Én és Lengyelek se gondolják másodlagosnak és ahogy írtam maga hogy nem Ooval határosak, Oo kivérzett már megéri nekik.
Ez detto. Lengyelek és én is a Oogot gondolják(om) a Lengyel államiságra veszélyesnek és nem Ukrajnát. Nem Ukrajna támadta meg az elmúlt években a szomszédait, nem Ukrajna anektált a szomszédos államokból hanem Oroszo. Szóval szerintem teljesen logikus, hogy nem a bohóctól hanem a fasisztától "félnek". Persze értem én Ukrajnától kell félnie Lengyeleknek, meg Magyaroknak mert őőő ezt nyomja fullba az orosz agitprop.
---
@PavolR Én pont még drón vonalon gondoltam gyengének a Lengyel vásárlást. Überdurva az 500mrls... de célpont is kell nekik.
Itt egy komoly logikai bukfencet latok: ha Ukrajna megmarad, akkor a magyaroknak miert kellene az oroszoktol tartaniuk...? Atugorjak Ukrajnat es megtamadjak az amugy NATO tag Magyarorszagot, szandekosan belefejelve a Southern Flank Multinational Battlegroupba, ami magyar teruleten allomasozik, magyar pk alatt...? Erosen negativ utopianak hangzik, nem gondolod?
Ezzel szemben Ukrajnarol tudjuk, hogy 15+ eve gyakorlatilag Europa egyetlen
failed state allama, ez alapvetoen a majdanozas kivalto oka is volt, egy velejeig teljesen korrupt, bunozoi csoportok, mafiak, oligarchak es politikusok szovevenyes, valtozo szovetsegei es permanens harca a hatalmoert, ez iranyitja az ukran allamot szuletese ota. Gyakorlatilag 2010-re mukodeskeptelenne valt, olyan szinten szetloptak, kifosztottak sajat maguk (es ez akkor is igaz, ha jol tudjuk, hogy mindez eroteljes orosz mafia- es titkosszolgalati rasegitessel ment.)
Mindig mondom, hogy a mestersegesen krealt orszagokban az a gond, amikor nincsen sajat elitje, mert nem is lehetett, mert nemletezo identitasra krealtak egy orszagot.
Az orosz invazio elott evek ota ment mar az eroszakos "ukran identitas" kialakitasa, egeszen durva, diktaturakat idezo eszkozokkel, a haboru ota meg (nem meglepo modon) teljes es totalis a diktatura, betiltottak a partokat, a fuggetlen sajtot stb. En peldaul valoszinuleg nemzzetkozi forumras (EU, ENSZ BT stb) vittem volna, amikor Ukrajna
letartoztatott egy helyi kisebbsegi magyar politikust, avagy amikor
kitiltott magyar kormanyzati tisztsegviseloket; Orbanek visszafogott reakcioi nagyon tiszteletremeltoak, meg kell jegyeznem (szerintem egyebkent ezt kifejezetten pluszpontnak irtak fel nekik Washingtonban, nem veletlenul az amerikaiak sosem fekudtek ra Orbanekra az ukran-Nato targyalasok kovetkezo fazisanak kovetkezestes vetojaert.)
Amikor veget er, es nem jon el a kistermetu tancos-komikus-teveproducer altal beigert 'felszabaditott, eros, nagy, fuggetlen Ukrajna', akkor mi lesz a tizmillionyi, vegtelensegig kihasznalt, frusztralt, alllig felfegyverzett ukrannal? Foleg, ha akkor az ultranacionalista mafia egyszeruen felszamolja a jelenlegi kormanyzatot, avagy csak egy valasztason mindent visz...?
Az oroszokra joggal kopkodhetunk, nem kerdes, de a
konkret fegyveres ero a magyar hataron az az
ukran lesz a haboru utan, nem a magyar, es senki nem tudja, ki iranyitja majd mondjuk 5-10-15 ev mulva (mar ha egyaltalan lesz meg Ukrajna.)
Ez az, amit lengyelek keptelenek megerteni (pedig korabban vagy 100-200 ezer lengyelt gyilkoltak le a mai Ukrajna teruleten, ugye.)