• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Mindkettő igaz lehet, azaz a Hezbollah felügyelte az ammónium nitrát raktárat, de messze nem csak azt tároltak ott.

Szerintem sem a libanoni lapok azt írják,hogy az ausztrál és amerikai áldozatok miatt van rá esély,hogy egy nemzetközi nyomozócsoport vizsgálhatja ki a baleset körülményeit.
 
W

Wilson

Guest
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön találkozik Michel Aoun libanoni elnökkel - erősítette meg az Elysée-palota a CNN-nek.

Macron újra megerősíti azt a kijelentését, hogy Franciaország ott van Libanon oldalán - közölte az Elysée-palota. Ez az utazás lehetőséget ad számára, hogy "helyreállítsa a libanoni emberek bizalmát, megmondja nekik, hogy van egy előrelépési út, és hogy Franciaország itt van,velük,hogy segítsen."
Ez egyben egy alkalom arra, hogy egyértelmű alapot teremtsen egy a Libanon helyreállítására vonatkozó szerződéshez, amely mindenkitől megköveteli a konfliktusok korlátozását.
Az ütemterv: Macron dél körül érkezik helyi idő szerint, és Aoun üdvözli őket,közölte az Elysee-palota. Macron ezt követően megbeszélést folytat Aounnal, a libanoni miniszterelnökkel, Hassan Diab-nal és a ház elnökével, Nabih Berri-vel.
Találkozik továbbá libanoni és francia mentőcsapatokkal, és meglátogatja a francia nagykövet rezidenciáját.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 700
113
Csak érdekességként, hogy azért előfordult már ilyen korábban, és Europában többször is.

1921-ben történt, hogy az oppau-i (Németország) műtrágya gyárban a silókba betárolt 4500 tonna műtrágya megszívta magát vízzel, és a saját súlya alatt gipszerű anyagként ‘belefagyott’ a silókba.

Ki kellett onnan valahogy szedni.

Nem volt mit tenni, tucatnyi munkas próbálta előbb csákányal kifejtenie az ammónium nitrátot, de nagyon lassúnak és kevésbé hatékonynak bizonyult. Ezért, mivel az akkor a 60% alatti nitrátkoncentrációjú anyagot nem tartották különösebben robbanásveszélyesnek, bár a mostani ismeretek szerint inkább úgy pontos, hogy 55-60% fölött drasztikusan nőni kezd a robbanásveszélyesség. A 50-50%-os terméket biztonságosnak vélték, bár feltehetően tisztában voltak vele, hogy a gyártási-tárolási technológa sem eredményez teljesen homogén terméket, más, radikálisabb módszerhez folyamodtak: Dinamittal végzett mini-robbantásokkal lazították fel a rétegeket. A szakértői álláspont beigazolódott, kb 20 000 mini töltet robbantása eseménytelenül zajlott.

1921. Szeptember 21-én 7:32-kor azonban a 300 km-re fekvő München lakosai két erőteljes robbanás hangjára ébredtek, a 30 km-re lévő Heidelbergben leállt a közlekedés az utcákat borító üvegtörmelék miatt, a 15 km pedig a wormsi katedrálisban fohászok sora kezdődött, mert az összes középkori színezett üveg megsemmisült, a környéken pedig komplett tetőket sodort le lökéshullám a házakról.

Magának Oppaunak 6500 lakója arra ébredt, hogy a település 80%-a megsemmisült és ők pedig hajléktalanná váltak, amit többen összekapcsoltak azzal az új helyi fejleménnyel, hogy a korábbi vegyiüzem 20 méter magas 110-es számú silója helyét egy lencse alakú, 90m x 125m átmérőjű, 19 méter mély kráter vette át. Kb 560 ember halt meg.
 
W

Wilson

Guest
Nagyon érdekes amit a törökök már több cikkben is pedzegetnek szerintük ahogyan szeptember 11 után a repülésbiztonság reptérbiztonság terén globális intézkedéseket hoztak ugyanilyen intézkedéseket kell hozni a kikötők ellenőrzése kapcsán is. Ezt írják:

" A szeptember 11-i terrorista támadások után a repülésbiztonság kapcsán szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a repülőtereken és a repülőgépeken. Köztudomású,hogy a stratégiai hírszerzés szempontjából szinte lehetetlen a kikötők ellenőrzése. A bejrúti robbanás azonban megállapodáshoz vezethet a nemzetállamok között a kikötők ellenőrzésével kapcsolatban a különböző hírszerző szolgálatok közös együttműködésével. Röviden: a kikötőkben a nemzeti ellenőrzés globálissá válhat. Mivel a 21. század egyik legnagyobb veszélye kétségtelenül a tömegpusztító fegyverek (WMD) használata. . Vannak országok amelyek kikötőiket használják a tömegpusztító fegyverek fogadására; nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek kikötői tárolása nagyon veszélyes és fenyegető helyzetet teremt Röviden: nagyon fontos és ésszerű lépés lenne egy globális nemzetközi ellenörzési rendszer kidolgozása és alkalmazása annak megakadályozására, hogy a kikötők globális veszélyé váljanak a nemzetbiztonság szempontjából. . A globális terrorizmus veszélye a 21. század legnagyobb problémájává vált. . Ez a robbanás is rávilágít a kikötői ellenőrzés fontosságára"
 
W

Wilson

Guest
Egy francia állampolgár halt meg a bejrúti robbantásban, és további 24 személy megsebesült. ezt csütörtökön közölte a francia külügyminisztérium ifjúsági minisztere.

Jean-Marc Bonfils francia építész meghalt a robbanás során, mondta Jean-Baptiste Lemoyne a France Inter rádiónak.

A 24 francia állampolgár sérült meg a robbanásban közülük háromnak súlyos sérülései vannak - tette hozzá Lemoyne.

Kb. 25 000 francia állampolgár él Libanonban, a nagy részük kettős állampolgár
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az elsődleges információk szerint a kikötőben tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát okozta az elképesztő robbanást Bejrútban kedden este. A robbanóanyagot több mint hat éve tárolhatták egy raktárban. De mi ez pontosan, miért ilyen veszélyes és hol volt példa hasonlóra a múltban?
A BBC összeállítása szerint az ammónium-nitrát egy fehér színű, szilárd anyag, amit ipari mennyiségben állítanak elő. Leginkább műtrágyagyártáshoz használják, de a bányászatban robbantásokhoz is megfelel. Gyakorlatilag az egész világon gyártják és relatíve olcsó is megvásárolni. A probléma viszont legtöbbször a tárolásával van. Önmagában ugyan nem veszélyes, de ha nagy mennyiségben egy helyben áll, az veszélyforrást jelent. A gond az, hogy lassan magába szívja a nedvességet és tömbökké formálódik, ezáltal ha tűz keletkezik, akkor a kémiai reakció még intenzívebb lesz. Amikor az ammónium-nitrát berobban, mérgező gázok, így nitrogén-oxid és ammónia kerülhet a levegőbe. A felvételeken látható füstfelhő a nitrogén-oxid miatt színeződhetett el, ezt az anyagot egyébként gyakran a légszennyezéssel is összefüggésbe hozzák. Ha nincs széljárás, akkor kifejezetten veszélyes is lehet a lakosok egészségére.
Nem egyszer okozott már katasztrófát az ammónium-nitrát

A helyszíni beszámolók egybehangzó állítása szerint a kezdeti pánik és a sokk után egyre inkább a düh és a felháborodás vált a leginkább meghatározó érzelemmé Bejrútban. A libanoni főváros kikötőjében kedden robbant fel egy raktár, melyben a feltételezések szerint nagy mennyiségű ammónium-nitrátot tároltak. A robbanás hatalmas pusztítással járt: legkevesebb 135 ember veszítette életét, több ezren megsebesültek, és rengeteg lakóház vált lakhatatlanná. És ugyan csütörtök reggelre házi őrizetbe kerültek a bejrúti kikötő vezetői, az országban nagyon sokan vannak, akik szerint ez messze nem elég, és a felelősöket sokkal magasabban, a kormányban kell keresni. A 2014 óta a kikötőben tárolt, rendkívül robbanásveszélyes anyag ottlétéről ugyanis minden jel szerint a kormánynak is tudnia kellett: a Guardian helyi értesülések alapján ír arról, hogy legutóbb hat hónappal ezelőtt figyelmeztettek a kikötőt ellenőrző hatóságok, hogy ha az ammónium-nitrátot nem viszik el onnan, akkor egy baleset esetén felrobbanthatja egész Bejrútot.
Legutóbb hat hónapja figyelmeztettek, hogy egész Bejrút felrobbanhat a veszélyes rakománytól, mégsem történt semmi
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ennél közelebbi felvételt mostanság nem fogunk kapni a robbanásokról. A felvétel végét elnézve a készítőknek legyen könnyű a föld, mert szerintem nagyon nagy eséllyel már nincsenek az élők között..., vagy nagyon súlyos sérülésekkel fekszenek valamelyik kórházban! 18+

 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel Bejrútban kedden, a robbanás hatalmas pusztítást okozott: legalább 135-en meghaltak és 5000-en megsebesültek. A bejrúti robbanás 3,3-as erősségű földrengést gerjesztett, és mérföldekkel a középpontjától is jelentős károkat okozott. Szakértők szerint 200-500 tonnás robbanás történt, ami egy kisebb, taktikai atombomba erősségével összemérhető pusztítást okoz.
Kisebb atombomba erejével robbant fel Bejrút városa
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

tomka03

Well-Known Member
2014. október 20.
122
259
63
Ennél közelebbi felvételt mostanság nem fogunk kapni a robbanásokról. A felvétel végét elnézve a készítőknek legyen könnyű a föld, mert szerintem nagyon nagy eséllyel már nincsenek az élők között..., vagy nagyon súlyos sérülésekkel fekszenek valamelyik kórházban! 18+


Talán ez egy közelebbi.

 

tomka03

Well-Known Member
2014. október 20.
122
259
63