Látszik, hogy az ellenzék mennyire megosztott a magyar-kínai kapcsolatokban.
SZTE- Konfúciusz Intézet
Az SZTE Konfuciusz Intézet Igazgatótanácsának tagjai:
Dr. Ujhelyi István
elnök
EP-képviselő
Ujhelyi például támogatja a Fudan ideköltözését:
Örül annak, hogy a Fudan Budapestet választja bázisául, és természetesnek tartja, hogy az együttműködés keretében az egyetemnek telket ajánlottak fel – mondta a Magyar Nemzetnek Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője ugyanakkor bírálta a beruházásra szánt hitel mértékét, és azt hangoztatta...
pestisracok.hu
Sőt még azt mondja, hogy 2011-ben még ők is próbálkoztak idecsábítani az egyetemet.
ELTE-Konfúciusz Intézet
:
Cikk az ott kínai nyelvet tanuló Vágó Istvánnal:
www.konfuciuszintezet.hu
"– Mi az a „kínai” téma, amely különösen érdekli, foglalkoztatja?
– A politika, gazdaság és építészet hármasa lenyűgöz. Büszkén mondhatom, hogy egyidős vagyok a Kínai Népköztársasággal (a Kínai Népköztársaságot 1949-ben alapították – Sz. L.).
Fiatalkorom a magyar–kínai kapcsolatok felvirágzásának volt a fénykora, azonban sajnos, a világpolitika hatására a ’60-as évek elejétől kezdve a két ország kapcsolatára a fokozatos eltávolodás volt a jellemző. Az elmúlt néhány évben azonban valami csoda történt, aminek mibenlétét nem ártana megfejtenünk. Ehhez pedig nem árt, ha szerzünk pár kínai barátot.
– Mit gondol, a mai fiatal nemzedéknek miért érdemes foglakoznia Kínával?
–
A kereskedelmi kapcsolatoknak már a jelene is Kína, nem is beszélve a jövőjéről. Ha körbenézünk, a világban szinte minden kínai gyártmány. Még a Volvók, a Jaguárok is kínaiak lettek. Természetesen olcsó, rosszabb minőségű kínai tömegcikkek is megjelennek a piacokon, de ez csak egy szerény töredéke azoknak a kínai áruknak, amelyek világkereskedelmi forgalomba kerülnek. Ne feledjük el, hogy a legnagyobb, legmegbízhatóbb márkák zömmel Kínában gyártatják a termékeiket. Egyszóval, igenis érdemes egyik szemünkkel Kínára figyelni. Nekem például vannak olyan magyar ismerőseim, akik a gyerekeiket kínai iskolába járatják Amerikában! Ők már felismerték a kínai nyelv tanulásában rejlő hatalmas lehetőséget.
Én személy szerint is úgy gondolom, azt javaslom, hogy a fiatalok minél korábban kezdjenek el kínaiul tanulni, mert különben elvágják magukat olyan lehetőségektől, amelyek pozitív fordulatot hozhatnak az életükbe, mind emberi, mind érvényesülési szempontból."