Első körben.
Nem vágom, hogy ez biztpol topikban mit keres Hosszú Katinka és a úszószövetség. A kantinban is lehetne egy általános Mo. topik. Ennek semmi köze aq biztpolhoz.
Az USA és Németország is azzal mászott ki a 29-es válságból, hogy az egyik autópályákat, a másik hadsereget épített.
Ennek már azért van. Németország hála istennek belebukott ebbe. Az ugye megvan, hogy a infrastruktúra fejlesztésnek komoly hozadéka van. Ha van út, vasút stb. akkor annak haszna van gazdasági szinten. A stadion megépítése után meg csak viszi a pénzt vagy szétrohad. Itthon melyik csapat és stadion önnfentartó? Eh...
Sokan már a mostani autópályaépítéseket is bírálják, mondván, hogy már túl sok van belőle.
Inkább azt lehet mondani, hogy vannak olyan útszakaszok, ahol a forgalom még nem igényelte volna az autópályát. Az M6-on jártál már? Elég durván kihasználatlan. Autóút is elég lett volna, amit úgy kellett volna megépíteni, hogy autópályává fejleszthető. Nem ördögtől való az autópálya építés, csak ésszel és korrució nélkül kellene...
Egyébként nem csak új autópályát építeni. Szerte az országban vannak olyan útszakaszok, amik kb. Horthy idejében láthattak utoljára új aszfaltot... Szóval talán a meglevő infrastruktúrát sem ártana kezelni. Ez sem különbözik a Gripen FAQ alaptémájától. Ha valamit van, akkor üzemeltetni is kell. Mindig tudok neked értelmesebb célt mondani, mint stadiont építeni. Mindig. Bármikor, csípőből.
Foci és egyéb élsport: ugye azt is tudjátok, hogy a világon a legnépszerűbb sport és azokat az országokat mindenki ismeri a világon, akik jók ebben. Vagy, hogy az olimpiát több milliárd ember szokta követni a Földön, és amikor feláll egy-egy magyar sportoló a dobogóra, akkor az egész világ hall még az olyan kicsi országokról is, mint Magyarország?
Most kicsit bunkó leszek és egy nagy "és akkor mi van?"-nal reagálom le. Ennek miféle hozadéka van...? A fociba öntött pénzek hatása egyenlő egy szép kerek nagy 0-val.
Ezek a dolgok egyáltalán nem elhanyagolhatóak egy olyan ország számára, ahol a GDP 10%-át a turizmus adja. Gondolom nem kell magyarázzam, hogy az olyan országokba nem mennek a turisták, amikről mégcsak nem is hallottak.
Nem attől jön valaki ide, hogy valami elképesztő véletlen folytán lát egy magyar sportolót a dobogón. Az ugye megvan, hogy a világversenyeket is te azért látsz magyart, mert minden ország állami vagy sport TV-je a saját ország sportolóinak közvetítését tolaj előre vagy az ismert neveket és a legrangosabb sporotokat?
Az ugye megvan, hogy az úszást leszámítva nincs olyan világszinten népszerű sport, ahol ott vagyunk? Nem, a vívás sem az, ahogy a vízipóló sem. Igen érdekes ellentmondás, hogy az úszás népszerű, de a vp meg nem. Olimpián az atlétika, az úszás és mostanában a strandröpi az igen népszerű.
Mivel Magyarországnak kb. két tucat éremesélyes olimiai sportolója van és kb. 2 csapata - női / férfi vízipoló - ami éremesélyes (a vp. világszinten "nem érdekes" kategória, hagyománya van inkább). Akkor szeritned nagy átlagban mennyi esélye van annak matematikailag, hogy a nem magyar TV néző magyar versenyzőt lásson? Nem viccelek, gyakorlatilag 0. Még, ha lát is, akkor szerinted ez alapján mennyi turista fog ide jönni? Bocs, de ennyi levezetés után belátható, hogy ennek esélye marginális.
Egy országba azért utazik valaki, ha tudja hogy miért érdemes odamenni. Ezt az Internet korában "picit" máshogy kell elérni... Az ugye megvan, hogy az izlandi turistacsalógató videó hogyan terjedt az inspired by iceland? A honalpjuk megvan? Az zsír új videóknak is milliós nézettsége van.
http://inspired.visiticeland.com/gudmundur-hangout
Na, akkor szerinted melyik az olcsóbb, elérhető, egyszrűbb és költséghatékonyab...? Kapjon már mindenki egy picit a fejéhez...
Szóval lehet, hogy sokak szerint csak pénzkidobás a sport, de ez egyáltalán nem igaz.
Ez így önmagában nem igaz. Ahogy mi költjük rá a pénzt úgy az. De rohadtul.
Egyébként meg ha korházi felszerelésre költené azt a pénzt a kormány, akkor tényleg nagyrészt kimenne az országból, hisz nem hiszem, hogy olyan sok röntgen és egyéb korházi gépet készítenek Magyarországon.
Az ugye megvan, hogy ha nem patkol el egy páciens vagy megőrzöd az egészségét és nem lesz rokkant, akkor élete során több tízmillió adóforintot termelhet vissza és nemhogy nem eltartani nem kell segéllyel és rokkantnyudíjjal, de termelheti a pénzt. Izé...
Az állami egészségügy olyan állapotban van, hogy engem az állami rendszer az elmúlt 7,5 évben akkor látott, amikor rendelőben megröntgeneztek és MRI-t csinálta a lábamról. Mivel nem akartam hónapokat várni, ezért 25k-ért csinálták. Már röntgent is magában csinálom. 3,5k két felvétel 20 perc alatt amikor én akarom időponot egyeztetve. És nem valami csóró lepattant helyen, hanem az Országház melletti magánrendelőben. Izé...
Akkor kérdem én, hogy akkor mi a faszért is fizetem a TB-t...? Sürgősségi és életmentő ellátáson kívül nem lát a rendszer. Alapvetően egészséges vagyok - háziorvos betegség miatt utoljára kb. 4 éve láttot - nem dohányzok, nem vagyok alkoholista, sportolok SAJÁT PÉNZEN, nem veszem igénybe a rendszert és pont olyan arányban húznak le, mint aki önpusztít. Hol van itt a társadalmi igazságosság...? Na ez már talán biztpol téma lenne...
Miért nincs olyan biztosítási rendszer, hogy akkor kevesebb a TB, de csak sürgősségi / életmentő eset járna államiban nekem? Az elmúlt évelben milliós nagyságrenben van a TB befizetésem úgy, hogy szart sem kapok érte, mert értelme sincs elmenni az állami rendelésre. Ellenben magán fogorvosra, ortopédorvosra és bőrgyógyászatra cirka fél millát költöttem 8 év alatt. Ezen kellene talán töprengeni Hosszú Katinka helyett... A Szkeptikus Blog oldalán is van egy érdekes videó arról, hogy az egészségügyi rendszer finanszírozásában mekkora arányban van az állami és magán pénz jelen.
22:00-tól, de érdemes végignézni az egészet.
https://www.youtube.com/watch?v=tWxFGeMObvk
Másik dolog, ha a stadionépítés olyan nagy pénzkidobás, mit szólnátok ahhoz, ha 200 millió euróért kolostort építenének Pesten, úgy ahogy a Románia kormánya teszi? Az a Románia, ami sok magyar szerint hamarosan lekörözi Magyarországot, mégtöbb szerint már le is körözte.
Ebben nálam Franciaország a követendő példa. Olyan sikeres volt ott az állam és az egyház szétválasztása, hogy ott direkben az állam ilyen dolgokat nem művelhet. Az állapolgár adójából kaphat pénzeket, de nem egy "közös nagy kalapból".
http://www.internationalfreethought.org/spip.php?article152