[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Mameluk Birodalomhoz tetszettek hallani?Merthogy mikor a portugálok megjelentek Indiában.Es ez a portugál expanzio nagyon megártott nekik,annyira,hogy az Oszmán oknak ekkor sikerült előtte nem.
Vagyis fordítva.Az európai gyarmatosítás tette lehetővé,hogy az Oszmán Birodalom igazán nagyhatalommá nohessen.
A mondanivalomnak is az volt lenyege, hogy ezek a tortenesek igenis osszefuggenek. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Már "csak" egy "tökös" hazai politikai vezetés kellene végre, amelyik itthon is tartja a --kb. összesítve 1.000+ milliárd HUF-os kedvezményekkel !!! -- ide csábított technológiát és a hazai munka eredményét, és nem térdelget le a korábbiakhoz hasonlóan a Brüsszel/németek elé lelkesen, önszántántából minden média/Unió-s/IMF egyéb "beijesztés" után!

...mint eddig!
Tévedhetetlen Viktor-Vezérünk elmehetne Erdogán-hoz egy gyorstalpalóra !!!

"Csendben" megjegyzem :oops: , a 2010-11-12-es anti-IMF trükköt is a törököktől vettük kölcsön!!!
...nagyon helyesen!!!
... hasonlóan sikeres ismétléseket/folytatásokat szeretnék már! :hadonaszos:

Nem értékelem ezt a jelenlegi "Sikeresen megalkudtunk, "alig" 20-30-40%-ot veszítettünk, bár azt folyamatosan, Hurrááá(+ a média)..." stratégiát/folyamatot!!!

.
Erdogan csúnya árat fizetett az önálló és sikeres geopolitikai stratégiáért.
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhiZTI5ZjgzYTU1MTQ1NzViY2VjM2M4N2Y4NTg3ZDYx.jpg



Meg is fog bukni júniusban.


De alapvetően jó irányba vezette Törökországot. Ha szerencséjük a baloldali török ellenzék folytatja a patrióta geopolitikát, csak több engedményt tesz az USA-nak.
A 21. század, Törökország százada lehet.
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: BJani and Flamand

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Van valami jó ötleted,hogy képzeled el a kiegyezést?
Hát ez Orbán dolga.

Néhány ötlet.

Odaengedjük őket hivatalosan a NATO tanácskozásra.
Elkezdjük az ukrán katonák eü. képzését, befogadunk sebesülteket, akár logisztikai járművekkel támogatjuk az ukránokat, hogy Orbán arca megmaradjon.

Cserében lejjebb tekerik az EU gazdasági nyomást, zsarolást.
Tesznek vmi színlelt kivételt a nyelvtörvény kapcsán. ( Sajnos a háború óta 150.000-es magyarság megfeleződött, gyakorlati jelentősége nincs.)
Végre felállhat egy egységes konzervatív -radikal jobb tömb az EU választásokra, ahol komoly sansszal a legnagyobbat frakciót adhatják és így a hivatalosan mi jelolhetjük az Európai Parlament kandidátját Ursula utódjának.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
513
1 430
93
33 év telt el a rendszerváltozás óta. Új államok:
Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Édzak-Macedónia, Montenegró, Moldova, Ukrajna, Belarusz, Lettország, Litvánia, Észtország, Oroszország, Georgia (volt Grúzia), Azerbajdzsán, stb. 33 év alatt. 2050ig még 27 év van, és éppen zajlik egy háború a szomszédban. Migráció, menekültek. 27 év alatt annyi minden lehet! 1920 után 3x kaptunk vissza területet, míg kisebbek nem lettünk, mint a háború előtt voltunk. A 43 millás Ukrajna mára jó ha 20 millás. Stb. Ezek a realitások. Meg hogy bármi lehet. Akár két kalifátus is alakulhat nyugaton, ha így folytatják.
Ezek kreált államok (Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió) felbomlásából jöttek létre, és tértek vissza az eredetükhöz. Oké, Ukrajna és Szlovákia és Koszovó nem). Semmi realitása nincs egy tartós magyar határrevíziónak. (Politikai) akarat sincs rá, de még ha lenne is, akkor sem lennénk képesek rá. Azokkal az országokkal, akik egy ilyen ügyet fajsúlyosan, és a nemzetközi szintéren elfogadottan támogathatnának, azokkal mind össze vagyunk veszve. Akiktől meg el akarnánk venni, azok meg jóba vannak velük. A külhoni magyarság pedig soha nem volt ennyire asszimilálódott és ennyire alacsony lélekszámú a többségi országok lakosságához képest. Soha ilyen kevés esély nem volt rá, és ez nem fog változni. Ez a realitás.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
513
1 430
93
Mo Mohács óta csak más hatalmak gyarmata volt. Már nem volt suverén kulpolitikája és a kulkapcsolataikat a magyar politikai elitek a szerint formálták, hogy hogyan szerezzenek nagyobb teret segétségukkel odahaza. A kiegyezés után se volt suverén kulpolitikája és az egész csak a hazai hatalmi helyzet korul forgot. :rolleyes:


Az elképzelésed alapja az a feltételezés, hogy ha nem lenne Trianon, akkor lenne egy szuverén Torténelmi Magyarország, de ez nem volt opció. A Trianon egyetlen reális alternatívája a gyoztes hatalmak szemében egy bizonyos teruleteket elveszto O-M Monarchia lenne, mint regionális kozéphatalom, de az az elképzelés elúszot.

Mo-ak csak abban az esetben lehetet volna esetleg esélye a háború utánni szuverén kozéphatalmi státusz elérésere, ha nem fordul el a fraciáktól németek felé. Így viszont átpaszolta eredeti pozícióját a francia diplomáciai térképen a románoknak, akik éltek ezzel.
Vagy az 1-2 bécsi döntés utáni terület megtartásával, ami a etnikailag leginkább renben lett volna. De ehhez meg kellett volna nyerni a 2. VH-t. :) Akkor lenne ma egy 16-18 milliós Magyarország, nagyobb ásványkincs vagyonnal és jobban védhető határokkal, többségi magyarsággal, és ebbe nagyjából asszimilált kisebbséggel. Esetleg pályázhatna kis-középhatalmi státuszra. Csak ugye nem így történt, tehát ne álmodozzunk róla.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
513
1 430
93
Ezzel csak egy gond van. Nem az ukránok miatt szivat minket az EU. Másrészt valami azt súgja,hogy ennek a lövöldözésnek az orosz lesz a nyertese,és az szerintem nekünk jó lesz. Az EU tagok közül mi vagyunk az egyetlenek akikkel Moszkva szóba áll,és az ukrán bukás után az új kormányt ők rakják össze,tehát el se kell jönniük az orosz tankoknak Záhonyig,hogy más legyen a leosztás,ami akár óriási gazdasági löketet is adhat.
Mi addig kellünk az orosznak, amíg belülről feszítjük az EU-t, és nincs komolyabb beszélgetőpartnerük nálunk. Utána nekünk kuss-t vezényelnek majd, és csillogó tekintetüket a németekre vetik, mert ott van a piac, a pénz meg a tudás. Aztán a franciákra. A lengyelekbe meg passzióból belerúgnak egyet, ha az USA engedi. A többi meg mind nokedli a szemükben.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Itt mire gondolsz, hogy benéztem az ukrán helyzetet?
Az orosz támadás következtében kialakult irracionális válaszreakciódra, ami ugyan tavaly óta sokat enyhült, de még most is kitekered az igazságot, hogy az kényelmesebben illeszkedjen a sokkot kapott(?) ukrajnai helyzetképedhez. (Bocsi, máshogy nem tudtam megfogalmazni.)

Pl. februárban totál ki voltál borulva, és olyanokat írtál, hogy Putyin rosszabb mint Sztálin, pedig akkor még csak az első két civil halottról és néhány sebesültről jöttek a hírek. Azért az belátható, hogy ezt így kijelenteni butaság volt. A kárpátaljaiak leírásáról sem a tiszta helyzetértékelés jut eszembe, persze bele lehet magyarázni, hogy ezek miért voltak érthető kijelentések, de minek. Meg amúgy is, ezeknek a magyarellenes ukiknak ne tegyünk már szívességet!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Megint csak az ok-okozati összefüggéseket érdemes vizsgálni. Az, hogy Kolombusz eljutott Amerikába még önmagában nem jelentette a gyarmatosítás kezdetét. Hiszen akár oda is veszhetett volna, vagy ami még fontosabb, simán egy akár érdektelen, vagy terméketlen területen landolt volna és ebből nem nőtt volna ki semmiféle globális gyarmat.
Ehhez sokkal inkább komplex együttállások kellettek Nyugaton.
Olyanok, mint, hogy maga az út, annak puszta igénye is felértékelődött, hogy eljussanak Indiába.
Véget ért a százéves háború, egyesül a hispán félsziget és kiűzik a mórokat, azaz stabilizálódik a nyugat-európai politikai és gazdasági klíma. Jöhet a kereskedelmi útvonalak felfejlesztése. Ez háborús időszakban nem nagyon megy.
Ebben a konstellációban Kolombusz útja felértékelődik, ha lassan is, de beindul Amerika "felfedezése", ami magával hozza az interkontinentális tengerhajózás és a gyarmati rendszer kifejlődését és felvirágzását. Ehhez - geoplitikai okokból - azok csatlakoznak, akik a tűz, akarom mondani a víz közelében éltek, tehát a franciák, angolok, hollandok. Innen a többi már ismert.

Ezzel egy időben 1490-ben meghal Mátyás, utána hatalmi vákuum keletkezik Magyarországon, ami kedvező a török hódítás szempontjából.
Pont ellentétes folyamat veszi kezdetét, mint Nyugaton.

Az Oszmán birodalom nettó kiterjedése lehet, hogy a gyarmatosítással egy időben, mi több, akár annak hatására érte, érhette el a maximumát, de nem Magyarországon. Hazánk szempontjából a török hódítás maximuma 1541 és 1686 közé esik, ha nem számítjuk a Balkánt, ami korábban szintén magyar érdekeltség volt részben.
A KKE térség Mátyás halála utáni elgyengülése nem az Oszmán birodalom területi maximuma, mi több, az még Buda 1686-os visszafoglalása után is növekedett valamelyest a Perzsa-öböl térségében. Viszont pont az 1686-os felszabadulás teszi lehetővé a Habsburg uralmat hazánkban.

Így a közép-európai térség szempontjából meghatározó török hódítás helyben történő megállítása magát a térséget visszavetette, a tőle kvázi független gyarmatosítás a Nyugatot felemelte, míg a két indirekt folyamat Trianonnál ér össze.
Kevésbé ismert,de egy ideig még Szumátra is az Oszmán birodalomhoz tartozott
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Sajnos "semmiben" egy új Trianon már kódolva van ami ellen talán talán még feléphetünk. Egyébként a mostani hatalom is jelentős mértékben hozzájárul, hozzájárult a folyamatba.
Kárpátalja meg elúszott a Jeszenszky-Antal féle kiállás hiányával (haza és nemzet árulás volt részükről) Akkor nemzetközileg is megvolt az esély rá a nyugat is nagyot nyelve de elfogadta volna kis "nyugat német" hátszéllel. ráadásul katonai erő is volt akkor még itthon ha a románok vergődtek volna. Tehát 90-91 ben minden feltétel adott volt. Mégse éltek vele.........
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Az orosz támadás következtében kialakult irracionális válaszreakciódra, ami ugyan tavaly óta sokat enyhült, de még most is kitekered az igazságot, hogy az kényelmesebben illeszkedjen a sokkot kapott(?) ukrajnai helyzetképedhez. (Bocsi, máshogy nem tudtam megfogalmazni.)

Pl. februárban totál ki voltál borulva, és olyanokat írtál, hogy Putyin rosszabb mint Sztálin, pedig akkor még csak az első két halottról és néhány sebesültről jöttek a hírek. Azért az belátható, hogy ezt így kijelenteni butaság volt. A kárpátaljaiak leírásáról sem a tiszta helyzetértékelés jut eszembe, persze bele lehet magyarázni, hogy ezek miért voltak érthető kijelentések, de minek. Ezeknek a magyarellenes ukiknak ne tegyünk már szívességet!
Erre a Sztalinos hasonlatra nem emlékszek, meg is lepne, de mind1.
Sztem a sokkos reakció engem igazolt, mert gazdaságilag nagyon ráqrtunk és külpolitikalag Európában teljesen elszigetelődtünk., ami igencsak rombolja az Uniós tárgyalási pozíciónkat. Erre jó példa a mai pofátlan Erasmus és egyetemi támogatás blokkolása hír. Folyamatos defenzívában vagyunk és az ikszre mentés már siker.

Egyébként még Biden hatalomra kerülése előtt jó lett volna az ukránokkal kiegyezni, már anno ezt gondoltam.
A legjobb példa Meloni, aki 100%-osan beállt az ukránok mögé és valószínűleg ezt sikeres uniós gazdasági kompromisszumokra váltja.
Mi ezt a politikát így nem tudnánk vinni az orosz energiakitettségünk és Paks 2 miatt, de egy light verziót meg kellene próbálni. Nagyon erőtlenül és bizonytalanul vmi ultra light verzió megy.
Az orosz helyzetet sajnos Orbán nézte be még 10 éve. Ez egy stratégiai tévedése, nehezen is talál ki belőle.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Erre a Sztalinos hasonlatra nem emlékszek, meg is lepne, de mind1.
Sztem a sokkos reakció engem igazolt, mert gazdaságilag nagyon ráqrtunk és külpolitikalag Európában teljesen elszigetelődtünk., ami igencsak rombolja az Uniós tárgyalási pozíciónkat. Erre jó példa a mai pofátlan Erasmus és egyetemi támogatás blokkolása hír. Folyamatos defenzívában vagyunk és az ikszre mentés már siker.

Egyébként még Biden hatalomra kerülése előtt jó lett volna az ukránokkal kiegyezni, már anno ezt gondoltam.
A legjobb példa Meloni, aki 100%-osan beállt az ukránok mögé és valószínűleg ezt sikeres uniós gazdasági kompromisszumokra váltja.
Mi ezt a politikát így nem tudnánk vinni az orosz energiakitettségünk és Paks 2 miatt, de egy light verziót meg kellene próbálni. Nagyon erőtlenül és bizonytalanul vmi ultra light verzió megy.
Az orosz helyzetet sajnos Orbán nézte be még 10 éve. Ez egy stratégiai tévedése, nehezen is talál ki belőle.
Okkal nem alkuszunk a voke usával, a ballibant eu-val, vagy a soviniszta ukránokkal. A magyar álláspont védhető, és a helyzetünk nem is olyan rossz:

Az eu az utolsó pillanatban mindig beadja a derekát.
Pl. a svédek is "benácultak" - ki gondolta volna ezt még pár hónapja?
Az olaszok kiszolgáltatottak a befektetőiknek, de kábé annyira akarják az ukránokat támogatni, mint mi.
Macron haverod széke is inog.
A németek sem akarnak aktívan részt venni a háborúban. (Az összes puma lerohadt a gyakorlaton, mi? Higgyem is el.)
A lengyel és a balti hiszti is alább fog hagyni, ahogy ők következhetnek a ruszkiknál a sorban... (a célt tévesztett? uki s300-as nál ez is kiderült.)
Stb, stb.

Ha tudunk olcsó energiahordozókat szerezni, akkor rendben leszünk, ha nem, akkor meg úgyis mindegy. :oops:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Erre a Sztalinos hasonlatra nem emlékszek, meg is lepne, de mind1.
Sztem a sokkos reakció engem igazolt, mert gazdaságilag nagyon ráqrtunk és külpolitikalag Európában teljesen elszigetelődtünk., ami igencsak rombolja az Uniós tárgyalási pozíciónkat. Erre jó példa a mai pofátlan Erasmus és egyetemi támogatás blokkolása hír. Folyamatos defenzívában vagyunk és az ikszre mentés már siker.

Egyébként még Biden hatalomra kerülése előtt jó lett volna az ukránokkal kiegyezni, már anno ezt gondoltam.
A legjobb példa Meloni, aki 100%-osan beállt az ukránok mögé és valószínűleg ezt sikeres uniós gazdasági kompromisszumokra váltja.
Mi ezt a politikát így nem tudnánk vinni az orosz energiakitettségünk és Paks 2 miatt, de egy light verziót meg kellene próbálni. Nagyon erőtlenül és bizonytalanul vmi ultra light verzió megy.
Az orosz helyzetet sajnos Orbán nézte be még 10 éve. Ez egy stratégiai tévedése, nehezen is talál ki belőle.
Nincs kompromisszum az ukránokkal ameddig azok korlátozzák az ottani magyarok jogait! Minden mást meg eldönt majd a történelem. Egyelőre amit MO tesz, teljesen oké. Nincs benézve semmi. 2013ba kezdődött cia puccsra nem lehetett felkészülni.

Az oroszok semmi olyat nem tettek ellenünk, hogy dobni kellett volna az olcsó energiát vagy gazdasági kapcsolatokat. Mi oda-vissza kiépítettünk mindent, ami fontos volt.

Meloni egy súlytalan picsa, akit azért találtak ki, hogy Salvini ne kerüljön hatalomba,ahogy Ausztriában Kurz is azért nyert, majd ahogy elhasználták, küldött ember volt, simán felállt egy kis zsarolás után. Ukrajna támogatása rossz irány, a csaj meg meg akar felelni a fővonalnak, miközben pont a fővonaltól eltérően cselekedHETNE a migráció kapcsán, ha akarna, de eddig csak halogatott ott is. Kvótanő a CSAK SALVINI NE HELYETTE BÁRKI témakörből.

Az meg hogy ki csinálja jól, azt 4 kétharmadból már leszűrhette volna mindenki.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Egyébként még Biden hatalomra kerülése előtt jó lett volna az ukránokkal kiegyezni, már anno ezt gondoltam.
A legjobb példa Meloni, aki 100%-osan beállt az ukránok mögé és valószínűleg ezt sikeres uniós gazdasági kompromisszumokra váltja.
Mi ezt a politikát így nem tudnánk vinni az orosz energiakitettségünk és Paks 2 miatt, de egy light verziót meg kellene próbálni. Nagyon erőtlenül és bizonytalanul vmi ultra light verzió megy.
Az orosz helyzetet sajnos Orbán nézte be még 10 éve. Ez egy stratégiai tévedése, nehezen is talál ki belőle.
Na ne vicceljünk már... :(:mad:
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113

Az a "nő" egy férfi. Hajléktalan, alkoholista, drogos, agresszív trash sztár...