1.) ZÁGRÁB! Nem rögtön ez ugrott be:
"...a horvát államnak ehhez semmi köze, nem is lesz hozzá semmi köze. Ezt garantálom! (...) Nem csak, hogy nem küldjük oda a hadsereget, egy eszkaláció esetén a horvát katonákat mind egy szálig visszahívjuk onnan. (...) Ennek semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, ennek az amerikai belpolitika folyamataihoz van köze, Joe Biden kormányához, amelyet én is támogattam."
-mondta Zoran Milanovic horvát államelnök, még február végén. majd pár nap múlva fokozta:
"Úgy vélem, a miniszterelnök egy gyáva alak. (...) Úgy viselkedik, mint egy ukrán ügynök, én pedig úgy, mint a horvát elnök. Ez hatalmas különbség. (...) Kijevnek nem kellene folyamatosan konfrontálódnia az atomhatalom Moszkvával. Akárki hergeli fel is őket, az veszélyes sarlatán. Közülük sok van Európában."
2.) Ukrajnában boldog-boldogtalannak osztogatják a fegyvereket, a hadseregük tömve van szélsőséges nacionalistákkal, zavaros fejű, de tettre kész keménylegényekkel. Sokuk döntési pozícióban is van. Itt is többen jelezték már, hogy nagyon meredek dolog ellenőrizetlenül önteni rájuk a haditechnikát, mert baromi könnyen kerülhet rossz kezekbe.
3.) Egy 1000 km-es távolságban
vaktában elszálló drón esetében talán 1000 az 1-hez az esély, hogy
véletlenül essen egy távoli fővárosra.
Következtetés: Valamelyik vérbő ukrán arcnak eszébe jutott, hogy itt ez a semmire nem jó vacak, és a remek alkalom odapörkölni Zágrábnak, jelzésként, hogy de, igenis
LESZ hozzá közötök apukáim.
Ha ehhez hozzátesszük, hogy Oroszországot leszámítva Ukrajnának Magyarországgal voltak (vannak) a legrondább konfliktusai, kb. 2 legyet egy csapásra helyzet. Hallottad, Vologya? Orbán azt mondta, hogy rajtuk nem mehet át fegyver! Tényleg? Fogd meg a söröm...!
És ha ez az incidens a magyar-horvát viszonyt is kiélezi... hát kell ennél több?
Hivatalosan persze "mink ott se vótunk", és a patásördög oroszokra lehet kenni az egészet.
Ukrajnának elemi érdeke, hogy a konfliktusba minél több államot, minél mélyebben rántson bele, mert egyedül menthetetlenül elvérzik. Az első Öböl-háborúban Szaddam is azért lövöldözte a Scud-jait Izraelre, hogy kiprovokálja annak támadását, mert úgy spekulált, hogy a többi arab állam Izrael hadba lépése esetén kilépne a koalícióból. Közelebbi tapasztalat: Barcs bombázása...
Ezt a lehetőséget támasztja alá az a nyilatkozat is, amely szerint nem ez volt az első provokatív légtérsértés.
Ami a légvédelmünket illeti, látni láttuk, hogy jön, ha jól tudom, elég messziről. Nem tudom, mennyire pontosan sikerült az észlelés után meghatározni az objektum jellegét, de talán felmerült, hogy egy dezertáló pilóta távozik Ukrajnából (volt már rá példa).
A lelövése az ország légterén kívül nyilván nem opció, amikor pedig már itt volt, akkor... hát igazából tök mindegy, mi volt a szándék, mert leszedni nem tudtuk volna. Nincs mivel.
Ez után a ronda eset után talán már lesz!