[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 905
10 338
113
Mindezek mellett elég rossz kedvem lesz ha belegondolok, hogy a "Mindent is előre látó":
  • miért vesz mindent az --egyébként valóban és elég gyakran tényleg-- "előre-látott" áremelések után és miért nem előtte,
  • miért csak mantrázza az EU hibáit és miért nem tesz ellenük,
  • ezzel a folyamatos veszteségeket elfogadtatva Magyarországgal,
  • ahelyett, hogy a várt változásokra felkészítené Magyarországot,
  • és --a korábbiakhoz hasonlóan-- folyamatosan nyernénk végre
  • aminek meg lenne a lehetőség => kihasználatlan lehetőség, elmulasztott évtized :mad:,
  • a Unió jelenlegi finanszírozása helyett: Magyarország netto befizető !!!

.
Arra, hogy ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, ott kéne ülnünk a kormányüléseken.

Ami biztos, hogy mi, egyszerű állampolgárok nem látunk rá teljesen a folyamatokra, erőviszonyokra, határvonalakra, illetve, hogy milyen geopolitikai, nemzetközi változások vannak, lesznek, hogy mit enged a helyzetünk, van-e értelme beleállni egy kritizált dologba, vagy csak magunk alatt vágjuk a fát vele...

például ez:
  • "miért csak mantrázza az EU hibáit és miért nem tesz ellenük,"
Hogyan tudnánk ellenük hatékonyan tenni, amikor egyedül vagyunk ?
A többiek nem tudják úgy kritizálni az Eu-t, mint mi, mert náluk nincs olyan erős támogatottsága a kormányoknak, a legtöbb helyen instabil, gyenge koalíciós kormányok uralkodnak..
A többi uniós ország kormányai döntő részt balliberális kormányok.. egy hálózatba tömörülve.
Nálunk egy jobboldali kormány van, ami egészen más értékeket vall, mint a ballib kormányok.
Ez eleve egy reménytelennek tűnő helyzetet eredményez az érdekeink képviseletében, de a körülmények végsősoron lényegtelenek, akkor is megyünk tovább a magunk útján, mert mi hisszük, hogy az a helyes út, még akkor is, ha ez nehezebb út.

Valószínűleg sokkal könnyebb lenne az életünk, ha beállnánk a sorba a többi, saját érdekeiket képviselni képtelen bólogató birka közé... valószínűleg azonnal megkapnánk a helyreállítási pénzeket... a kérdés az, hogy van-e értelme ilyen gerinctelen szar bólogatójánosként létezni, aki eladja a saját lelkét/jövőjét, csak azért, hogy jöjjön az a pénz, ami egyébként is járna nekünk ?!

Tehát van az a Szentháromság, amit Orbán úgynevezett németországi beszédében, hogy "Isten, Család, Haza".
Ezek azok az értékek, amik nélkül létezni is felesleges.. akármennyi pénzed is van, kend a hajadra... ezek nélkül nem leszel boldog. Úgyhogy akármit adnak, vagy nem adnak, esetleg elvesznek, ezeket az értékeket megkell őrizni, mindig az éppen aktuális magyar generációnak kell megvédenie ezeket, a következő magyar generáció számára.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Mindezek mellett elég rossz kedvem lesz ha belegondolok, hogy a "Mindent is előre látó":
  • miért vesz mindent az --egyébként valóban és elég gyakran tényleg-- "előre-látott" áremelések után és miért nem előtte,
  • miért csak mantrázza az EU hibáit és miért nem tesz ellenük,
  • ezzel a folyamatos veszteségeket elfogadtatva Magyarországgal,
  • ahelyett, hogy a várt változásokra felkészítené Magyarországot,
  • és --a korábbiakhoz hasonlóan-- folyamatosan nyernénk végre
  • aminek meg lenne a lehetőség => kihasználatlan lehetőség, elmulasztott évtized :mad:,
  • a Unió jelenlegi finanszírozása helyett: Magyarország netto befizető !!!

.
Nagyon sok mindent nem értek a hazai ill. geopolitikában, de abban azért biztos vagyok, hogy a Szovjetúnió összeomlása után azonnal a másik gyarmatbirodalomhoz csatolták Magyarországot, fehér galléros, gazdasági gyarmattartók felügyelete alatt. Ez az egyén szintjén érezhető kulturálisan nagyobb, egzisztenciálisan kisebb szabadságot biztosít, az állam szintjén lojális kormányzat létét feltételezi.
Nincsenek illúzióim, hogy a populista marketing mögött a nyugati kormányok szabadsága is csak olyan intézkedésekre alakalmazható, amelyek az adott gyarmat hozamát lényegében nem érintik.
Kisebb hatalma van OV-nek, sőt Erdogannak és Putyinnak is, mint a közvélemény hiszi!
Tulajdonképpen nem lehetünk biztosak benne, hogy a gondolatai mélyén mennyire önálló játékos. Lehet, hogy az, de kifelé mindenképpen az határozza meg a tetteit, hogy a világpolitikát alkotó erők ránk eső része mit követel meg.
Nincs már el nem kötelezett országok mozgalma, nincs ugribugri mint Szaddam vagy Kadhafi hitte, tartótisztet szerencsés csillagállás esetén lehet cserélni mint Aszad, azon kívül ha elég kicsi valaki és kicsi a tetteinek a globális pénzügyi vonzata, akkor van esély korlátozott, lokális szuverenitásra.

Tehát én gazdasági folyamatokat kevésbé kérek számon a kormányon, mert nem tudom elképzelni, hogy ki csinálná ennél sokkal jobban. Inkább az oktatás, nevelés, közélet állapota ami zavar, mert ott sokkal többet lehetne tenni a jövőért, úgy, hogy senki köreit nem zavarnánk.
De pl a hadkötelezettség visszaállítását, ami hasznosnak tartanék, láthatólag senki nem lenne képes megtenni most (instant kormánybukta bármely EUs országban), amikor meg majd igen, akkor nem az lesz a cél, hogy férfiakat neveljünk, hanem hogy darálni való húst.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 276
113
132-ről 182 miliárdra (usd) ugrott a gdp. Miközben volt majd 3 év covid -2010-ben majdnem államcsődről indulva- ha nem is csoda, de nem rossz.
De más adatot is ide hoznék; államadósság. Nem csak a trend jó, de a kitettség iránya (huf, hazai kötvény nagyrészt) is.
Végkiárúsítás helyett újraállamosított szektorok (MVM eredményét vesd össze, h mit keresett rajtunk a Suez).
Lehet utálni a hazai gazdagokat, de ha ők nincsenek, azt a hasznot más (külföldi) teszi zsebre...csak ugye az előbbire rá lehet telózni, h vegyél államkötvényt (ahogy spanyoloknál 2008 körül), meg számon is lehet kérni.
Én még a külföldről behordott (legál/illegál) élelmisz#rrel kezdenék vmit, mert az nem oké, h a magyar étkezési krumplit 80 ft/kg val viszik el, itthon meg 350 ért eszed a lengyel takarmányburgonyát.

Ezt az ugrást minden ország hozta a környéken - kivéve a Szlovákok, de ők is főleg az EUR miatt.

Az államadósság teréén elért sikerek pont pont hogy lenullázódtak az utóbbi 2 év politikájának köszönhetően.

A társadalom többségét a bérszínvonala érdekli, márperdg az jellemzően jobb a multiknál.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 510
15 709
113
Ezt az ugrást minden ország hozta a környéken - kivéve a Szlovákok, de ők is főleg az EUR miatt.

Az államadósság teréén elért sikerek pont pont hogy lenullázódtak az utóbbi 2 év politikájának köszönhetően.

A társadalom többségét a bérszínvonala érdekli, márperdg az jellemzően jobb a multiknál.
Előtte mégsem sikerült megugrani. Sőt...az eltűnt állami vagyon (1987-90-ig 270 ezer milliárd körülre becsült, 1990-2002-ig további 20 ezer milliárd, majd 2006-2010 között 7000 milliárd) nem csökkent, hanem nőtt.
Nézzük a béreket: amikor 90-ben németországban voltam, hüledeztünk az árakon/béreken. Most meg kinevetem a finnországi fogorvot kereső hirdetést, mert a havi br. 5000 eurót a fogászom 1-1,5 hét alatt nettóban hazaviszi. Mérnök max 10-18 %-al keresne többet?! Na jahh, tuti van itthon is önmenedzselésben/képességben/egészségben/stb. hiányos, aki ezek miatt nehezen él meg. Csak sajna ilyen mindenhol van. Kényelmesebb azt mondani, h a "zorbán/kormány/lölő" a hibás (bezzeg eu/dk/klárika), mintsem azt kutatni, h hol hibáztam/mit tehetek magamért. Tudod mi keserít el? Amikor azt hallom, h "márpedig xyz diplomábal ő nem hajlandó" átképezni magát vagy elmenni hegeszteni/klímaszerel i/gépesnek/stb.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 000
113
Előtte mégsem sikerült megugrani. Sőt...az eltűnt állami vagyon (1987-90-ig 270 ezer milliárd körülre becsült, 1990-2002-ig további 20 ezer milliárd, majd 2006-2010 között 7000 milliárd) nem csökkent, hanem nőtt.
Nézzük a béreket: amikor 90-ben németországban voltam, hüledeztünk az árakon/béreken. Most meg kinevetem a finnországi fogorvot kereső hirdetést, mert a havi br. 5000 eurót a fogászom 1-1,5 hét alatt nettóban hazaviszi. Mérnök max 10-18 %-al keresne többet?! Na jahh, tuti van itthon is önmenedzselésben/képességben/egészségben/stb. hiányos, aki ezek miatt nehezen él meg. Csak sajna ilyen mindenhol van. Kényelmesebb azt mondani, h a "zorbán/kormány/lölő" a hibás (bezzeg eu/dk/klárika), mintsem azt kutatni, h hol hibáztam/mit tehetek magamért. Tudod mi keserít el? Amikor azt hallom, h "márpedig xyz diplomábal ő nem hajlandó" átképezni magát vagy elmenni hegeszteni/klímaszerel i/gépesnek/stb.
Nem kötözködni akarok, de van személyes tapasztalatom a munkakeresés világában. Nagyon nagy mértékben függ attól, hogy hol él az illető. Ha BP-en és vonzáskörzetében vagy É-Ny Mo-n akkor nyert ügye van (mármint, ha tényleg dolgozni akar). Ha É vagy Kelet esetleg D Mo-n, ott ahol nincs 50-60.000 vagy nagyobb város 50 km-s körzetben kb vége a dalnak. Hiába diplomás és hiába akar mást tanulni. NINCS lehetősége. Persze, egy idő után görcsösen próbálkozik az ember már a segédmunkát is bevállalná (!) , de olyankor szembesül vele, hogy még mindig az ismerős ismerősének foglalnak helyet, vagy pofátlanul alacsony bérért keresnek embert (nettó 150-190.000 FT/hó, hol van ez a KSH átlagától?....). Ha van család, gyerek nem olyan egyszerű ám az ország másik végében dolgozni vagy kiszambázni külföldre. Egyértelmű vesztesei a világ változásának a diplomások, egyértelmű nyertesei a szakmunkások.
 
  • Tetszik
Reactions: laci74 and Nemerson

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
Tehát én gazdasági folyamatokat kevésbé kérek számon a kormányon, mert nem tudom elképzelni, hogy ki csinálná ennél sokkal jobban. Inkább az oktatás, nevelés, közélet állapota ami zavar, mert ott sokkal többet lehetne tenni a jövőért, úgy, hogy senki köreit nem zavarnánk.
Oktatás- már a tanároktól való kérés, hogy mit,hogyan, miképp oktatnak is vérlázító az ellenzék/EU. szerint.
Nevelés- pedofil, gender ügyek az iskolákban.
Közélet- itt aki nem tud példákat az vak.
Szal kurvára zavarják a psz. véleményformálok körét a kormány.
Pont, hogy a közép és hosszú távú vélemény/hozzáállás/elfogadás projekteket próbáljuk blokkolni, és ez a számukra nagyon veszélyes.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 908
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Azt, hogy rohadtul nem történt akkora nagy gazdasági csoda az elmúlt 10-12 évben ahogy azt a kormány sugallja.
mnb3-484996.jpg


Helyezzük kontextusba.
2 nagy felívelő szakasz volt KKE-ben a 2000-es években.

2001-2008.
Ebből mi szinte 2004 után kimaradunk. Ez egyértelműen belső problémákra vezethető vissza. MSZP-SZDSZ, gyurcsányi kormányzás tehetségtelensége és végtelen károkozásra. Egy térségben emelkedő gazdasági szakaszában sikerült folyamatosan elszalló költségvetéssel államadósságot növelni, úgy hogy az életszínvonal is csökkent
Ekkor hagyott ott minket a V4 , Szlovákia legsikeresebb fejlődési szakaszai.

2008 így minket szinte azonnal kiütött. Államcsőd, IMF hitel, a gazdasági szuverenitás elvesztészese, Bajnai bábkormány.

2010 után Orbán -Matolcsy nem kapta meg azt a lehetőséget amit az előző baloldali kormányok 8 éven át folyamatosan megkaptak. Azonnal az örökölt csőd miattai túlzott deficit eljárás alá vettek minket, Görögország 2-őt bélyegeztek ránk,nem hagytak levegőt a magyar gazdasági növekedésnek. A döbbenet után a magyar kormány pár évig alkudozni próbált, de nem csökkent a nyomás.
Ekkor Orbán -Matolcsy megértette kikkel áll szemben és csak látszattárgyalásokat folytattak főleg az IMF-el és Brüsszellel a hitelezésről, de szabadulni akartak tőlük visszaszerezni a gazdasági szuverenitást. Néhány eszak-amerikai kormányzattól független pénzügyi alap jó kamatért segített ebben.Nagy megdöbbeneésre kirakták az IMF-et és minden brüsszeli számot betartottak, így nem volt mibe belekötni. 3%-os hiány, csökkenő államadósság. Mindezt durva unortodox módszerekkel. Államosítással a nyugdíjalapoknál, kö6szolgáltatói szektorból és az állami megrendelésekből különadókkal, zsarolással kiszorították a multikat, a külföldi pénzszivattyút. A gazdasági növekedés megszenvedte, stagnált, a Fidesz a mélyponton, Mesterházy MSZP-je 2013 nyarán partiban egyedül a Fidesz-szel és még ott a DK, 20% Jobbik, Bajnai.
A kormány a gazdasági sziverenitásért, politikai népszerűségvesztéssel fizetett.

De Orbánnak nemcsak a stabilizálásra, hanem 2012- végétől a növekedésre is volt terve. Politikai kényszerből a lakossági szektorában kezdte, amikor még a gazdaság csak döcögött. De ez volt a 14-es győzelem ára, ami után újra korrigálni kellett, vesztettünk újabb másfél évet, de 15 végén már berúgta a szekeret. A szuveranista politika bejött, mert a gazdaságban a multikkal már kölcsönösen előnyös dealeket kötött. Célzottan, nem minden szektorban.

2013-12020a másik KKE felîvelő szakasz.
Ennek az elejéből mi részben fenti okokból kimaradtunk,de 2016-től erőteljesen növekedett az életszínvonal 2018-19 -ben több szakaszban nálunk volt a legnagyobb életszínvonal-emelkedés a teljes régióban. Még 2020 első negyedévében is, ezt törte meg a Covid és utána lökte gödörbe a háború és a szankciók. Ezért is utálom Putyinty mert gazdaságilag, eletszinalban egy soha nem látott emelkedési lehetőséget tört szét a téves helyzetértékelése, hogy besétált Washington geopolitikát csapdájába

Ennek tükrében kell értelmezni a diagrammokat.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 510
15 709
113
Nem kötözködni akarok, de van személyes tapasztalatom a munkakeresés világában. Nagyon nagy mértékben függ attól, hogy hol él az illető. Ha BP-en és vonzáskörzetében vagy É-Ny Mo-n akkor nyert ügye van (mármint, ha tényleg dolgozni akar). Ha É vagy Kelet esetleg D Mo-n, ott ahol nincs 50-60.000 vagy nagyobb város 50 km-s körzetben kb vége a dalnak. Hiába diplomás és hiába akar mást tanulni. NINCS lehetősége. Persze, egy idő után görcsösen próbálkozik az ember már a segédmunkát is bevállalná (!) , de olyankor szembesül vele, hogy még mindig az ismerős ismerősének foglalnak helyet, vagy pofátlanul alacsony bérért keresnek embert (nettó 150-190.000 FT/hó, hol van ez a KSH átlagától?....). Ha van család, gyerek nem olyan egyszerű ám az ország másik végében dolgozni vagy kiszambázni külföldre. Egyértelmű vesztesei a világ változásának a diplomások, egyértelmű nyertesei a szakmunkások.
Sértődöttséget érzek, de nem bántásból írtam.
Dél Alföldön, földmunka gép mellé NINCS ember lapátosnak (nettó 3500 ft...ez bizony majdnem nettó 600e). Kertészet ugyanez. Bár tény, h van olyan hely, ami a "szabadság fellegvára, igazi európer város, az lmbtqp világítótornya" Szeged gyakorlatilag egy nyugdíjas otthon...munkalehetőség zéró. De ha írsz privátot, h milyen munkát keresel, hátha tudok segíteni. "Nekünk nem egyet kell értenünk, hanem együtt kell működjünk" Kassai Lajos
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 688
13 351
113
Sértődöttséget érzek, de nem bántásból írtam.
Dél Alföldön, földmunka gép mellé NINCS ember lapátosnak (nettó 3500 ft...ez bizony majdnem nettó 600e). Kertészet ugyanez. Bár tény, h van olyan hely, ami a "szabadság fellegvára, igazi európer város, az lmbtqp világítótornya" Szeged gyakorlatilag egy nyugdíjas otthon...munkalehetőség zéró. De ha írsz privátot, h milyen munkát keresel, hátha tudok segíteni.


"Nekünk nem egyet kell értenünk, hanem együtt kell működjünk" Kassai Lajos



No comment! :hadonaszos: + :) :) :)

.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 000
113
Sértődöttséget érzek, de nem bántásból írtam.
Dél Alföldön, földmunka gép mellé NINCS ember lapátosnak (nettó 3500 ft...ez bizony majdnem nettó 600e). Kertészet ugyanez. Bár tény, h van olyan hely, ami a "szabadság fellegvára, igazi európer város, az lmbtqp világítótornya" Szeged gyakorlatilag egy nyugdíjas otthon...munkalehetőség zéró. De ha írsz privátot, h milyen munkát keresel, hátha tudok segíteni. "Nekünk nem egyet kell értenünk, hanem együtt kell működjünk" Kassai Lajos
Sértődött vagyok. Nettó 3500 Ft a mesékben van. Nettó 950 Ft-ról tudok. Kertészet a Duna-Tisza közén?:) Ne értsd félre nem veled van bajom, sőt! Beszélgetünk és leírjuk amit gondolunk vagy tapasztalunk. Ennyi az egész.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 914
113
De más adatot is ide hoznék; államadósság
Nézd, az államadósság 2021 végén x forint volt. 2022-ben az állami bevételek (és a GDP nominális értéke) az infláció miatt igen erőteljesen nőtt. Ha az államadósság, az x forint, egyáltalán nem nőtt volna, akkor 2022 végén az államadósság GDP-hez viszonyított arány hogyan változott volna?

Tessék egy kicsit a számok mögé nézni! Vannak olyan számok amikkel amikkel a kormány fényezheti magát. Ez nem az.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Sebaj, a haverjaid meg majd tesznek róla, hogy még szarabb legyen, mint mindig. Nektek mindig olyanok jutnak, mint ez is:



Egyéb opciónak meg ott van a volt vérbíró rokona.

Nem érti meg a balliberális értelmiség, hogy a társadalom elsöprő többségének szemében ,a politikájuk totális csőd. Nem tartja őket többre az átlagember, mint csak valami társadalmi söpredék, kategóriás népség. Már elnézést a durva kifejezésért.
Bal oldal mindenütt van, Kelet Európában is. Azonban ellentétben a magyar baloldallal, a többi itt, mind nemzeti jellegű baloldali politikai erő. Ezért is tudna együttműködni, ha kellene Fico győzelme esetén, Szlovákia, hazánkkal. Tudunk ezen elvek szerint dolgozni a Szerbekkel, miközben azok sem lehetnének elvileg a barátaink. Noha papíron mind a kettő, tűz és víz. A mi baloldalunk azonban csak Brüsszellel tud együttműködni és csak a világpolgári mantrát hangoztatja. Figyelmen kívül hagyva a magyar és egyéb Közép Európa földjén honos szokásokat, beidegződéseket, társadalmi és erkölcsi normákat.
Én azok közé tartozom, aki elkötelezett jobboldali, egyetért az ország Euro Atlanti elkötelezettségével. Ugyanakkor nem tudom elfogadni, az amerikai demokráciaexportot, illetve a brüsszeli mindenféle agyalágyult liberális diktátumokat. Szerintem Viktor is hasonló állásponton lehet, mert az ország alapvető érdeke ez. De keserves a küzdelem amit vívunk, ahol lehet nem mindig nekünk van igazunk. Lásd, ukrán háború, szerintem itt hibás az álláspontunk. De ettől függetlenül, a bal oldal alternatívát nem tud kínálni a magyaroknak.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 276
113
mnb3-484996.jpg


Helyezzük kontextusba.
2 nagy felívelő szakasz volt KKE-ben a 2000-es években.

2001-2008.
Ebből mi szinte 2004 után kimaradunk. Ez egyértelműen belső problémákra vezethető vissza. MSZP-SZDSZ, gyurcsányi kormányzás tehetségtelensége és végtelen károkozásra. Egy térségben emelkedő gazdasági szakaszában sikerült folyamatosan elszalló költségvetéssel államadósságot növelni, úgy hogy az életszínvonal is csökkent
Ekkor hagyott ott minket a V4 , Szlovákia legsikeresebb fejlődési szakaszai.

2008 így minket szinte azonnal kiütött. Államcsőd, IMF hitel, a gazdasági szuverenitás elvesztészese, Bajnai bábkormány.

2010 után Orbán -Matolcsy nem kapta meg azt a lehetőséget amit az előző baloldali kormányok 8 éven át folyamatosan megkaptak. Azonnal az örökölt csőd miattai túlzott deficit eljárás alá vettek minket, Görögország 2-őt bélyegeztek ránk,nem hagytak levegőt a magyar gazdasági növekedésnek. A döbbenet után a magyar kormány pár évig alkudozni próbált, de nem csökkent a nyomás.
Ekkor Orbán -Matolcsy megértette kikkel áll szemben és csak látszattárgyalásokat folytattak főleg az IMF-el és Brüsszellel a hitelezésről, de szabadulni akartak tőlük visszaszerezni a gazdasági szuverenitást. Néhány eszak-amerikai kormányzattól független pénzügyi alap jó kamatért segített ebben.Nagy megdöbbeneésre kirakták az IMF-et és minden brüsszeli számot betartottak, így nem volt mibe belekötni. 3%-os hiány, csökkenő államadósság. Mindezt durva unortodox módszerekkel. Államosítással a nyugdíjalapoknál, kö6szolgáltatói szektorból és az állami megrendelésekből különadókkal, zsarolással kiszorították a multikat, a külföldi pénzszivattyút. A gazdasági növekedés megszenvedte, stagnált, a Fidesz a mélyponton, Mesterházy MSZP-je 2013 nyarán partiban egyedül a Fidesz-szel és még ott a DK, 20% Jobbik, Bajnai.
A kormány a gazdasági sziverenitásért, politikai népszerűségvesztéssel fizetett.

De Orbánnak nemcsak a stabilizálásra, hanem 2012- végétől a növekedésre is volt terve. Politikai kényszerből a lakossági szektorában kezdte, amikor még a gazdaság csak döcögött. De ez volt a 14-es győzelem ára, ami után újra korrigálni kellett, vesztettünk újabb másfél évet, de 15 végén már berúgta a szekeret. A szuveranista politika bejött, mert a gazdaságban a multikkal már kölcsönösen előnyös dealeket kötött. Célzottan, nem minden szektorban.

2013-12020a másik KKE felîvelő szakasz.
Ennek az elejéből mi részben fenti okokból kimaradtunk,de 2016-től erőteljesen növekedett az életszínvonal 2018-19 -ben több szakaszban nálunk volt a legnagyobb életszínvonal-emelkedés a teljes régióban. Még 2020 első negyedévében is, ezt törte meg a Covid és utána lökte gödörbe a háború és a szankciók. Ezért is utálom Putyinty mert gazdaságilag, eletszinalban egy soha nem látott emelkedési lehetőséget tört szét a téves helyzetértékelése, hogy besétált Washington geopolitikát csapdájába

Ennek tükrében kell értelmezni a diagrammokat.

Magyarán addig ment kb. jól a dolog, amíg Matolcsista gazdpolt folytattak, viszont ** rosszul tették, hogyelfordultak tőle.

Azt sem ártana figyelembe venned, hogy

- a GDP növekedés jeletnős része soha meg nem térülő f*ságokból ill. túlárazott ingatlan beruházásokból származik

- az államadósságunk ma ugyanott van mint Bajnaiék végén volt, csak épp nagyon magas inflával megspékelve

- bérszínvonal terén is lemaradtunk még a KKEU-i országoktól is

- kulcsfontosságú szektorokban elmaradt a modernizáció, részben ezt szívjuk most

- nem jött létre semmiféle nemzetközileg is versenyképes magyar vállalkozói/KKV-s réteg, csak kontraszelekált járadékvadász NER lovagok és lovaginák vannak.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 276
113
Sértődöttséget érzek, de nem bántásból írtam.
Dél Alföldön, földmunka gép mellé NINCS ember lapátosnak (nettó 3500 ft...ez bizony majdnem nettó 600e). Kertészet ugyanez. Bár tény, h van olyan hely, ami a "szabadság fellegvára, igazi európer város, az lmbtqp világítótornya" Szeged gyakorlatilag egy nyugdíjas otthon...munkalehetőség zéró. De ha írsz privátot, h milyen munkát keresel, hátha tudok segíteni. "Nekünk nem egyet kell értenünk, hanem együtt kell működjünk" Kassai Lajos

Gondolom a lapátos be lenne rendesen jelentve, 8 órára és nem minimálbéren, minden biztonsági szabály betartásával....
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 841
113
mnb3-484996.jpg


Helyezzük kontextusba.
2 nagy felívelő szakasz volt KKE-ben a 2000-es években.

2001-2008.
Ebből mi szinte 2004 után kimaradunk. Ez egyértelműen belső problémákra vezethető vissza. MSZP-SZDSZ, gyurcsányi kormányzás tehetségtelensége és végtelen károkozásra. Egy térségben emelkedő gazdasági szakaszában sikerült folyamatosan elszalló költségvetéssel államadósságot növelni, úgy hogy az életszínvonal is csökkent
Ekkor hagyott ott minket a V4 , Szlovákia legsikeresebb fejlődési szakaszai.

2008 így minket szinte azonnal kiütött. Államcsőd, IMF hitel, a gazdasági szuverenitás elvesztészese, Bajnai bábkormány.

2010 után Orbán -Matolcsy nem kapta meg azt a lehetőséget amit az előző baloldali kormányok 8 éven át folyamatosan megkaptak. Azonnal az örökölt csőd miattai túlzott deficit eljárás alá vettek minket, Görögország 2-őt bélyegeztek ránk,nem hagytak levegőt a magyar gazdasági növekedésnek. A döbbenet után a magyar kormány pár évig alkudozni próbált, de nem csökkent a nyomás.
Ekkor Orbán -Matolcsy megértette kikkel áll szemben és csak látszattárgyalásokat folytattak főleg az IMF-el és Brüsszellel a hitelezésről, de szabadulni akartak tőlük visszaszerezni a gazdasági szuverenitást. Néhány eszak-amerikai kormányzattól független pénzügyi alap jó kamatért segített ebben.Nagy megdöbbeneésre kirakták az IMF-et és minden brüsszeli számot betartottak, így nem volt mibe belekötni. 3%-os hiány, csökkenő államadósság. Mindezt durva unortodox módszerekkel. Államosítással a nyugdíjalapoknál, kö6szolgáltatói szektorból és az állami megrendelésekből különadókkal, zsarolással kiszorították a multikat, a külföldi pénzszivattyút. A gazdasági növekedés megszenvedte, stagnált, a Fidesz a mélyponton, Mesterházy MSZP-je 2013 nyarán partiban egyedül a Fidesz-szel és még ott a DK, 20% Jobbik, Bajnai.
A kormány a gazdasági sziverenitásért, politikai népszerűségvesztéssel fizetett.

De Orbánnak nemcsak a stabilizálásra, hanem 2012- végétől a növekedésre is volt terve. Politikai kényszerből a lakossági szektorában kezdte, amikor még a gazdaság csak döcögött. De ez volt a 14-es győzelem ára, ami után újra korrigálni kellett, vesztettünk újabb másfél évet, de 15 végén már berúgta a szekeret. A szuveranista politika bejött, mert a gazdaságban a multikkal már kölcsönösen előnyös dealeket kötött. Célzottan, nem minden szektorban.

2013-12020a másik KKE felîvelő szakasz.
Ennek az elejéből mi részben fenti okokból kimaradtunk,de 2016-től erőteljesen növekedett az életszínvonal 2018-19 -ben több szakaszban nálunk volt a legnagyobb életszínvonal-emelkedés a teljes régióban. Még 2020 első negyedévében is, ezt törte meg a Covid és utána lökte gödörbe a háború és a szankciók. Ezért is utálom Putyinty mert gazdaságilag, eletszinalban egy soha nem látott emelkedési lehetőséget tört szét a téves helyzetértékelése, hogy besétált Washington geopolitikát csapdájába

Ennek tükrében kell értelmezni a diagrammokat.
Azt azért tegyük hozzá hogy a Gyurcsány féle ámokfutáshoz részben közvetve az első fidesz kormány lépései is hozzá járultak. Továbbá ha fidesz 2006 ban nyer többséggel nem 2/3 al akkor 2007-2010 között ugyanúgy le kellett volna nyeletnie a néppel a megszorításokat. Őszintén rohadt nagy szerencséje illetve ráérzése volt Orbának hogy 2006 ot hagyta eluszni.
Uniós tagságunk meg egy erőltetett folyamat volt. Bőven ráértünk volna a tagsággal 2014-2018 között lásd horvátokat. Lehet hogy nem tudtak volna annyit lopni viszont jóval nagyobb mozgásterünk maradt volna ami igaz hogy nehezebb járható út gazdaságilag de a végén 8-10 év alatt bőven megérte volna.
Ugyan úgy a Nato tagság is. Sokan elfelejtik itt hogy a délszláv háború miatt eleve be sem léphetünk volna. 1991-1999
A NATO részéről a 90 es évek közepén egy NATO partneri együttműködés rendszere volt felajánlva a tagságot az akkori "magyar" politikai elit "kérte" köztük az akkori fidesz is. (Erőltette)
Sajnos mind az akkori baloldalnak mind az akkori jobboldalnak igen nagy hozzájárulása illetve részvétele volt abban ahol 2010 után tartunk illetve ahol most tartunk geopolitikai szempontból.
Igen elkurtok illetve a politikai szűklátókörű zsebpolitikáért (ami a lopásra épült élj a mának és lopj el mindent) köszönhetően is.
Vissza gondolva sokkal jobban jártunk volna és a térség (Horvátország-Románia-Bulgária-még talán Szerbia is) egy EU partnerségi visszonnyal mint egy tagsággal. Ugyan ez igaz a NATO ra is.
Igen kevesebb források áltak volna rendelkezésre viszont jó gazdaság politikával és nagyobb szabad kézzel nem biztos hogy itt tartanánk mint most és az előbb felsorolt országok.
Viszont ehhez annak idején nem megélhetési zsebpolitikusokra illetve a nyugati gazdasági érdek rendszerek teljes körű kiszolgálása az akkori gazdasági pénzügyi "szakemberek" ( inkább hazaárulók) lett volna szükség. Hanem távlati célokban lehetőségekben gondolkodó politikusokra gazdasági emberekre.
És lettek illetve voltak ilyen emberek az akkori mindkét oldalon, akik bizony akkor hallatták is a hangukat .........
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
Jelenlegi problémáink gyökere nem a kormány munkájában,hanem brüsszel szuicid politikájában és a háború okozta destruktív hatásokban található.

Eltelt egy év...

Valaki most már eltudná nekem magyarázni,hogy brüsszel miért szankciózza Oroszországot egy se nem Eu,se nem Nato tag ukrajna miatt ?

Miközben az unio gazdaságának motorja,tehát a német gazdaság döntő részt az olcsó orosz nyersanyagokra épít/épített ?

Ez a két legfontosabb kérdés.
Mert ezekből indul ki minden negatív hatás.



Mert nekik nem a fradi az első,hanem a brit birodalom.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Mert továbbra sem történik semmi fejlesztés, csak a 2018-ban beindított vásárlások realizálódnak, nagyon lassan. Pontosabban a NATO felé felajánlott nehézdandár felszerelése zajlik, ez rendben. Más viszont, alig valami. NASAMS, radarok, amire már vásárlás volt. Gidrán, eddig gyanúsan csak a nehézdandár harctámogató járművei, amelyek realizálódtak lényegében. Olyan kis mennyiségben érkezett és elképesztő csiga tempóban az is. Minden más, piackutatás, kiállítás látogatás, szép szavakba csomagolva. Na és a napi facebook a miniszter részéről, miszerint egy nagyon erős haderőt építünk. Nyilván a Honvédség hagyományaihoz méltóan, teljesen titkosan, mert nem látszik belőle túl sok minden.
Ezek mellett a marginális, de fontos dolgok persze, a személyi felszereléscseréje, de itt is ott a kérdés, na de mennyi, az annyi ? Mindenkinek az rendben, de lesz tartalék ? Tartalékosoknak épp a minap láttuk, nem egészen 1000 mellényt vesznek. ami ugye vicc, ha azt nézzük, hogy kommunikációs szinten, már 11.000+ tartalékos van. Nem beszélve egy valós háborús helyzetről, amikor mozgósítást rendelnek el. Na ők mit kapnak ? Mofém sisakot, műbőr tártáskával, AK fapadossal ?
Nagyon remélem a NATO felé tett felajánlást lelassítják a többi javára. Nem kell nekünk olyan gyorsan azt a NATO csapatot készre jelenteni (még összelegózva sem) Mindig lehet kifogásokat gyártani. Menjen szépen a tüzérség, légvédelem, gyalogsági felszerelés meg kémműhold, stb. Na meg a rakéta gyártás stb. Ne számoljanak velünk az ami gazdik az orosz háborújukban, csak a magyar határ a lényeg. Azért a németektől lehet tanulni most, hogy sír a szájuk hogy ők már semmire sem képesek még a határaik megvédésére sem. Szerintem ezt a narratívát hatványozottan nyomhatjuk.
 
K

kamm

Guest
Nagyon remélem a NATO felé tett felajánlást lelassítják a többi javára. Nem kell nekünk olyan gyorsan azt a NATO csapatot készre jelenteni (még összelegózva sem) Mindig lehet kifogásokat gyártani. Menjen szépen a tüzérség, légvédelem, gyalogsági felszerelés meg kémműhold, stb. Na meg a rakéta gyártás stb. Ne számoljanak velünk az ami gazdik az orosz háborújukban, csak a magyar határ a lényeg. Azért a németektől lehet tanulni most, hogy sír a szájuk hogy ők már semmire sem képesek még a határaik megvédésére sem. Szerintem ezt a narratívát hatványozottan nyomhatjuk.
Jajjanyam. A magyar hatart kizarolag a NATOval tudjak megvedeni perpillanat, szoval de, nagyon is surgosen rakjak csak ossze, amit a NATO kert.