[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 356
11 346
113
Nekem az angol katonák (tisztek) azt tanították hogy az egyszerűség a legfontosabb.

Megkérdeztem hogy a jelentésben hogy fejezzem ki a szándékolt jövő időt. Going to vagy folyamatos jelen a jobb?

Úgy néztek rám mint egy idiótára. Elővettem a Dohár féle kis angol nyelvtan könyvet. Erre azt mondták hogy ennek a fele nekik is új. Kérdésemre pedig a válasz ha valami a múltban történt írj elé egy did-et ha a jövőbe akkor még a will-t. Ne cifrazzam mert nem érti meg a legénység.

Azt hittem szivatnak de kellett az angol legénységnek matek órát tartanom. A téma a szorzótábla volt. Kiderült hogy az ezred legénységi állományának 15% a ténylegesen analfabéta....
A művelt nyugat......

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 101
3 815
113
Na igen, Medgyessy ha angolul igen gyengén makogott is, franciául, románul (mondjuk az kvázi anyanyelve) perfekt volt. Horn meg oroszul és szerbül (angolul asszem nem tudott ő sem, szerbül viszont még akkor is tudott, amikor magyarul már elfelejtett).
Gyurcsány, Bajnai jól beszélnek angolul, Orbánénál jobb kiejtéssel.
Antall József tudtommal németül beszélt jól... Boross nem tudom beszélt-e bármilyen idegen nyelvet.
Gyurcsány nem tud jól angolul, messze Orbán alatt. A neje igan.

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Egy haverom annak idején tolmácsolt Taszáron amcsiknak.
A legénység között voltak olyanok akiknek a legnagyobb város ahol életükben valaha jártak, Kaposvár volt!
Egy ismerősöm aki tanított amcsi és ruszki diákokat is, azt mondta egyforma buta mindkettő csak az amcsiknak joguk van nem tudni semmit, a ruszkik fejébe valamit belevernek.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 210
57 531
113
Ezt a versenyt is testhosszal nyerik a kelta tesók.

Dolgoztam az itteni nagyfaluban, Észak Ír cégnek, én a Tipperary akcentust beszélem, tehát mintha egy szabolcsi, megy egy szegedi érdeklodne Vazs megyében....
A Brazil gépsorom echte román volt, így múlattuk az idot, a dublini Ír nem értette a királyságit,s vissza, a románok nem értettek engem s vissza, mi keletiek nem értettuk egyik Ír klánt sem, ok meg minket nem értettek....
:rolleyes:
Mondjuk mi keletiek össze szorított szájjal, vinnyogtunk a 2 klán kommunikációs nehézségein,a vége jelllemzoen gugli lett az akcentusoknak.

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 491
2 999
113
Ezt a versenyt is testhosszal nyerik a kelta tesók.

Dolgoztam az itteni nagyfaluban, Észak Ír cégnek, én a Tipperary akcentust beszélem, tehát mintha egy szabolcsi, megy egy szegedi érdeklodne Vazs megyében....
A Brazil gépsorom echte román volt, így múlattuk az idot, a dublini Ír nem értette a királyságit,s vissza, a románok nem értettek engem s vissza, mi keletiek nem értettuk egyik Ír klánt sem, ok meg minket nem értettek....
:rolleyes:
Mondjuk mi keletiek össze szorított szájjal, vinnyogtunk a 2 klán kommunikációs nehézségein,a vége jelllemzoen gugli lett az akcentusoknak.
Nagyon kemény ez a videó..
Anno voltunk kint baden wüttenbergi cégnél utómunkán. Jött velünk az anyacégünk német képviselője tán Münchenből.
Az ottani főnök észak német volt. Én nem értettem az északit, ami ciki volt, mert egy hét az egy hét. A nagyobb ciki az volt, hogy a müncheni fickó sem értette az északit és mondta is neki ott előttem.

W

Wilson

Guest

Miért támadná meg Oroszország Lengyelországot, ha továbbra is azt tesszük, amit Putyin akar....​

ba318620d6363eda89b4b82c6b02c.jpeg
Miroslav Ruzhansky lengyel tábornok. Illusztráció: rmf24.pl

Miért támadna Oroszország ránk, ha úgyis azt tesszük, amit Putyin akar? Ezt a kérdést tette fel Miroslav Ruzhansky lengyel tábornok, aki 2015-2016-ban a lengyel védelmi minisztérium vezérkari főnöke volt.

A Wprostnak adott interjújában a tábornok véleményt mondott a "Nyugat-2021" orosz-fehérorosz gyakorlatokról Lengyelország határai közelében. Ruzhansky szerint a manővereket figyelemmel kell kísérni, de nem kell félni tőlük.

„Nem ők lesznek a kezdete egy komolyabb válságnak” - mondta Miroslav Ruzhanski tábornok arra a kérdésre válaszolva, hogy a gyakorlatban a katonák száma növekedett a gyakorlathoz képest 2017 -ben. A „Nyugat” ciklikus manőver, akárcsak a [NATO] Anaconda gyakorlatok, amelyeket rendszeresen Lengyelországban tartanak. A ciklikus kiképzésnek természeténél fogva minden alkalommal többnek kell lennie: több katonát, harckocsit, repülőgépet és felszerelést kell bevonnia. "
A lengyel tábornok szerint Fehéroroszország "csak egy kis adalék ezekhez a manőverekhez", amelyet Oroszország vezet. Arra a kérdésre, hogy a lengyel hadseregnek mit kell tennie az ilyen gyakorlatok során, Ruzhanski azt mondta:
„Aggódom a hadsereg vezérkarának passzivitása miatt, akik teljesen átadták a hadsereg irányítását egy politikusnak, aki úgy játszik a hadsereggel, mint a bádog katonákkal. Miért támadna Oroszország ránk, ha úgyis azt tesszük, amit Putyin akar? "
Korábban az EADaily idézte Marek Lizak lengyel publicistát, hogy a Lengyelország védelmére alkalmas hadsereg "csak a lengyel politikusok álmaiban" marad .

Colonelcassad

• Tetszik
Reactions: Szittya and Pogány

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 210
57 531
113
A "Polexit" fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni a szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket - jelentette ki szerdán Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/233663/

Ahogy Tuzséron mondanák "beztoson"!

• Tetszik
Reactions: Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 603
14 814
113
Azon a kis lukon keresztül megy a Magyar export jelentős része. Koperben bonyolítják a magyar tengeri hajós áruforgalom 55 százalékát, csak 2019-ben 160 ezer konténert bocsátottunk vízre 2 millió tonnányi áruval. Bár ez alig tizede a szlovén kikötő forgalmának, de így is a magyarországi kereskedelem a második legnagyobb a terminálnál. Nem véletlenül téma a bővités meg az új vasúti vonal megépitése Koper-Davica között.

Szlovákia melyik kikötőt használja tengeri exprtra? Vagy ti nem terveztek ázsiába, afrikába exportálni? Elég nagy hiba volt, hogy hagytátok a Hamburgi kikötőket a Cseheknél mikor szétváltatok he engem kérdezel. A háromból egyet meg kellett volna fognotok...

Ők is vasúton viszik Hamburgig aztán onnan tovább a világ minden részére.

És a csehek maguk mire mentek vele ezidáig? A néhai csehszlovák kereskedelmi flotta széteset és a mai nagy hájók már nem igazán jutnának ahoz a kikotohoz. Nem beszélve, hogy nemsokára lejár az egyezmény, ami csak 100 éve volt kotve. Ezután a cseheknek is ugyan olyan szerzodést fog kelleni kotniuk, mint a magyar.
Szlovákiána megmaradt a Dunához való hozzáférés, abból azért sokkal tobb volt kihozva, mint a tengeri kikotóbol.
...
Ja, és Szlovákiának van még 12-ezer négyzetkilométers tengerfeneke: https://svet.sme.sk/c/1047169/slovenska-vlada-kupila-morske-dno.html :)

Azt hiszem nem igazán vagy képben. A Csehek Hamburgba évente félmillió kénténert visznek.

Minek kéne erre tengeri flotta? Ott vannak a szállítmányozó cégek. Alapvetően nem érted azt, hogy miért stratégia kérdés ha van egy saját kikötőd azt hiszem. Pedig a mai globalizált világban a legfontosabb az infrastruktúra.. Csővezetékek, utak, vasút vonala, kikötők, 4G hálózat minden erről szól. Nem mindegy hogy a tied bagy fiszetsz a használatért, ez meghatározza a versenyképességed. Nosza próbáljátok vinni a Dunán de folyami hajózás igazándiből csak ömlesztett áruknál éri meg. Ahogy nézem igazándiból ti is mindent Hamburgba visztek pont a Cseheken keresztül:

Gondlom szépen keresnek rajtatok.

Évtizedeken át csak fuvet kaszáltak ott. Csak mostanában nyitódot a lehetoség a nagy óceánjáró hajók kikotésehez: https://refresher.sk/47713-Cesko-zi...u-do-noveho-pristavu-prichadzat-aj-velke-lode

Áthoztam inkább ide a kikotosdis beszélgetést és bovítem mégy egy viszonylag nemrégi cikkel: https://zpravy.aktualne.cz/zahranic...-pristavy/r~e5e44dfae93e11ebb91a0cc47ab5f122/

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 603
14 814
113
De ez mit változtat azon a tényen, hogy rájöttek arra ez előnyös a számukra és ki kell használni. Én tényleg nem akarlak megbántani, de ez annyira tipikus. Mindenki hülye a Cseh is meg a Magyar is mert próbál tengeri kijáratot szerezni.. minek az ha ott a Duna. Ha lenne egy kis eszetek ti is beszállnátok Koper-be és építenétek egy vasút vonalat rajtunk keresztül. Ehelyett marad a fikázás, az csak egy lyuk, a Magyarok is csak a korrupció miatt vannak ott baromság az egész, a Cseheknek is csak nemrég jött be és úgyis mindjárt lejár az egész... nem hiszem, hogy nincs háttéralku és a németek ne lennének készek hosszabbítani. ha megnézted a cikket Hamburgba évi 2 millió konténer forgalom van abból félmillió Csehországból jön. Minek vágnák haza a németek Hamburgot? Gondolod a Csehek most ész nélkül elkezdenek építkezni 10 évre? Ahelyett, hogy leszólod inkább azon gondolkozz vajon ennek mi az előnye. Inkább nektek is be kéne szállni a rettegés helyett. De csak az a tipikus pökhendi leszólás van helyette, hogy ezek mind hülyék...
Félreértettél, én azt kifogásoltám, hogy évtizedekig nem volt semmire, mert nem jutottak oda a nagyob hajók. Úgy kb 2016-tól kezdtek ot felujítások és manapság már van full használható és kihasznált a kikotojuk. De ez csak nemrégi állapot.

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 327
4 534
113
Félreértettél, én azt kifogásoltám, hogy évtizedekig nem volt semmire, mert nem jutottak oda a nagyob hajók. Úgy kb 2016-tól kezdtek ot felujítások és manapság már van full használható és kihasznált a kikotojuk. De ez csak nemrégi állapot.
Nem tudok mit hozzátenni. Nekem az a véleményem nem véletlenül gondolják azt a Csehek és mi sem, hogy egy ilyen kikötő a vállalataink számára stratégiai előny. Sok kisvállalkozásnak okoz gondot a fuvar szervezés, és emiatt nem exportál. Ha van kikötő, lehet csinálni egy céget aki ezt megszervezi nekik vállalható áron. Szerintem erre nektek is szükség lenne. Igaz nektek nincs nyelvi akadály és az is lehet, hogy simán léteznek erre Cseh cégek akik megszervezik ezt nektek Hamburgba. Én nem ismerem annyira nálatok a kis-közepes vállalkozások helyzetét. De azt tudom, hogy minden ország az EU-ban ezen kis cégek helyzetbe hozásán dolgozik mert általában ők a legnagyobb foglalkoztatók. Ez az egyik oka nálunk ennek a kikötő beruházásnak.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 564
84 998
113

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 551
4 742
113
Nagyon jó kis anyag! Főleg a sajtótájékoztató rész….

Ajánlom akinek van ideje.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 708
72 043
113
Lengyel kormányszóvivő: nem zárják be a Turów bányát A lengyel kormány nem zárja be a Turów bányát - reagált hétfőn Piotr Müller kormányszóvivő az Európai Unió Bíróságának aznapi ítéletére, miszerint Varsónak napi 500 ezer euró pénzbüntetést kell fizetnie az Európai Bizottságnak a cseh-lengyel határ menti bányában zajló szénkitermelés folytatódása miatt.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/233867/

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 210
81 098
113
Na ezt fejtse meg valaki... Fico fegyelmezteti a cseheket, hogy a 2009-es C-295 rendelés botránya miatt össze fog omlani a cseh jogállamiság, ahogy a szlovákoknál is történt?

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113
Lengyel kormányszóvivő: nem zárják be a Turów bányát A lengyel kormány nem zárja be a Turów bányát - reagált hétfőn Piotr Müller kormányszóvivő az Európai Unió Bíróságának aznapi ítéletére, miszerint Varsónak napi 500 ezer euró pénzbüntetést kell fizetnie az Európai Bizottságnak a cseh-lengyel határ menti bányában zajló szénkitermelés folytatódása miatt.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/233867/

Németország "likes this".

hambach_lede-00001.png

_107503425_mediaitem107503424.jpg

:D:D