Kedves @formoza!
Örülök, hogy konstruktív vitát is tudunk folytatni, de szerintem ön továbbra is kissé borúsabban látja a helyzetet, mint amilyen. 2 ingyenes felsőfokú szakképzés jár minden nem diplomázott embernek, és 1 ingyenes diploma. Ezen a téren lehet még a szabályozáson lazítani, és érdemes is, de előbb az iparral összevont képzési átalakítást kell megcsinálni, mert mint a felsőoktatásban sajnos friss tapasztalatokkal is bíró, az iparból pedig szintén számottevő tapasztalattal bíróként úgy látom, hogy a papírgyártás felesleges, és ez nem elsősorban pénz kérdés. A jelenlegi struktúrában nem lesznek naprakészek az oktatók, az intzémnyek felszerelése. Ezt jobb úgy megoldani, hogy ott ahol amúgy van naprakész tudás és felszerelés, ott mélyítsék el a képzés egy részét az elméleti és gyakorlati alapok után. Hogy mi lesz ebből, az egyelőre kérdéses.
A bérek felzárkóztatása nem a kormány feladata egyfelől (kivéve a járulékcsökkentést, és a közalkalmazottakat), másfelől a kormányra is hatnak a piaci tényezők: ha uralmon akarnak maradni, ahhoz a népet jól kell tartani, tehát van feléjük is visszacsatolás. Egyelőre nem csinálják annyira rosszul, hogy félnivalójuk legyen. Lehet őket okolni az elvándorlásért, de korábban is volt, és ennek nem ők az oka, hanem a nemzetközi gazdasági helyzet. Lehetne akármilyen kicsi a korrupció, és a nyugati hatalmak által is "demokratikusnak vélt" a kormány, a kivándorlást okozó erőket nem befolyásolná számottevően.
A közszférában amúgy leépítések lesznek biztosan, mert azt mostanra muszáj áramvonalasítani, modernizálni, ezután lehet ott béremelésen gondolkozni. Az egyéb közalkalmazottak körében amikor pedig az ellátásbiztonság észlelhető lesz, akkor lesz emelés. Egyelőre nem áll olyan jól a gazdaságunk, hogy preemptív emelést megengedhessünk magunknak, de vannak pozitív trendek (az pedig, hogy esetleg a szomszéd gazdaság jobban teljesít egész addig, amíg mi sem teljesítünk jól nem egy rossz hír, én tudok az ő sikereiknek is örülni. A médiában viszont ezt úgy tálalják, mintha tragédia lenne.)
Másfelől az elmúlt időszak gazdaságfehérítő intézkedései kezdenek beérni, így lesz talán végre keret a járulékcsökkentésre. Én mint multikulti alkalmazott teljesen fehéren dolgozok, és elég sokat adózom, így remélem, hogy másokat is rákényszerítenek erre, mert akkor mindenkinek kisebb terhei lesznek ha végre nem egy szűk rétegnek kell fenntartania az egész ország infrastruktúráját.
A felső szinten nem fog csökkenni a korrupció, amíg az alsó szinteken is a közgondolkozás része, ugyanis addig nincs meg az erkölcsi alapja senkinek, hogy a vezér kisvasútját számonkérje, ha minimálbérre van bejelentve, és többet visz haza borítékban mint más bruttó fizetése, aki még le is adózza belőle a részét.
Én úgy látom, hogy a felső szinten egyre több pénz kell, hogy a kártyavár ne dőljön össze, ezért fehérítik a gazdaságot. Ezzel együtt egyre többen fogják joggal és indulatosan kritizálni a korrupciót, ami miatt majd visszább kell venni, hisz a média látva a keresletet a témára elkezd rállni az ügyre. A piac majd elrendezi ezt is. Szerintem még nagyon az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és generációs váltás kell, de a magam részéről harcolok a társadalmat átszövő mindennapi korrupció és feketézés ellen: mindig kártyával fizetek, ami az eladókat a tiszta elszámolásra kényszeríti.
Ez a új generáció azonban már a kapukat döngeti. A fiatal rendőrök például amiket a mostanság láttam udvariasak voltak, volt köztük idegennyelvet beszélő, aki a turistát útba tudta igazítani. Megálltak a zebra előtt és átengedtek, holott még el is tudtak volna menni előttem. Egyszóval példamutatóan viselkedtek. Ez nem csak rájuk igaz, hanem az egész most 20-30-as generáció sokkal kevésbé a régi rossz beidegződésektől áthatottan viselkedik, és ez be fog érni, és sokminden jobb lesz. A nyugatra kimentek közül is sokan haza fognak jönni, és biztos fognak jó gyakorlatokat is hozni, valamint tőkét is. Én derűsen látom a dolgokat, igyekezek a jót meglátni mindenben, mivel nem olyan rossz a helyzet!