a környékünkönt a német még mindig az örök sláger mert egy csomó gyár van német kézen és sok a beköltözött német (vagy visszaköltözött sváb akinek valakijét telepítették ki anno)Azt nem csodálom, az elmúlt években eléggé népszerűek lettek a távol-keleti kultúrák. Úgy hallom, hogy a japán is nagyot megy.
Ez érdekelne. Mit tanuljak még az angol mellett? Mivel járnék jól?
Annyira nem lehet vészes, mint ami az indiaiaknak van akcentus.
Az orosz az erőmű miatt most nagyon keresett aki tud ooszul az simán elmehet egy mérnök mellé tolmácsnak egy kis mellékesért vagy a melósoknak 2-3 fő szokott fogadni egy tolmácsot...
itt az olaszoknak is komoly érdekeltségeik vannak (mondjuk az eggyik nagy céget most megviselte a covid...) de egyébként ott is előny az olasz nyelvtudás )
Világszinten a kínai az ami egyre jobban megy (Dániába az eggyik ismerősöm pinpongedzőként jött még kínából majd elkezdett nyelvet is tanítani a gyerekeknek mostmár mind asztalitenisz mind nyelvoktatás terén alkalmazottak dolgoznak helyette mer akkora az igény mindkettőre. cirka 4év alatt...)
Nemtudom ki hogy van vele de egy közép foku angol szerintem a mai világba már nem biztos hogy elég (ha az ember 20 évre előrre tekint.) én is angol németet tanulok... (de tanultam már olaszt is el nem adnának a latin egyébként meglepően jól megy ahhozképest hogy milyen keveset foglalkoztam vele...) de szerintem 5-10 éven bellül valami szláv nyelv is befog figyelni nekem mint tanulandó...
Nekem a dán a 3,5 év kintöltött idő révén elég jól megy írásba a svéd és a norvég is szoba a svédet még meg meg értem a norvégból lövésem se nagyon van... a skandináv nyelvek nem túl hasznosak (pedig a holland és a dán közt nem akkora a különbség e téren tök jó is lehetne.)