Igazából a magyar médiában csak úgy láthatsz valami halvány körvonalakat, ha 6 különböző oldalon olvasod el az azonos hírről írt cikket, másként esélytelen(nincs független, aki mást mond, hazudik... és ez mindenhol így van, dolgoztam abban a szektorban, az egyik legundorítóbb..).
Amúgy én is szeretem amikor a mai fiatalságot szidják az idősebbek..
A világ változik, mindig más a nehéz.
Nagyapáméknak még elég sokat kellett sétálni a kúthoz vízért.
Azért nekem valahogy eléggé rémlik amikor, azt hallom, hogy régen volt munka és oktatás, meg voltak a kommunizmus ellenségei is, akinek sz***s volt.
Régen mondjuk azért kaptál 1 használható szakmát, ami ha nem is versenyképes tudást adott, de a kényszer/látszatmunkahelyen, ahol 3 ember végezte 1 ember munkáját... csak, hogy a munkakönyvükbe legyen valami + a paraszt azt lássa, hogy há' van munka pörög a gazdaság, bár az ipari egyes részei elég komolyak voltak, nemzetközi szinten is (tekintve a beleöntött pénzmennyiségnek). Ezen felül az állam keze nem volt ennyire megkötve, ami azt eredményezte, hogy nagyobb volt a közbiztonság, kedvező hiteleket kaptak sokan lakásokra + államilag támogatva (hitelt vett fel a drága akkori kormány) lent tartották az árakat, a gulyáskommunizmusban.. na annak azok a hülye fiatalok isszák a levét... meg ugye volt sorkatonaság ahol, azért tanulhatott valamit az ember, meg a jogsit is letehette, ingyen. Az én apámnak 7 vagy 8 szakmája van, mégsem azokban dolgozik normális bérért.
Összegezve, régen nem kellett annyit rohangásznod a munkahelyed után, nem volt akkora versenyhelyzet, mint most, de sok dolog körülményesebb / kényelmetlenebb volt. Viszont feltudtál építeni 1 házat, eltudtad tartani a családod, na meg sokan mentek a csehóba.
Párszor már volt szerencsém látni, hogy az akkori "szakemberek", hány dolgot kellett kijavítani, elég drága pénzekért... persze ennek is voltak ellenkezői.
Anyámék az iskolából 15km-t gyalogoltak haza, mert nem volt busz és még az állatokról is gondoskodni kellett + a hatalmas kertről is, ez mellett még is jó tanuló volt.
Na akkor leírom a saját helyzetem: 2008-ban még nagy divat volt az informatika, mert könnyű meló és jó fizetés.. el is mentem szakiskolába, érdekes módon, mi NEM sírtunk, hogy 8-kor kezdtünk és 15-16 órakor végeztünk és Pestről még haza kellett jönni, meg ugye be is kellett érni + készülni. Az oktatás akkor is 1 hulladék volt, kivéve pár lelkiismeretes tanárt.
Ugye nyáron, meg alap volt a munka.
Ezután +2 év OKJ, mint szoftverfejlesztő. Majd 1 év Erdélyben, nemzetközi csapatban rádiózás, tv-nek besegíteni. Ez mellett önkéntes tűzoltó + mentő.
21 évesen van 1 érettségim, 1 OKJ-m(szoftverfejlesztő, + mentőszakápoló szintű tudás), 1 év intenzív rádiós, tűzoltó, mentős, tv-s tapasztalatom (+ 1 kis idegenforgalmi vendéglátással) +2 éves B. kat. jogsi. + Angolul beszélek, németül még valamennyit eltudok makogni, románul meg lengyelül néha még tanulgatok.
+ kb 3 év munkaviszony.
és a legtöbb helyre ez kevés, nincs nyelvvizsgám (még), akkor biztos nem is beszélek angolul...
A mai fiatalságnak ugyanúgy az iskolapadot kell koptatnia, mint a drága idősebb úriembereknek, csak éppen borzalmas feltételekkel.. jogosítvány, nyelvvizsga, érettségi / szakma alapnak kell, hogy legyen... de azért legyen már pályakezdő x év munkatapasztalattal..
Szóval alapból úgy kezdődik, ha dolgozni akarsz, akkor oda nem árt a jogosítvány, IRODAI munkához is sok helyen megkövetelik.. és ahogy észrevettem a tendencia már megy a saját autó felé, no meg ne járjál be, mert nem érsz be időben + kötelező az utazás térítést, amit a legtöbb helyen lenyelnek...
Tényleg milyen könnyű!!
Én még szerencsés helyzetben vagyok, hogy a közelben találtam munkát, túlórával egész jó fizetését, de az alapbér olyan, hogyha albérletben kéne laknom akkor fel is köthetném magam... ja igen és azok közül a mocskos fiatalok közül elég sokan is adnak haza... meg ugye sok mindent nekünk kell intézni, mert a "bölcs"korúak már sík hülyék hozzá.
Amúgy meg arról had ne a főiskolások tegyenek már, hogy most milyenek a munkakörülmények. Törvényesen eléggé jók, csak ugye senki sem, mert bejelentést tenni a törvénytelenségek ellen, az meg, hogy közösen lépjenek fel a munkavállalóak, na az már lehetetlen, mert az első lehetőségnél fúrnák egymást. Ezért tartunk itt, érdekes módon pl a franciák ha nem kapják meg a 80-90%-át a jogi feltételeknek, ők már verik az asztalt, na ők máshogy is élnek.. vagy éppen a svédek..
Igazából naphosszat lehetne sorolni, a lényeg a lényeg, hogy a magyar,magyarnak farkasa...
A migráns-helyzet vs kerítésről meg sokszor ez jut eszembe.
https://www.youtube.com/watch?v=uk3n_-7uSgo