Régi szép idők!
http://itthon.ma/szines.php?cikk_id=2612
+1 like.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Régi szép idők!
http://itthon.ma/szines.php?cikk_id=2612
Erdély esetében nem látok mást, mint némi autonómiát követelni.
Területi autonómia ?
Nem tudom, de azt vegyük figyelembe, sajnos az országrész lakosságának többsége mára már Román.
Hargita, Kovászna, a két megye még, ahol Magyar a döntő többség.
Javítsatok, ha van még Magyar többségű megye ott.
Az önállóság szerintem zsákutca lenne számukra, mert életképtelen lenne, megfelelő gazdasági erő nélkül.
Ami NATO tagságunkat illeti, most nincs alternatívája.
Ami a jövőt illeti e téren, azt mondom, "tartsd szárazon a puskaport és készülj a háborúra.".
Szerintem senki nem tudná megmondani mit hoz a holnap.
Óvatos duhajként, óvnák a gyors szövetségesváltástól is, de háborúba sem mennék Oroszország ellen, ha a NATO lenne a támadó.
Fordított helyzetben viszont kötelességünk lenne, legalábbis politikailag biztosan.
Inkább azon vagyok, passz az egész.
<blockquote rel="joker">Valaki elmondaná nekem, hogy Bukarest milyen alapon (alkotmány nem engedi) adná fel Erdélyt? És főleg arra vagyok kiváncsi hogy miért adná fel az ország területének felét, ahonnan az adót kapja és ami lent Mordort is eltartja, cserébe egy jóval kisebb területért, ami el is van maradva és soha nem fog annyi jövedelmet termelni?
Basszus, most sírjak, vagy nevessek? Álomnak szép, de ne legyünk naívak, hogy a NATO stratégiai fontosságú szegletében Erdély majd független lesz. Bármi, amit a román vezetés a NATO (USA) ellen tesz, akár Moldova érdekében is, azonnali vezetőváltást generál Bukarestben a CIA és testvérszervei szervezésében. Mi meg mit tehetnénk? Bevetnénk az új Mountain-bike Gyorshadtestet? Vagy Víztisztító csapataink dicsőségesen előreszürcsölnének? Fantom-Páncéloshadtestünk (senki sem látja őket), hatékony elméleti tüzérségi támogatással, 1 Gripen és egy Mi-17 légifedezete alatt villámsebesen felmenti a felkelést kirobbantó RMDSZ-t. Közben a Fogarasi-havasok tetején áll a közben kibékült orosz-amerikai megfigyelőcsoport és hülyére röhögi magát, ahogy Semjén Zsolt fehér lovon vezeti a Mészáros Lőrinc felcsúti hadosztályának mindent elsöprő uniós pályázatát....... stb......
<blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="joker">Valaki elmondaná nekem, hogy Bukarest milyen alapon (alkotmány nem engedi) adná fel Erdélyt? És főleg arra vagyok kiváncsi hogy miért adná fel az ország területének felét, ahonnan az adót kapja és ami lent Mordort is eltartja, cserébe egy jóval kisebb területért, ami el is van maradva és soha nem fog annyi jövedelmet termelni?
Róma és az Eurázsiai Unió ? Hm... ))
Az bőven kizárható, hogy az erdélyi románok leszakadnának, a magyarok aránya nincs 20 % sem.
<blockquote rel="honved">Erdély esetében nem látok mást, mint némi autonómiát követelni.
Területi autonómia ?
Nem tudom, de azt vegyük figyelembe, sajnos az országrész lakosságának többsége mára már Román.
Az önállóság szerintem zsákutca lenne számukra, mert életképtelen lenne, megfelelő gazdasági erő nélkül.
Ami a jövőt illeti e téren, azt mondom, "tartsd szárazon a puskaport és készülj a háborúra.".
Óvatos duhajként, óvnák a gyors szövetségesváltástól is, de háborúba sem mennék Oroszország ellen, ha a NATO lenne a támadó.
Fordított helyzetben viszont kötelességünk lenne, legalábbis politikailag biztosan.
Erdély esetében nem látok mást, mint némi autonómiát követelni.
Területi autonómia ?
<
Na és mi az USA saját célja?
Csak nem Moldova megszerzése a NATO számára, akár annak Romániába olvasztása által?
Bizony, bizony. Ahhoz, hogy Magyarország, Szerbia stb. az Eurázsiai Unió tagja lehessen, Romániának is oda kell tartoznia.
És ezt Moszkva is tudja, tehát arra fog törekedni, hogy felvegye őket az Eurázsiai Unióba, valamilyen módon.
És éppen ezért tévedés azt hinni, hogy Moszkva majd visszautasít egy román ajánlatot a magyarok két szép szeméért.
A magyarok aránya nem érdekes, mivel <b>románok</b> akarnak független Erdélyt.
Fogadok nem olvastad az eredeti cikket, ahonnan az egész gondolatmenetem kiindult.
<blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="honved">Erdély esetében nem látok mást, mint némi autonómiát követelni.
Területi autonómia ?
...
Ne tévesszen meg az ha a 4-4,5 millió erdélyi románból akad néha egy-kettő, aki függetlenedni szeretne. Ezt rögtön elnyomják a többiek.
Ha pedig jobban belegondolsz, érthető, hogy miért nem szeretne leválni az erdélyi románság Bukarestről. A Dunántúl sem válik le Magyarország többi részéről, amiért ott jobban élnek, de Nógrád megyét sem rakják ki Magyarországról, csak azért, hogy ne rontsa a statisztikákat.
Továbbá a román-orosz viszony hagyományosan rossz. Szerintem a lengyelek után a románoknak a legrosszabb a kapcsolatuk az oroszokkal a NATO-n belül.
Tételezzük fel, hogy Erdély függetlenedne. Azzal lenne egy 6,5 millió lakosú ország, ahol a hivatalos statisztikák szerint van 1,25 millió magyar és a többi román. Ez rögtön borulna, mert én személyesen is rengeteg magyart ismerek, aki románnak vallotta be magát a népszámláláskor, mert hogy Romániában él, vagy mert üldözési mániája van és attól fél, hogy hátrányos megkülönböztetésben fog szenvedni, ha magyarnak vallja magát. A cigányok, szlovákok, szászok, szerbek, ukránok döntő része szintén románnak vallja magát, az ő esetükben még jobban fennáll az a helyzet, hogy olyannak valják magukat, amilyen országban épp élnek.
Szóval egy független Erdélyben már egyáltalán nem lehetne elnyomni a magyarokat, nem lehetne már csak a román célokat követni.
Amit pedig leírsz, miszerint NATO-orosz háború tört ki Európában, az automatikusan atomháborúba csapna át, akkor meg már lőttek mindenkinek. Senki sem a Kárpátok-hágóiról vagy a Tisza-vonalon fog gondolkodni, hanem az egyszerű tülélésen és olyan kevés túlélő marad, hogy még a mostani területeket sem fogják tudni belakni.
Ha pedig csak korlátozott háború lenne néhány Kelet-Közép-Európai ország között (a te elméleted szerint NATO vs Románia-Szerbia-Szlovákia) akkor Románia menthetetlenül elesne, akkor is ha Oroszország vagy akár Kína is támogatná.
Ne feledjük, hogy max. annyira támogatnák, mint a Donbaszi oroszokat (de inkább annyira sem), küldenének egy kis fegyvert, de orosz egységek nem jönnének, mert akkor meg is lenne az atomháború.
Ha pedig elesne, simán Magyarországhoz lehetne csatolni legalább Észak-Erdélyt. Ott jó ha 1,5 millió román él, ha ők ennyi magyart megszállva tudnak tartani, akkor Magyarország is simán kibirná.
<blockquote rel="haubagoi"><
Na és mi az USA saját célja?
Csak nem Moldova megszerzése a NATO számára, akár annak Romániába olvasztása által?
Bizony, bizony. Ahhoz, hogy Magyarország, Szerbia stb. az Eurázsiai Unió tagja lehessen, Romániának is oda kell tartoznia.
És ezt Moszkva is tudja, tehát arra fog törekedni, hogy felvegye őket az Eurázsiai Unióba, valamilyen módon.
És éppen ezért tévedés azt hinni, hogy Moszkva majd visszautasít egy román ajánlatot a magyarok két szép szeméért.
A magyarok aránya nem érdekes, mivel <b>románok</b> akarnak független Erdélyt.
Fogadok nem olvastad az eredeti cikket, ahonnan az egész gondolatmenetem kiindult.
A másik amit figyelmen kívül hagysz, a moldovaiak momentán <b>nem akarnak</b> Rómához tartozni, csak a populáció 20 %-a mondott a kérdésre igent.
Magyaroroszág és Szerbia nem akar az Eurázsiai Unió tagja lenni, mi Eu-s tagok vagyunk, a szerbek pedig rágyúrtak a csatlakozási tárgyalásokra, ezért azt gondolom, hogy értelmetlen a kérdésfelvetés.
És azt hiszem Moszka közel s távoli céljai között nem is szerepel az elképzelés.
Az oroszoknak van épp elég "melójuk", nekik egy jól kialakult partnerségi viszony bőven megfelelne, magyarokkal, szerbekkel, bolgárokkal stb. de ezt akarja az USA mindenáron megfúrni, egyelőre úgy néz ki, sikerrel.
A románok mindig az erő előtt hajoltak meg, amelyet jelenleg az atlantista oldal képvisel, ami nyilván azt is jelenti, hogy ha megjelennének az oroszok a keleti határokon, kettő perc alatt kabátot cserélnének jó szokásuk szerint.
Viszont azt gondolom, hogy az oroszoknak se lehetőségük, se kedvük nincs felvonulni a római határon, mivel ott van Ukrajna és Moldova, mint pufferzóna.
Haubagoi!
Van abban logika amit leírsz, csak nekem ezzel az a bajom, hogy ha Oroszország Kelet - Ukrajnában a saját testvéreikért nem vállal fel egy nyílt katonai konfliktust, akkor ezt miért tenné meg Erdély esetében?
Oroszo. jelenleg nem tudja megközelíteni a Dnyeszter Melléki Köztársaságot, szárazföldi híd hiányában.
Tehát Románia előnyben van Moldova megszerzéséhez.
Montenegróban sem számított, hogy a lakosság tüntetett a NATO csatlakozás ellen.
Órási tévedés. Magyarországon is sokan akarják, hogy az Eurázsiai Unióhoz csatlakozzunk.
Szerbia esetében még nagyobbat tévedsz.
<b>Szerbia 100%, sőt 1000%, hogy nem lesz sem az EU, sem a NATO tagja.</b>
Szerbia az Eurázsiai Unió stratégiájának egyik alapja (!).
Oroszo. a régi befolyási övezetét akarja vissza, sem többet, sem kevesebbet. Ez a volt KGST tagok számára Eurázsiai Uniós tagságot jelent.
Véleményem szerint az orosz szárazföldi hadsereg Ukrajna, Románia, Bulgária, (Törökország), Szerbia útvonalon fog előrenyomulni.
Másrészt Románia átállásához nem biztos, hogy az oroszoknak fel kell vonulni a "római határon", lehet, hogy elég az is, ha rakétacsapások veszélye fennáll.
<i>"Órási tévedés. Magyarországon is sokan akarják, hogy az Eurázsiai Unióhoz csatlakozzunk."</i>
Esetleg kifejtenéd mi előnnyel bírna, egy az EU-hoz mérve pénztelen, gyenge gazdasági potenciállal rendelkező, nálunk befektetni, így munkahelyeket létrehozni nem tudó, az EU-val szemben velünk alig kereskedő, Eurázsiai unio, hazánk számára ?
<i>"Órási tévedés. Magyarországon is sokan akarják, hogy az Eurázsiai Unióhoz csatlakozzunk."</i>
Esetleg kifejtenéd mi előnnyel bírna, egy az EU-hoz mérve pénztelen, gyenge gazdasági potenciállal rendelkező, nálunk befektetni, így munkahelyeket létrehozni nem tudó, az EU-val szemben velünk alig kereskedő, Eurázsiai unio, hazánk számára ?