Nagyon jól tudom, hogy mennyire rühellik egymást, sok könyvet olvastam már erről, és beszélgettem japánnal (ő azt mondta, hogy mélységesen tisztelik az amerikaiakat, él bizonyos bizalom és hűség feléjük, de ugyanakkor sokan nem örülnek az állandó us katonai jelenlétnek, félnek, hogy berángatják őket egy háborúba, amit Japán elkerülhetne. Ez nyilván csak egy ember véleménye). Amire Zsolti is utalt, a geopolitika sok mindent felülírhat.
Hát én a Nihon Foundationba járok elég régóta, ott tettem le a közép japánomat (nemzetközi 3-as), így egy kicsit merek beszélni a Japánokról (amúgy a jövőmet arrafelé képzelem el, ezért foglalkoztat a térség).
A gondolkozásmód ott nagyon más. Mondjuk egy hülye analógiáva ha a keleti a női, akkor a nyugati a férfi gondolkozás. A nyugati logikus érdekközpontú (egyről megyek a kettőre), a keleti sokkal inkább klánalapú (és yin-yang egy más megközelítésből).
Náluk a nyugati ember mindig gaikokujin lesz - kedvesek velünk, de kívülállók vagyunk a keletiekkel szemben. Kedves vendéhg, de messze a családtól. A többi keleti ember sokkal közelebb van hozzájuk - mi soha nem leszünk annyira benn, mint a többi keleti nép. Viszont van ott a nagy gyűlölet-háromszög, ami már a II. VH előttről ered - Japán, Korea és Kína rohadtul nem szereti egymást történelmileg. Meg a nacionalizmus sokkal erősebb és büszkeség egyben, nem úgy, mint Európában jelenleg.
Az, hogy DK és Japán az USA védőernyője alatt együtt van, az nem jeleni, hogy ehte egyáltalán szívesen szóba állnak egymással (nem fura, hogy fel sem nagyon merül közös Japán-Koreai vadászprogram, pedig nyugati szemmel tök logikus lenne?). Ők egy fenyegtés miatt vannak kényszerszövetségben (annó USSR, most Kína) - valahogy úgy, mint Fr. és No. is egy azonos ellenség miatt lett lepacsizva az USA irányítása alatt (ahogy zsolti is említette). De ők nyugati emberek, célorintált gondolkozással. A keleti nem.
Náluk a nemzteti büszkeség egy teljesen más dimenzió - nekik a saját konfliktusuk (keletiek között) előrébbvaló, mint a külső (USA-Orosz pl.) - számukra az USA egy szükséges rossz - bár a lakosság alapvetően szereti a nyugati életformát, de pl. az amerikai feketéket nagyon nem szeretik.
Nekik az USA az erejük miatt kell, hogy asaját konfliktusháromszögben a maguk hasznára billentsék az egyensúlyt - de ennyi. Lehet ott bázisuk, de súlyos korlátozások vannak - nézd meg, amerikai haderőnek milyen komoly megkötései vannak a mozgásban. De jó példa erre, mekkora balhé volt, mikor pár tengerészgyalogos megerőszakolt egy iskoláslányt. Az már belterületi sértés volt a Japán lélekben.
Mint írtam, én a japánokkal való kapcsolatom alapján ezt érzem a keleti világból, nyilván másnak mások a tapasztalatai.