurvára nem magyar az, aki ezt rendben találja, x ezer km-re a csatatértől egy kollégiumi szobában. Csak egy hitvány...

És miért akarsz kiirtani másokat ??
Miért nem lett volna elég, ha elüldözzük a "nem megbízható népelemeket" ?

Ez a fő különbség a muszlim türk, meg a keresztény örmény között... utóbbiak döntő részt csak elüldözték azt a 20%nyi türköt a karabahból, míg előbbiek milliós nagyságban mészárolták le a kisebbségüket..
Már megint sértegetni próbálsz...

Én nem relativizáltam az örmény népirtást, bár a múltkor még a tagadásával vádoltál. Határozott fejlődést mutatsz
Nem tudom észre vetted-e, de lovagkor véget ért, szerintem az ellenséget bárhol, bármilyen formában meg lehet semmisíteni. Márpedig befagyott konfliktus vagy sem, még eléggé frissek a sérelmek mindkét oldalon. Abba bele sem mennék, hogy folyamatosan csúsztatsz, amikor összemosod az azerieket a törökökkel.

Múlt időben beszéltem, arról hogy mit kellett volna tenni, hogy megoldjuk a nemzetiségi kérdést a történelmi Magyarországon. Eléggé naivnak tűnsz, te hogyan mozdítanál meg több százezres, esetleg néhány milliós ellenséges érzületű néptömeget? Fogalmad sincs az etnikai tisztogatás módszertanáról... Az örmények a törökök ellen fordultak, rajta vesztettek. A háború után a görögök is a török ellen fordultak, ők is rajtavesztettek. A törökök megmentették legalább az etnikai török területeket, nálunk meg csak sírás megy Trianon miatt, meg a csodavárás, hogy majd valahogy vissza lesz csinálva dolog. Tetszik neked vagy nem de a "török módszer" meglehetősen hatékonynak bizonyult.

Ha ilyen finnyás vagy, mint amilyennek mutatod magad, inkább ne foglalkozz biztonságpolitikával