[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 893
35 384
113
Azt nem csodálom, az elmúlt években eléggé népszerűek lettek a távol-keleti kultúrák. Úgy hallom, hogy a japán is nagyot megy.

Ez érdekelne. Mit tanuljak még az angol mellett? Mivel járnék jól?


Annyira nem lehet vészes, mint ami az indiaiaknak van akcentus.
a környékünkönt a német még mindig az örök sláger mert egy csomó gyár van német kézen és sok a beköltözött német (vagy visszaköltözött sváb akinek valakijét telepítették ki anno)

Az orosz az erőmű miatt most nagyon keresett aki tud ooszul az simán elmehet egy mérnök mellé tolmácsnak egy kis mellékesért :) vagy a melósoknak 2-3 fő szokott fogadni egy tolmácsot...

itt az olaszoknak is komoly érdekeltségeik vannak (mondjuk az eggyik nagy céget most megviselte a covid...) de egyébként ott is előny az olasz nyelvtudás )

Világszinten a kínai az ami egyre jobban megy (Dániába az eggyik ismerősöm pinpongedzőként jött még kínából majd elkezdett nyelvet is tanítani a gyerekeknek mostmár mind asztalitenisz mind nyelvoktatás terén alkalmazottak dolgoznak helyette mer akkora az igény mindkettőre. cirka 4év alatt...)

Nemtudom ki hogy van vele de egy közép foku angol szerintem a mai világba már nem biztos hogy elég (ha az ember 20 évre előrre tekint.) én is angol németet tanulok... (de tanultam már olaszt is el nem adnának a latin egyébként meglepően jól megy ahhozképest hogy milyen keveset foglalkoztam vele...) de szerintem 5-10 éven bellül valami szláv nyelv is befog figyelni nekem mint tanulandó...

Nekem a dán a 3,5 év kintöltött idő révén elég jól megy írásba a svéd és a norvég is szoba a svédet még meg meg értem a norvégból lövésem se nagyon van... a skandináv nyelvek nem túl hasznosak (pedig a holland és a dán közt nem akkora a különbség e téren tök jó is lehetne.)
 
  • Tetszik
Reactions: laiki and merleg

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
azért annyira nem hirtelen kell. de a jövőben kelleni fog egyre több koreaiul beszélő ember az országban...

Nincs ezzel egyébként semmi gond aki koreai ide jön az biztos hogy beszél angolul tehát nincs szükség jelbeszédre...

Én inkább úgy fogalmaznák hogy kezd lejárni az angol 15 éve... persze nem a koreai lessz az angol helyett.. De látható tendencia hogy az angol visszaszorulóba ha nem is van még a világba egyre több nyelv kezd felzárkozni... (mondjuk az angol érettségi szerkezetében még mindig könnyebb mint a német ugyanis a német tesztnél a kiválasztott válaszok felét még mindig le kell írni míg az angolnál a tesztesrész végig betűhöz számot rendelős....(idő ugyan annyi rá tehát az angol minimális előnybe van e téren)
Nem az angol marad a közvetítő nyelv, ettől még jól jön a másik kultúrális ismerete.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 893
35 384
113
A legkönnyebb nyelv egyébként szerintem a latin alap szintig. mert már alapból olyan szótudással rendelkezik az ember a latinból hogy azzal rengeteg idő meg van spórolva csak fel kell fedezni ezeket a már ismert szavakat (és ezek a szavak általába másnyelveken is látinból átvett szavak vagy ismerik ha nem is használják nap mint nap.) pl hiába tanultam 8 évig németet 1 évig angolt mielött kimentem dániába nagyrészt a latinból dolgoztam eleinte míg a dánt nem sikerült elcsípni... de ez teljesen szubjektív... (de egyébként korábban a németeknél is sok latin szót használtam ha nemtudtam a német megfelelőjét...és megértették általába. néha... ááá vólt a vége de leszokott esni nekik is)
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Nem ördögtől való, de ha jobb egyetemek jönnek, azzal nyerünk. A magyar oktatás világszínvonalú szöveg igaz volt úgy 1935-ben, ma már nem az, és sok ok miatt ezt baromi nehéz is megváltoztatni. Nem örülök neki, de ez van. Egy SNU vagy egy Pusan, tudnának mit hozni a konyhára, ahogy mondjuk a Cambridge is tudna, csak ők nem települnek máshova. Egyébként ilyen szempontból a fudan sem ördögtől való. A távolkeletiek nagyot ugrottak oktatásban is az elmúlt évtizedekben. Egy egyetem nem csak azért érdekes, mert oktat, hanem hozza magával a kutatási potenciálját is, ami meg nekik van dögivel. Lehet mit tanulni tőlük, ráadásul a Koreaiak még egész barátságosan gondolkodnak rólunk magyarokról - amíg nem akarsz oda költözni.. mert azt senkitől sem veszik jó néven. Elég, hogy is mondjam csak, zárt társadalom. Lehet velük nagyon barátságba kerülni, meg jófejek is vannak köztük, meg iszonyat kulturális örökségük van, meg egy nyelvük, ami meglepően értelmes a magyar agynak, de ugyan akkor ők "magyarabbak még a magyarnál is", ha nemzettudatról van szó.

A SKY egyetemek bármelyikével jól járnánk Koreából, meg azon a 3-on kívül pár másikkal is. Mellesleg a Lomonoszovot nem szeretnék ide hozni? Mondhatnánk, hogy nálunk ilyen elit multikulti van.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 658
3 262
113
"Ha egy ország lennénk, akkor a V4-ek is, éppúgy mint Korea, tagjai lehetnének a G20-nak"
Vagy csak nem szedték volna el az ország 70%-át a szarházi nyugatiak!

Koreában amúgy mennyire más a helyzet? Ott nem szedtek el tőlük semmit sem? Vagy ott nem volt az a kollaboráns réteg aki megtette volna?
 
T

Törölt tag 008

Guest
Koreában amúgy mennyire más a helyzet? Ott nem szedtek el tőlük semmit sem? Vagy ott nem volt az a kollaboráns réteg aki megtette volna?
De, ők is elveszítették a területük 60+%-át, csak a kommunisták a másik oldalon maradtak. Látszik a különbség, ahogy a németeknél is látszódott. Ha ez a megmaradt 30%-unk nyugathoz tartozott volna itt most osztrák szinten élénk és már leuratuk volna a környéket gazdaságilag.

Ha nem lett volna trianon nem lett volna kommunizmus nálunk és akkkor most a magyar gazdaság kibocsájtása kb a vírus előtti olasz szinten lenne.
De itt már tul sok a lenne/volna/ha.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 110
88 189
113
HegyiCsekk:

Egy komment:
""az 1956-os eseményeknek pedig 2652 halottja volt bő két hónap alatt"

He?

1956. október 23.-1956. november 4. az bő két hónap? :D


Mi van a momentumban? Valaki újmagyar matektovábbképzőt indított a saját szövetséges néző mellett, mert az egyik hülye, a Csekkatka nem tud számolni, csak 4,8 milliárdot magához venni, a másik hülye Fegyőr, meg román szövetségesre hivatkozva elmegy a román választásokon bocskoros jelöltet támogatni a magyarral szemben, majd örvendezik egy párttársa bukásának, mert az jóban van Orbánnal?"
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0