Szerintem neked fogalmad sincs mi az a tizedes rendszer. Nincs párt ezért nem lenne patália, csak azt hívnák vissza aki nem úgy szavaz. A parlament továbbra is működő képes maradna.<blockquote rel="blitzkrieg"><blockquote rel="karpatalja"><blockquote rel="fip7">Ezt a visszahívhatóság dolgot felejtsük már el
Azért nem visszahívhatóak a képviselők, mert akkor az év 365 napján menne a patália és kb. évente szavaznánk tök fölöslegesen.
Kiszámíthatatlan lenne az egész rendszer, nem lehetne normálisan végig vinni semmilyen programot és a képviselők pont, hogy a visszahívhatóság által válnának zsarolhatóvá.
Nem évente szavaznánk, hanem azonnal! És nem az egész ország, csak az a tíz ember akik eredetileg rá szavaztak. Az egész pár perc. Egyébként meg nem lenne olyan sok vissza hívás. Mert én a családommal "10 fő" csak arra a csaldtagomra, ismerősömre szavaznék akiben megbízom. És ha mégis rosszúl dönt a parlamentben akkor azt egy vacsoránál megbeszélnénk.
</blockquote>
Utánaolvastam ennek a tizedes rendszernek. Elméletben jól hangzik, gyakorlatban nem hiszem, hogy működne.
Ahogy értelmezem, akkor minden fejedelem, egyben milliós, százezres, tízezres, ezres, százados és tizedes is.
Így tehát ha a legelső 10 ember közül 6 aki megválasztotta tizedesnek leváltja a tizedesi posztról, akkor gondolom bukja az összes többi posztot is. Így vezető nélkül marad az ország, egy megye, egy járás, stb. Szóval gyakorlatilag ez a 6 ember fogja irányítani/zsarolni a fejedelmet és az egész országot. Még rosszabb esetben egy idegen hatalom elég ha 6 embert megken és máris ő irányítja az országot. Remélem érthető, hogy mi a gond ezzel. Ha félreértettem az egész rendszer lényegét, akkor javítsatok.</blockquote>
Egy ember egyszerre csak egy pozíciót tölt be, gondolom a legmagasabbat. Ha feljebb kerül helyette mást választanak. Nehéz megvesztegetni, mert nem 10 ember szavazata miatt került legfelülre. Hanem minden szinten 10 ember. Így leváltani sem csak 10 teheti meg, hanem sokszor 10. Ha lerajzolod magadnak a struktúrát észre veszed, h a legmagasabb posztra emelt ember, szinte az egész ország érintett.
@fip7
Nem piramis, hanem fa struktúra. Egyébként mellette mehetne párhuzamosan egy elnöki vonal is, akit öt évente választanak.
<i>A tizedes rendszerben ha nem tudsz elég közösségi pénzt (mások pénzét) benyomni a sajátjaidnak</i>
Kik a sajátjaid, nem értem? De szerintem te sem mások pénzét, az mi?</blockquote>
Nem hiszem, hogy erről szól a tizedes rendszer, mert ezt írja:
"A Fejedelemnek a saját közösségével, a Tizedeseivel a Századosaival az Ezredeseivel a Tízezredeseivel a Százezredeseivel és a Milliósokkal tartja a kapcsolatot, ami 10+10+10+10+10+10+10=80 főt jelent."
Vagyis a fejedelem egyszerre sok funkciót lát el, így ha a saját közössége megbuktatja, akkor mindent bukik, ez meg azt eredményezné, hogy folyamatos választások lennének.
Fip szerintem jól írta le a problémákat. Ezzel a rendszerrel sokkal nagyobb lenne a távolság az átlagember és a legfelsőbb vezetés között, mint most, sokkal szűkebb réteg irányítana és még kiszámíthatatlanabb lenne minden.