Sziasztok, sok hozzászólást és véleményt olvastam ma itt és van ami reálisnak és logikusnak tűnik és van ami kevésbé.
Ez a drón feltételezem nem csak egyenesen tud repülni, hanem több irányváltoztatásra is beállítható?
Vagy csak azt lehet beállítani neki, hogy mikor forduljon vissza és akkor csinál egy 180 fokos hátraarcot?
Amennyiben több irányváltoztatásra is képes, akkor azt nem tudhatjuk, hogy Ukrajnán belül honnan indíthatták.
Ha az ukránok indították, akkor szerintem nem információszerzésre akarták használni, mert jelen helyzetben mind az amcsik, mind pedig magáncégek pl. google / maxar ellátják az ukránokat mindenféle lényeges vizuális információval. A google műholdjai sokkal jobb felbontást tudnak, mint amilyen műholdképek a maps-on megjelennek. Az ottani felvételek direkt le vannak butítva.
Ha információra lenne szükségük az ukránoknak, akkor nem egy 40-50 éves elavult technikához nyúlnának.
Ha pedig nem információszerzésre akarták használni az ukránok, akkor - szerintem - az volt a cél, hogy megmutassák és ébresztőt fújjanak, hogy mi nem is vagyunk olyan messze a balhétól. Provokációnak talán nem nevezném, de egy nyomatékos figyelemfelhívásnak igen, hogy "lehet hogy nem akartok beszállni a balhéba, de közel vagytok, bármi előfordulhat, féljetek".
Még az is lehet egy variáció, amit itt említettek páran, hogy az amcsik keze is benne van a dologban. Pl. így próbálják elérni, hogy Mo. mégiscsak beleegyezzen NATO csapatok és eszközök hazai telepítésébe. Meg akarták mutatni, hogy mégsem akkora ász a légvédelmünk, mint azt gondoljuk és jobb lesz ha jobban odafigyelünk.
És persze még az a variáció is ott van, amit már szintén írt valaki, hogy az oroszok keze van a dologban. Egy ilyen amúgy már kb. semmire nem jó géppel bátran tesztelhetik a NATO légvédelmét, nem baj ha valahol lepottyan vagy ha lelövik menet közben.
Akármi is volt a célja az illetékeseknek, az azért kicsit aggasztó, hogy egy drón kb. bármikor átrepülhet felettünk és akár valami komolyabb fegyver is lehet a fedélzetén, mi pedig nem tudjuk / akarjuk leszedni.