• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 025
113
"Úgy néz ki, komoly kihívások elé állítja Izrael és Törökország kapcsolatát az ismét felhevülő gázai konfliktus, Törökország oktatásiminiszter-helyettese halálosan megfenyegette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt."
Nomármost, szerintem lehet úgy is értelmezni, hogy ez nem volt fenyegetés, inkább figyelmeztetés. Egy diplomata akár jóindulatú beírásnak is be tudja állítani.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Ez a felsorolás csak gyors pontokba szedett logikus és szélsőséges alterntívákat szedi csokorba az indulástól, mivel nincs spontán felkelés és háború, hanem mindennek van egy mozgatórugója, amely nem más mint az idő változásával a legvalószínűsíthetőbb pont.

Mára ezekből a leginkább a Netenjahu megerősítése a pozíciójának megszilárdítása a legvalószínűbb (az invázió sikeressége miatt még úgy tűnt, hogy pont ennek az ellenkezője a kormányváltás az ellenérdekeltjei céljai valósulhatnak meg)! Elméletileg ő jár a legjobban. Ez azért volt a listán mert ezzel nagyon sok legyet az őt korábban megbuktató börtönnel fenyegető, ellene szövetkező hazai vezetőket és titkosszolgálati embereket, politikusokat, üzletembereket lecsaphatja a palesztinokkal együt. Most (mint Viktor a Covid után vagy Erdogan) törvényeket, rendeleteket, döntéseket hozhat és egységes lesz mögötte Izrael. Ez a magyar recept a kormány mögötti többséghez/egységhez csak drasztikusabb drámaibb változata. Viktor, Putyin, Erdogan után már Netanjahu is a nyugati minta alapján szerveződő belső ellenfelekkel (média, civil szervezetek, ellenzék, politikai gazdasági szereplők) szemben megszilárdították a hatalmukat.
Csak hát ugye az ezért hozott áldozat...a kb. százas nagysegrendben elrabolt nők (feleségek, anyák, lányok, "Me Gustas Tu"-s katonacsajok még évtizedeken át fogják folyamatosan szülni a kis dzsihad-joekat egy-egy pincében valami világtól elzárt kietlen helyen.
911 és Pearl Harbor...ez érdekes kissé ironikus mert mindkét esetben kapott figyelmeztetést és jelzéseket az USA, úgy mint most Egyiptomtól Izrael a várható támadásra.

Ahogy Sixtus idézte, hogy egyre több izraeli elemző szerint is ezt a támadást hagyták így kibontakozni.



Minden esetre azt javaslom neked olvasó, hogy visszamehetünk 5 ezer évet is a zsidó-arab szemita testvérnépek viszályában (mi volt előbb a tyúk vagy a tojás) de inkább ebben mindenki legyen távolságtartó mindkét féltől, mert csecsemőgyilkosok és gyerekmészárosok esetében egyik fél felé mutatott szimpátiára sincs szükség mindegy hogy késsel vagy F15-el teszi!

Ez nem annyira egyértelmű mint az orosz ukrán ahol tény hogy az USA folyamatosan hergelte 2007 óta Grúzia, Kazahsztán, Belarusz mellett Ukrajnát is és a beavatkozásával eszkalálta a háborút. Igen a háborút. Nem nem a különleges "katonai műveletet" amelyet az itteni 2-3 kommentelőn meg a Kreml szóvivőjén kívül a többi kb. 8.325.234.714 ember háborúnak nevez. Így az orosz "különleges művelet" alapján a mostani izraeli hadműveletnek lehetne a neve pl. "a béke missziója".
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Nomármost, szerintem lehet úgy is értelmezni, hogy ez nem volt fenyegetés, inkább figyelmeztetés. Egy diplomata akár jóindulatú beírásnak is be tudja állítani.
Így is lehet(ne) értelmezni - meg még sokféleképpen - de nem bevett szokás sehol a diplomáciában az, hogy a nyílt médiában felelős beosztású kormányzati tisztviselők ilyen tartalmú "jóindulatúnak tekinthető" figyelmeztetéseket tegyenek közzé más állam miniszterelnökének célozva. Ha ez egy jóindulatú figyelmeztetés lett volna, akkor ezt meg lehetett volna oldani diszkréten is, na ez minden volt, csak diszkrét nem. Szerintem.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 613
113
Mit gondolsz a gázai határ mentén sorakozó kibucokról?

Hmmm. Figyelj, a zsidók nem pont a kedvenceim és ezzel szerintem megválaszoltam én személyesen mit gondolok a kibucokról. De más az akció katonák, rendőrök és a szolgálatok emberei, bázisai és technikái ellen. Ez harc. Amit a Hamász most művelet az teljesen más kategória. Ez a gyáva terrorizmus.
Értem, hogy nem tetszenek nekik a kibucok. De tudod lehetett volna ezt úgy intézni, hogy elindítják ezt a pár ezer rakétát katonai vagy bármilyen nem civil célpontok irányába. Szétzavarják ezt a balfasz fesztivált a picsába az ott lévő fegyveres biztonságiakat megölik. Aztán a kibucokba betörnek, kizavarják az ott élőket a francba, a semmibe, agyonlőnek minden állatot, felgyújtják az autókat vagy akár az egész istenverte kibucot. A katonai bázisokat, eap-kat támadják, kiiktatják és katona módon harcolnak katonák ellen.
Szerintem ez lett volna harc. Ezzel a világ szemében nem terroristák lehettek volna, a zsidónak nem adtak volna ekkora sanszot a kezükbe. Viszont mivel a Hamász csak egy eszköz így nem a kibucok, a harc vagy a szabadság volt a lényeg, hanem a brutális csapás civilekre.
Megint kicsit szabadjára engedtem, de szerintem érted a lényegét az írásomnak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 896
113
Castel is elmondta egy nem olyan régi üzenetben, hogy a 6 napos háborúnál is tudták, hogy jönnek, de direkt nem léptek mert akkor őket vádolják a támadással.
Ezt is figyelembe kell venni, ha most is tudták és előre léptek volna akkor a föld összes országa legalábbis az arab világ azzal vádolná, hogy ők támadtak először még, ha védelemből tették volna akkor se mosnák le róluk. Így viszont megdönthetetlen az a tény, hogy őket támadták és jogosan védekeznek, támadnak vissza.
Így is véleményeket alkot mindenki ott a fórumon, hogy mi történt aztán valószínüleg fingunk sincs semmiről.
Ez oké, de ne haragudj már, és mi van azzal, hogy hasonlóért meg ekézni az oroszokat?

Nagyon demokratikus Nyugaték két Minszket tojtak le magasról, miözben ukránék 8 évig lőtték az oroszokat Donbasszban. Tízezrével pusztultak el a civilek. Február 24 előtt lehetett látni, hogy többszázezer (lásd videó!) katonával akar támadni Ukrajna a szakadár orosz lakosságra (minimum, és még ki tudja kire ...), és amikor az oroszok felkészületlenül, de nem hagyták megismétlődni 1941 nyarát és egy faxa kis pogromot engedni az orosz lakossággal szemben, ők támadtak. Miután ezt megtették egy TÁMADÁSRA KÉSZÜLŐ HADSEREG ELLEN, ahol nem tudták felmérni, hogy 700k ukrán katona most Donyecket akarja bevenni vagy a Krímet, és akkor kitiltották őket mindenhonnan, macskát, bélyeget, irodalmat, autót, turistát, sportolót, bankkártyát stb. bannoltak nyugatszerte.

Nehogy már bárkit is felmentsen, hogy másodikként támad, mert "megtámadták"? Az izraeliek 1947 óta támadnak. 1967ben MEGELŐZŐ csapást mértek, majd területszerző háborúba kezdtek, elfoglalták Jeruzsálemet. Az totálisan olyan szitu volt, mint 2022 február, sőt, enyhébb jogokkal, és mégis, mindenki széttárta nekik a lábát nyugaton és tapsikált. Erre tavaly óta mi megy az oroszokkal? Mindezt azért, hogy megelőző csapást mértek Ukrajnára úgy, ahogy 1967ben az arab világra Izrael? Helló! Nincs itt valami ótvaros, szar-szemét kettős mérce? Mert azért csúnya dolog, hogy családokat mészároltak a palesztínok SZEMÉLYESEN, miután bementek Izraelbe, de előttem a képe a donyecki buszoknak, melyeken a civileket aknavetőkkel, gradokkal, tüzérséggel, és még ki tudja mivel gyilkolták le a Hamaszhoz hasonló elmebeteg Azovosok és egyéb bandák.

Az egyiket idiótán, kettős mércézve túlreagálja a nyugat, a másiknál meg teli nyállal a ....?

Mindezt úgy, hogy Azerbajdzsán KÉT támadó jellegű háborút indított Hegyi-Karabah ellen 3 év alatt, és az utolsóban Örményországnak már harcolnia se volt kedve, majd az ősi területen évezredek óta élő kersztény lakosságot százezrével hipp-hopp elűzték úgy, hogy csak az idős, beteg emberek maradtak ott?

Azt szokták mondani, hogy a történelmet a győztesek írják. Na de kérem szépen, hol nyert itt Izrael v. az USA? Mégis, előre megírták a történelmet, gcinagy kettős mércét alkalmazva?

Ez senkinek nem szúrja a szemét? Senkinek se szúrja a szemét, hogy Izrael "önvédelem" néven (korábban terrorist akciók révén jött létre maga a zsidó állam is!!!) civileket írtó akciót rendez egy civileket irtó akcióra? Ezmiez? Ezek a nyugati értékek? Kösz, nem kérek belőle bárki is csinálja! Most meg senki se szól bele, miközben az ukrán S300as és egyéb légvédelmi elqurásokért IS az oroszokat vádolták 2022 óta, erre ezen helyzetben meg mindenki félrenéz?

Kiprovokálni, félrenézni, és ezzel egy támadást előidézni olyan biztonsági szervezeteknek, mint az IDF és a MOSZAD egy kicsit hazaárulás hangja van, még ha valami "jobbért" is tették ezt, de hány ilyen őrült tömeggyilkos volt a történelemben, akik mindig valami jobbat akartak (Irak, Líbia, Szíria, stb.), és csak szarabb lett belőle, de közben mindenki félrenézett, aki nem, azt meg kifizették szerződésekkel és még ki tudja mivel.

Hogy fognak elszámolni a sajátjaiknak, de mondjuk úgy a "világnak", ha teszem azt az arab világ erősebb lesz és emberanyagban jobban bírja majd? Hitler is bepróbálkozott, és bár egy ideig sikeres volt, a túlerő legyőzte.

Itt nem lesznek hatalmas csaták, hiába akar mindenki bombázni. Ha elfogynak a civilek, minden radikális arab megindul Izrael ellen, és félek, az lesz majd a helyzet, mint a Z Világháborúban. Legalábbis a számok alapján. Itt nem elég erős hadseregnek lenni, mint Svájc, mert láttunk az elmúlt 80 évben is több erős hadsereget tönkreverve elkullogni, ha tudott. Túl vagyunk egy Koreán, Vietnámon, szétesett egy szovjet birodalom, megszűnt létezni egy Jugoszlávia, a migrik nyugatszerte, az USAban a fehérek kisebbségben, és akkor itt állunk egy elqurt ukrajnai háborúban úgy, hogy a Covid után nincs pihi, és kezdődik egy újabb szutyok a Közel-keleten?

Szombaton ezt írtam:

Ez valószínűleg egy egyszeri 5k rakéta volt. Hogy van-e következő kör? Nem tudom, de pont 50 éve Jom Kippurhoz is komoly segítség kellett külföldről. Most is meg lesz, de mi lesz így Ukrajnával? Ja, hogy ott éppen orosz offenzíva indult?!

Ezek tényleg így akarnak kihátrálni Ukrajna mögül. És a választásokra kell egy gyors izraeli győzelem, ami az egyre inkább a republikánusok felé hajló zsidó közösséget visszaterelné gazdaságilag/politikailag is a demokraták mögé, ami akár lehetőség is lehet. Csak ugye ehhez az kell, hogy minden a tervek szerint haladjon. De a tervek, már Ukrajnában se úgy alakultak, ahogy azt megálmodták, ugye.

És akkor még egyszer:
Mi a jobb, hogy a MOSZAD ezt ugyanúgy benézte, mint 50 évvel ezelőtt, vagy hogy a MOSZAD ezt nem nézte be, hanem alakítja, hogy végleg leszámoljanak amerikai támogatással Iránnal, a palesztínokkal és a különböző terrorszervezetekkel?

Mindegyik rémálom a helyi zsidóságnak, még ha a második verziónak akár értelme is lehet hosszútávon, bár, Ukrajna példája mutatja, hogy a világ összes pénze és hadianyaga (pénz és posztó) se lehet elég, ha elfogy a gyalog a tábláról ...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Csak nekem tűnik úgy, mintha a konkrét infók leálltak volna jönni Izraelből?
Mi van most?
A belföldi terrorcselekmények messze Gázától pl. Eilat meg lettek erősítve?
Elindultak be Gázába a szárazföldi erők?
Mi van Északon, ott van harc végül is?
 
  • Tetszik
Reactions: Hiuuz and tindalos

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Igen a terroristák, legyen az IÁ, Al-Kaida, Hamasz, "Mérsékelt ellenzékiek" Szíriában, csecsenek vagy akárkik,akik szuuníta muzulmánok és a wahabita vallás hívei és legyenek bárhol a világban nem édemelnek könyörületet. De Gázában, melynek lakossága 2,0-2,5 millió ember és fele 14 év alatti ,területe mindössze 340 km2 a civil lakosság értelmetlen pusztulásához vezet az aránytalanul kemény izraeli beavatkozás.
Kard által vész ki kardot ragad ! Ismerős Boki ? Az az egész kibaszott helyzet durva A-Z ig !
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 896
113
Az USA nem Izrael érdekében viszi oda azt a két CBG-t, hanem a saját befektetését védi, pl a Hezbollah-tól.
Ha amerikai katonák mennek Gázába, akkor szerintem látni fogjuk őket is fejetlenül nemsokára. Ez a feltüzelősdi, hogy akkor ki-kinek a civiljeit lövi-bombázza, szóval ez mindkét oldalon megy, és csak egyre súlyosabb lesz a dolog, a katonák meg bőven "fair game" lesznek mindenkinek. Van egy olyan érzésem, hogy a tiktokker izraeli sorozott és tartalékos (tudjátok, akik "most mennek haza harcolni") állományból elég sokan fogják otthagyni a fogukat.

Egyébként arról nem nagyon írt itt senki, de az IDF különlegesei az elmúlt napokban elég komoly emberveszteséget szenvedtek (tisztek is!).
Ha ki kell menekíteni az amerikai állampolgárokat és mondjuk olyan állapotban van Izrael, hogy mindenhol arabok rohangálnak AKval, akkor oda kell egy ilyen erő. (Meg kellene nézni, hogy kik vannak az első és második kötelékben! Mármint hajók.) Mert akkor át kell majd vágni egy arab hordán, és ahhoz kell egy ilyen erő. De ezek a hajók ha szombaton indultak el és most már a Ford ott is van, akkor jó gyorsak, ugyanis cirka 4 nap alatt odaértek. Na ezt ne mesélje be nekem senki! De ha előre tudták, akkor ezek a hajók nem véletlenül kerültek oda.

De tényleg kíváncsi leszek, hogy ha mondjuk Szíriát bombázni kezdik, vagy Iránt, meddig maradnak a felszínen. Azért Irán se kezdő a dróntechnológiában, az F35 meg, hát parádézni lehet vele ...

Ez egy ilyen mindent egy lapra történetnek tűnik Bidentől (pontosabban a bábosától). Bibitől is. Az egyik jövőre, a másik talán év vége előtt bukott volna. De így - ha sikeres a story - a szakadékból fognak visszajönni. Pontosabban megpróbálják. Láttunk már ilyen kisérletet, mondjuk Carternek nem jött be, de mögötte nem állt a DS.

Most vagy megszűnik a palesztín probléma, vagy megszűnik Izrael és buknak az amcsik több hordozót. Ha a kettős mérce nevű nyugati faxság nem létezne, csak egy kávét kérnék.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az Egyesült Államoknak meg kell támadnia Iránt, ha a Hezbollah háborúba lép Izraellel

Brandon Weichert amerikai közel-keleti szakértő a 19FortyFive online kiadványban megjelent cikkében azt a véleményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államoknak meg kell támadnia Iránt, ha a Hezbollah libanoni síita szervezet az a Hamász palesztin mozgalom oldalán háborúba lép Izraellel.
A szerző emlékeztet arra, hogy információi szerint még 2020 februárjában értesült az izraeli hírszerzés a növekvő katonai együttműködésről a Hamász és Teherán között. Irán állítólag egész idő alatt aktívan felfegyverezte a palesztin fegyvereseket, „felkészítve őket az Izrael elleni vallásháború új fordulójára”.
Irán több éve tesz erőfeszítéseket egy Izrael-ellenes koalíció létrehozására a Közel-Keleten, amely iszlám radikális szervezetekből és csoportokból áll – állítja a szerző. Ennek érdekében 2017 decemberében Teherán találkozót szervezett Bejrútban a Hamász, a Hezbollah és a Fatah palesztin militáns szervezet vezetőinek, hogy „erősítsék az Izrael elleni harmadik intifádát”.
Weichert úgy véli, hogy a Hamász legutóbbi Izrael elleni támadása a térség helyzetének destabilizálására irányuló iráni terv része volt. Véleménye szerint ily módon Teherán domináns pozíciót kíván kialakítani, sőt vissza kívánja állítani a Szafavida birodalmat, amely a 7. században a térség legnagyobb iráni állama volt. Ugyanakkor nemcsak Jeruzsálemet, de Washingtont is váratlanul érte a palesztin fegyveresek inváziója a zsidó államba.
Nem azt javaslom, hogy szárazföldi erőket telepítsenek be egy újabb regionális konfliktusba. De az irániak ezekkel a támadásokkal egyértelműen megpróbálják gyengíteni Amerika szorítását a térségben. – írja a szakértő, hozzátéve, hogy Izrael egyedül nem tud megbirkózni az iráni fenyegetéssel.
Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok támogatása nélkül Izrael nem tud ellenállni a Hezbollah terrorjának és agressziójának, amelynek Irán nemcsak fegyvert szállít, hanem az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) meglehetősen nagy erőit is Libanonba küldte. A közeljövőben az izraeli hadsereg (IDF) összes erejét a Hamasz elnyomására vetik be a Gázai övezetben, Jeruzsálem nem tud majd két fronton harcolni.
A szakértő támogatta Lindsey Graham amerikai szenátor korábbi felhívását, hogy az Egyesült Államok vezetése kezdjen támadást az iráni olajfinomítókra, ha a Hezbollah megtámadja Izraelt. Az Egyesült Államok nemzeti érdeke, hogy továbbra is a domináns szereplő maradjon az olajban gazdag Közel-Keleten, Izraelben és Szaúd-Arábiában szövetségeseire támaszkodva – mondta Weichert.
Kína már lassan elkezdte eltávolítani Szaúd-Arábiát az amerikai stratégiai pályáról. Ha Washington elveszíti Izraelt Iránnal szemben, Kína felülkerekedik az Egyesült Államokkal szemben – biztosít a cikk szerzője.
Befejezésül felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy küldjön egyértelmű jelzést Teheránnak, hogy ha a Hezbollah katonailag megtámadja Izraelt, azt az amerikai nemzeti érdekek fenyegetéseként fogják fel. Ebben az esetben az Egyesült Államoknak egyszerűen kötelessége katonailag beavatkozni és megtámadni Iránt – véli Weichert.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 896
113
"A második orosz, aki meghalt Izraelben, a 34 éves cseljabinszki lakos, David Lisztsov volt. Ugyanazon a Nature Party fesztiválon dolgozott biztonsági emberként, ahol a Hamász fegyveresei 260 embert öltek meg. Négy beosztottját megmentette, de ő maga meghalt."

"Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg támogatását fejezte ki Palesztina mellett"
(Ő többek közt a Newcastle tulaja is ...)

Gáza:

"Izrael bombázással fenyegeti a Gázába tartó egyiptomi segélyszállító teherautókat
Az ostromlott és bombázott Gázai övezetbe létfontosságú segélyeket és üzemanyagot szállító egyiptomi teherautók kénytelenek visszavonulni, miután Izrael figyelmeztette Kairót, hogy a teherautókat bombázzák, ha belépnek az enklávéba. A fenyegetés ellenére Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök egy átfogó, nagy mennyiségű humanitárius segélyekkel megrakott konvojt irányított a palesztinoknak a Gázai övezetbe. Az egyiptomi Nemzeti Szövetség a Polgári és Fejlesztési Akcióért közölte, hogy a segélykonvojban különböző szakterületekről származó orvosok, gyógyszerek és orvosi felszerelések találhatók. A Nemzeti Szövetség közölte, hogy továbbra is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy több humanitárius segítséget küldjön minden formában. El-Sisi azt is elmondta, hogy Egyiptom minden szinten fokozza diplomáciai erőfeszítéseit a jelenlegi katonai összecsapások megállítása érdekében."
(Egyiptom megkapta a billogot a BRICS miatt?)

Ilyen is van:

"Izrael hónapokig tartó szárazföldi hadjáratra készül a Gázai övezetben. Éppen ezért Tel Aviv visszautasította Egyiptom felajánlását, hogy közvetítsen a deeszkaláció kérdésében – írja a Times of Israel."

"A palesztin konfliktus Izraellel nem volt a civilizációk konfliktusának frontvonala. De most már az!" - Alexander Dugin elemzése

"Izrael sokkal nagyobb kárt fog szenvedni ebből a háborúból, mint amire számítana" - Abbas Juma elemzése a szemben álló felekről
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Hmmm. Figyelj, a zsidók nem pont a kedvenceim és ezzel szerintem megválaszoltam én személyesen mit gondolok a kibucokról. De más az akció katonák, rendőrök és a szolgálatok emberei, bázisai és technikái ellen. Ez harc. Amit a Hamász most művelet az teljesen más kategória. Ez a gyáva terrorizmus.
Értem, hogy nem tetszenek nekik a kibucok. De tudod lehetett volna ezt úgy intézni, hogy elindítják ezt a pár ezer rakétát katonai vagy bármilyen nem civil célpontok irányába. Szétzavarják ezt a balfasz fesztivált a picsába az ott lévő fegyveres biztonságiakat megölik. Aztán a kibucokba betörnek, kizavarják az ott élőket a francba, a semmibe, agyonlőnek minden állatot, felgyújtják az autókat vagy akár az egész istenverte kibucot. A katonai bázisokat, eap-kat támadják, kiiktatják és katona módon harcolnak katonák ellen.
Szerintem ez lett volna harc. Ezzel a világ szemében nem terroristák lehettek volna, a zsidónak nem adtak volna ekkora sanszot a kezükbe. Viszont mivel a Hamász csak egy eszköz így nem a kibucok, a harc vagy a szabadság volt a lényeg, hanem a brutális csapás civilekre.
Megint kicsit szabadjára engedtem, de szerintem érted a lényegét az írásomnak.
Félreértettél. Szerintem a kibuc - önmagában értelmezve - jó koncepció (már a gazdasági modell része, meg a közösségépítő hatása, amolyan tudatos "faluépítés").

Én arra voltam kíváncsi, hogy szerinted mennyire felelős hozzáállás az izraeli állam részéről, hogy nem hagyott egy jó 20 km-es sávot üresen Gáza körül, ráadásul konkrétan támogatta, hogy a palesztinoktól sokszor csak pár száz méterre települjenek kibucok.
Szerintem ez végtelenül nagy butaság volt:
58I2LmGQ_o.png

(a piros foltok kisebb-nagyobb településeket jelölnek, a határhoz legközelebbiek tényleg kb száz méterre vannak Gázától)


Egyébként a kibucok lakói (teljesen jogosan, ha már itt tartunk) sokszor tartanak otthon fegyvereket. Nem hiszem, hogy ki lehetne zavarni őket onnan.

...hasonlóan nagyeszű:
6Zwb4Hab_o.png


Valamiért az északiaknak volt annyi eszük, hogy ne a DMZ mellett fossák tele az országukat mindenféle lakóházakkal.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Palesztínok sokkal rosszabbul járnak.Nekik még menekülniük sincs hova.Az őket nagy "hangal" támogatók közül(Törökök-Irániak-közel-keleti arab országok) esze ágában sincs senkinek befogadni őket.Az Ukrajnából nyugatra,vagy az Oroszokhoz menekülő Orosz nemzetiségüeket tisztességgel ellátják az őket "tamogatók".Ukrán-Orosz háborúban 1-2 kivételtől eltekíntve nem írtják-végzik ki rabolják el szándékosan a civileket.Szinte mindenhol van víz-áram élelem persze vannak " fennakadások".Mivel még ha most háborúznak is "testvérnép" egy kultúra és a történelem folyamán tudtak együtt békében élni.És töredéke támogatást se kapnak a palesztínok az arab országoktól amit kaptak eddig az Ukránok.Az más kérdés ha nem adják fel "irreális" céljaikat nem kötnek kompromisszumot sokkal többet vesztenek.
Így van. Ezért is írom több mint 16 hónapja az ukrán fórumon hogy az nem egy "valódi" háború, hanem valami más.. Az itteni helyzetre visszatérve az is igaz hogy már az indulásnál eleve nagyon egyenlőtlenek az esélyek, így nagy valószínűséggel a palesztínok nyeretlen "kétévesek" lehetnek ebben a futamban - is.

Ráadásul a nyeretlen, N éves lovuk szinte állatorvosi példa lehetne, rengeteg belső szélsőséges "agyi" betegséggel maradvánnyal terhelve..Azokat onnan még lézer sebészeti késsel sem lehet, annyira össze vannak nőve.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Ha ki kell menekíteni az amerikai állampolgárokat és mondjuk olyan állapotban van Izrael, hogy mindenhol arabok rohangálnak AKval, akkor oda kell egy ilyen erő. (Meg kellene nézni, hogy kik vannak az első és második kötelékben! Mármint hajók.) Mert akkor át kell majd vágni egy arab hordán, és ahhoz kell egy ilyen erő.
Haha, én azt írtam, befektetéseket mennek védeni. Elsősorban a gazdasági érdekeltségüket és a legfőbb közel-keleti bástyájuk államiságát. Ugyanis nekik Izrael azért olyan fontos, mert mindezidáig az egyetlen sikeres, "csinált" ország, amely a létező legjobb "jó példa" a Földön arra, hogy miért is éri meg az USA vazallusának lenni. Ha ez megszűnik, de akár csak egy kicsit kiszívja a nap, a kirakat összeomlik. Az ilyen mesedélutánokhoz kellenek aztán a kimenekítős hős-szíltím sztorik, meg minden egyéb.

De Amerikának Izrael államiságára van szüksége. Ahhoz ad némi hátszelet most a CBG-kkel, hogy senki más ne akarjon ott rendet tenni, az Izrael monopóliuma kell, hogy legyen.

Egyébként ugyan mivel vágnak át az "arab hordán"? F35-tel? Nem tudom hány katonát tudnak így hirtelen odateleportálni az amerikaiak, de az IDF épp több, mint százezer katonával próbálkozik Gázánál (és élesít még 300 ezret, ha jól olvastam).
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 091
13 496
113
Félreértettél. Szerintem a kibuc - önmagában értelmezve - jó koncepció (már a gazdasági modell része, meg a közösségépítő hatása, amolyan tudatos "faluépítés").

Én arra voltam kíváncsi, hogy szerinted mennyire felelős hozzáállás az izraeli állam részéről, hogy nem hagyott egy jó 20 km-es sávot üresen Gáza körül, ráadásul konkrétan támogatta, hogy a palesztinoktól sokszor csak pár száz méterre települjenek kibucok.
Szerintem ez végtelenül nagy butaság volt:
58I2LmGQ_o.png

(a piros foltok kisebb-nagyobb településeket jelölnek, a határhoz legközelebbiek tényleg kb száz méterre vannak Gázától)


Egyébként a kibucok lakói (teljesen jogosan, ha már itt tartunk) sokszor tartanak otthon fegyvereket. Nem hiszem, hogy ki lehetne zavarni őket onnan.

...hasonlóan nagyeszű:
6Zwb4Hab_o.png


Valamiért az északiaknak volt annyi eszük, hogy ne a DMZ mellett fossák tele az országukat mindenféle lakóházakkal.

Nézd a torténelmi kontextust. Izraeli telepesek korábban már tenylegesen a gázai ovezetben is bent voltak a megszállás alatt, csak amikor kivonultak Gázából az ottani telepuléseket is felszámolták.

Izraelben szigorú fegyvertatási szabályok vannak, ráadásul bármikor bárki fegyverét elkopozhassát. Pár évvel ezelot a Gaza menti lakosságot állitolag szinte lefegyvereztég.

Bezeg a Cisjordániai illegális telepesek állig vannak fegyverezve és még a hadsereg által is fokozatossan védve.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
ezt annyiban vitatnám,hogy fordított esetben Iránhoz is kerülhet akármi .. amiről meg tudja az ember hogy a Hezbollah-hoz is eljut (meg bármilyen csatornákon bárkihez a térségben)

ráadásul én arra sem vennék mérget,hogy pont ez hiányzik most Izraelnek,hogy összerúgja az oroszokkal a port,mert valljuk be azért az oroszok egy fékező erő a térségben,és valamilyen szinten ráhatással vannak Irán vagy Szíria lépéseire is,nem mondom azt,hogy nem önjáró a két ország,de ha az oroszok esetleg kérnek tőlük valamit,azt valószínüleg figyelembe is veszik és aszerint fognak dönteni.

azért a Közel-kelet egy elégé bonyolult "képlet",érdekes viszonyokkal .. ott van a siita szunnita ellentét (talán jobban utálják egymást mint a keresztényeket) ,senki nem gondolta volna hogy ezek valaha közeledni fognak egymáshoz,mégis Irán meg Szaud Arábia barátkoznak, a török-izraeli viszonyt se borítékolta volna senki évekkel ezelőtt hogy olyan lesz amilyen,de látható,hogy bármi történik is a térség muszlim államai összefognak Izrael ellen,sőt "hála" Trump-nak,aki elismertette a nyugati világgal Jeruzsálemet mint kizárólagos izraeli fővárost,talán azóta még jobban utálják az USA-t a térségben mint azelőtt,pedig addig sem szerették őket,ellenben az oroszok még a Szovjetunió idejében is (ha jól emlékszem) elég jó viszont ápoltak az arab országokkal.

és igen,kollektíven kiálltak a palesztinok mellett a térség arab országai,nem csak az oroszok,viszont ezek közül pont az oroszok vannak a legmesszebb Izraeltől ,így az ő állásfoglalásuk a legkevésbé mérvadó ebben a háborúban,viszont lehet,hogy a fenti okoknál fogva ők lesznek majd az a tárgyalópartner,akit a végén mind a két fél elfogad közvetítőként,de ez egyelőre a jövő titka.

legalább is én így gondolom
Meg volt az "oka" eddig pl miért nem adták át még pénzért se a "vaskupolát".Viszont most az USA vezetése jóval nagyobb nyomást tud gyakorolni Izraelre hogy adjanak el fegyvert Ukránoknak.Pl Harop öngyilkos drónokat.Irán meg az Oroszok nélkül is tud átadni olyan fegyvereket a hezbollahnak amit hatékonyan be tudnak vetni Izrael ellen.Sőt jelenleg inkább Irán látja el fegyverrel(drónok) az Oroszokat.Persze biztos jó pénzt is kapnak érte.