A korrupció az korrupció.Mindenhol van,csak diktatúrákban valahogy nagyobb szokot lenni.
2006ben az egyik mondás az volz,hogy nálunk demokratúra van.(máig megvan az ilyen feliratú polóm-csak valahogy összement a mosásban
).Aki hatalmon van,az hatalmi ágakbol kettőt alapbol birtokol,és erősen befolyásolja a harmadikat.OV ezt a rendszert tökéletesitette,hogy a hatalom birtokosa jószerivel korlátlan hatalmat birtokol.Illetve amig ő a hatalom birtokosa,korlátlan a hatalma.Mert kialakitott egy rendszert,amiben ha veszit,de nem totálisan,akkor a kiépültdeep statejével és a továbbra is kezében lévő számonkérő hatalmi ággal ő maga érinthetetlen,az új kormányzat meg tehetetlen lesz.Kibaszott úgyes egy bitang gazember.
Akárhogy logikázom,kiút az államszervezeti modelváltás.Szakitani evvel a bolsevizmusbol ittmaradt struktúrával.
2006ban Orbánnak meg lett volna rá a lehetősége.Nem tette meg.Mert neki ez az állammodel kell.Inkább kivárta az idejét,és közben kitalálta hogyan fejlessze tovább ezt a demokratúrát-neki jó,de a Hazának qrvarosz irányba.
Sokadszórra irom,hogy a parlamenti ellenzék meg lényegileg nem különbözik a kormánytol.Nem akarnak ők rendszerváltást,csak gengszterváltást.Parlamenti ellenzék is gyorsan elszigeteli azt a pár embert,aki változást akar.
Én úgy gondolom (krumplileves meg legyen krumplileves
-fiataloknak:Kádár kezdte úgy a beszédeit,hogy-én úgy gondolom...),hogy államszervezeti modelváltás jelentené a kiutat ebböl a 22es csabdájábol.Én a kétkamarás parlamentű félelnöki rendszerre,és a joval erősebb alsóbb szintű önkormányzatok kialakulásában gondolom a jó,vagy legalábbis jobb iránynak.(napersze ahoz a jelenlegi sokszor kiskirályi önkormányzatiságot is helyre kéne tenni valahogy).És mindenképpen levlasztanám a számonkérői hatalmi ágat a politikai kormányzati-végrehajtó ágrol.Akár az amcsi közvetlenűl az adófizetők által vállasztott úgyész rendszeréig is elmennék.(vagy valami hasonló).
És amit még megtennék,az a cenzusos szavazójog visszavezetése.Irni olvasni tudás és adófizetés nélkül nincs szavazati jog.Persze ezt egy az egyben megtenni nem lehet,de van ötletem olyan rendszerre,ahol az adófizetők akaratának van súlya és értéke.
Mellesleg ez utóbbi egy régi jó polgári liberális alapelv.Ennek elhagyásával értéktelenitették el a szavazat súlyát,kialakitva a jelenlegi médiademokráciát.
Viszont bevinnék korporativ elemeket a rendszerbe.Mondjuk a parlament alsóházában tartanék fent helyeket az egyházaknak,szakszervezeti szövetségeknek,munkaadói kamaráknak.Pl ireknél van ilyen.
Persze bizton van más jó szervezeti rendszer is,mi megfelel a célnak.De ezt a demokratúrát már le kéne váltani valahogy-mig van miért,kinek jobbat összeszkábálni.